Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agripa

Ciasta palce lizać..mniaaaam

Polecane posty

Gość wanilja45
Bardzo smaczne,ja daje ugotowany na gęsto budyń czekoladowy .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
witam mój przepis na ciasto jest prosty i co jest fajne - mozna dowolnie zmieniac krem- tak wiec za kazdym razem inaczej smakuje :) CIASTO BISZKOPTOWE Z GALARETKĄ I OWOCAMI (na okragla blaszke) na poczatku zawsze przygotowuje galaretke - ostatnio robilam malinowa - 2 opakowania rozpuszczam w 800-850 ml wody (wtedy smak i kolor jest wyrazniejszy). zostawiam galaretke do wystudzenia i zabieram sie za ciasto:) BISZKOPT - przepis mojej babci - zawsze wychodzi pulchniutki :) 4 jajka szklanka cukru 4 lyzki oliwy/oleju szklanka maki lyzeczka proszku do pieczenia bialka ubic z cukrem na sztywna piane, dodac zoltka, make, oliwe, proszek do pieczenia i dokladnie wymieszac. wlac do tortownicy i piec ok 30 min w temp. 175stopni. KREM I. najpyszniejszy jest zrobiony z samej smietany kremowki i cukru pudru ale wtedy szybko trzeba ciasto zjadac bo krem "siada"pod ciezarem galaretki :/ a wiec... 0,5 litra smietany kremowki ubijam na sztywno z cukrem pudrem (na oko tego cukru, tak zeby nie bylo za slodko) II. ostatnio robilam tez krem chyba dr oetkera o smaku malinowym - pycha!!! po prostu przygotowalam krem z opakowania i byl przepyszny!!! nikt nie zauwazyl ze byl z torebki hihi:) na wystudzone ciasto wykladam krem - WCZESNIEJ nasaczam biszkopt sokiem owocowym lub z cytryny - wstwaiam do lodowki zeby troche sie schlodzilo. astepnie wykladam na krem owoce- wg uznania i kiedy galaretka zaczyna gestniec- polewam nia owocei znowu wstawiam do lodowki tym razem na co najmniej 2 godzinki - zeby galaretka dobrze zastygla :) inne kremy jakie robilam do tego biszkopta to m.in. krem ajerkoniakowy z biedronki, wniliowy, i inne - mozna je zmieniac do woli :) smacznego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość vaniliova
moja mamuśka robi dobre ciasto ;) piecze biszkopt a później przekraja na 3 warstwy. robi krem waniliowy bądź śmietankowy w każdym razie jasnego koloru ;) przekłada warstwy biszkotpa kremem . na wierzch i po bokach oczywiście też smaruje ;) na górę biszkopta układa pokrojone w plasterki brzoskwinie z puszki a na koniec polewa sokiem z brzoskwiń zmieszanym z żelatyną. po odstaniu i stężeniu galaretki ciasto jest pyszne ;) polecam ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kalafiorek...
szybkie, niedrogie i bez pieczenia: herbatniki 2- op masa krówkowa z puszki 9lub z proszku ale trzeba doliczyć mleko) śmietana 30% 500ml wiórki czekoladowe ewentualnie starta czekolada fix do bitej śmietany forma nie za duża, ciasto wychodzi bardzo słodkie herbatniki układamy na blaszce, smarujemy masą krówkową, powtarzamy 3-4 razy, do śmietany dodajemy fix cukier waniliowy i ubijamy ok 4-5 minut smarujemy " ciasto" posypujemy czekoladą i na noc do lodówki ciasto jest miękkie, słodkie, pyszne i mega-kaloryczne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lehannaa
No masakra jak pysznie wyglądaja te Twoje babeczki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wailija45
Ciasto Chińskie: ciasto 1 4 jabłka 1,5 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich Jabłka pokroić drobno w kostkę, zasypać połową cukru i wlać olej. Białka ubić z pozostałym cukrem oraz żółtkami. Następnie wymieszać z jabłkami, dodać mąkę, proszek, sodę i zmielone orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać. ciasto przełożyć do formy(musi być pergamin)i upiec 170 stopni C. ciasto 2 6 jajek 20 dag cukru 2 kisiele cytrynowe 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników upiec biszkopt, po wystudzeniu przekroić na 2 blaty. Masa 0,5 litra mleka 0,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 żółtko 1 galaretka cytrynowa (rozpuszczona w połowie szklanki gorącej wody) 1 kostka margaryny Z mleka, cukru, mąki pszennej i ziemniaczanej, żółtka ugotować budyń i odstawić do wystygnięcia. Utrzeć margarynę porcjami dodawać zimny budyń cały czas ucierając.Na koniec dodać wystudzoną tężejącą galaretkę.Dobrze zmiksować. Na pierwszy blat ciasta z kisielem wyłożyć połowę masy i przykryć plackiem jabłkowym.Następnie resztę masy wyłożyć i przykryć 2 blatem ciasta z kisielem polać polewą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wailija45
Ptyś Składniki: cienki biszkopt jasny. 0,5 kg sera bialego mielonego 2 opakowania śmietany Śnieżki 2 galaretki cytrynowe ok. 3/4 szkl cukru pudru galaretka wiśniowa brzoskwinie lub ananasy na wierzch Ser zmiksować z cukrem. Śnieżki ubić z 1.5szkl mleka. Obie galaretki rozpuścić w 1/2 l wody. Ser zmiksować ze Śnieżkami i połączyć z chłodną, stopniowo wlewaną galaretką.Wierzch ciasta posypać pokrojonymi owocami zalać galaretką.Pycha Ciasto!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wailija45
Ostatnie; Marysieńka SKŁADNIKI: 1 PLACEK;7 jaj 1 szklanka cukru 2 pełne łyzki sypkiego kakao 5 pełnych łyzek maki przennej 2 płaski łyzeczki proszku do pieczenia. 2 PLACEK;25 dag włoskich orzechów 5 białek 20 dag cukru kryształu 1 1/2 łyzki miodu 1łyzeczka maki ziemniaczanej 1 łyzeczka maki przennej. KREM;1/2 litra mleka 1 cukier waniliowy 5 zółtek 20 dag cukru 1 1/2 łyzki maki ziemniaczanej 1 kostka margaryny. PRZYGOTOWANIE: 1 PLACEK;Białka ubic na sztyna piane.Dodac cukier i zółtka kakao proszek z maka i wymieszac. Piec w temp.180*C przez 30-40minut.Po upieczeniu przekroic placki na 2 czesci.2PLACEK;Białka ubic z cukrem.Dodac pokrojone orzechy z reszta składników i wymieszac.Piec w temp.180*C przez 30-40minut.KREM;Odlac pół szklanki mleka a reszte zagotowac z cukrem waniliowym.Utrzec żółtka z cukrem dodac make ziemniaczana i pół szklanki mleka.Wszystko wlac na gotujace mleko i ugotowac z tego budyn. Utrzec margaryne i dodac przestudzony budyn.PRZEŁOZENIE PLACKA: 1PLACEK(pierwsza czesc)+KREM+2PLACEK(orzechowy)+KREM+1PLACEK(druga czesc). NA WIERZCH POLEWA KAKAOWA

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maggie....32
ciekawe przepisy powyżej. a ja dostałam przepis na szarlotkę z jednym jajkiem od cioci - najlepsza szarlotka jaką próbowałam :) mam zamiar popełnić ją na weekend i wstawić na bloga. a póki co, trochę z innej beczki, polecam swój ostatni wypiek i hit sezonu - cebularze lubelskie :) http://homesweethome.blox.pl/2012/05/Cebularze.html

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ewa1c
Kurs cukierniczy - Marcin Komborski W tym oto poradniku Znajdziesz wybrane kwestie z naszego poradnika... Jak zbudować własną recepturę ciastkarską Metody sporządzenia ciast Metody sporządzenia kremów Techniki wykonywania różnych wyrobów ciastkarskich Jak samemu wykonać najlepszej jakości Marcepan, Pomadę, Syrop, Glazurę Masę karmelową, Masę krówkową itp. Zasady zdobienia i dekorowania ciast i tortów Wykonanie Tortu Okolicznościowego Samodzielne wykonanie Lodów Pisanie napisów czekoladą i o wiele więcej a jeżeli jakiś temat się nie pojawia na liście to nie musisz się martwić napewno ukaże się w owym kursie... Kurs cukierniczy - Marcin Komborski

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ewa1c
Jeżeli jesteś zainteresowany kursem cukierniczym zajrzyj na http://przepisyewy.blogspot.com polecam sporo wiedzy i praktyki,napewno już każde ciasto będzie udane.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ewa1c
Spróbujcie tego sernika,to mój sprawdzony od lat przepis,napewno go polubicie! Sernik wiedeński 1/2 kg sera,1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,1 szkl cukru,6 łyżek masła,4 jaja,cukier waniliowy,parę kropli olejku migdałowego,rodzynki,skórka pomarańczowa. Do zmielonego sera dodać żółtka utarte z cukrem,stopione masło,mąkę ziemniaczaną,dodatki zapachowe i sztywno ubitą pianę z białek.Masę dokładnie wymieszać i włożyć do formy. Posmarować na wierzchu białkiem i piec ok. 45 min.Wyjmować z formy dopiero po zupełnym ostudzeniu. Smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość truuuuuuuuuskawa
a ciacho z truskawkami i bezą jakieś łatwe przepis ? prosze , 🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wailija45
Pychota chałwowo-brzoskwiniowa 200 g wafelków o smaku śmietankowym lub waniliowym 200 g chałwy o smaku orzechowym lub waniliowym 100 g masła Składniki masy serowej: 750 g serka śmietankowego kremowego 4 żółtka 150 g masła 250 ml śmietanki kremowej 1 szklanka cukru pudru 16 g cukru wanilinowego lub z naturalną wanilią 3 łyżki ciemnego kakao 4 - 5 łyżeczek żelatyny + ok. zimnej wody + wrzątku Składniki masy śmietanowo - brzoskwiniowej: 500 ml śmietanki kremowej 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub z naturalną wanilią 3 łyżeczki żelatyny + ok. zimnej wody + wrzątku 1 puszka brzoskwiń dodatkowo: wiórki czekolady mlecznej Wykonanie spodu: Drobno pokruszone wafelki mieszamy z pokruszoną chałwą i roztopionym masłem. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy do dużej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w chłodne miejsce ( nie schładzamy zbyt mocno). Wykonanie masy serowej: Masło ucieramy robotem ręcznym do białości. Dodajemy cukier puder i wanilię. Jajka sparzamy wrzątkiem i dodajemy po jednym żółtku, dalej ucieramy. Gdy składniki się połączą dodajemy po 1 łyżce serka śmietankowego. Śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z serkiem. Żelatynę zalewamy zimną wodą do napęcznenia, po czym rozpuszczamy ją w jak najmniejszej ilości wrzątku. Jeszcze ciepłą wlewamy cienkim strumieniem do masy serowej, mieszając robotem na najmniejszych obrotach. Masę serową wykładamy na waflowo- chałwowy spód, równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni i odstawiamy do zatężenia w chłodnie miejsce ( np. do lodówki). Wykonanie masy śmietanowo - brzoskwiniowej: Brzoskwinie dokładnie odsączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. Śmietanę ubijamy na sztywno mikserem, dodajemy cukier, wanilię. Wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i delikatnie mieszamy robotem ręcznym na najmniejszych obrotach. Dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie, mieszamy i natychmiast wykładamy na warstwę serową. Równomiernie rozprowadzamy i ponownie wstawiamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy wiórkami mlecznej czekolady.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
właśnie przymierzam się do ciasta z truskawkami wailija..podałaś ciekawe przepisy i coś mi się wydaje, że jeszcze tutaj takich nie było ciacho jogurtowo truskawkowe wygląda smakowicie chyba się skuszę i je upiekę:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
maggie...roladę bezową znam i robię, faktycznie jest pyszna, tak samo jak inne bezowe ciasta które uwielbiam:-) ps. to Twoj blog?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maggie....32
tak. młodny i skromny co prawda, ale staram się rozwijać ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wailija45
Straciatella 220 g miękkiego masła 180 g cukru 5 jajek 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 ml mleka Składniki kremu: 750 ml śmietanki kremowej do tortów 2 łyżki cukru pudru do ubitej śmietanki 1 opakowanie budyniu śmietankowego na l mleka (bez cukru) 2 łyżki cukru kryształu do budyniu 750 ml soku lub nektaru bananowego 3-4 łyżeczki żelatyny + ok. szklanki zimnej wody + ok. szklanki wrzątku ok. 1 kg bananów sok z 1 cytryny 1 tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej dodatkowo: ok. 75g tartej czekolady białej ok. 30g tartej czekolady mlecznej Wykonanie ciasta: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodajemy do maślanej masy. Ciasto dokładnie mieszamy łyżką lub robotem na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy porcjami ubite na sztywną pianę białka, delikatnie mieszając łyżką. Przekładamy ciasto do dużej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do temperatury 180C piekarniku przez ok. 45 minut sprawdzając patyczkiem czy jest już upieczone. Najlepiej upiec w przeddzień przekładania tortu. Leciutko okrawamy boczną powierzchnię ciasta i kroimy na dwa blaty. Wykonanie kremu i przekładanie ciasta: Proszek budyniowy rozprowadzamy z szklanki soku bananowego. Pozostały sok mieszamy z 2 łyżkami cukru i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się soku wlewamy zawiesinę budyniową i stale mieszając gotujemy przez chwilę na małym ogniu do utraty surowizny budyniu. Zestawiamy z ognia do ostygnięcia pod pokrywką. Banany obieramy, kroimy na kawałki długości ok. 3 cm, skrapiamy sokiem z cytryny (aby nie ściemniały) i układamy na dolnym blacie w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Porcjami dodajemy do wystudzonego budyniu mieszając łyżką. Żelatynę zalewamy zimną wodą do napęcznienia, po czym rozpuszczamy we wrzątku. Po lekkim przestudzeniu cieniutkim strumieniem wlewamy do kremu śmietanowo- budyniowego mieszajac robotem ręcznym na najmniejszych obrotach. Jeżeli krem jest zbyt rzadki wstawiamy do lodówki do częściowego zatężenia, ale na tyle, aby można było go swobodnie rozsmarować na cieście. Wstawiamy do lodówki. Nakładamy równomiernie na banany więcej niż połowę kremu i przykrywamy drugim blatem. Lekko dociskamy całą jego powierzchnię, tak aby część kremu minimalnie wypłynęła na boczną powierzchnię ciasta. Wierzch i boki tortu smarujemy resztą kremu i wstawiamy na co najmniej 4 - 5 godzin do lodówki (najlepiej na noc). http://wkuchennymoknie.blox.pl/2011/06/TORCIK-STRACCIATELLA-Z-TRUSKAWKAMI.html Pysznosci nie wiadomo ktore najpierw piec?????????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no i po robocie :-D z ciast z truskawką w roli głównej zdecydowałam się na przepis podany w linku przez wailije45, tyle, że nieco go zmodyfikowałam biszkopt upiekłam na prostokątnej blaszce, na biszkopt wyłożyłam warstwę musu truskawkowego, na mus truskawkowy poszedł mus jogurtowy(następnym razem nie dodam do niego kremówki, bo bez niej był wg mnie o niebo lepszy, po jej dodaniu stracił swój kwaskowy charakter), na to truskawki i galaretka upiekłam też roladę orzechową z dżemem porzeczkowym i kremem czekoladowym zrobiłam na niej wzorki podpatrzone na blogu gruszka z fartuszka rolada z tymi wzorkami wygląda genialnie! aż szkoda jej kroić ! świetny patent, na pewno będę go często wykorzystywać żeby zaskakiwać swoich gości ;-) o przepis nie pytajcie, bo wszystko zrobiłam na oko blat orzechowy laskowy upiekłam bez grama mąki, dżem porzeczkowy swojej roboty, a masa czekoladowa to kremówka wymieszana z odrobiną cukru i kakao i ubita, na koniec połączona z żelatyną(oczywiście proporcje na oko) miałam jeszcze upiec mufinki z waniliowym nadzieniem,rabarbarem i migdałową kruszonką, ale nie mam już siły... a to wszystko z okazji Dnia Dziecka bo mój synek pozapraszał na jutro gości :-) oczywiście ochoczo mi we wszystkim pomagał, miksował truskawki, był operatorem robota i zachwalał wszystko pod niebiosa :-D tak sobie myslę, że jego żona będzie miała z nim dobrze ;-) w końcu przecież wychowuję go dla innej kobiety:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Paweł GRATULACJE :-)! A mój Tato jest mistrzem drożdżówki :-) wailija45....coż to za rolada? bo link się nie otwiera ja chwilowo robię przerwę w pieczeniu, wczoraj koleżanka przyniosła mi rogaliki drożdżowe z nadzieniem różanym, dzisiaj rano kolejna znajoma przyniosła też rogaliki, tyle, że z marmoladą jabłkową i kruszonką(oba rodzaje obłędnie pyszne!), a w domu mam jeszcze kawałek ciacha z musem truskawkowym, ale ta rolada truskawkowa z linkowanego blogu to śni mi się po nocach, więc ją pewnie w najbliższym czasie upiekę ps.u was też tak zimno?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×