Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agripa

Ciasta palce lizać..mniaaaam

Polecane posty

Gość -agripa-
Witam wszystkich tu zagladajacych:)...smakowicie zapowiada sie ten pijak,napewno wyprobuje przepis:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja tego orzechowco-migdałowca polecam :) na urodziny mamie zamiast tortu upiekłam i wszyscy się zajadali :) bez kremu ale taki fajny wilgotny i naprawdę bardzo smaczny hm... w sam raz na święta bożego narodzenia! a to już za 2 miesiące!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość agatka 76
placek agatki przepis podaje na lyzki 12 czubatych lyzek maki np wroclawskiej 10 lyzek cukru 2 lyzeczki proszku do pieczenia 4 jajka 6 lyzek oleju 4 lyzki mleka aromat smietankowy albo arakowy szczypta soli wszystko od razu do miski i wymieszac mikserem wylac ciasto na blache i na to owoce np sliwki brzoskwinie albo mus jablkowy na owoc kruszanke pol kostki masla pol szklanki cukru szklanka maki piec ok 40 min 200 stopni pycha i super latwy zawsze wychodzi acha make przesiac przez sitko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ILE KALORI
a może ma ktos przepis na pyszne ciasto bez pieczenia piekarnik mi wysiadł na amen grzeje tylko góra

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość -agripa-
Ja prawde mówiąc jedynym ciastem bez pieczenia,które robie jest sernik na zimno i to...z paczki:D :D :D,zwykle urzywam piekarnika;) Fajnie,ze coraz wiecej zainteresowanych tu zagląda i to z takimi przepisami,ktorych nie mam.Witam cieplutko stałe bywalczynie She71 🌻i me_36🌻oraz wszystkie Was dziewczyny🌻

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość -agripa-
BISZKOPT Z MASĄ BRZOSKWINIOWĄ 1.Upiec biszkopt orzechowy:4 jajka,4 łyżki zmielonych orzechów,3 łyżki bułki tartej,4 łyżki cukru,1 łyżka maki,1/2 łyżeczki proszku.Bialka ubic z cukrem,dodac żółtka,makę,proszek i orzechy oraz bulkę tarta.Piec w temp.180C przez 30 min.Biszkopt nie urosnie zbyt wysoki,ale da sie przekroic na pół. 2.Upiec biszkopt kokosowy:6 białek,1/2 szkl.cukru,15 dag wiorek kokosowych,1 łyżka mąki ziemniaczanej,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.Białka ubic z cukrem i lekko wymieszac z wiorkami,dodac makę z proszkiem.Piec w temp.180C przez 40 min. 3.Krem brzoskwiniowy:1 puszka brzoskwiń,1 kostka margaryny,6 żółtek,1/2 budyniu smietankowego,1 łyżka mąki pszennej.Odlac sok z brzoskwiń,jeśli nie będzie całej szklanki dopełnic ja wodą i ugotować budyn z łyżka mąki.Margaryne utrzec z cukrem pudrem(ilosc cukru według uznania)i żółtkami.Dodac zimny budyń i ucierac.Brzoskwinie pokroic w kosteczkę i połaczyc z masa. Na spod kladziemy biszkopt orzechowy-krem-biszkopt kokosowy-krem-biszkopt orzechowy.Polac polewa czekoladową. 4.Polewa:1 kostka margaryny 1 szkl. cukru pudru,3 łyzki wody,3 łyzki kakao. ...pieczcie i zajadajcie...mniaaaaaaaaaam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Fajny topik!!! :) Bardzo smakowity!!! :D She 71!....>czy można te przepisy skopiować do jakiegoś folderu na komputerze,żeby z nich korzystać nie wchodząc w internet?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wcięło mi tekst!:( She71! Napisałam: Utwórz sobie Nowy Dokument Microsoft Word (w tym celu klikasz np. na pulpicie prawym klawiszem myszki i już!:D), nazwij go jak chcesz i po prostu każdy skopiowany przepis tam sobie wklejaj!:) 🖐️🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sz_elka--------->A możesz mi to wytłumaczyć jak małpce krok po kroku :O boję się namieszać...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wariacja na temat: sernik na zimno 1 opakowanie sernika na zimno delecta 0,6 l mleka (uwaga mleko w temperaturze pokojowej a nie z lodówy) 2 łyżki kakao 2 banany ok 1/4 kg truskawek (wiem, ze nie sezon, więc można spróbowac zastąpić czymś innym - np. żurawinami - mogą być suszone, ale wcześniej namoczone przez. ok. 2 godziny w wodzie lekko posłodzonej) biszkopciki okrągłe czekolada łaciata (biało-czarna) tortownicę wyłożyć biszkoptami zmiksować 0,3 l mleka + 1/2 opakowania proszku serniczkowego + 2 łychy kakao do masy dodać pokrojone banany - wymieszać i przełożyć do tortownicy ułożyć warstwę biszkoptów - wstawić do lodówki zmiksować 0,3 l mleka + 1/2 opakowania proszku serniczkowego dodać pokrojone truskawki (żurawiny albo cóś...) - wymieszać i przełożyć do tortownicy na wierzch zetrzeć czekoladę (na grubej tarce lub nożykiem do warzyw) wstawić do lodówki i zostawić w spokoju na co najmniej 4-5 godzin a potem to już spoko się można zajadać :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ryżowe ciasteczka (expresowe) Paczka kleiku ryżowego Kostka margaryny 3 jajka szklanka cukru,cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia dżem Z podanych składników zagniatamy ciasto.Po wyrobieniu formujemy z ciasta kulki.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy je w dość dużych odstępach.W każdej kulce robimy wgłębienie,w które wkładamy trochę dżemu. Dzieci (i nie tylko) je uwielbiają!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość -agripa-
Z CZEKOLADOWĄ NIESPODZIANKĄ🌻 4 jajka 9 łyżek cukru 1,5 szkl. mąki 8 łyżek oleju cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jabłek galaretka wiśniowa tabliczka czekolady opakowanie okragłych biszkoptów galaretka pomarańczowa Białka ubic,dalej ubijac dodając 6 łyżek cukru i cukier waniliowy.Gdy cukier sie rozpusci dodawac po żółtku.Połączyć z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia,potem na przemian dolewac olej i 8 łyżek zimnej wody,wymieszac i wyłożyć na blaszke.Piec 30 min. w temp. 180C. Galaretke pomarańczowa rozpuścić w 1 i 3/4 szkl. gorącej wody,schlodzić.Jabłka obrać,zalać 4 łyżkami wody i uprażyć.Potem wsypac galaretke wiśniową i cukier,wymieszać.Gdy jablka wystygna wyłożyć je na biszkopt,na wierzchu ułożyć kawałki czekolady i położyć na nich biszkopty.Ciasto zalac galaretką. FALE DUNAJU🌻 20 dag margaryny 2 szkl.maki 3 łyżeczki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia dżem agrestowy lub czarna porzeczka 1 i 1/3 szkl. cukru 5 jajek Mąkę wymieszac z proszkiem .Margarynę utrzec z cuktem,dodając na przemian jajko i makę.Ucierac do całkowitego połaczenia sie produktów.Połowę ciasta wylożyć na blaszke a do drugiej dodac kakao.Ciasto kakaowe rzucac łyżkami na ciasto jasne,nie rozcierac.Piec 40-50 min. Krem budyniowy:0,5 szkl.mleka 2 łyzki mąki ziemniaczanej 2 łyzki mąki pszennej 2 cukry waniliowe Wszystko razem zagotować,ostudzic.Masę utrzec z polową margaryny az powstanie jednolity krem.Na placek rozsmarowac dżem,wyłozyc masę budyniową i polac polewa czekoladową.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość -agripa-
HARATANIEC🌻 3 szkl. maki kostka margaryny 1 szkl. cukru pudru 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy powidla Zagnieść ciasto,podzielic na 3 części.Do jednej dodac 2 łyżki kakao.Jedna częśc ciasta bialego rozwalkowac ,wylozyc na blaszkę.2 część schlodzić..Posmarowac powidlami i przykryc ciemna częścia ciasta. Masa serowa:0,5 kg sera 3 jajka 0,5 kostki margaryny 1/2 szkl.cukru pudru Wszystko zmiksowac.Ser wylożyc na cieme ciasto.Z białek ubić piane dodając 4 łyzki cukru i opakowanie kisielu czerwonego.Wylac piane na masę serowa.Na wierzch zetrzec 3 częśc ciasta.Piec 45 minut.:) :) :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tulipan 6 jajek 2,5 szkl mąki 1,5 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny 9 łyżek oleju cukier waniliowy Utrzeć żółtka z cukrem,dodać miękką margarynę,olej,przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem,na końcu pianę z białek. Podzielić ciasto na 4 części.Do jednej dodać 2 łyżki kokosu,do drugiej 2 łyżki kakao,do trzeciej 2 łyżki maku,a do czwartej kisiel w czerwonym kolorze.Na natłuszczoną formę kłaść ciasto kleksami po całej foremce.Piec ok 40 min . 2 Śnieżki ubić wg przepisu.Wlać rozpuszczone w 0,5 l wody i ścinające się 2 galaretki.Ubijać razem jeszcze chwilę. Ciasto przekroić wzdłuż i przełożyć tą pianką. Ja jeszcze wierzch \"porysowałam w zygzaki\" polewą czekoladową :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość -agripa-
Tulipana juz kiedyś jadlam...dobry jest:) a jakich polew do ciast uzywacie najczęściej,gotowe czy wlasnej roboty?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość -agripa-
GALABUDA🌻 Upiec biszkopt,przekroic na pół. 2 galaretki cytrynowe 1 budyń smietankowy cukier waniliowy 3 jajka 2/3 szkl.cukru pudru kostka margaryny Galaretki rozpuscic w 0,5l goracej wody.Na galaretkach ugotować budyn śmietankowy rozpuszczony w 1/4 l wody.Utrzeć margaryne z 3 żółtek,cukru pudru,i cukru waniliowego.Stopniowo dodawac budyń,dokładnie wymieszac,na koniec ubic białka i dołaczyc do masy.Przełożyc ciasto i polac polewa. BEATKA🌻 Upiec dwa cienkie biszkopty-ciemny i jasny Krem:1l mleka 1 szkl.cukru 4 łyzki mąki ziemniaczanej 4 łyzki mąki pszennej 2 żółtka 2 margaryny Kasie Obie mąki i żółtka roztrzepac w 1/4l zimnego mleka.Pozostale mleko zagotować z cukrem.Dodac przygotowany roztwór i ugotowac budyń.Ostudzić ,utrzec z margaryną.Podzielic na 3 części. 3 galaretki wiśniowe,puszka brzoskwiń 3 galaretki agrestowe,30 dag winogron Galaretki rozpuścic.W ciemnym biszkopcie wyciac szklanka kółka.Na jasny biszkopt (w blaszce)nalożyć jedna część kremu ułożyc krążki z ciemnego ciata,wolne miejsca wypełnić winogronami i zalac tężejacą agrestowa galaretką.Gdy dobrze juz stęzeje nałożyc druga część kremu i polożyc ciemny biszkopt.W otwory powkladać brzoskwinie,przykryć 3 częścia kremu.Zalać wisniowa galaretką. :) :) :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Karpatka doskonała Składniki: Ciasto: 12,5 dag margaryny 1 szklanka mąki luksusowej 5 jajek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1/2 litra mleka 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 25 dag margaryny 2 łyżki spirytusu Ponadto: cukier puder Sposób przyrządzenia: Do garnka wlać 1 szklankę wody, dodać margarynę i całość zagotować. Następnie do gotującej się masy dodać mąkę, energicznie mieszając chwilę pogotować na małym ogniu, aż masa się połączy. Ostudzić. Następnie dodać jajka, proszek do pieczenia i wymieszać (utrzeć) mikserem. Gotową masę podzielić na 2 części i upiec osobno 2 placki. Na dobrze wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć ciasto i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika do ok. 270 st. C. Po ok. 10 minutach (gdy ciasto już urośnie) należy otworzyć drzwiczki piekarnika (wypuścić tzw. Ducha Gór ) i obniżyć temperaturę do ok. 200 st. C. i po ok. 3 minutach zamknąć piekarnik. Piec do momentu, aż ciasto uzyska złoty kolor (ok. 12 minut). 2 szklanki mleka zagotować. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić cukier, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, a następnie wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać porcjami budyń. Na koniec do masy dodać spirytus. Gotowym kremem przełożyć ostudzone placki. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Co do polew-używam i gotowe i sama robię.Gdy chodzi tylko o \"narysowanie zygzaków\",to gotową z torebki,ale jak trzeba na całe ciasto,to robię sama :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nazwa ciasta taka sobie, ale efekt - palce lizać.... ŻOŁĄDEK 1 kostka margaryny 1,5 szkl. mąki 6 jajek 6 łyżek oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 0,5 szklanki maku 2 łyżki kakao margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia - wymieszać wlać olej - wymieszać ubić sztywną pianę z białek i delikatnie (czyli łychą a nie mikserem) wmieszać do ciasta podzielić na 3 części 1-szą wlać do sporej keksówki (lub blaszki półokrągłej - będzie lepszy efekt) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką do 2-giej wsypać mak - wymieszać - i wyłożyć na jasne ciasto (przez środek) do 3-ciej wsypać kakao - wymieszać - wyłożyć na ciasto z makiem (też przez środek) piec w temp. ok. 170 stopni C (piecyk z termoobiegiem - a jeśli bez to o ok. 10 stopni więcej) przez ok. 60 minut

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a jadłyscie kiedyc ciasto 3BIT?????? to moje ulubione jak ktos jadł batoniki 3bit - to juz wie o jaki smak chodzi? jak ktos chce przepis to dajcie znac

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
me_36 Robiłam już kiedyś żołądek,bardzo dobry;) Mam przepis na sernik wiedeński,ale teraz nie mam wiele czasu,bo muszę iść po córkę do przedszkola.Odezwę się później

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sernik wiedeński 1 kg zmielonego sera 0,5 kostki masła szkl cukru łyżka mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 10 dkg rodzynek,kandyzowana skórka pomarańczowa 2 łyżeczki proszku do piecz. Ser utrzeć z masłem na jednolitą masę.Dodać utarte z cukrem żółtka,mąkę ziemniaczaną,cukier waniliowy,rodzynki,skórkę pomarańczową i proszek do pieczenia.Dokładnie wymieszać.Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.Tortownicę wysmarować masłem,posypać tartą bułką.Przełożyć masę do tortownicy,upiec na złoty kolor w gorącym piekarniku.Gotowy sernik można polać polewą czekoladową. Mniam,uwielbiam serniki,sama sobie narobiłam smaka :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
BABKA BIAŁO-ŻÓŁTA (wbrew pozorom naprawdę proste w wykonaniu ciasto to jest....) masa 50 g masła lub margaryny 1/3 szkl. cukru 1 mały cukier waniliowy 3 łyżki mleka 75 g płatków migdałowych (może być więcej) - masło rozpuścić w rondelku, dodać pozostałe składniki i od czasu do czasu mieszając podgrzewać - tak aby cukier się rozpuścił; odstawić do wystygnięcia ciasto I 75 g masła lub margaryny 2/3 szklanki cukru 1 mały cukier waniliowy 4 białka 1 niepełna szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżki mleka 125 g wiórków kokosowych - masło utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy, następnie dorzucać po 1 białku - każde ucierać po ok. 30 sek - zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy maślanej na zmianę z mlekiem - na końcu dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać - przełożyć masę do przygotowanej blaszki robiąc przez środek wgłębienie ciasto II 25 g masła lub margaryny 1/3 szkl. cukru 1 mały cukier waniliowy 4 zółtka 1/2 szklanki mąki 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki mleka - masło utrzeć dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy, następnie dorzucać po 1 żóltka - każde ucierać po ok. 30 sek - zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem i dodawać do masy maślanej na zmianę z mlekiem - wyłożyć na białą masę - do przygotowanego uprzednio wgłębienia, wyrównać - na ciasto równomiernie przełożyć podstudzoną masę z płatków migdałowych - piec w temp ok. 170 stopni (piecyk z termoobiegiem 150 stopni) przez ok 50-60 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ciasteczka \'na ząb\' 5 dkg miękkiej margaryny lub masła 1/3 szklanki cukru 1 jajko 1 szklanka mąki szczypta soli dżem lub konfitura margarynę z cukrem utrzeć na puszystą masę dodać zółtko - utrzeć następnie wsypać mąkę i sól - zagnieść ciasto z gotowego ciasta formować kuleczki wielkości dużego orzecha laskowego - układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdą kuleczkę spłaszczyć palcem, tak aby w środku powstało wgłębienie białko ubić widelcem na \'lekką\' pianę do każdego ciasteczka nałożyć odrobinę konfitury, posmarować ubitym białkiem - piec ok. 25 - 30 minut w średnio nagrzanym piecyku - z podwójnych proporcji wyszło 100 ciasteczek!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×