Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kotwicka anna

on Turek, ja Polaka

Polecane posty

Gość exturka
Ayisha nie ma po co sie produkowac tutaj polakowi nie wytlumaczysz bardzo mala czesc naszych rodakow to ludie otwarci i tolerancyjni... jak raz napisalam zapytac glebokiego wierzacego muulmanina (moze nie z arabi saudyjskiej) ten kraj praktykuje wiele rzeczy ktore dla nas sa nie do przyjecia i ciezko nam pojac kto pozna ta religie od srodka wiele rzeczy zrozumie.......a pseudo muzulmanow jest tyle co katolikow ......You tube w tej kwesti to najgorsze żródło informacji choc byly maz mnie skrzywdzil ....wiem tez ze troche winy bylo mojej ja osoba impulsywna i od slowa do slowa ........ nigdy nie zrzucajmy tylko winy na kogos zawsze gdzies my same tez jestesmy winne malzenstwo to ksiega trzeba o nia dbac czy jest zle czy dobrze......

Gość Ayisha
Nie ma co odnosić się do Arabii Saudyjskiej jak i innych krajów, bo każdy kraj ma nalecialości kulturowe, które wcale nie są związane z muzułmanizmem ani z Islamem, Islam to Kor'an, hadisy i podążanie ta drogą. W zeszłym tyg. były rzekome urodziny Proroka Mahometa (PZN), on ich nigdy nie obchodził, przewaznie pościl w ten dzień i mąż pytal mnie czy wiem, że sa urodziny Proroka i że trzeba kupić slodycze ect. Więc ja Egipcjaninowi mowię "a czy Ty wiesz, ze Prorok Mohamed (PZN) nigdy nie obchodził urodzin, nie kazał innym ich celebrować, Ahmed to jest "bida" - innowacja, zabroniona w Islamie" a on był w szoku, że ja aż tyle wiem, hahaha. Ale tu w PL chodziłam na lekcje o Islemie a i caly czas się uczę więc nieraz sie wie coś więcej niz rodzony muzułmanin a nieraz ja o coś pytam, bo nie wiem tez wszystkiego :)) A imię, tak wymawia się tak jak napisałaś :))

Gość Askim89
Merhaba :) Tak własnie, skończyłam z tym, on nie pisze, chociaż wczoraj twierdził, że mnie kocha. chore to trochę? Prawda? Mój ex (nie chcę pisac imienia, więc będe pisała po prostu "turek") wczoraj kazał mi się zapoznać ze znajomością islamu, ale własnie jedyne źródło jakie miałam wcozraj w nocy to było YT :( straszne, mówił tam czlowiek, że Allah nakazuje: "bijcie je" i są trzy rodzaje kobiet ... trzeba bić i koniec. Aha i probowałam znaleźć trochę info o HZ Muhammed (bo on o tym ciągle mi mówił) ale wszystko po turecku, jutro po pracy pojadę do biblioteki i wypożycze coś ciekawego. Macie jakieś propozycje? Chętnie się z tym bliżej zapoznam. Co czytałam (mało czytałam) o islamie i wczoraj mu mówiłam to on był zły, krzyczał praweie że nic nie wiem, że myślę że muzułamanie to terroryści i chodzą na czarno ubrani. Ma racje - nie wiem tak na prawdę nic. Aha - i dziwnie "cmokał" to znaczyło chyba że był wkurzony bardzo. Ale jak wczoraj w oczy mi patrzył i powiedział, że jak ja go zdradzić to on mnie zabić, to myślałam że zwymiotuje! straszne. Aha wyczytałam jeszcze (w internecie), może to byc nie prawdą, ale podobno mężczyzna może kłamac swoją wybrankę w sprawach uczuciowych, żeby poczuła się dobrze? Czyli biorąc pod uwagę wczorajszą sytuacje, on brał mnie na litość, mówiąc, że mnie kocha? Polećcie mi jakąś książkę, napisaną jakimś prostym językiem bo z niewiedzy zwariuje. Co do dyskotek, własnie!! Opowiadał mi, że nie ma tam seksu przedmałżeńskiego. Dopiero po ślubie. Ale tutaj (w Polsce) można i on miał kobiety na seks, i ja mówię to jak mogłęś mieć to masz grzecz? A on - nie! Bo Allah tutaj nie patrzy, nie widzi, w Turcji widzi, ale tutaj on jest w Polsce i może ... On coś kłamie! Nie wiem, na razie, jesteśmy bez kontaktu. Tak ma być. Dziękuję Wszystkim, szczególnie Tobie Ayisha :) A z islamem chętnie się zapoznam :-) Pozdrawiam Wszystkich :*

Gość Ayisha
askim89 Przpraszam Cię ale jak przeczytałam, zaraz zacytuję jaki tekst, to wybacz, ateista mogłby tak pomyslec, ale czlowiek jakiejkolwiek religii napewno nie, ja sie popłakałam za śmiechu czytając to: "Co do dyskotek, własnie!! Opowiadał mi, że nie ma tam seksu przedmałżeńskiego. Dopiero po ślubie. Ale tutaj (w Polsce) można i on miał kobiety na seks, i ja mówię to jak mogłęś mieć to masz grzecz? A on - nie! Bo Allah tutaj nie patrzy, nie widzi, w Turcji widzi, ale tutaj on jest w Polsce i może ... " Powiedz mu, ze Allah widzi nawet to co jest na najnizszym pietrze Piekła, jak cos wie o Islamie będzie wiedział o co chodzi. Dla Ciebie propozycje to na necie masz przekład Kor'anu Bielawskiego (nie innego autora) poczytaj sobie. Z ksiązek na początek Tobie mogę polecić "Jezus Prorok Islamu", duzo z niej zrozumiesz napewno. Prezent dla Ciebie, akurat dzisiaj był program w Pytaniu na Śniadanie, uczestc=niczkami są moje siostry w Islamie i zarówno moje koleżanki, czyli osoby, ktore znam. Podam Ci linka. Moja dobra rada, dla Ciebie, nie szukaj info w necie, wczoraj dopiero miałyśmy z siostrami pogadankę na naszej stronie (jest ona niestety grupa zamknieta tylko dla zaufanych muzułmanek) nt. filmikow i przeklamywania w nich, wyciągania zdań z kontekstu, nawet Kor'anu. Proszę link do fajnej rozmowy: http://www.tvp.pl/styl-zycia/magazyny-sniadaniowe/pytanie-na-sniadanie/wideo/polskie-muzulmanki/6516575

Gość Ayisha
Co do bicia kobiet to max co mąż może zrobic to po upomnieniu słownym (ale za cos bardzo poważnego) moze żonę odsunąć od siebie czyli spać oddzielnie, dopiero potem gdy żona się nie opamięta może ją leciutko klepnąć w policzek. Pytano kiedyś Proroka mahomeda (PZN) jak mocno uderzyć, na co on odpowiedział, ze z taka siłą jakby musnąć. Nie może mąż pobic żony żeby miała ślady, czy bolało ją, to ma być muśnięcie na opamiętanie, ostatnia po tym rzeczą to jest rozwod. Ale to przy powaznych sprawach i po uprzednim upominaniu a nie jesli o pierdoły chodzi. Co do cmokania to tak, oni to robia jak sa bardzo wściekli, uwazaj, bo u Turka od cmokania do uderzenia to juz niedaleka droga. Co do polecanej książki napewno mają ja Meczety Polskiej Ligii Muzułmańskiej, nie mam pojęcia czy są w księgarniach. Jak masz Meczet jakiś blisko, idź, zapytaj czy sa lekcje o Islamie dla kobiet, kto jak nie Imam prawdę Ci powie (tylko niech to będzie Meczet Polskiej Ligii Muzułmańskiej) nie MZL czy jakoś tak, to te tatarskie Meczety. No i pytaj o co chcesz, na ile bedę potrafila to Ci odpwoeim.

Gość wielka prośba
a czy któraś z udzielających się tu muzułmanek mogłaby podać tytuł filmu dokumentalnego puszczanego co jakiś czas na TVP (bodjaże Info lub Kultura) o muzułmankach polskich (Polska Liga Muzułmańska) pewnie znacie ten film, może nawet same w nim występowałyście lub Wasze koleżanki? :) Bardzo prosze o pomoc!

Gość Ayisha
Ale o jaki film Tobie chodzi? Często na TVN Kultura puszczają film "Dziewczyny jednego Boga" o katoliczce i muzulmance. Nie wiem czy o ten czy o jakiś inny, jeśli nie o ten napisz coś więcej o filmie. Można go też online obejrzeć na necie.

Gość Askim89
Jednak dobrze zrobiłam. Trudno ... Człowiek uczy się na błędach. Jest mi źle, był seks i czuje sie źle. Ale co mnie nie zabije, to mnie wzmocni, on najwyraźniej olała sprawę, a słowo: "Kocham Cię" były po prostu kłamstwem. Jeszcze tylko pytanie o HZ Muhammed - O co chodzi? Bo o nim często mówił.

Gość exturka
az mnie trzepie od srodka zeby tego nie napisac aha powiedz swojemu ukochanego ze skoro zna Islam to on mowi ze Boga mamy tylko jednego i ze Allah doskonale widzi co on zrobil i dostanie paniszment jak dokonczy zywota .......Nie ma wkoranie slowa bijcie swoje zony nie ma jest jeden wers gdzie pisze ze gdy zona czy maz nie ccha sluchac grzesza malzenstwo sie rozpada aby doprowadzic to wstrazasu rozmowy brak sexu i rozmowy aby druga osoba rozumiala ale nie cielesne bicie ahhh co tu bede sie wysilac...... zmykam do pracy wiec papa :)

Gość Askim89
To znaczy on mnie przekonywał do tego, że tak nie jest z tym biciem ... Ale ja myślę, że tragedia ... Hmm dobra zacznę czytać Koran Bielewskiego. Bo cos chyba mam za dużą wyobraźnie i You Tube mi miesza trochę :)

Gość wielka prośba
tak to ten film Ayisha! dzięki :)

Gość zona 52
oj dziewczyny nie badzcie glupie i naiwne mi tez na poczatku droge kwiatami usypywal dopuki przestalam byc jak to juz slyszalam ''dobra zona' jakikolwiek sprzeciw od razu zle a potem sie zaczelo nikogo nie sznowal raz jak moja matka stanela w mojej obronie tez dostala tylko ze butem a ja z liscia najgorsza nacja Jego koledzy tak samo zona i dzieci w turcji a oni tutaj po 2 czasami 3 panny maja jak nie lepiej a jak to kiedys jeden powiedzial 'zona nie ma problem 1000 dolar dam do turcja i spokoj' W domu gosc tylko nazrec sie i w druga strone weekendy wiadomo sciema ze na bazar albo gdzies indziej a potem tampony albo szminki w samochodzie MASAKRA ale w tym wszystkim musi byc jakas metoda bo znam naprawde 1 polke ktora jest zona turka tyle ze ona zgodzila sie z nim tam wyjechac bo tu ja nic nie tzrzyma jest szczesliwa i to bardzo Nie neguje wszystkich ale naprawde wiekszosc jest taka jak juz na szczescie nie moj KOSZMAR POZDRAWIAM TE KTORE ZNALAZLY PRAWDZIWE SZCZESCIE ZAZDROSZCZE

Gość Kalp
Witajcie! Poznałam Turka, znamy sie zaledwie 3.5 miesiaca lecz uwazam, ze jest przewspanialym czlowiekiem... nie jest jakos slodki, nie przynosi kwiatow, nie" wlazi w tylek" ;] jest czlowiekiem bardzo szczerym i co najwazniejsze cywilizowanym, nie jest muzulmaninem, nie dba o religie, powiedzial, ze jesli mi to przeszkadza moze przejsc na katolicyzm lecz ja tego nie wymagam. Teraz jest w Stamuble(pochodzi wlasnie stamtad:) bardzo za soba tesknimy.. w maju przyjezdza mnie odwiedzic natomiast w sierpniu ja jade wraz ze znajomymi. Po ukonczeniu jego studiow (czerwiec) i moich (rowniez czerwiec) przeprowadzamy sie oboje do Warszawy.

Gość Ayisha
Kalp, dlaczego mnie obrażasz? Ja jako muzulamnka nie czuję się niecywilizowaną osobą. Tak na dodatek potrafię mówić w 3 językach i troche znam rowniez turecki do tego jak równiez ukończyłam studia wyższe. Mój mąż rownież ukończył studia wyższe na prywatnej uczelni w Kairze, jak również jego rodzice, bracia i siostra i nie uważamy się za jakichś dzikusów. Więc może wyważaj bardziej swoje słowa, bo mogę krzywdzić innych. Jeśoi Twój (statusu nie znam) chce konwertować z Islamu na katolicyzm to juz mi się czerwone światło zapala.

Gość Ayisha
Kalp dlaczego mnie i moją rodzinę obrażasz? Czy ja obrasżam chrześcijan? Nie. Ja, mój mąż, moi rodzice i mój brat, męża rodzice, bracia i siostra, wszyscy skończyliśmy studia. W dodatku ja znam 3 języki i troszeczkę turecki, mój mąż 5 języków. Cała jego rodzina skończyla studia na prywatnych uczelniach w Egipcie, więc nie uważam abyś byli jakimiś dzikusami. Natomiast zapala mi się czerwone światlo jak słyszę, że Towj (statusu nie znam) chce konwertować z Islamu na inną religię. Raczej bym na niego uważala. Ps. a dlaczego chce on mieszkać w PL? Czyżbyś mu potrzebna była do dostania się do PL? Bo to tak mi podchodzi jak po 3,5-miesięcznej znajomości już są plany na życie w PL. Ale to juz twoja sprawa.

Gość Kalp
Alez nie chodzilo mi, ze muzlmanie sa niecywizowanymi ludzmi zle mnie zrozumielisce..szanuje kazda religie..mam przyjacil muzlmanow przepraszam jesli tak to odebraliscie... kazda religia jest wartosciowa..chodzilo mi o t oze moj chlopak nie jest zlym zazdrosnym zawistynm piekielnie nieokrzesanym "turasem"..

Gość Kalp
Nie jestem mu do tego potrzebna uwierz mi..nie chcemy mieszkac razem w warszawie..kazdy maswjoe zycie ..chcemy sie poznac. To wszystko. Poza tym on nie chce przejsc z islamu na katolicyzm.. nie jest zadnego wyznania nie dba o to i ja do niczego go nie zmuszam wiec nie wiem skad to poruszenie u Ciebie.

Gość Ayisha
Pewnie stąd:' "jest czlowiekiem bardzo szczerym i co najwazniejsze cywilizowanym, nie jest muzulmaninem, nie dba o religie, powiedzial, ze jesli mi to przeszkadza moze przejsc na katolicyzm ". Raz, ze napisałaś, ze "jest czlowiekiem cywilizowanym, nie jest muzulmaninem, dwa, napisałaś, że nie przeszkadza mu przejście na katolicyzm. Ps. w dowodzie też ma napisane "Ateista" w wyznaniu?

Gość Kalp
Hehe :) Ale Ty sie spinasz...zaglebiasz sie niepotrzebnie! Zle i doslownie interpretujesz moje slowa. Nie wiesz nie rozumiesz wiec nie wypowiadaj sie i nie stwarzaj napietej atmosfery. Zegnam i zycze powodzenia.

Gość Ayisha
Raczej to Ty pisz ze zrozumieniem dla siebie i innych i Tobie życze powodzenia, będzie Ci bardzo potrzebne, no i duzo, dużo szczęścia, które też napewno będzie Ci potrzebne.

Gość Kalp
Zgadzam sie z Toba: pierwszy moj post byl niezrozumialy, poniewaz napisalam ze jest cywilizowany i po przecinku dodalam, ze nie jest muzalmaninem-kazdy mogl to roznie odebrac. W drugim jednak poscie to wyjasnilam, ze nie o to mi chodzilo, iz muzulmanie sa niecywilizowani i ze szanuje KAZDA RELIGIE lub tez jej brak ;] I nie zycz powodzenia ani szczescia bo nie jestes w tym szczera. Pozdrawiam.

Gość Ayisha
Odbieraj to jak chcesz, ja Tobie źle ani nikomu innemu nie życzę, bo noigdy nikomu nie życzę tego czego sama bym sobie nie życzyla.

Gość Kalp
Nie wchodze juz z Toba w dyskusje bo nie ma sensu. Zegnam. Jesli ktos chce popisac mozemy wymienic sie nr gadu gadu

Gość Miszkaa_83
te spamy już nudne są ehh

Gość Askim89
Po co się kłócicie? :) Witam, witam Wszystkich :)

Gość Ayisha
A kto się kłoci? Mojaż to wina, ze niektorzy nie potrafia ani pisac ani czytac ze zrozumieniem tekstu? Raczej wina nauczycieli z podstawowki :D Salam alaykum

Gość Askim89
Ayisha, masz rację :) Co słychać? :)

Gość agniecha_piła
Ayisha, a jak z Twoim chodzeniem do ginekologa? Twój mąż nie jest zazdrosny?

Gość Aiysha
Oj strasznie zazdrony, za każdym razem kiedy ide do pani ginekolog omal nie rozdziera szat na sobie z zazdrości, hahahhaahahahaha. Czy Wy naprawdę macie tak mala wiedzę? Czy tylko udajecie? Nawet gdyby w calym Egipcie byli tylko panowie ginekolodzy to jesli nie ma możliwości iśc do kobiety to Kor'an nakazuje dbac o zdrowie, które jest najcenniejsze i wtedy nie ma czegoś takiego, że nie można iść do mężczyzny, jesli kobieta nie ma możliwości iść do kobiety. Dbanie o zdrowie to nasz obowiązek. Zatem bogobojny mąż nie będzie zazdrosny. Kogo Wy sobie, przepraszam za partenrów bierzecie, że jakies takie problemy macie?