Agripa_ 0 Napisano Styczeń 11, 2007 Witam :) )) Ulotna chwilo ja tam stawiam na rafaello ewentualnie sernik izaura,qrcze zreszta tu wszystkie ciasta są pychota. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Styczeń 11, 2007 Jak przeczytałam ten przepis na ambasadora,już mi ślinka kapie;) heh:) ))) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ale nie ma wszystkiego Napisano Styczeń 12, 2007 she71-ile budyniów i ile żółtek?Nie podałaś pełnej listy składników na maszę:(. Chcę takie ciasto:D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
She71 0 Napisano Styczeń 12, 2007 Baaardzo przepraszam!!!! Ten przepis skopiowałam kiedyś z innego forum,ale jeszcze go nie robiłam,więc tego błędu nie zauważyłam.Nawet,jak go tu wklejałam,nie sprawdziłam,tak to jest jak się wstaje do pracy o 3.30 :O Chodzi się potem do tyłu.... Nie ma to,jak swoje sprawdzone przepisy..... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
She71 0 Napisano Styczeń 12, 2007 Muszę się zrehabilitować :O Ambasador (mam nadzieję,że kompletny) Składniki: * po szklance cukru i mąki * 6 jajek * op.kisielu cytrynowego * łyżeczka proszku do pieczenia * tłuszcz i bułka tarta SKŁADNIKI NA MASĘ: * 2 kostki masła * 1 i 1/2szklanki cukru * 7 żółtek * 3 szklanki mleka * 2 op.budyniu waniliowego * 3 łyżki stołowe kakao * tabliczka gorzkiej czekolady * po 10dag rodzynek i orzechów * puszka brzoskwiń Sposób przyrządzenia: Jajka ubić z cukrem na parze. Mąkę, kisiel i proszek do pieczenia wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wylać do dużej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec ok.40 min w tem.180st. Następnie 2 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Rozmącić żółtka, rozprowadzić pozostałym zimnym mlekiem i wymieszać z budyniem. Cały czas mieszając, wlewać gotujące się mleko. Gdy budyń zgęstnieje, zdjąć z ognia i ostudzić.:)) Masło utrzeć na puch i dalej ucierając, dodawać po łyżce zimny budyń. Masę podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao, rodzynki oraz pół tabliczki startej czekolady, wymieszać. Do drugiej części dodać pokrojone brzoskwinie i posiekane orzechy. Upieczony biszkopt nasączyć sokiem z brzoskwiń i posmarować ciemnym kremem, wygladzić. Następnie rozsmarować warstwę jasnego kremu z kawałkami brzoskwiń. Pozostałą czekoladę zetrzeć na tarce. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Styczeń 15, 2007 TULIPAN 6jaj kostka margaryny 1,5 szkl.c.pudru 2 szkl.mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czerwony kisiel 0,5 szkl.mleka 4 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki kakao Margaryne utrzeć z cukrem,dodać żółtka i pozostale składniki,na końcu piane z bialek.Ciasto podzielic na 4 części:do jednej dajemy kisiel ,do drugiej kokos,do trzeciej kakao,czwarta zostaje biala.Wykładać ciasto porcjami,łyżką na przemian.Piec 30 minut w temp.180C.Ostudzić i przekroić na pół. Masa serowa:70dag zmielonego sera białego 3/4 margaryny 1/5 szkl. cukru 4 jaja sok z cytryny Wszystko wymieszać i smażyc około 5 minut.Pod koniec smażenia dodać 1 budyń rozpuszczony w 1/4 szkl. wody. PLACEK CZEKOLADOWY 8 jaj 32 dag cukru 23 dag mąki 2 łyzki kakao 1 łyżeczka proszku Połaczyc skladniki,dodać białka.Upiec.Biszkopt przekroic na pół. Placek orzechowy:25 dag orzechów(zmielone wloskie) 5 jaj 25 dag cukru 2 łyzki miodu 2 łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubic białka,dodac cukier,żółtka,mąkę z proszkiem,orzechy i miód.Piec w slabo nagrzanym piekarniku az się zarumieni. Masa:30 dag margaryny 2 jaja cukier do smaku czekoladaMargaryne utrzec,jaja c cukrem ubic na parze.Przestudzone dodac do margaryny,dodac czekolade starta na tarce(gorzką). biszkopt-masa-placek orzechowy-masa-biszkopt Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ulotna chwila 0 Napisano Styczeń 15, 2007 Agripa------------> wasza isaura u mnie nazywa się \"ser w czarnym cieście\"A robocza nazwa to \"doły\" bo ser wykładam łyżką na czarne ciasto-tworzą się po upieczeniu takie doły , bo czarne ciasto go przerasta:D rafaello odpada niestety, bo to ciacho na imprezkę, a niestety nie wszyscy lubia wiórki kokosowe:O ( ja sama to chiacho uwielbiam: ) ) pieczenie będzie w czwartek -mam jeszcze troszkę czasu do namysłu:) a gdzie się podziały motyle ;)? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Styczeń 15, 2007 Motyle ..odlecialy...jeszcze wrócą:) )) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Styczeń 15, 2007 Ulotna chwilo---->ja ze swoich wypróbowanych przepisów moge Ci jeszcze polecic biszkopt z masa brzoskwiniową,qrka tylko tam tez sa kokosy:(,mam nadzieje,że tutaj napewno cos znajdziesz dziewczyny podaly super przepisy:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ulotna chwila 0 Napisano Styczeń 16, 2007 Agripa------------> do Leona to tegalaretki mają być już takie tężejące:)? i czy w Marysieńce nie trzeba nasączać placków? przymierzam się do któregoś z tych ciach:D pozdrowionka:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Nigella 007 Napisano Styczeń 16, 2007 Bezowiec 4białka po 4 łyzeczki cukru na kazde białko 1 łyzeczka mąki kukurydzianej 1 łyzeczka octu winnego ubic na puch wyłozyc na papier do pieczenia piec 150C ok 1,5 godz po wystygnieciu na wierzch wyłozyc bita smietana i owoce mogą byc z puszki -koktail egzotyczny Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Styczeń 16, 2007 Ulotna chwilo do Leona ,a dokładnie do jabłek ,galaretki dodajemy od razu i jeszcze ciepłą masę wykladamy na ciasto a co do Marysieńki to mozesz placki nasączyć jakas naleweczką;)bedzie napewno pyszne:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ulotna chwila 0 Napisano Styczeń 16, 2007 Dziękuję kochana:) a z tych dwojga...to które jest Twoim faworytem:)? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Styczeń 16, 2007 Leon,zdecydowanie:) służe pomocą moja droga. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ulotna chwila 0 Napisano Styczeń 16, 2007 Agripa........dla Ciebie kochana to ja jeszcze skromnie zapytam o jedną rzecz.... mam prażone jabłka z cukrem -gotowy produkt w słoiku 730g, domyślam się,że mogę tego uzyć:), ale...no właśnie....nie będzie tego za mało? bo tak na moje oko to jakoś maławo-zważywszy na to,że mają być z tej ilości 2 warstwy. i jak sie domyślam te warstwy zaróno musu jabłkowego i kremu nie mają być grube prawda:D? pozdrawiam i czekam na rady-dobre zawsze w cenie;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ulotna chwila 0 Napisano Styczeń 16, 2007 Agripa........dla Ciebie kochana to ja jeszcze skromnie zapytam o jedną rzecz.... mam prażone jabłka z cukrem -gotowy produkt w słoiku 730g, domyślam się,że mogę tego uzyć:), ale...no właśnie....nie będzie tego za mało? bo tak na moje oko to jakoś maławo-zważywszy na to,że mają być z tej ilości 2 warstwy. i jak sie domyślam te warstwy zaróno musu jabłkowego i kremu nie mają być grube prawda:D? pozdrawiam i czekam na rady-dobre zawsze w cenie;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
me_36 0 Napisano Styczeń 17, 2007 ciasto, którego składniki były dla mnie zaskoczeniem... ale wynik przeszedł najśmielsze oczekiwania!! warto było zaeksperymentować!! PRZEDSZKOLAK 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy (zrezygnowałam) 1 olejek migdałowy (dałam cukier migdałowy) 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki grubo utartej marchwi 1/2 szklanki grubo utartego buraka orzechy, rodzynki - jajka ubić z cukrami a następnie, cały czas ubijając dodawać sukcesywnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia a później olej - dodać porcjami warzywa oraz bakalie - przełożyć do przygotowanej blaszki (wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką) - piec ok. 1 godzinę w średnio nagrzanym piekarniku (piecyk z termoobiegiem ~170 stopni) - po upieczeniu i podstudzeniu można potraktować polewą z białej czekolady lub innym lukrem smacznego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ta Napisano Styczeń 17, 2007 czy te buraki i marchew mają byc surowe Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Styczeń 17, 2007 Witam cieplutko chwilko:) ))tak masz racje te warstewki masy jablkowej nie wyjda takie grube,ja natomiast jak pieklam to ciasto to jablek mialam zdecydowanie wiecej niż kg,mysle,ze powinnaś dać 1,5 słoika.Jak bedziesz wykladala na ciasto te jabłka,to masa musi byc ciepła jeszcze ,bo szybko zacznie sie wiązać z ta galaretka,ale nie gorąca.Buziaki:) ))) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
me_36 0 Napisano Styczeń 18, 2007 -> ta marchew i buraki surowe mają być Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ulotna chwila 0 Napisano Styczeń 18, 2007 Witam wszystkich łasuchów:) Agripa--------------> dziękuję za wskazówki-ciacho będę robiła dzisiaj w nocy:) Jutro mam imprezkę i cały dzień spędziłam w kuchni:D ufffffffff............ale już mam prawie wszystko zrobione -jescze tylko to ciacho i mam wolne:D pozdrawiam milutko Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ulotna lotna Napisano Styczeń 18, 2007 Agripa - kochana czy trzeba nasączać placki do leona, czy może jak przejdą masą do jutra to będą wystarczająco miękkie??? (właśnie piecze mi się pierwszy placek!:-D Pozdrawiam -pomarańczowa ulotna chwila;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Styczeń 19, 2007 Wiatam chwilko:) nie moglam niestety wczoraj odpisac,bo nie bylo u nas pradu,po tej strasznej wichurze,jak przeszła nad naszym miastem.Mam nadzijeę,ze placek wyszedł wspaniały...3maj sie kochana) ))) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Styczeń 19, 2007 Witam;) ...chyba jeszcze jestem pijana;) ))) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Styczeń 19, 2007 PLACEK JAPOŃSKI 30 dag maku kostka margaryny 45 dag c.pudru 60 dag jabłek 9 jaj 9 łyżek kaszy mannej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl.wloskich orzechów pokrojonych 10 dag rodzynek Na grubej tarce zetrzec jabłka,mak sparzyć i zemleć,margaryne utrzec z cukrem.Dodac żółtka,mak i jabłka.Ubic piane z bialek i wsypac kaszke manna.Piec 40 min. w temp.180C,poląc polewa czekoladową. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Styczeń 19, 2007 ŚMIETANOWIEC Upiec biszkopt. Masa:4 galaretki różne kolory 1/4 szkl. mleka 1szkl.cukru 3 szkl.jogurtu naturalnego 0,5l kwasnej smietany 2,3 łyżki c.pudru c.waniliowy 3 łyżki żelatyny Galaretki rozpuścic w wodzie,gdy stężeją pokroić w kostkę.C.puder i c.waniliowy rozpuścic w ciepłym mleku.Żelatyne rozpuścic w 4 łyżkach wody i połączyć z mlekiem i Śmietanę ubić z c.pudrem.Dodac jogurt,mleko z żelatyną,pokrojona galaretkę.Masę wyłożyć na biszkopt,wstawić do lodówki. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość nieważne... Napisano Styczeń 19, 2007 pychota jest ciacho z gruszkami polecam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ewka.wlkp 0 Napisano Styczeń 20, 2007 dzien dobry wszystkim Paniom! czesto tu zagladam,i \"porywam Wasze przepisy,ktos tu kiedys pytal o zapisywanie w osobnym folderze,ja otwieram WordPad,kopiuje przepis ze stronki i zapisuje w folderze \"Przepisy\",wtedy mozna wejsc bez wlaczania internetu:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
koksa 0 Napisano Styczeń 20, 2007 Ale pysznosci, mniam! moze i ja wkrótce coś podeślę :) A póki co wielkie dzięki za przepisy :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Agripa_ 0 Napisano Styczeń 22, 2007 KANTYCZKA 2,5szkl.mąki 1,5 kostki margaryny 8 jaj 2 szkl.c.pudru 0,5 szkl.maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 paczki okrągłych biszkoptów słoik dżemu morelowego lub malinowego Margaryne utrzeć z c.pudrem,dodając po jednym żółtku.Wsypać mąkę z proszkiem,dodać ubitą pianę z białek.Ciasto podzielic na 3 częsci,do jednej dajemy mak ,do drugiej kakao,do trzeciej 2 łyżki maki.Blache wysypać bułką tartą,wylać ciastomakowe,wyłożyć warstwę biszkoptów,jeden przy drugim.cienko posmarowac dżemem.Następnie wylewamy ciasto kakaowe,kladziemy biszkopty i warstwa dżemu,na wierzch biale ciasto.Piec w temp.180C aż sie zarumieni,polac polewą. Ulotna chwilko jak się masz? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach