Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość synowa zaniepokojona

Opuchnięte nogi i twarz...

Polecane posty

mój teść ma od jakiegoś czasu opuchnięte nogi i to bardzo, od góry do stóp, zwiększyły swą objętość dwukrotnie, do tego rano gdy wstaje ma opuchniętą twarz...boi się iść do lekarza twierdzi, że to nic takiego jak myślicie co to?

dzięki

zrób mu analize pierwiastkowa włosa- ws zystko będziesz wiedzieć-po objawach nie wiele da sie stwierdzić...Pozdrawiam

Na pewno coś z nerkami. Moja koleżanka ma poważną chorobę nerek i też często puchnie na twarzy i na nogach w okolicy kostek. Idź do lekarza.

Obrzęki spowodowane chorobami nerek i ich niewydolnością początkowo pojawiają się jako tzw. worki pod oczami. Z czasem pojawiają się także rozlane tzw. ciastowate obrzęki na całej długości nóg. Jest to efekt zatrzymywania w organizmie sodu i wody. Powodem puchnięcia nawet całej twarzy bywa kłębuszkowe zapalenie nerek, które może być powikłaniem nawet błahego zakażenia górnych dróg oddechowych, np. anginy. Zwykle jednak chorobie towarzyszy zmniejszenie wydalania moczu, podwyższone ciśnienie krwi, silne bóle głowy (mogą świadczyć o obrzęku mózgu). Powodem puchnięcia całego ciała na tle chorób nerek może być też zespół nerczycowy. Większość z nich często przebiega podstępnie i objawia się jedynie zmianą pór oddawania moczu, czyli np. nie potrzebujemy korzystać z łazienki rano, po wstaniu z łóżka. Gdy kłębuszkowe zapalenia nerek przechodzi w ostre, objawiające się powstawaniem opuchlizn, przejdzie w przewlekły konieczne bywa dializowanie, a w skrajnych przypadkach przeszczep nerki

Dziękuję Małgosiu objawy są identyczne u mego teścia jednak sprawa jest poważna

Włąsnie to co napisała Małgośka ma dokładnie moja koleżanka. Jakoś się jednak trzyma. 2 razy w miesiącu jeździ na badania do Akademii Med. Straszyli juz ją dializą ale narazie jest w miarę ok. Ona jeszcze coś ma z białkiem w tym moczu. Nie wiem dokładnie, ale to i tak straszne mając 30 lat i takie problemy od 8 lat.

Gość SmUtNa_ALa
Mam 14 lat i jak ja mam opuchniętą twarz po przebudzeniu się (nawet nie wiem co z tym zrobic) i czasami nogi, tzn. ze mogę mieć też coś z nerkami??????

Gość slodka agusia1975
mam 32 lata i codziennie mam opuchniete nogi. cale nabrzmiale a kostki nawet nie widac!!!! robilam wszystkie badania i wszystko z nerkami mam w porzadku. zylakow nie mam. serce w porzadku. jedyne co to mam podwyzszony kwas moczowy. podobno ta choroba nazywa sie dna moczowa.do jakiego specjalisty sie udac? co robic? nogi puchna mi od 18stego roku zycia ale z roku na rok opuchlizna jest coraz bardziej uciazliwa.bylam u rodzinnego lekarza ale tylko przepisal mi tabletki na odwodnienie ktore nic a nic nie pomagaja!!!!

Gość elcia72
Mam 35 lat i tez mam problemy z opuchnietymi kostkami. Ostatnio lekarz skierowal mnie na USG zyl i okazalo sie, ze mam niedroznosc zastawek zyl glebokich podudzi. Przepisal mi lek o nazwie otrex 600. Jeszcze go nie wykupilam. Lek ten ma ponoc uszczelniac zyly. Pozdrawiam Elcia

Gość katiuszek
Witam wszystkich ja od jakiegos czasu mam opuchniętą noge lewa tak ze nie widac kostki takie same obijawy miala moja siostra 3 lata temu robiła wiele badan zjezdziła sie po szpitalach i nic i po pewnym czasie zrobiła badania dotyczace czy nie jest dzieckiem bezglutynowym i okazało sie ze jest ale tak nie musi byc od urodzenia ona ja nabyła nie wolno jej nic co zawiera mąke i jak narazie wszystkie objawy ustapiły .Pozdrawiam!!

Gość szukająca przyczyny
Mi też puchnie lewa noga. Od około 4 lat. Byłam przez kilka dni w szpitalu, przebadali mnie całą. I nic. Nie wiem co mi jest i nie wiem jak to leczyć. Czasami jest to uciążliwe, chociażby z tak prozaicznych przyczyn jak założenie spódnicy;) Ale bywa także, ze źle się czuję, jakby spadło ciśnienie, robię się śpiąca. To pewnie kwestia osłabionego krążenia i niedotlenienia.

Gość ja polecam Aescin
jest bez recepty, niestety bardzo drogi :/

Gość szukająca przyczyny
Stosuję Aecsin w maści. Trochę pomaga, ale nie do końca. A gdy tylko przestanę używać problem powraca.

Gość zmarwiona
Cześć ja takżę mam problem z puchnięciem mam 24 lata byłam u lekarza i robiłam badania krwi i moczu powiedział mi ze jest ok ale mam żylaki i skierował mnie na badania do chirurga naczyniowego nie wiem czy może to być coś innego bo moje obiawy to pichnięcie nóg, rąk, twarzy, skurcze nóg a także złe ogólne samopoczucie

ja tez tak czasem mam...warto zrobic sobie oczyszczającą głodówkę jednodniową i pic tylko wodę...puchniecie związane jest tez z toksynami w naszym organizmie....

Gość surowe_jest_zdrowe
http://www.surawka.republika.pl/ JEDZENIE MA ZNACZENIE - zobacz film tu link: http://www.wellness.pijnazdrowie.pl/artykuly/jedzenie_ma_znaczenie/ Mottem filmu są słowa Hipokratesa, ojca współczesnej medycyny: “Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”. “Przysięga Hipokratesa” jest do dziś składana przez współczesnych lekarzy. Ale od czasów Hipokratesa nasze podejście do leczenia chorób się zmieniło… Współcześni lekarze są bardzo słabo, o ile w ogóle, szkoleni z dietetyki. Nowoczesna medycyna obraca się wokół “pigułki na wszystko”. I taki stan rzeczy przemysł farmaceutyczny chce utrzymać, bo dobre zdrowie jest może sensowne, ale nie jest dochodowe. Choroby serca i rak to dwa główne powody przedwczesnej śmierci mieszkańców krajów zachodnich. Na trzecim miejscu są zgony z powodu błędów lekarskich i niepożądanych reakcji na leki. Skoro więc sama medycyna jest groźniejsza niż większość schorzeń, może warto przypomnieć maksymę, którą znają wszystkie kultury świata: “Jesteś tym, co jesz” i uświadomić sobie, że to, co wkładamy do ust ma znaczenie: jest albo doskonałym, “paliwem” dla ciała, albo gwoździem do naszej trumny…

Gość grabarka
mam podobny problem ostatnio na tych upałach, choć starałam się siedzieć w domu i chłodzie, to tak puchłam, że normalnie ani buta, ani pierścionka nie założyłam...nogi i ciało jakieś nabrzmiałe miałam...teraz wszystko przeszło, bo jest chłód...myślićie ,że to też od nerek?

Gość witexx
rano mam opuchnieta twarz i czerwone oczy . co mi jest ?pozdrawiam

Gość syndrom uciekiniera
organizm gromadzi wode na zapas. To problem psychiki - musieliście przeżyć sytuację, którą odczuliście jako: "jestem zupełnie sam, jak na pustyni." No i mózg zarządził oszczędzanie wody.

Gość Elson
Witam wszystkich. Mam opuchniętą twarz po ciosach i nie wiem co mam zrobić żeby opuchlizna zeszła. Proszę doradźcie mi...

Gość aguuuusssska
ja od bardzo dawna miałam straszne sine wory pod oczami,w koncu miałam tego dosc,przeczytałam o gromadzeniu sie wody i przyczynach tego i doszłam ze to przez sól(a ja kocham sól i wszystko soliłam jak szalona)od 2 miesiecy nie sole nic ani ziemniaków,ryzu ani makaronu,nic.zródłem sodu są też ryby sery zółte itd,czasem tez zjem słone paluszki itd,wiec niedobór sodu nie grozi,ale wczesniej używałam tyle soli że masakra normalnie.Teraz zamiast strasznych sinców mam tylko leciutkie cienie pod oczami,i twarz w ogóle jakby zeszczuplała.

Gość matylllaa
Jeśli pojawiają się takie objawy i nie znikają lepiej się udać do lekarza. Jeśli chodzi o gromadzenie się wody też o tym słyszałam, że jest to jedna z przyczyny takiego stanu. Ostatnio czytałam na stronie tego warszawskiego iq medispa że na ten problem pomaga zabieg frigi thalgo, który własnie usuwa wodę z tkanek i znacznie usprawnia krążenie.

Gość gość
Jeśli nie pomaga Ci żel to spróbuj tabletki Varicoz. Czytałam o nich kiedyś gdy szukałam rozwiązania na opuchniete nogi mamy. Poczytaj na stronie producenta, tam jest wymienione dla kogo są te tabletki i na co są. http://po.st/Varicoz

Gość gość
Na nogi mogę polecić kurację dla zmęczonych nóg z Mama Care Efektima. Doskonale redukuje opuchliznę i ból.

Gość pawjol
Obrzęki ciała mogą mieć różne przyczyny, mogą świadczyć o zatrzymaniu wody w organizmie, być skutkiem zbyt długiej pracy przy biurku czy zwykłego przemęczenia, ale na pewno takie dolegliwości są bardzo uciążliwe :/ Może znajdź jakiś artykuł na medycznych stronach? Ja znalazłam coś takiego http://zdrowietopodstawa.eu/o-czym-moga-swiadczyc-obrzeki-ciala/ , może Ci pomoże :)