Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kingala

ławeczka 50-tek i więcej

Polecane posty

Dla wszystkich🖐️ Pieśń Jesienna Dzisiaj odczuwam w mym sercu gwiazd lekkie drżenie, lecz droga zatraca się w duszy mgieł, gubi się w gęstych obłokach. Światło podcina mi skrzydła, a smutków mych ból i rozpacz zanurza moje wspomnienia A wszystkie róże są białe, tak białe, jak moja rozpacz, i nie dlatego są białe, że to śnieg na nich na nich pozostał Dawniej mieniły się tęczą. Lecz i na duszę śnieg opadł. Strzępy scen dawnych i pieszczot śnieg duszy zdołał zdołał zachować ukryte w ludzkiej pamięci światłach lub w cieniu i mrokach. Czy kiedyś śmierć nas zabierze, stopnieją śniegi? Czy po nas przyjdzie śnieg inny lub innych róż doskonalszych aromat? Czy pokój będzie nam dany, jak Chrystus nam prorokował? Czy tę zagadkę odwieczną ktoś kiedyś rozwiązać zdoła? A jeśli miłość nas zwodzi? Kto życie da nam zachować, jeżeli zmierzch nas zanurzy w prawdziwą świadomość świadomość Dobra, którego, być może, nie ma, i Zła, co tętni koło nas? Jeżeli zgaśnie nadzieja, a wieża Babel ogromna powstanie, czy drogi Ziemi rozjaśni jakaś pochodnia? Co z poetami, jeżeli śmierć tylko śmiercią jest zgoła? Co czeka sprawy uśpione, o których każdy zapomniał? O słońce wszystkich nadziei! Księżycu! Wodo klarowna! O czyste serce dziecinne! O duszo kamieni szorstka! Dzisiaj odczuwam w mym sercu, jak drży gwiazd jasność ulotna, i białe są kwiaty róż, tak białe, jak moja rozpacz

Zapomnialam napisac wczesniej autora_____Federico garcica Lorca 🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻 ZNOWU Znowu jesień, znowu jesień polska, Żółte liście na ulicach Wrocławia, Kowalskiego wzięli do wojska, Zamachowski zacier nastawia. Przyszedł sąsiad i gada po lwowsku (choć urodził się koło Gorzowa) - Patrz pan, jakiś ziomkostwa na Śląsku, Nie daj Boży si zaczni ud nowa. W domu pachną prawdziwki i śliwki, Na obrazie ginie książę Pepi, Całe wojsko ma mieć rogatywki, To już wtedy nas nikt nie zaczepi. Ucieszyli, ożywili się starsi: - Jednak jest równowaga na świecie, Kiedyś był przymusowy marksizm, Teraz muszą na religię iść dzieci! Chłopskie wozy w obłokach kurzu, Dalej Nysa, za Nysą świat... Tylko stary ułan na wzgórzu Ciągle pełni swój biedny zwiad, Tylko panna Hortensja we dworze Plan kampanii ustala po cichu: - Panie Maćku, tu się rannych położy, A CKM ustawicie na strychu. Babie lato leci wzdłuż ulicy Kocur drzemie na grządce z petunią... - W razie gdyby oprócz Niemców bolszewicy, To gdzie szukać granicy z Rumunią? Znowu jesień, taka śliczna znowu, Wieczór ciepły jak wtedy, w przeddzień... - Chodź, przejdziemy się z psem Jaworową, Wnuki rosną... E, jakoś to będzie. Andrzej Waligorski

Dziękuję , Venesso, jesteś bardzo miła 😘 i bierz się za pisanie dalszego ciągu!!!! Ja już nogami przebieram , z niecierpliwości , oczywiście , co dalej? hihihhihihi 😘

🌻104 Jadwiga szorowala sypialnie i zastanawiala sie,co ma zrobic w tej nieprzewidzianej sytuacji.\"ech--pomyslala.___Pare dni roznicy nie zrobi,a moze i dobrze,ze ten Antoni tu jest.Jakos razniej,no i pokaze mi wszystko.Jak w piecach napalic,gdzie po wegiel.W zasadzie chyba nie ma tego zlego,co by na dobre nie wyszlo\"___zawyrokowala przed zasnieciem. Nastepnego dnia od rana Antoni krzatal sie wokol,starajac sie przypodobac Jadwidze.Razem pojechali po zakupy i do miasteczka po wegiel.W drodze powrotnej Antoni spytal:_____A grzyby to pani Jadwiga lubi zbierac? Bo tu w okolicy jest ich mnostwo.Moglabym pokazac____zaproponowal. Perspektywa grzybobrania wprawila ja w znakomity humor.Tak dawno nie byla w lesie. ___Jutro moglibysmy pojsc___odpowiedziala.__Tu naprawde jest duzo grzybow? ___Pani Jadwigo,ja znam wszystkie miejsca.Ze mna nazbiera ich pani do woli.Nasuszy,w occie mozna zrobic,jak raz dobra pora. ___No to idziemy,zdecydowala,jakis kosz by sie przydal. ___Sa i kosze___cieszyl sie Antoni.___Wszystko jest. Ze wszystkich sil staral sie byc uzyteczny. Po poludniu,kiedy zajela sie gotowaniem zupy,odwiedzilo ich chyba z pol wsi.Kazdy byl ciekawy,co Jadwiga zrobi w tej sytuacji.Wyrzuci Antoniego czy pozwoli mu ze soba mieszkac? To bylo pytanie,na ktore kazdy chcial uslyszec odpowiedz. __A jak Antek nie wyzdrowieje,to co bedzie?___spytala zona soltysa. __Dlaczego ma nie wyzdrowiec?___odpowiedziala pytaniem. __Bo on podobno caly czas nieprzytomny. __Pan Antoni mowil,ze lekarze sa dobrej mysli. __Nie dzwonia jakos z dobra nowina___mowila dalej soltysowa.___Wiem,bo do nas maja dzwonic.Antoni dal im nasz numer telefonu. ___No wlasnie___zaczela sie zamartwiac lezac juz w lozku.A jak nie wyzdrowieje ? Gdzie ten moj Antoni sie podzieje? Sa domy opieki___uspakajala sie.___Ktos bedzie musial sie nim zajac,,,, cdn

Mowisz i masz Zofinko!_________powiedzialaby nasz kochana akicia. Akiciu_______________👄

hihhihihihii jak się człowiek zagapi to taka baba jaga wychodzi :) to \"mało\" tyczyło tekstu o p. Jadzi :)

____________ Witam 🖐️ Laweczko!______________________ Moje mile Dziewczyny! Jestem i slucham Was👄, usiadlam sobie troche z boczku ,bo nie czuje sie dzis najlepiej. Poczytalam P.Jadzie, i tak mysle, ze chyba Ona bedzie opiekowac sie Antonim.........przeciez ma takie golebie serduszko...... zobaczymy czy mam racje? Venesso! Poliko! Zofinko!❤️ 🖐️ Was wszystkie i 👄.

akiciu? A co ci to, kochana? co ci dolega? moze to tylko jakaś przejściowa niedyspozycja? przytulam cię , i głaszcze po serduchu, przesyłam pozytywne wibracje.... czujesz? Będzie dobrze, zobaczysz :) Venesso 😘 Poliko 😘

Zofinko! Napewno bedzie dobrze, jestem urodzona optymistka i nie zalamuje sie tak szybko! Nie chce pisac na forum co mi dolega, mysle,ze wybaczysz 👄 Dziekuje za dobre wibracje, czuje je! :D Venesso ! A Ty gdzie nam ucieklas!!! Czy mnie slyszysz!!!!!!!

Venessa nie moze wejsc na Laweczke, nie ma dostepu, ale obiecala mi, ze jak tylko bedzie miala dostep to zaraz sie pokaze!! 👄 Pozdrawiam cala Laweczke 🖐️ i zycze kolorowych snow!

Akiciu_____dziekuje! Wreszcie mnie odblokowano! Najsmutniejsze jest to,ze nie moglam wejsc jedynie tam,gdzie pisze.Na pozostale topiki wchodzilam bez problemu.Smutne zagrywki,,,Czy ja kogos obrazam? Co jest grane? Juz jestem:D

Spoznilam sie akiciu____________kolorowych snow! 👄 Do zobaczenia jutro:D DOBRANOC!

______WITAJ LAWECZKO 🖐️ 🌻 105 Dwa dni chodzili na grzyby.Antoni mial racje,grzybow bylo w brod. Po kilku godzinach spedzonych w lesie,a potem nastepnych przy czyszczeniu grzybow czas mijal szybko.Jadwiga nie chciala zaczynac zadnych prac w domu dopoki Antoni tu byl.\"Pewnie byloby mu przykro___tlumaczyla sobie____jakbym tak zaraz zaczela wprowadzac nowe porzadki.Kilka dni niczego nie zmieni. Zaczne remont,jak on juz sie wyprowadzi___postanowila.Martwil ja jednak stan dachu i chciala jak najszybciej znalezc kogos,kto go wyremontuje.Okna tez wymagaly wymiany.Cieszylo ja,ze przy blizszych ogledzinach dom wydawal sie zdrowy i mocny.Sciany solidne,krokwie dachowe tez.Nigdzie nie bylo sladow wilgoci. Zaniedbany to wszystko.Czyszczac grzyby ukladala sobie plan dzialan na najblizsza przyszlosc. Minal tydzien,a ze szpitala nadal nie bylo zadnych wiadomosci.\"Sama sprawdze,co i jak\"___postanowila. Do szpitala zajechala tuz po obchodzie lekarskim.Przedstawila sie jako krewna.Wiadomosci,jakie uzyskala nie byly dobre.Chory nadal byl nieprzytomny i lekarze nie dawali mu duzych szans na przezycie. ___Robimy,co w naszej mocy,ale musicie byc przygotowani na najgorsze___ostrzegal doktor. Jadwiga zostawila mu swoj numer telefonu i prosto ze szpitala udala sie pod adres widniejacy na akcie kupna domu.Chciala porozmawiac z synowa Antoniego.Ta ledwo uchylila drzwi i zaczela krzyczec:___Nic nie wiem o zadnej sprzedazy,a starego do domu nie wezme! jak sprzedal,to ma pieniadze na zycie.Niech mnie pani wiecej nie nachodzi,bo policje wezwe!___zagrozila i z hukiem zatrzasnela drzwi. cdn

Za pare minut wybije polnoc,wiec juz skradam sie do lozeczka. Dzisiaj zasiedzialam sie pomimo,ze mialam bardzo pracowity dzien. Zostawiam na LAWECZCE kolejny odcinek o Jadzi ____do czytania przy porannej kawusi.Milych \"wrazen\":D Zycze milego dnia❤️ Pozdrawiam bardzo serdecznie!🖐️

________________ Witaj 🖐️ Laweczko!____________________ Milo pije sie poranna kawke jak mozna poczytac o p. Jadzi, dzieki Venesso!👄 Pogoda dzisiaj chyba splata nam figla, bo za oknem jeszcze szaro, a zapowiadali do srody sloneczko! I jak tu wierzyc \"chmurce\"! pamietacie dziewczyny przed laty zapowiedz pogody pani \"chmurki\" oj kiedy to bylo...... bylysmy chyba w wieku naszych dzieci :D :D :D albo i mlodsze? Pozdrawiam cala Laweczke i zycze milego dnia!

Witaj akiciu!!! :) Dobrej nocy Venesso! 😘 naprawdę fajnie się czyta twoje opowiadanie , dzięki 😘 Akiciu piję z tobą kawkę i spadam do pracy, bede po 17-tej :) Miłego dnia , kochana 😘

Witaj LAWECZKO! To,co mnie spotyka od wczoraj to granda! Wczoraj moderator zablokowal mi dostep do topikow na ktorych pisze,a dzisiaj do katalogow z wierszami. Ktos to robi bardzo celowo.Nie zostawie tej sprawy! http://www.zosia.piasta.pl/ Pozdrawiam!🖐️

Witaj Kingalo 😘 Witaj Venesso 😘 podałaś linka na stronę Zosi Piasty i..... ja też nie mogę tam wejść!! \"Dostęp zabroniony!\" Czemu tak????????? A przecież czesto tam wchodziłam , teraz nie mam uprawnień?....