Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Martyna Pikulska

chętnie odpowiem na wszystkie pytania dotyczące antykoncepcji

Polecane posty

Gość Hopelles
Mam pytanie do Pani Martyny. Mam 18lat(dokładnie skoncze w grudniu)i po ostatniej wpace z moja miesiaczka(spoźniala sie 6dni)bardzo sie wystraszyłam i doszłam do wnisku że chciałabym zacząć stosowac jakas antykoncepcje ale problem polega na tym że nie mam pojecia jaka??!! Na prezeratywach sie juz zawiodłam,myslałam o tabletkach ale słyszałam że po nich moje dziecko moze byc nie pełnosprawe noi obciązaja watrobe to tez chyba nie jest dobre a ja nie chce siebie i mojego ciała psuć w chory sposób przez to ze nie chce dziecka teraz.Dlatego prosze mi doradzić jaka antykoncepcja byłaby dla mnie dobra i zeby nie powodowała nie chcianych kompliwacji zarówno mnie jak i mojemu dziecku bo to dla mnie najwazniejsze.

Gość smerfetta
ja mam wielkie pytanie czy stosujac antykoncepsje hormonalna a dokładnie tabl .. NOVYNETTE JESTEM W 100 PROCENTACH ZABEZPIECZONA PRZED CIAZA moge kochac sie z chlopakim do konca bez zadnych obaw i dodatkowych zabezpieczen?

Gość KMWi
ja mam pytanie ile moze sie spozniac okres po dostwieniu tabletek??

Gość saxe
czesc wam. ja mam podobny problem. miesiac temu mialam miesiaczke spozniona o 4 dni. wczesniej bralam cilesty, odstawilam je. teraz tez okres mi sie spoznil o kilka dni. przez ten miesiac bez zabezpieczenia mialam ze dwa moze trzy stosunki. czy jest mozliwe tak szybkie zajscie w ciaze? czy mozna robic test ciazowy przy wystapieniu plamienia? bo to co mam teraz nie wyglada mi na normalny okres. prosze o odpowiedz. :-)

Gość pytannie
hej sluchajcie jezeli skonczylam opakowanie 1 dzien wczesniej(zgubilam jedna tabletke) to czy mam zaczac nowe opakowanie rowniez dzien wczesniej??

Z nieba mi spadłaś. Mam kilka pytań: 1 PYTANIE która generacja tabletek jest najlepsza? Moją przygodę z tabletkami zaczęłam od yasmin. Ginekolog miała podpisaną umowę, zamiast dać mi opakowanie sprzedała mi je za połowę ceny. Ja niewtajemniczona weszłam w to. Tabletki z drugim składnikiem nie będącym hormonem tylko naśladującym dzialanie progestagenu okazały się niewypałem. Są fatalne, podobno nie zbadane jest do końca dzialanie tego związku. Ja nie mialam zadnyh skutków ubocznych, ale te tabletki tak mają. Dopiero po 3 miesiącach zaczęły się bóle łydek, w nocy skurcze. Lekarz nie pozwolił mi ich odtawic mowil ze nie mam sie przejmowc wtedy palilam. Faktycznie minelo ale jak rzucilam papierosy. Nie powiedzial mi wtedy, ze to sa pierwsze oznaki zakrzepicy. 2 PYTANIE czy po takim incydencie powinnam to zaliczyc do przebytej zakrzepicy? Co to sa te skurcze i bole? Formowanie się skrzepu? Pozniej dodzlo do silnego zapalenia zoladka, odstawilam sama tabletki i bole minely. Jakies 3 miesiace po odstawieniu tabletek mialam bole w klatce piersiowe i dusznosci. 3 PYTANIE nie wiem czy to zaliczyc do zatoru zyly lub tetnicy plucnej czy do nerwicy na ktora choruje, to samo mam jak zapale papierosa od razu robi mi sie slabo. W kazdym razie zrobilam drugie podejscie przepisala mi microgynon 21. Po ktorych bylo tragicznie bylam opuchnieta, bole glowy, cos mi pulsowalo w glowie. Biegunka, wymioty, bole brzucha. Odstawilam i zmienilam lekarza. Bo nawet mi nie pow, ze powinnam brac od 5 dnia cyklu. Nowy ginekolog namawia mnie do brania tabletek, bo i tak musze przyjmowac hormony to przy okazji niech zabezpieczaja mam stalego partnera od 4,5 roku ( dzisiaj mija). Przepisala mi cilest, ale ich nie wzielam jakies obawy. Musze brac hormony poniewaz mam bardzo bolesne iesiaczki jak dostane to nie moge sie ruszyc leze na plasko i placze z bou do tego wymiotuje mam tak silne skurcze. Teraz moja ginekolog przepisala mi cerazette, ze wzgledu na nogi. Nie pale juz dlugo. ale mam bardzo wazne pytanie 4 PYTANIE dezogestrelum zawarty w tych tabletkach podobno wplywa zakrzepowo czy to prawda? Wzmaga dzialanie estrogenow wiec czy wplywa tak nehatywnie na zyly w pol z estrogenami w tabletkach dwuskladnikowych czy sam tez? Jest w wiekszych ilosciach wminipigulce a wiec moze byc niebezpieczny. 5 PYTANIE dlaczego w dwuskladnikowych dezogestrel jest w tak malych iosciach mniejszych niz inne progestageny. 6 o ile zmniejsza sie ryzyko chorob przyjmowania jednoskladnikowych? 7 PYTANIE czy generacje doycza minipigulek? Chciałabym się dowiedzieć czy niewydolność krązenia niskie cisnienie i imne rece orz dretwienie palcow moze byc przeciwwskazaniem to bylo 8 PYTANIE oraz 9 PYTANIE czy skutecznosc cetarazette jest taka sama u kobiet niekarmiacych jak karmiacych 10 PYTANIE kiedy nalezy przyjac pierwsza tabletke bo spotkalam sie z wieloma opiniami. Dodam, ze mialam robione badania krwi wszystko w normie i krzepliwosc tez. 11 PYTANIE bol lydek czy to jest formowanie sie skrzepu krwi czy vo innego? 12 PYTANIE jaki jest odsetek zgonow po cerazete co sie dzieje ze kobiety umieraja po tabletkach dwuskladnikowych? Czy skrzep formuje sie w ciagu jednej doby od przyjecia tabletki, nie moga odstawic jak zaczyna sie cos dziac? Bardzo prose o odpowiedz bede ogromnie wdzieczna wiem ze duzo tych pytan ale sa to pyatnia nurtujace mnie od dluzszego czasu, lekarze nie przejmuja sie zdrowiem pacjentow sami musmy, a ja iem ze sa szkodliwe tabletki nie chce umrzec z powodu ich brania. Boje sie zakrzepicy i chce wiedziec jak bardzo ona mi grozi. Pozdrawiam kiusia

Gość mmmmmiseczka
witam, mam pytanie, może swoją odpowiedzią przywtrócisz spokój mojej głowie ;) 5 dni po okresi uprawiałem sex i pekła nam gumka, do wytrysku doszlo we mnie, mój ostatni cykl miał 42 dni, ale to nie regóła, ponieważ mam bardzo niereguarne cykle. W ten dzień co pękła nam gumka miałam dni niepłode, dwa dni poxniej były już chyba płodne (obserwuję śluz) jakie jest prawdopodobieństwo, ze ejstemw ciązy?? proszę o pomoc

Alicjo rozpączęłam ostatnio współżycie ze swoim chłopakiem (to mój pierwszy mężczyzna) ale nie lubie chyba seksu bo po pierwsze ból podczas stosunku jest nieznosny za kazdym razem (byłam u ginekologa który wykluczył wady anatomiczne, nie mam tez pochwicy). Dodatkowo dolega mi pieczenie po stosunku, bardzo piecze mnie pochwa jak by mnie ktoś przypalał papierosem. Ból trwa ok 15-30 minut. Skutecznie zniechęca mnie to do współżycia. Dodam że ginekolog wykrył u mnie maleńką podobno nanżerkę. Czy to moze miec związek z bólem? Nie lubie przez to seksu, nie tak miało byc :( Lekarz dodatkowo przepisał mi Cilest, nie prosilam o tabletki ale nakazał je zażywać. Biore od 2 tygodni, kochamy sie zawsze na całosc. Czy to bezpieczne??? Czy te tabletki są skuteczne?? POMOCY!!!!!! ;(;(;(;( :(:(

Gość anusiak1987777
dzień dobry. chciałabym sie zapytac czy jezeli zaczelam pierwsze opakowanie środków nei w pierwszym dniu miesiączki to czy cos sie stanie ???? myslalam ze to miesiączka bo pobolewal mnie brzuch i troche plamilam ale teraz sama nei wiem :/ boje sie ze cos zle zrobilam:/ dodam ze mam nieregularne cykle.

Gość Paulkaaa19
Witam ! Miałam ostanio robioną Cytologie. Ale niewyszła ona ponieważ miałam jakies liczne bakterie i ropne upławy ginekolog przepisał mi na to sterowag jakos tak takie w globułkach i mam to brac a potem przyjsc na kontrole. Czy w czasie brania tego leku moge współżyc?? i Te bakterie to to samo co nadżerka czy nie?? Bo niepowiedzial nic takiego;/ Prosze o pomoc :)) a i co sądzisz o tabletkach cyprest bede brała teraz3 opakowanie i czuje sie po nich bardzo dobrze a wczesniej bralam diane, stediril i yasminelle i po zadnych tak dobrze sie nieczulam :)) Prosze o odpowiedz :))

nie wolno współzyć podczas leczenia jakichkolwiek infekcji pochwy nadżerka to nadżerka a bakterie to bakterie, trzeba było sie wypytać ale wątpie

Gość sylwiusia
Witam serdecznie zwracam sie z takim problemem .Tabletki antykoncepcyjne zaczelam brac w wieku 16lat Novynette pozniej zmienilam na Cilest (ogólem tab biore ok4,5roku) po Cilescie zaczely mi strasznie wypadac wlosy wiec zrobilam sobie przerwe w ich braniu.Lekarz przepisal mi Jasminelle ale ja zastanawiam sie czy wogole przestac brac tabletki ponieważ boje sie o swoje zdrowie!!!Czy moje obawy sa uzasadnione????Aha i mam jeszcze jeden problem i to ogromny bez problemu przestalabym brac tabletki gdyby nie moj facetktory nawet nie chce slyszec o prezerwatywach!!!Jak go do nich przekonać i co zrobić dalej ???

cóż jezeli nie chcesz juz brac tabsów bo uważasz ze za długo, źle sie czujesz czy masz jakies niepokojące objawy to oczywiscie odstaw. twoja wola. a twoj facet to kawał egoisty ;/ źle mu w gumkach? to trudno, nie mozesz brac tabletek tylko dla tego ze on sobie życzy, nie zważając na swoje zdrowie. jak odstawisz to bedzie musial wybrac- albo z gumką albo wcale.

Gość sylwiusia
No włanie ale chcialbym wiedzieć co ty o tym myślisz czy stosowanie tak dlugo tab może byc niebezpieczne???Czy mam zaryzykowac wziąsć yasminelle??Nie robie tego tylko dla mojego faceta robie to dla siebie poniewaz uwielbiam sex i nie wiem jak sobie poradze bez niego ponieważ teraz mam przerwe w tabsach i moj facet przez cala tą przerwe nie kochal sie ze mną ani razu (tylko petting) i powiedzial ze w gumce tego nie bedzie nigdy robil jedynie jak bedziemy chcieli miec dziecko tak wiec co w tej sytuacju zrobic

Gość zawstydzona55
ciesze sie ze jest jakas osoba z ktora mozna porozmawiac.wchodzilam wczoraj na forum kafeterii i tam bylo napisane zeprzez robienie loda mozna zajsc w ciaze,wydaje mi sie ze to nie jest prawda.a po drugie mam 18 lat i chce rozpoczac wspolzycie ale chce sie dobrze zabezpieczyc.nie ufam prezerwatywie,wiec doradz czym mozna sie3 dobrze zabezpieczyc. dodam ze w wieku 13 lat mialam operacje na torbiel jajnika i czy to moze mi przeszkadzac w sexie i w pozniejszym macierzynstwie?

Gość ajkaa2525
Witam może to dziwne pytanie ale jeżeli gumka nie pękła ani się nie zsunęła to nic się do pochwy nie dostało? Tak dla pewności się pytam

kikusia! mam pytanie jaki ten bol w lydkach byl? mozesz go opisac.. ja biore tab o 7 wieczorem okolo polnocy przez 2h mam okropny bol w nogach.. naprawde ciezki, biore yasminelle... nic oprocz tegoponich mi nie jest. wciagu dnia nogi nie bola...3 h po wchlonieciu sie tabletki bardzoooo tak jakby chcialo mi rozsadzic zyly...:/ biore od miesiaca, 3 dni do skonczenia blistra, zobacze jesli bol bedzie wystepowal przez 3 dni kolejne odstawiam..i daje sobie spokoj z tabletkami.. odpisz prosze

MARTYNA PROSZE... nikt nie jest w stanie odp. na to pytanie... no to bardzo prosze o rade... bo mam dosc duzy problem ,ktory mnie martwi. miesiac temu po raz pierwszy zaczelam brac tabletki yasminelle, brakuje mi 4 dni do skonczenia pierwszego opakowania i zrobienia przerwy. Bardzo dobrze je znosze pod wszystkimi wzgledami za wyjatkiem jednego. po 2 tygodniach zaczely bylec mnie nogi w lydkach szczegolnie. Tabletke biore 0 7 wieczorem i bol zaczyna sie ok 24.00 dosc silny przez ok 2 godziny potem przestaje i w ciagu dnia albo wogole mnie nie bola nogi albo lekko, ale nic szczegolnego. NAtomiast w nocy kilka h po zazyciu tabletki to dosc mocny bol,ktory nie daje mi spac. nie wiem dlaczego tak sie dzieje, nie chcialabym przerywac bo naprawde nic mi nie jest oprcz tego,ale kiedy mnie tak boli zastanawiam sie powaznie nad odstawieniem. to 1 opakowanie wiec nie wiem, ale boje sie zylakow.. i bylby to dla mnie powod do ostawienia jesli jest to przyczyna bolu... dodam ze z moim krazeniem (tak sadze) nie jest najlepiej gdyz mam zawsze zimne rece i stopy..i jest mi zawsze zimno..prosze o porade, bo nie wiem co mam z tym zrobic. a na dodatek jestem za granica i zanim mnie ktokolwiek przyjmnie to minie duzo czasu a ja potrzebuje natychmiastowej rady.

Witam Co sądzi pani o tabletkach CYPREST ? Czy będą pomocne w walce z trądzikiem ? Czy po ich odstawieniu nie powróci ze zdwojoną siłą ?

Gość ajkaa2525
Witam może to dziwne pytanie ale jeżeli gumka nie pękła ani się nie zsunęła to nic się do pochwy nie dostało? Tak dla pewności się pytam i jeszcze jedno czy jak ja miałam na sobie majtki i mój partner też to jak mu trochę śłuzu wyleciało to przez majtki coś mogło się przedostać do mnie?? Proszę o odpowiedź jak najszybszą bardzo dziękuję z góry

Gość no to może teraz ja
miesiąc temu wzięłam ostatnią tabletkę, po 3 latach brania. kilka dni temu zauważyłam brązowe plamy na bieliźnie, Pomyslałam, że to okres, ale na tym sie skończyło. Skąd się wzięło takie plamienie? Co to mogło być?

Gość sunste
ja mam pytanie do ginekologa biorę tabletki Novynette od bardzo dawna...wczoraj współżyłam z chlopakiem ,a od dzisiaj niestety musze brac antybiotyki...słyszałam ,że antybiotyki obniżają sktueczność Novynette,ale czy w powyższym wypadku moge czuć sie spokojna? z góry dziękuje za szybką odpowiedz

Gość honey_m
witam!! w poprzednim miesiacu zapomnilam jednej tabletki w srodku cyklu,na ulotce bylo napisane,że akurat to nie spowoduje zadnego problemu i kontynuowac normalnie... Czyli jesli dostlam okresu w 7 dniowej przerwie to znaczy ze nie jestem w ciazy?

Witam serdecznie, prosze o pomoc. Godzine po wzieciu tabletki jednak ciezko wymiotowalam. Wzielam wiec kolejna tabletke z tego samego blistra. Czy moge wiec brac w tym cyklu tabletki przez 27 dni ( dzis wzielam podwójnie) bez narazania sie na ciaze? Z góry dziekuje pozdrawiam A.

Gość kicius201
Biorę Rigevidion zaczęłam właśnie 4 opakowania ale niestety przez pomyłkę wzięłam 10 tabletkę zamiast 1, dziś 11 zamiast 2. Czy mogę to tak kontynuować ? Jestem zabezpieczona? Jak mam teraz je brać?

Gość plum111111
czy przy pierwszym opakowaniu tabletek, współżycie jest całkowicie bezpieczne??? proszę o szybką odpowiedź.

Gość ona 34012
ostatnio b.pieściłam sie z chłopakiem ...doszło do tego że zrobiłam mu dobrze masturbując go..miał wytrysk po jakimś czasie jak jego yyy był juz suchy jakoś wyszło żę wszedł we mnie na chwile czy od tego moge zajśc w ciaże a dodaje ze zajakiś tydzien powinnam miec okres (ma to powiazanie z dniami płodnymi i nie płodnymi) czy moze byc tak żę zajde w ciąże:[?????????

Gość ona 34012
ostatnio b.pieściłam sie z chłopakiem ...doszło do tego że zrobiłam mu dobrze masturbując go..miał wytrysk po jakimś czasie jak jego yyy był juz suchy jakoś wyszło żę wszedł we mnie na chwile czy od tego moge zajśc w ciaże a dodaje ze zajakiś tydzien powinnam miec okres (ma to powiazanie z dniami płodnymi i nie płodnymi) czy moze byc tak żę zajde w ciąże:[?????????