Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziabnął skubany babcię

Bolerioza - ktoś z Was chorował ?

Polecane posty

Witam sloneczka! U mnie jakos leci powoli do przodu. Chwilowo zyje wizyta w Gliwicach. Nawalilo mi prawe kolanko i biodro, niesamowity bol. Fotka kolanka sugeruje ,ze mam niestabilne kolano i dostalam skierowanie do ortopedy. ECO - ja mialam niemoc w nogach , po przejsciu kawalka mialam wrazenie jakbym byla za ciezka, poprostu kolana mi sie uginaly. Dziwnie dzwigalam nogi, jakbym czlapala. Ale ja mam jeszcze kilka chorobsk na karku oprocz borelki. Trzymaj sie .

Gość ECO
Ale czy te choroby zwiazne są z nogami czy myślisz że te s łabe nogi to bolerka ? Ja miałem już kilka tygodni mocniejsze nogi i znów. Dzieje mi sie to tak mysle ze jak mam z brzychem ti i nogi opadaja mięśnie. Wtedy chodze po schodach i troche te nogi przybierają w sile i mięsniach ale potem znów. Kurcze ale te choróbsko jest straszne. A wcześniej czytałem ktoś mowił o tym że mu mięśniie cały czas pulsuja mi tez wszystkie nas całym ciele.Pozdro

Gość ECO
Witam czy ktoś z Was będzie może na tym wyjeździe - spotkaniu boleriowiczów w Bielsko Białej w tą sobotę ?

Gość ECO
A co to się stało że nikt sie nie odzywa wszyscy wyzdrowieli czy ja was przestraszyłem ?

Gość karo13
🖐️ Ecco! Może wyzdrowiały??? nikt nie zagląda. Ja osobiście myślę, że wyzdrowiałąm, czuję się dobrze, dawne dolegliwości minęły! jeśli wytrzymam do końca marca czyli 3 m-ce bezobjawowo, tzn WYZDROWIAŁAM ...albo nadal we mnie krętki tkwią,tylko słabiej dają znać o sobie. Ostatnio, podczas huraganu czułam te szpileczki pod skórą i kości w ciele, ale ja zawsze źle znosiłam halny, wiatry... Życze wszystkim zdrowia! Tobie Ecco też, oby dolegliwości ustąpiły, może zrobi się cieplej i Ty poczujesz sie lepiej? :classic_cool::classic_cool:

hej Karo ja raczej nie licze na wyzdrowienie, raczej moje kretki poszly spac na jakis czas :D Staram sie nie myslec o chorobskach, teraz nakrecam sie sprzataniem na swieta. Strasznie bola mnie kolana i w stawach mi strzela. WB jaki mi robili w styczniu potwierdzil obecnosc przeciwcial w klasie IgM chyba jedynie PCR jest w stanie stwierdzic czy na pewno mam borelke. pozdrawiam

Gość cocojambo
co to znaczy,że przeciwciała zostają na zawsze po przebytej chorobie?

Gość ECO
Witam odrazu lepiej już myślałem że sam zostałem z ta bolerką Hm tu Cocojambo dobre zadał pytanie jak to jest czy to jest do wyleczenia czy nie bo spotykam się ze zdaniami róznymi tak lub nie Gorąco pozdrawiam. Apropo tych wiatrów to u mnie twż lipa stawy łupią całkiem mocno od kilku dni znów jest kiepsko POZDRO

Gość natkozord
trzymajcie się dziewczęta! :*

Gość karo13
🖐️ Jakie wiatry Was przywiały? Tak długo sie nie pokazywaliście. A gdzie nasza siała...może tez sie zjawi i oznajmi, że jest zdrowa. Przestańmy sie zamartwiać, wiosna się zbliża, mnie czeka mycie okien i juz zapomniałam o tej paskudnej chorobie. Ale wiecie,myślę o kleszczach ,nie wymarzły, bo zima łagodnai będą kąsać, a kąsac..:P Dzisiaj zaobserwowałąm ogromne ilości komarów i muszek w powietrzu...brrrrr chrońmy się! :P

Gość natkozord
już komary? masakra... :(

Gość ECO
Cześć komary to możliwe jest już ciepło więc będzie ich coraz więcej. A co u was słychać ?

Gość karo13
🖐️ przez 2 dni bolały mnie ręce, jakby na zmianę pogody.. wybierałąm sie do lasu na rowerku..ale podobno kleszcze już sie pojawiły i zrezygnowałam,bo znów chciałyby napić się świeżej krwi, wiadomo mojej krokusy w skalniaku kwitną...jednak boje się tej przyrody i nie wiem czy wyjde do ogrodu...cholewka staję sie więżniem własnego domu przez te zarazy!!!!

Gość ECO
Nie bój się wychodzić przecież nie bedziesz siedziała w domu zaraz tge kleszczyska będą prawie wszędzie wiec dawaj na dwor na rower moze za kilka lub kilkanascie dni bo sie teraz zima zrobila Pozdro

Gość ewka51
witam jestem pierwszy raz i mam nadzieję ze ktos odpowie na moje wątpliwosci.Kleszcz ugryzł mnie w 1998 roku, dopiero po roku czasu zgłosiłam sie do lekarza ponieważ rana po ukaszeniu zaczeła mi się ślimaczyc i to mnie zaniepokoiło.Brałam antybiotyk przez poł roku.Koniec leczenia.i wszystko było by dobrze gdyby nie fakt ze rana raz do roku staje się aktywna to znaczy slimaczy się ,krwawi przez kilka dni .Rok temu z rany wydobyły sie maleńkie czarne ziarenka.Miejsce to bardzo mnie boli.nie tyle miejsce tylko w srodku nogi w tym miejscu po ukaszeniu, bol jakbym miała wsadzony kołek i on rozpiera.Na moje sugestie lekarz patrzył z niedowierzaniem i stwierdził ze nie spotkał sie z takimi objawami. a stwierdzenie lekarza -a kto by tam się przejmował- dobiło mnie Wreszcie dostałam skierowanie na ponowne badania i czekam na wyniki. Czy ktoś miał podobne objawy.Powiem jeszcze że leczę się w Instytucie Medycyny Wsi -poradnia chorób odzwiezecych i pasożytniczych.Na dzień dzisiejszy jestem zalamana

Gość q2008
Hej. Ja też mam Borelioze - przynajmniej wyniki badań na to wskazują. Kleszcz Ugryzł mnie jakieś 10 lat temu. Miałam rumień. Dostałam antybiotyk. Lekarz powiedział mi, że jak bede miała objawy grypopodobne to zeby jechac do szpitala. Nie miałam wiec do szpitala nie pojechałam. Uznałam, że sprawa jest zakończona. 5 lat temu odkryłam że mam problem z nerwem wzrokowym. Nikt nie wiedział co jest przyczyną problemów. Dobiero niedawno zrobiłam badania test elisa i Western Blot. Oba dodatnie. Mam też inne dolegliwości ale nie wiem co otym sądzić, bo z tą chorobą można powiązać prawie każdą dolegliwość. Zobaczymy co bedzie dalej. Pozdrawiam i mam nadzieje, że wszyscy sie wyleczymy.

Gość ECO
q2008 powiedz jakie masz jeszcze dolegliwości . Mi też wyszła bolerioza prawie rok temu. Był miesiąc antybiotyk potem przerwa. Na początku maja ide na nastepne badania ciekawe jak wyjdą Powiedz mi ile było u Ciebie przeciwciał ? Jest to interesujące bo ja mam i miałem bardzo dużo objawów ciekawe ile mi teraz wyjdzie Pozdrawiam

Gość kamiiii
przed dwoma dniami dowiedzialam sie ze mam bolerioze. Na szczescie szybko odkrylam ze cos jest nie tak i z rumieniem poszlam do lekarza. Ten przepisal mi antybiotyki "Amotaks Dis", czy ktos slyszal o takim i czy to dobre. Mam pytanie czy podczas kuracji antybiotykowej nalezy unikac slonca i kapieli np. w basenach????????? Prosze o odpowiedz!!!!!!!! pozdrawiam

Gość elciafelciaaa
boreliozy nigdy sie nie wyleczy, jest to choroba kora zostaje z toba az do konca zycia, mozna ja jedynie zaleczyć. ja zachorowalam w wieku 19 lat, rzucilo mi sie na stawy, trafilam do szpitala z ruchoma tylko jedna ręką. nie moglam sie w ogole ruszac.zrobili mi badania krwi [gdzies ja wysylali bo to jakies specjalne badanie]. nie wiem czemu mi sie to przytrafilom, nie pamietam aby kiedykolwek ugryzl mnie klesz i nic nie zauwazylam,.

Gość eddzia23
witam Wszystkich! tez choruje na borelioze. mialam miesieczna kuracje-antybotykami UnidoX. i to prawda ze nie mozna wystawiac sie na promienie UV, takze słońce i solarium odpada. zostalam ugryziona w lipcu 2007 a obiawy zauważylam w grudniu. pojawil sie rumien na calej łydce, ktory sie podnosil. przez nasza wspaniala słozbe zdrowia musialam na wlasna reke zrobic badania, ktore koszowaly 130 zl. ale mniejsz z tym, najwazniejsze ze rumien zniknal. niestety byla u mnie kobieta z sanepidu i przeprowadzila ze mna wywiad srodowiskowy-wazne bylo w jakiej czesci polski zostalam zarazona(malopolskie) i co bardzo wazne-trzeba powtorzyc badania. pozdawiam

przepraszam coś nawaliło. Jeszcze raz: test elisa IGG

test elisa IGG>2 IGM 48,20. western blot dodatni w klasie IGM

Gość ECO
Witam q2008 dzięki a powiedz jak się teraz czujesz ? Ja 7 maja idę na badania zobaczymy jak będzie

Gość ECO
q2008 powiedz mi jeszcze czy coś Cię boli masz jakieś objawy ?

Hej. Witam nowe osoby. Po 4 miesiacach oczekiwania na wizyte u zakaznika , wreszcie sie doczekalam. Rzeczowa kobita, nie owijala w bawelne. Powiedziala prosto z mostu, ze jesli zarazilam sie borelioza rok temu to jeszcze jest szansa wyleczenia jej a jak 10 lat temu ( jak ja twierdze) to nie zadnych szans - jedynie podleczenie. Pobrali jeszcze raz krew na test Elissa i mam kolejna wizyte 12 maja. Wspominala tez cos kobita o rezonansie glowy, ale jeszcze zobaczy jak wyjda wyniki. Przy braniu antybiotykow trzeba unikac slonca, solarium i najlepiej byc przez ten czas na diecie, o basenie nie slyszlam zeby szkodzil. Jakies dwa tygodnie temu zaatakowalo mi cala prawa strone ( niesamowity bol stawow i miesni), parzenie skory, mrowienia, szumy w uszach - na kilka sekund nawet stracilam calkowicie sluch, tiki miesniowe prawej dloni. Teraz jest juz oki.

Gość kamiii
Czy borelioza mozna zarazic innych ludzi? Jezeli jest sie chorym czy to sie w jakis sposob przenosi? I czym sie objawia grzybica i gdzie najczesciej wystepuje. Słyszalam ze podczas kuracji antybiotykowej nie mozna jesc słodyczy bo to powoduje rozwijanie sie grzybow. I jak ja leczyc? Jezeli ktos wie to prosze o odpowiedz!!!!!!!!!!! Serdecznie pozdrawiam

ECO mam kilka objawów ale nie wiem czy one mają jakiś związek boreliozą: szum w uchu, wypadanie włosów, okresowo spore uczucie zmęczenia, bóle głowy i oczu, dreszcze, czasem łamanie w kościach, co jakiś czas uczucie osłabienia mięśni lewej nogi. Byłam u lekarza, który po zbadaniu moich oczu i obejrzeniu wyników powiedział mi, że oczy tak nie do końca mają typowe zmiany dla boreliozy a z wyników badań krwi wynika, że moja choroba jest świeżo nabyta - IGM dodatni (a ja problemy z nerwem wzrokowym mam od kilku lat). Mimo to moje objawy mogą mieć związek z boreliozą. Tak czy inaczej czeka mnie leczenie. Daj znać co u Ciebie i jak wyniki badań.