Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mary z cleveland

jezyki polski w ameryce pojechalem kara do bary

Polecane posty

Gość mary z cleveland

podawajcie najsmieszniejsze teksty uslyszane po polskiemu w hameryce. no, mufnij sie. Ja lece po grocernie. A potem z garbiciem na strite.

Gość josziko
polka zadajaca sie z australijczykiem - superwizor ;) mowi ze juz nie jest polka, to polskiego nie zna za dobrze "wyciągnijcie ręki" (ne wiem czy o ręcach mówiła czy o grabkach)

Gość nie ręcach tylko rękach
Poleczko ;)

Gość josziko
gratuluje poczucia humoru :P

patrzylam przez windowsa (okno) te spodnie to szity fakałem tę laskę wsiadlam do kara (car)

tego typu jezyk to tak zwany polski jezyk hamtramicki (chyba dobrze napisalam) . Jak mi sie przypomni wiecej perelek to napisze. Wpisujmy sie dalej:) do smileyface - w Anglii tego nie zauwazylas bo tam jest inna Polonia. A ty widac niedawno wyjechalas ze Starego Kraju......

Ponad 4.5 roku temu, wiec chyba nie tak niedawno.... Owszem uzywamy spolszczonych slowek angielskich czasami, ale nie az tak... Moze ja za malo z Polakami przebywam... Chociaz w domu mam jednego i mamy polskich znajomych....

do smileyface:) Polacy ktorzy wyjechali do Ameryki w XIX wieku tak zaczeli mowic nie znajac dobrze angielskiego, tak zostalo, tamta stara emigracja byla zupelnie inna niz dzisiejsza.......... nie wiem jak jest w Anglii..... Pozdrawiam i ide powaciowac ta televizin (watch tv). a ty coszawa10 waciujesz?;)

Gość Agusia-81
Fajny topik :-) ! Od siebie dorzuce: ile mnie za to zczardzuja?, samochod mi stolowali!, wzialem dom na morgidz, a ja rentuje dom, ile placisz za insiure?, walnal bamperem w moj kar, polise mi skancelowali, a my lubimy se posiedziec na porczu albo na jardzie... Jak sobie jeszcze przypomne, to dopisze ;-)

Gość Julliette
hahahhaaha dobre - usmialam sie do lez :))) b.fajny topik. Agusia-81 i gwiazda jak Wam sie cos przypomni to piszcie. te bampery, porcze i rentowanie hehe - znam tu kilku co tak gadaja - albo gadac po polsku albo po angielsku a nie robic z siebe wielkiego amerykana :P pozdrawiam

Gość nicol_m
ja slysszlam co nieco.... "znalazlem to w garbeciu" , "ci przekleci kakrocie"(czytaj hiszpanie),"tu w kenerykat...(Connecticut ).Jak mi sie jeszcze cos przypomni to dopisze:)

Gość nicol_m
a slyszaeliscie o nowym przyslowiu szwedzkim?---zakrecony jak Polski rzad:)----

Gość pszczoolkamaya

Gość pszczoolka maya
idz na porcz, wynies garbecz, idz na jarde, zjedz czikena albo stejka, odkurz karpet, wloz naczynia do synku (sink), bylem na zakupach w dzionkarni, zrob mi pikczera, kup insiure, luknij przez lindol (window - nie mam polskich znakow) czy stoi nasz kar, kakrocie i nygry (meksykanie i czarni), wypijesz ze mna szata?, usiadz na kauczy(na sofie), morgecz (pozyczka na dom), wyrentuj sobie dom, przykryj sie blanketem, i jak cos jeszcze to dopisze:)

Baba w sklepie to meza: -Zenus! O maj goood! Zobacz jakie sliczne skarpetki dla boja!!! Pozatym wyprowadza mnie z rownowagi slowo bejbis, jakby nie bylo slowa dzidzius!

Kara stoi na kornerze...Samochod (car) stoi na rogu. (to jest starej emigracji) Skanseluj moje zamowienie (to juz nowa emigracja) ale mess (balagan) nie umiem z tym dilowac (nie umiem sobie z tym radzic) daj mi szata (daj mi jednego drinka) Dlaczego nie stanelas na stopie? (na znaku Stop) Ide pod szaler (ide pod prysznic) Wlacz drajer (wlacz suszarke) Musze nalac gazu(musze zatankowac) bas jedzie (bus - autobus) Lece do kornerstoru (lece do naroznego sklepu) Dlaczego tak fakujesz? Jestes idiot Lece na south (jade na poludnie) Obserwacje kanadyjskie:) Ale najlepsze to bylo jak stara kobieta powiedziala : Ja mieszkam w Toruncie na solcie, majac na mysli wschodnie (south) Toronto.:D