Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Martyna Pikulska

chętnie odpowiem na wszystkie pytania dotyczące antykoncepcji

Polecane posty

Gość prosze o pomoc dla siostry
Moja siostra lyka tabletki od 3 lat i ostatnio mi powiedziala w tajemnicy,ze robi zamiast 7 dni przerwy tylko 3 (albo wcale) zeby nie miec okresu.Tak od 3 lub 4 lat.Ona kocha sport ,plywanie i okres jej przeszkadza.Co moze byc skutkiem brania tabletek tylko z 3 dniowa przerwa? Wiem,ze robila proby watrobowe i bylo ok.Czy nie zaszkodzi jej to? Bardzo dziekuje za odpowiedz,chce pokazac ja siostrze.

Gość to tylko ja ....
dziekuje bardzo za odpowiedz, bez stwierdzenia ze jestem pewnie malolata (bo nie jestem :) i innych nie milych rzeczy. troche mnnie tylko zmartwilo to, ze moze usg nie pokazac ciazy w trzecim miesiacy. ja bylam na pocztaku 4 i tak sobie tlumaczylam, ze na pewno by usg cos pokazalo, a lekarz powiedzial mi, ze w ciazy nie jestem. a to prof. dr hab :) mozliwe wiec, ze sie mylil???? pozdrawiam

Widze,ze jest to wspanialy topik!:D Potrzebuje pomocy,bo sie troche zalamalam.Planuje ciaze,ale niestety po kilku miesiacach prob -nic nie wyszlo.Poszlam do lekarza i okazalo sie,ze mam cyste.Biore teraz leki.Mam pytanie,czy cysta moze byc powodem tego,ze nie moglam zajsc w ciaze??? Ze strachu zapomnialam spytac lekarza...:(

moniak >>>przepraszam. zmyliłaś mnie tym że napisałaś że mercilon i stedoril mają taką sama dawkę hormonoów. myślałam ze pomyliłas nazwy.skoro bierzesz mercilon to on jest raczej odpowiednikiem novynette. stediril to tabletki jedne z najmocniejszych a novynette z najsłabszych, tak więc może być roznie z tolaerancja tych tabletek. na poczaku możesz mieć problemy z zawrotami głowy czy plamieniami jednak na pewno włosy zostaną na miejscu:) co do tycia to jest kwestia zdysyplinowania, jeśli pojawi się czeste uczucie głodu musisz po prostu starac sie nad tym zapanować:) z reguły raczej mercilon nie powoduje tycia. to dobrze że postanowiłaś się przerzucic na cos słabszego....na pewno dobrze na tym wyjdziesz.jeśli bedziesz miała skutki uboczne poczekaj do drugiego opakownia. organizm musi sie przestawić. wątpie żebyś bardzo źle znosiła te tabletki. jednak nie dowiesz sie jeśli nie spróbujesz.

martwie sie bo teraz ciągle krwawiłam i juz bym chciała troche wspóżlyc ;/ wybacz, nie zauważyłam że mercilon ma mniejszą dawke

Gość jolka22
hej mam pytanie i prosze o odpowiedz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!biore tab antykoncepcyjne novynette i odczuwalam skutki uboczne wiec poszlam do gin i sie okazalo ze mam podyzszona prolaktyne z powodu nerwicy i gin przepisze mi jakies tab ziolowe na prolaktyne zeby sie obnizyla i ze wtedy ma byc juz wszystko ok.a czy to nie bedzie mialo wplywu na dzialanie tab antykoncepcyjne?????????????bo ja nie chce miec jeszcze dzidziusia .........prosze odpiszcie

Gość to tylko ja ............
Mam pytanie: zrobilam test AMIL negatywny - ewentualne zaplodnienie pod koniec maja, jest na 100 % wiarygodny? - czy byloby u mnie widac juz brzuch (jestem szczupla) i czy w ciazy jest twardy czy miekki I jeszcze jedno pytanie, bo nigdzie nie moge znalezc odpowiedzi, a to dla mnie wazne: jai jest mechanizm wystepowania krwawienia z ostawienia? dlaczego ono wystepuje (wiem, hormony - ale jakie) i dlaczego w ciazy by nie wystapilo? Czy chodzi o progesteron? A ostatnie, tak szczerze i praktycznie - jaka jest szansa zajscia w ciaze przy pettingu? Wiem, ze ew, wytrysk w okolice lub przeniesienie na palcach swiezej spermy itp, ale bez tych opcji - chodzi mi o realne "zagrozenie" :) dziekuje i pozdrawiam

dziekuje serdecznie za odpowiedz na moje pytanie.mam jeszcze jedno pytanko żeby przerwa w braniu tabletek miała sens ile powinna trwac, slyszalam ze najmniej 3 miesiace

Gość do Martyny
dzis dostalam skierowanie na badanie poziomu hormonow i akurat dzis dostalam miesiaczke,badanie mam miec wykonane jutro,problem w tym ze lekarz uprzedzal aby nie brac tabsow anty poki nie zrobie badan-czy mogę zaczac od jutra brac te tabletki,mimo ze dzis jest 1 szy dzien[rano pobiora mi krew na hormony,gdy wroce wezme tabletke]

Gość zosia88
witam mam taki problem;/zastanawiam sie czy nie jestm w ciazy owszem biore tabletki(novynette) ale mimo wszystko mam watpliwosci. Moze zaczne od tego ze brałam wczesniej steridil30 przez jakies 1,5 roku po czym odstawiłam go ja rostałam se z chłopkaiem;/ i wtedy zaczeły sie proplemy nie miałam okresu przez 4 misieące brałam nawet luteina na wywołanie okresu i nic az wkoncu mój lekarz zdecydował ze musze zacząć brac tabletki hormonalne od zaraz nie czekajac na okres i tak zrobiłam wziełam pierwsze oapkaowanie i okres wrócił;p i tu sie pojawai mój problem bo tej 7 dniowej przerwie zaczełam barc drugie opakowanie tylko ze w drugi dzień przyjmowanie tabletek kochałam sie z moim facetem;/ i wałsnie nie wiem czy przypadkiem nie jestem w ciązy(dopiero upłyneło 6 dni o tego zdarzenia) prosze pomózcie ci czy moge byc w ciazy??????? błagam!!!!

Gość jolka 22
do zosia: dziewczyno tab dzialaja od 1 tabletki !!!!!!!!!!!

Gość zosia88
do jolka> czyli myslisz ze powinnam byc spokojna i sie nie przejmowac??????:)

Doczytałam się różnych opinii na temat tabletek, osobiście chciałabym je zacząć brać i niebawem ide do ginekologa, ale chciałabym się dowiedzieć od Ciebie jakich tabletek nie polecasz( nazwa), bo np. po ich odstawieniu są nieprzyjemne skutki uboczne( nadmierne owłosienie itp itd).. z góry dziekuje za odp

Gość jolka22
do Zosia:nie martw sie tab dzialaja .jak sie boisz jeszcze to uzywaj prezeratywy dodatkowo dopoki nie zaufasz tabletkom-ale nie ma potrzeby

Gość jolka22
hej mam pytanie i prosze o odpowiedz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!biore tab antykoncepcyjne novynette i odczuwalam skutki uboczne wiec poszlam do gin i sie okazalo ze mam podyzszona prolaktyne z powodu nerwicy i gin przepisze mi jakies tab ziolowe na prolaktyne zeby sie obnizyla i ze wtedy ma byc juz wszystko ok.a czy to nie bedzie mialo wplywu na dzialanie tab antykoncepcyjne?????????????bo ja nie chce miec jeszcze dzidziusia .........prosze odpiszcie

Gość veronikaaaaaaa
hej ja mam taki problem, czy raczej wątpliwości...przez 2 miesiące brałam Yasmin, później musiałam odstawić, bo miałam duszności. po skończeniu tabletek zabezpeczaliśmy się prezerwatywami, ale mam pytanie czy od razu w pierwszym miesiącu wraca płodność? zdaję sobie sprawę, że nie brałam ich długo, a także to, że one mają małe dawki hormonów.

prosze o pomoc dla siostry >>>>czesto zdarza się tak że dziewczyny uprawiające sport nie robią przerwy by weliminować okres. wg mnie jest to raczej niewskazane. tabletki to integracja w nasz organzim i to dość poważna...i tak juz zakłocamy nasz cykl wproowadzając do organzimu hormony...a co dopiero gdy nie pozwalamy na wystapienie naturalnego stanu rzeczy jakim jest miesiączka....czasami takie nieroztropne igranie z naturą grozi nieodwracalnymi zaburzeniami cyklu miesiączkowego i burzy sprawność zegara biologicznego. jednak jest to tylko jedna z możliwosci z którą trzeba sie liczyć a nie stan rzeczy który nastapi na 100%. z drugiej strony wyeliminowanie miesiączki jest w niektórych schorzeniach wręcz wskazane. do nich należą np. problemy hematologiczne, niektóre schorzenia neurologiczne, choroby zakaźne przenoszone z krwią, niektóre schorzenia ginekologiczne jak np. zespół napięcia przedmiesiączkowego, bolesne miesiączkowanie, przygotowanie przedoperacyjne przed zabiegami, zaburzenia rozwoju umysłowego.... przykro mi że moja odpowiedz może nie jest taka jakiej oczekiwałas ale z przykrością musze stawierdzić że jeśli siostra ma dobre wyniki badań, robione na biezaco nic się takiego nie powinno stać jeśli nie robi przerwy. wiele kobiet decyduje się na antykoncepcję hormonalną własnie ze wzgledu na mozlwiośc pozbycia się problemu miesiaczki. jedyne co mogę Ci doradzić to powiedz siostrze by zrobiła przerwę. myślę ze w jej przypadku jest ona potrzebna by sprawdzić czy powróci owulacja, czy bedzie miała normalny cykl, czy nadal jest zdrowa i płodna. powinna zrobić tą przerwe aby przekonac się czy bedzie miała w przyszłosci możliwosc zajścia w ciąże i czy nie bedzie miaął z tym problemów. to tylko ja ....>>>>usg coś wykazałoby na pewno...nie raz lekarza po prostu nie są pewni co tam widza;) jeśli ten powiedział Ci że nie jestes to z pewnością się nie pomylił:) women. >>>>to trochę nie moja działka....i nie wiem czy moje rady bedą wiarygodne. co do antykoncepcji posiadam pewna wiedzę....jednak Twoj problem to już problem natury zdrowotnej....coż...jednye co mogę Ci napisac ze kazde odchylenie od normy moze powodowac problemy z zajsciem w ciaże. z tego co wiem cysta moze powodować niepłodnosć czasową. oczywiście zdarza sie że kobiety majac cystę zachodzą w ciążę...wtedy bardzo czesto cysta zanika. najprawdopodobniej, skoro ty masz problemy z zajściem, nalezysz do tej drugiej grupy kobiet, mających problemy z płodnoscia. naparwde nie moge napisać nic wiecej bo zwyczajnie brak mi wiedzy w tej dziedzinie.przykro mi:( moniak >>>podczas nowego opakowania to normalne że plamisz. zwłaszcza że przy mercilonie cześciej występuja plamienia w pierwszym miesiącu ze względu na małą zawartość hormonów. powinno ustapic niebawem . rozumiem że jest to niewygodne lecz przy pierwszych opakowaniach niestety czeste...trzeba przeczekać do następnego. jeśli plamienie nie ustaapi po kilkunastu dnaich to przy 2 op. raczej juz na pewno. jolka22 >>>>>a jaka jest nazwa tych tabletek? czy lekarz nie mowił nic ze przy podwyższonej prolaktynie powinnas się wsytrzymac z tabletkami anty? osobiście sądze że jeśli na opakowaniu tych ziołowych tabletek nie pisze że osłabiaja skutecznośc doustnej antykoncepcji to jej zwyczajnie nie osłabiają. to tylko ja ............ >>>>jeśli zrobiłas test z porannego moczu, po więcej niż tygodniu od zapłodnienia(ewentualnego) to test jest wiarygodny w 99%:) nie ma powodów do zmartwień. na pewno nie jestes w ciąży. poza tym gdybyś była teraz w 3 miesiącu z pewnościa odczuwałabyś objawy ciązy. brzuch może nie powiekszyłby Ci się na tyle by rzucało się to w oczy ale miałabys obrzmiałe piersi, plamienie by nie wystąpiło bądź też w bardzo skrajnych przypadkach wystąpiło by leciutkie plamienie, zauwważyłabyś zmiany w apetycie, prawdopodobnie miałabyś już mdłości pooranne:) krwawnienie z odstawienia to oczywiście nie noramlna miesiaczka. jest to plamienie które nie wystaepuje na skutek działąnia hormonów lecz na skutek ich odstawinia.Krwawienie z odstawienia jest odpowiedzią narządu docelowego tj. macicy (błony śluzowej) na wycofanie hormonów egzogennych (tj. dostarczanych z zewnątrz). Macica złuszcza się na skutek spadku poziomu hormonów. gdy jestes w ciąży zachodza gwałtowne przemiany hormonlne.macica nie złuszcza się gdyz znajduje się w niej zarodek. czasmi dochodzi jednka do łagodnych plameń...jednak nie jest to normalne, obfite krwawienie. zagrożenie jest tak małe że prawie niewidzialne:) aby doszło do zapłodnienia sperma musi nie tylko być odpowiedniej ilości ale takze musi zostać wprowadzna głęboko do pochy. gdybyście miały jej trochę nawet na majtkach czy rękach a następnie dotknęły się w okolice pochwy te maleńkie drobinki, mało wydajnej, nieświezej spermy musiałaby nie tylko dostać się do wnętrza pochwy ale także zostać wepchnięte jakimś cuedem do jej głębokiego środka....takie rzeczy dzieją się raz na milion przypadków;)

veraa >>>> zakłąda się teoretycznie że 3 miesiące wystarcza bo w tym czasie cykl powinien się uregulować jednak w niektórych przyapdkach potrzebna jest dłuższa przerwa. powiedzmy połroczna(ja taką zalecam). wszytsko zależy jak długo i jak silne brałas tabletki.jesli po 3 - 4 miesiącach zauwazysz że masz normalną owulacje, że cykl jest regularny, występuje normalna miesiączka możesz wrócić do tabletek i niekonieczne jest kolejne kilka miesięcy czekania. do Martyny >>>>nie widze problemu....do piątego dnia okresu mozesz wziąc pierwsza tabletkę. jesli robisz to tego piątego dnia to z reguły powinnaś się dodatkowo zabezpieczać przez 7 dni bo istnieje niewielkie ryzyko że możesz byc już płodna(niektóre kobiety są płodne podczas miesiączki) i że mogła zdązyć wystąpić owulacja. jednak jesli wezmiesz jak najszybciej mimo że bedzie to drugi dzień nic się nie stanie. może dla pewnosci zabezpieczaj się dodatkowo do piatej tabletki jednak ja sadze że nie musisz:) zosia88 >>>>>stediril sa starsznie mocne. nic dziwnego że miałas kłopoty z odzyskaniem płodności:/ co do rady lekarza to uwazam że była nieprofesjonalna. chyba zrobił to tylko dlatego zeby mieć ten Twoj okres z głowy a nie z troski o Ciebie. przerwe w barniu tabletek robi się by sprawdzić czy powróci okres, czy jestes płodna/ jesli nie powróci trzeba zrobić badania w trosce nie tylko o twe zdrowie lecz także ewentualne dzicko które pewnie chciałabyś jeszcze mieć. to że masz brać tabletki \"od zaraz\"....to też mnie dziwi. krwawienie z odstawienia to nie miesiączka oznaczajaca dni niepłodne. więc on wcale nie rozwiązał Twojego problemu. tabletki nie sprowadziły miesiaczki(plamienie z odstawienia to nie okres, to skutek nie wprowadzania do organizmu hormonów), nie przywróciły Ci w końcu owulacji. to tylko zatkanie dziury która nadal jest. co do Twoich obaw to na 100% nie jestes w ciązy. skoro okres nie powrócił Ci tyle miesięcy a dodatkowo zaczęłaś brać tabletki na nowo nie mogłas stać się płodna. podwójnie nie mogłaś:) a co za tym idzie nie zaszłaś w ciąże na pewno.więc nie martw się!!!! moja droga. zbadaj się bardzo Cię proszę albo idź do innego lekarza. sarna0 >>>>>diane 35(to zreszta nawet nie są tabletki ścisle antykoncepcyjne), stediril(nie widze potrzeby by truć się tak silna dawką.....nie polecam w ogole silnych tabletek jak microgynon czy cilest. jednak może sie okazac że akurat w Twoiem przypadku te tabletki beda odpowiednie. niekiedy wcale nie chodzi o oszczędność. kobiety wcale nie stosuja wyżej wymienionych leków bo kosztują ok 10 zł. tylko zwyczajnie inne tabletki im nie służa. miejmy nadzieje że nie bedzie tak u Ciebie bo im mniej hormonów ma tabletka tym lepiej dla Twojego zdrowia zarówno podczas brania jak i po odstawieniu. veronikaaaaaaa >>>>>>myslę że u Ciebie wróci ona od razu. oczywiście nie po kilku dniach:) jednak w pierwszym miesiacu może już wystąpić owulacja....

dziewczyny jeśli macie problem o którym chciałbyście pogadać a nie jednorazowe pytanie to piszcie na gg:) z tym że tu zaglądam częsciej więc zwykłe problemy załatwiajmy tutaj....a te wymagające dyskusji ostatecznie przez gg pozdrawiam

uh krwawiłam całe opakowanie stedirilu i to baaaardzo obficie, nie przeżyje kolejnego miesiąca ;( trace tylko czas ;/

Gość kamcia2525
DO MARTYNKI!! Kochama dziekuje za odpowiedz, wiesz bylam wczoraj u ginekologa i przepisal mi luteinke na wywolanie okresu, zrobil mi usg macicy i powiedzial ze po sciankach macicy widzi ze za ok. 8 dni powinien pojawic sie okrs, oczywiscie powiedzialam mu ze wzielam postinor, dlatego dal mi luteinke, poniewaz roznie to bywa, moze akurat sie spoznic, a teraz mam czekac. Dziekuje serdecnzie za odpowiedz :)

Gość miracula
Witam drogie Panie Biore Logest i niestety zapomnialam tabletki wziascWzialam ja w po 13 godzinach.Zapomnialam jej w tzrecim tygodniu wziasc, do konca opakowania zostalo mi 4 tabletki.Na ulotce pisze, ze w takim wypadku nalezy rozpoczac kolejne opakowanie bez przerwy na okres.Ale coz.. nie napisali czy antykoncepcja jest skuteczna teraz. zaznacze ze kochalam sie we wtorek.Czekam na jakas wiadomosc. Pozdrawiam

Mam pytanko dotyczace torbieli/cyst. Czy jak one pekaja,lub wchlaniaja to moze dojsc do krwwienia??

Gość kanaaaarzzzyyycaa
ale fajowy topik!!!!!🖐️

jeszcze jedno pytanie, głównie żeby sie upewnić: zrobiłam 7 dni przerwy po ost. tabletce stedirilu i jutro zaczne mercilon... z moim zabezpieczeniem jest wszystko w pożądku prawda?

ja mam pytanie czy działanie tabletek zależy od wagi ? Biorę Harmonet czyli tabletki o bardzo niskiej zawartosci hormonów. Jestem wysoką osobą i ważę 68 kg czy to nie przeszkadza? Jestem dopiero przy pierwszym opakowaniu, nie mam praktycznie żadnych skutków ubocznych, żadnego plamienia itp (jedynie powiększone piersi i czasami wiekszy apetyt).

Gość olaaaaaaaaaaaaaaaaaa
HARMONET czy MERCILON?? bralam kiedys mercilon,nawet ok bylo.dodam ze mam 27 lat ktore sa lepszymi tabletkami?? pozdrawiam :)

Gość veronikaaaaaaa
dziękuję bardzo za odpowiedź Martyno :) na reszcie ktoś, kto nie wysmiewa się, tylko udziela fachowych porad i to na wszystkie pytania...oby tak dalej :)

Gość hdgfg
biorę mercilon od 11 dni, to moje pierwsze tabletki. Od tamtej pory nie skończyła mi sie miesiączka. Nie jest to obfite krwawienie ale jest. Czy to normalne?