Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agripa

Ciasta palce lizać..mniaaaam

Polecane posty

Witam wszystkich:) gofrów nadszedł czas...:) GOFRY🌻 0,5kg mąki kostka margaryny -roztopić i ostudzić c.waniliowy 1 szkl.cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szkl.wody Składniki zmiksować i wylewać na posmarowaną tłuszczem gofrownicę.Przepis na gofry sprawdzony ,są pyszne i chrupiące.Z porcji wychodzi 20 sztuk. http://www.fotosik.pl/u/agripa/album/1053886

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bia8o
macie moze jakies przepisy na ciastka z czrnej i czerwonej pozeczki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość babcia46ipól
ciasto porzeczkowe z budyniem, kremem jogurtowym i kokosową bezą kruchy spód z herbatnikami: 1 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru, 1/4 kostki masła, 1 łyżka śmietany, 1 żółtko, 3/4 szkl. pokruszonych herbatników masa budyniowo - porzeczkowa: 3 szkl. mleka, 2 budynie śmietankowe, 5 łyżek cukru, 2 szkl. świeżych czerwonych porzeczek krem jogurtowy: 1 jogurt bałkański (400ml), 3 żółtka, 1/3 szkl. cukru, 1 łyżka proszku budyniowego kokosowa beza: 4 białka, 5 łyżek cukru, 8 łyżek wiórek kokosowych kruchy spód: na stolnicę przesiać mąkę i posiekać z miękką margaryną. dodać cukier, żółtko, śmietanę i szybko zagnieść. ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. po tym czasie, ciastem wylepić spód tortownicy o średnicy 28 cm. na surowe ciasto wysypać pokruszone herbatniki i lekko docisnąć. masa budyniowo - porzeczkowa: 2 szklanki mleka wlać do rondelka, dodać cukier i zagotować. w pozostałej szklance mleka rozpuścić budynie, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. lekko przestudzić, a następnie w budyń delikatnie wmieszać 2 szklanki porzeczek. całość wylać na ciasto. krem jogurtowy: żółtka ubić z cukrem do białości, dodać proszek budyniowy i aromat, a następnie partiami dodawać jogurt. całość dokładnie zmiksować. krem jogurtowy wylać na masę budyniowo - porzeczkową. beza kokosowa: białka ubić na sztywno, partiami dodawać cukier i dalej ubijać, na koniec wsypać 8 łyżek wiórków kokosowych i całość delikatnie wymieszać przy pomocy łyżki. bezę wykładamy na krem jogurtowy. ciasto pieczemy w temp. 180 st.C. przez 30 - 40 min. po tym czasie należy je schłodzić w lodówce. sernik czekoladowy masa serowa: 285g ciemnej czekolady (może być mleczna lub biała), 1,2kg kremowego sera śmietankowego (np. gotowy zmielony ser na sernik, ale nie twaróg zmielony w maszynce), 200g cukru, 2 łyżeczki esencji waniliowej, 4 jajka, 175ml słodkiej śmietany 18%, 1 łyżka kakao spód: 200g herbatników czekoladowych lub owsianych digestive z czekoladą, 85g masła, 1,5 łyżeczki cynamonu piekarnik nagrzać do 180 stopni. dno formy 23cm wyłożyć folią aluminiową, zapiąć obręcz wypuszczając folię na zewnątrz. herbatniki pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem i cynamonem. masą wyłożyć spód formy. roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. ser zmiksować na gładką masę, stopniowo dodawać cukier, ciągle miksując, następnie dodać wanilię. oddzielnie ubić jajka (przez około 4 - 5 min, nie mają być bardzo sztywno ubite) i wymieszać je z masą serową. śmietanę wymieszać z kakao, dodać do masy serowej, wymieszać z roztopioną czekoladą. wyłożyć na spód z herbatników i piec przez 60 minut. ostudzić i schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wailija45
Rolada biszkoptowa z masą kokosową. 6 jaj 6 łyżek mąki 6 łyżek cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy łyżeczka kakao zastygnięta galaretka owocowa 20 dag wiórek kokosowych 2 szklanki mleka 15 dag masła pół szklanki cukru pudru Mleko zagotować wsypać wiórki kokosowe i gotować chwilę aż lekko zgęstnieją,wystudzić.Masło utrzeć z cukrem na puch i dodawać stopniowo wystudzone wiórki (jeśli chcemy by masa była bardziej puszysta możemy dodać ubitą na sztywno pianę z dwu białek dobrze wymieszać) Na roladę.... żółtka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym, białka ubić na sztywno pod koniec dodać resztę cukru. Delikatnie połączyć pianę z żółtkami, posypać mąką z proszkiem, przemieszać. Odłożyć 5-6 łyżek ciasta resztę wylać na płaską blaszkę wyłożoną papierem, przy jednym boku zostawić pasek wolnej przestrzeni w to miejsce wylać pozostawione ciasto wymieszane z kakao piec ok 15 min w 180C. Po upieczeniu przełożyć na ściereczkę i zwinąć razem ze ścierką zaczynając od ciemnego brzegu. Po wystygnięciu roladę rozwinąć posmarować masą kokosową wzdłuż boku ułożyć paseczki galaretki ponownie zwinąć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fdgj,nhjk,,
juz kootas wcisnal sie z reklama

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Trochę kultury, nie rozpoznajesz reklamy od zapytania. A co do reklamy to sam się wbiłeś z reklamą płynu do soczewek, w żaden sposób nie związaną z tematem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Fajne ciasta
Nie macie jakichś nowości?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szelmasta
oooo drożdżówka to jest to!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Fajne ciasta
Proste i tanie; Na biszkopt masa budyniwa wisoniwa.herbatniki,masa budyniwa wisniowa,herbatniki,galaretka wisniowa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kicikicikicikicokicikici
a ten przepis powyżej pisało dziecko czy jakiś tuman?:o :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość buquile
pieke to ciasto tak, bedzie rzadkie ale po upieczeniu i wystygnieciu ta masa serowa jest przepyszna scieta, puszysta i dobrze sie kroi :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość KARTONCER
Ciasto z jabłkami i kokosem 250 g masła 1 szklanka cukru (210 g) 5 żółtek 2 szklanki mąki (300 g) 4 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 3/4 szklanki kwaśnego mleka (190 ml) (może być również jogurt naturalny) 5 białek 1 szklanka cukru 200 g wiórków kokosowych 1 kg jabłek 3 łyżki wody 3 łyżki cukru

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość KARTONCER
cd ciasto z jabłkami Jabłka obrać, pokroić w plasterki, dodać wodę i 3 łyżki cukru, po czym dusić na małym ogniu aż się rozpadną. Przestudzić. Mozna przygotować dzień wcześniej. Masło utrzeć ze szklanką cukru i żółtkami. Dodać przesiane i wymieszane ze sobą mąkę, kakao i sodę. Na końcu wlać kwaśne mleko. Dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać. Gdy piana będzie już ubita na sztywno dodać wiórki i wymieszać Na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką wyłożyć ciasto, na nie wyłożyć jabłka i zalać to wszystko pianą kokosową. Piec ok. 50-60 min. w tem. 160C (obieg powietrza) lub 180C ( piec elektryczny lub gazowy). Na upieczonym cieście zrobić polewą czekoladową esy-floresy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kartoncer
dalej jabłka "sernik jabłkowy" sernik na kruchym cieście z warstwą jabłek a na wierzchu mus jabłkowy Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki margaryny dodatkowo ok 1 kg jabłek Wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto, prostokątną formę wyłożyć papierem i wyłożyć rozwałkowane ciasto. Można ciasto zrobić wcześniej i włożyć do zamrażalki na kilka godzin a potem zetrzeć na tarce, ciasto lekko docisnąć i nakłuć widelcem, piec 15-20 minut w tym czasie przygotować jabłka, obrać, pokroić na kawałki i wyłożyć na podpieczony spód. Masa serowa: 1 kg twarogu 125 g margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 4 jaja (+ 2 białka z ciasta) szklanka kwaśnej śmietany 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 serniks lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej Margarynę z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć w misce, dodać śmietanę i ucierając dalej dodawać twaróg. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i budyń, wszystko ma stworzyć aksamitnie gładką masę serową. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Wyłożyć na podpieczony i obłożony jabłkami spód, piec ok. 1 - 1,2 godziny w 180-200 stopniach Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto do całkowitego ostudzenia. Kiedy ciasto całkowicie ostygnie wyłożyć mus jabłkowy ok 800 g gotowego musy jabłkowego lub tyle samo jabłek 2 galaretki -smak dowolny jabłek obrać, zetrzeć na tarce, przełożyć do rondelka podlewając ok 1/2 szkl wody i podsmażać, pod koniec dodać 2 galaretki (suche) podsmażać jeszcze kilka minut i odstawić do ostudzenia. Gęstniejący mus wyłożyć na sernik.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kartoncer
SZARLOTKA z kruszonka 4szklanki mąki 6 jajek( białka zostawiamy do piany) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 300 gram margaryny Kasi 3/4 szklanki cukru 1,5 słoika litrowego duszonych jabłek bez cukru 1 łyżka cynamonu 1/4 szklanki cukru do piany 1 budyń śmietankowy na 1/2 litra mleka cukier puder do posypania Mąkę przesiać do miski, dodać, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia zimną pokrojoną margarynę i żółtka. Wszystko dokładnie wymieszać i rozgniatając ręką, zrobić kruszonkę(ciasta nie zagniatamy na jednolitą masę, musi być kruszonka.) 3/4 kruszonki wysypujemy do blaszki o wymiarach 25 x40 cm wysmarowanej lekko tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia, lekko przypłaszczamy ręką. Na to wykładamy wymieszane jabłka z cynamonem. Następne ubijamy pianę z białek z 1/4 szklanki cukru, pod koniec dodajemy budyń,wykładamy na jabłka i posypujemy resztą kruszonki. Piec w 180 st C około 50-55 min, gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość KaylyMinok
ROGALE ciasto: 1/2 kg mąki, 4 łyżki cukru, 200 ml letniego mleka, 2 dag drożdży, półtorej kostki margaryny (połowę stopić i przestudzić), jajko. Na nadzienie makowe: 40 dag białego lub czarnego maku, 30 dag cukru, 5 dag okruchów (np. czerstwa chałka, herbatniki), 5 dag rodzynków, 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 5 dag orzechów arachidowych, 10 dag kandyzowanej gruszki, 6 dag masła, 2 białka. Na lukier: 1 szklanka cukru pudru, 2 łyżki posiekanych orzechów do posypania. Najpierw przesiewamy mąkę, dodajemy płynną margarynę, drożdże, cukier, mleko oraz jajko. Zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy na 2 placki. Pierwszy smarujemy resztą margaryny i przykrywamy drugim. Rozwałkowujemy, składamy na trzy i znów wałkujemy. I tak dwa razy jeszcze. Wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie robimy nadzienie. Orzechy i gruszki siekamy, mak parzymy i mielimy. Mieszamy go następnie z rozpuszczonym masłem, okruchami, bakaliami i cukrem. Dodajemy ubite białka. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 4 części. Wałkujemy na cienkie, prostokątne placki, a następnie kroimy na mniejsze prostokąty i te przecinamy na równoramienne trójkąty. Na ich środek kładziemy nadzienie (nie za dużo). Zwijamy, podwijamy rogi i układamy na wyłożonej papierem blasze. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 C piekarnika i pieczemy na złoto. Następnie zdobimy lukrem i posypujemy ewentualnie siekanymi orzechami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×