Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wyciskarka pryszczy

Roaccutan - Kto się leczył?

Polecane posty

Gość wyciskarka pryszczy

Czy ktoś z was leczył trądzik lub łojotok Roaccutanem lub innym podobnym lekiem np. Acnenormin lub Izotek? Czy efekty leczenia są trwałe? Trądzik znika i nie wraca, czy mieliście nawrót? Jak długo się leczyliście i ile czasu nie macie już problemu z cerą / po jakim czasie mieliście nawrót?

Gość kati245
Ja leczyłam sie Aknenorminem .Trądzik miałam od 12 roku życia , póżniej się nasilił i próbowałam naprawde wszystkiego. Wkońcu zdecydowałam się na kurację i jastem bardzo zadowolona. Moja kuracjia trwała 7 miesięcy zjadłam 14 opakowań i wydałam prawie 2.400 zł ale warto! Na początku ciężko było skutki uboczne mi dokuczały, póżniej po zmniejszeniu dawki było spox. Narazie cieszę się ładną buzią i mam nadzieję że nawrotów nie będzie!!!

Gość wyciskarka pryszczy
A kiedy skończyłaś leczenie? Jakie miałaś skutki uboczne?

Gość kati245
Kurację skończyłam niedawno, a skutki uboczne to suchość ust , czeba je cały czas smarować, ja miałam bóle pleców a ztego co wiem to mało osób je miewa , czasmi nieostro widziałam ale to dlatego że leki z tej grupy mocno wysuszają śluzowkę, małe krwawienia z nosa ale to napoczątku i czasami zmienne nastroje ale to chba nie przez lek bo przecież każdy je miewa. No i powinno się unikać przebywania za długo na słońcu.To chyba tyle. aha niepowinno się pić alkoholu , ale ja piłam .Pozatym robiłam badania kontrolne czy z wątrobą i ogólnie wszystko wpożądku i zawsze było dobrze.

Gość wyciskarka pryszczy
O suchych ustach wiem, bo sama to mam. Poza tym mam suche dłonie, suche włosy. Na początku miałam jakies dolegliwości ze strony żołądka i szybko męczyły mi się mięsnie przy wysiłku fizycznym, ale tylko przez kilka pierwszych dni. Teraz czuj się wręcz rewelacyjnie. Biorę lek od 20 dni, jest niesamowita poprawa. Oby tak zostalo. A te skutki uboczne nie są niebezpieczne, więc nie ma się czym martwić. Dziękuję za wypowiedź. Trzymam kciuki za trwałe efekty Twojego leczenia. Ktoś jeszcze zażywał roaccutan albo inny lek????

Gość leczyli sie
ale jest juz forum odnosnie problemow zwiazanych z tradzikiem :)

Gość wyciskarka pryszczy
podtrzymuję!

Gość wyciskarka pryszczy
Czy jest tu ktoś kto się leczył tym świństwem????

Gość llejla
Cześć. Brałam tańszy odpowiednik Roac. - Izotek, przez ok. 6 miesięcy. Walczyłam z trądzikiem 9 lat!!!! I udało się. Polecam ale tylko wtedy jeśli nic innego nie działa. Roac. może spowodować mnóstwo skutków ubocznych- ja oprócz minimalnego przerzedzenia włosów nic nie wyczułam. Fakt, że bardzo silnie łuszczy się skóra i na początku trądzik jest nasilony. Trzeba zacisnąć pięści i przetrwać ten okres. Od lutego nie miałam żadnej krosteczki. Żyję od nowa. Jeszcze jedno. Kuracja lekiem jest b. kosztowna ale w moim przypadku opłacało się.

Gość wyciskarka pryszczy
ktoś jeszcze się leczył? Ja biorę Acnenorimn. Boję się, że po skończonej kuracji wszystko wróci. Dużo osób pisze, że efekty leczenia utrzymtwały się u nich góra do roku czasu, a potem był nawrót.

Gość roa
ja sie leczylam i na razie jest spox,skonczylam leczenie 1,5 miesiaca temu i mam nadzieje ze nawrotow nie bedzie,a skutki uboczne nadal sie utrzymuja bo mam na rekach uczulenie i to napewno od roaccutanu bo wczesniej tak nie mialam.wiec teraz buzia jest piekna a rece opsypane drobnymi krostkami,nawet leki na alergie nic nie daja,czy wy tez mieliscie jakies uczulenie w czasie kuracji retinoidami?

Gość wyciskarka pryszczy
Ktoś jeszcze? Piszcie proszę! Czy jest tutaj ktoś, kto leczył się Roaccutanem kilka lat temu i do dziś nie ma nawrotu?

Gość wyciskarka pryszczy
podnoszę

Gość xfhrefsjshrf
moj chlopak sie nim leczyl i sie udalo:) wczesniej stosowal rozne srodki zadne nie pomagaly, w koncu ostatecznosc- roaccutan, chwile to trwalo, ale efekty sa super, mial podczas kuracji problemy np. a suchoscia ust i paroma rzeczami, ktore sa na ulotce, ale nie bylo to nic potwornego aha; polecam kupowanie w czechach - rok temu byl tanszy minal tak okolo rok ok kuracji i czasxem sie zdarzaja pryszcze, ale nic w porownaniu z tamtymi polecam ten specyfik jak masz pytania to pytaj, sprobuje zrobic wywiad ;)

Gość BognaK
NAWROTY SĄ!!!

Gość grrrrrrrr
dermatolog mi to zaproponowala, jednak po lekturze ulotki i nformacyjnej stwierdzilam, ze nie bede sie tak truc. juz wole miec brzydka cere... poza tym moja skora nie wyglada na tyle zle, zebym sie mogla na cos takiego zdecydowac. powodzenia wszystkim, ktorzy sie tym lecza :)

Gość pic na wodę
Nie wiecie przypadkiem czy Roaccutane likwiduje blizny potrądzikowe?? Nie mam już trądzoku, ale walczę z tymi strasznymi bliznami, gorszymi niż pryszcze.

Gość aniol-13
hej! ja leczę się od marca tego roku izotekiem ale teraz pani doktorka poleciła mi roaccutan! ona twierdzi że to w składzie nic się nie różni od izoteku ale oryginalny lek ma lepsze działanie! po tych trzech miesiącach (a raczej już 4!!!!) zażyłem 13 opakowań(30 kapsułek po 20mg) efekty są ale myślałem że będą większe! ale te 4 miechy męczenia się z tym okropieństwem to NIC w porównaniu z tymi 15 latami walki z trądzikiem! objawy to suchość warg i ból oczu! z suchością warg daję sobie radę używam NIVEA Lip Care gorzej z oczami! a tak ogólnie nie jest żle! aha i zauważyłem że dużo bardziej się pocę ale to może od tych upałów! jak narazie jestem zadowolony ale obawiam się nawrotów!

Gość ja też leczylam
się Roac. ale krotko, z powodu złych wynikow musiałam odstawić po 4 miesiącach ,efekty były dość widoczne ,oczywiście nie znikają blizny ,niestety .Teraz mam od nowa twarz z trądzikiem ,czyli u mnie nie zadzialało ,ale pewnie za krotko bralam :-(,a cp do skutkow ubocznych to też suchość ust ,w sumie to mi został jakiś uraz chyba psychiczny bo ciągle smaruje te usta ,"zjadam" kilkogramy błyszczykow i pomadek nawilżających "O

Gość upówka

Gość stresogenna
ja tez się leczyłam Roaccutanem. Całe 9 miesięcy. Po trzech miesiącach po odstawieniu miałam nawrót pryszczy. Skutkiem ubocznym były suche usta i tylko to.

Gość szarlota
tez bralam roa 9 miesiecy, skonczylam 5 miesiecy temu i mam nawrot , ide do dermatologa, ale nowej kuracji pewnie nie dostane bo powiedziala ze jesli jakas tam dawka nie zaskutkuje dlugoterminowo to juz nie ma co brac....

Gość szarlota
ps. skutki uboczne, sucha skora, usta , oczy -koniecznie krople no i bylam rumiana:) latwo sie skora czerwieni

Gość Wkurzona1
podciągam wątek w górę! Po jakim czasie od rozpoczęcia leczenia zauważyliście poprawę?

Gość kajasyla
Jakie skutki uboczne moze dac roaccutan?

Gość roa nigdy wiecej
czytam ten topik - i potwierdzam - kuracja jest droga, dluga, sa efekty uboczne i jest nawrot. leczylam sie 7 m-cy, tradzik znikal i grube krostki ropne rowniez sie wchlonely, w tym czasie sporo utylam, mialam klopoty z zoladkiem i przemiana materii, zrobilam sie nerwowa i drazliwa; odstawilam calkiem soczewki kontaktowe i nabawilam sie zespolu suchego oka; pieczenie i szczypanie ust takie ze kupilam w aptece lipobase, niewiele pomogla ale jednak; poza tym uwaga - ok rok po zakonczeniu kuracji nadal nie mozna zajsc w ciaze bo to niebezpieczenstwo dla wad plodu. to bylo w 2004. 2005 i do wrzesnia/pazdziernika 2006 cieszylam sie ladna czysta cera, tzw. pojawialy sie zaskorniki ale bez grudek, jednak od po wakacji 2006 nawrot nasilony zaskorniko, nagle ropne podskorne krosty; dermatolog juz nie poleca mi roa, bo=nie nadaje sie dla mnie skoro nastapil nawrto, a to sie zdarza u wiekszosci. nie warto bylo 7 m-cy meczyc ciala watroby zyl i zoladka dla poltora roku ladnej buzki.

Gość anka farmaceutka
hej zdecydowalam sie na leczenie acnenorminem to odpowiednik roac.ale nowszej troche generacji i nikomu nie polecam stosowania tej grupy lekow.Ostatnio czytalam ze kiedys nawet roacutan zostal wycofany poniewaz ma niesamowite skutki uboczne o ktorych sie nie mowi a wystepuja po latach.Byla jakas afera o to ale dokladnie nie wiem.Bardzo tez niszczy watrobe.Mysle ze zastanawiajac sie nad ta kuracja trzeba odpowiedziec sobie na pytanie co jest wazniejsze zdrowie czy wyglad.Tak jak mowilam skutki uboczne to nie tylko sa te podczas przyjmowania leku ale te ktore powoduja nie odwracalne zmiany i dopiero po latach daja o sobie znac ale wtedy jest juz niestety za pozno.Tradzik z wiekiem mija,nie trujcie sie

Gość marog6-16 lat
Właśnie dermatolog przepisała mi Izotec - polskim zamiennik Roac. Tak sobie czytam informacje o tym w necie i bardzo się boje. Wyczytałem, że Izotec powoduje stany depresyjne i mysli samobójcze. Do tego w USA Roac.(o ile nikt nie kłamał) został WYCOFANY!! Jesli ktoś zna angielski, to polecam forum http://www.xsorbit1.com/users/davec//index.cgi

Gość iglo22
pewnie wszyscy zapomnieli już o tym forum, ale piszę dla przestrogi wszystkim którzy myślą o tym leku "roaccutan", skutki uboczne pojawiły sie po około 10 ;atach, skura wyleczona ale kosztem nerek, jest duże p-stwo że za kilka lat będe dializowany, nie polecam