Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alkari

skromna sukienka...

Polecane posty

alkari, to chyba odpowiada Twoim wymaganiom...jakbym miała taką figure, to sama bym ją sobie sprawiła...:(

Gość hmmm wlasnie
czy nie mozesz po prostu kupic bialego materialu i uszyc najprostsza w swiecie suknie na grubych ramiaczkach czy tez z rekawami?? niby ma byc skromna, a jednak cos cudujesz:O zwykly prosty fason, dwa platy materialu zszyte, do tego rekawki i juz, to kazda krawcowa Ci zrobi przeciez i nie ma obaw, ze cos wyjdzie nie tak:O

Gość szpilka to ja
akle Ona pisała, że NIE CHCE OD KRAWCOWEJ. Czytać nie umie???Ja tez nie chce od krawcowej, i co w tym dziwnego?Suknia moze mieć poiekny fason, ale nie pasowac ostatecznie do figury, i trach...co wtedy???

Gość hmmm wlasnie
no a suknia ze sklepu to niby co?? przeciez tez szyta przez kogos:O od tego sa przymiarki, zeby dopasowac do figury a niejednokrotnie te z salonow sa dopasowywane do indywidualnych klientek i ich figur, wiec w czym problem? a moze ktos z rodziny umie szyc? prosta sukienke nie jest przeciez trudno uszyc....

Gość szpilka to ja
no tak, ale szycie wiąze sie z tym, że nie mozesz na początku zobaczyć, czy bedziesz w tej sukni dobrze wyglądac. Nie miałas nigdy tak, że wypatrzyłaś piekną bluzke, a po przymierzeniu okazało sie, że nie leży fajnie? Tak samo jest z szyciem ubran na wymiar. Niby bedzie dobrze dopasowana, ale moze mieć to coś, co nie bedzie na danej sylwetce fajnie wyglądało. Ja szyłam u krawcowej sukienke na studniówke, i tak własnie było-wzór super, uszyta idealnie, ale poprostu-źle sie w niej czułam. Gdybym wczesniej ją wypatrzyła np w sklepie i przymierzyła-napewno by m jej nie kupiła

Gość aaaaa może
szpilka ja mam tak samo ;) dopiero jak przymierzę, to wiem czy to jest to czy nie.....

Gość ale autorka topicu
odrzuca wszystkie inne mozliwosci i dokladnie wie ze nie chce niczego co do tej pory widziala. a co zrobi jesli faktycznie sie okaze, ze nie bedzie jej dobrze w sukni, ktora sobie wymyslila? wybierze taka ktora jej sie nie podoba? :o

Gość hmmm wlasnie
zgadza sie, ze moze zle lezec, ale wydaje mi sie, ze to sie tyczy raczej bardziej skomplikowanych krojow, fasonow i materialow.... a jakby tak wziac najzwyklejszy sukienkowy bialy material (bez podszewek, zakladek, plisow, falbanek, dodatkow, odob) i uszyc najprostsza biala sukienke (cos a'la alby lektorow w kosciele;) tylko bardziej kobieca, z rekawkami czy ramiaczkami to nawet jesli cos ciut nie bedzie lezec to zawsze mozna drobna poprawke wprowadzic przeciez i bedzie ok:) a autorce topicu z tego co rozumiem chodzi wlasnie o taka prosta skromna sukienke, jak najskromniejsza, wiec chyba tutaj ryzyko zlego dopasowania jest bardzo male;)

Gość aaaaa może
nie no napisała przeciez, że podobałaby jej się Cymbelina Tavita, tylko z innego materiału i bez trenu.... więc zawsze może, sobie ją przymierzyć i ocenić jak wygląda, to raz, a dwa, to że jest ogromny wybór modeli i to w różnych stylach.... to że styl preferowany przez autorkę, nie jest aktualnie na topie, to wcale nie oznacza, że w ogóle nie ma tego typu sukienek..... tylko, że trzeba więcej szukać.... ja miałam podobnie, brałam ślub kila lat temu- uparłam się na złotą suknię, bo nie cierpię bileli, a wtedy większość była biała.... panie z salonów patrzyły na mnie dziwnie, jak mówiłam, że nie chce białej..... że nie chce szerokiej- to już w ogóle, a jak wspomniałam coś o krótkiej....ehhhhh..... ale w końcu znalazłam, tylko naszukałam się 4x więcej niż moje bardziej tradycjyjne koleżanki.

Gość ale autorka topicu
no to niech przymierzy Cymbelina Tavita i jak bedize ok, to niech kaze sobie uszyc bez trenu (przeciez zawsze daja wybor z trenem albo bez) i z innego materialu, nie z koronki. mysle ze nawet w salonie jej by uszyli, a jak nie bo niech wtedy idzie do krawcowej.

Gość aaaaa może
też tak myślę

Gość alkari
Nie bylo mnie, wrocilam i widze, ze przybylo wpisow :-) Dzieki za wszystkie linki i rady!! Wiec tak. Odpowiadam zlosliwym :-) Oczywiscie, ze nie chce byle jakiej, pierwszej z brzegu sukienki, bo a) wiem, w czym dobrze wygladam i sie dobrze czuje, b) nie lubie modnego ostatnio stylu "balowego" (odsloniete ramiona i plecy), c) nie cierpie strojnych rzeczy, w ktorych sie nie mozna normalnie poruszac... Do tej pory z dreszczem wspominam piekna sukienke komunijna, w ktorej sie czulam jak ostatnia ofiara :-) Dlatego wymarzylam sobie zestaw kaftanik+ dluga zwiewna spodnica, w ktorej mozna swobodnie isc, uszyty z pieknego materialu - jedwabny szyfon czy cos w tym stylu. Poniewaz kolekcji jest od groma, a ja naprawde nie wymarzylam sobie czegos wzietego z ksiezyca, mialam nadzieje, ze gdzies mozna cos takiego znalezc... Wierzyc mi sie nie chce, ze nikt nie marzy o tym, zeby na slubie wygladac po prostu skromnie i dziewczeco? A tu okazuje sie, ze guzik - natomiast mozna jak najbardziej znalezc suknie slubne w kolorze czerwonym, rozowym czy bordo, w wersji mini, a nawet przeswitujace... Sukienka z kolekcji Agory jest b. gustowna, ma ladny kroj, ale zniechecil mnie duzy dekolt i obszerny, sztywno wygladajacy dol. Z szyciem u krawcowej mam dokladnie ten problem, o ktorym dziewczyny pisaly - ze praktycznie do samego konca sie nie wie, czy uszyta rzecz bedzie dobrze lezala, czy nie. Szpilka miala problem z sukienka na studniowke, a u mnie identyczna sytuacja wynikla z kostiumem maturalnym, tez w ostatniej chwili sie okazalo, ze spodnica zle lezy, marszczy sie na biodrach, bo troszke krzywo zszyli... Poza tym wydaje mi sie, ze gotowe rzeczy czesto lepiej leza i lepiej sie w nich wyglada - bo to wyprobowane modele. Ale widze, ze ostatecznie raczej skonczy sie na szyciu... Niech to. Nigdy nie sadzilam, ze jestem AZ TAK nietypowa... :-)