Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mądralka

Pytania dotyczące Biblii

Polecane posty

Gość a jedak nie umarl
madralko to dowodzi tylko tego ze zostal wygnany z raju i musial znosic ludzie troski. nie dowodzi ze bylby niesmiertelny. Podaj mi werset gdzie jest napisne ze bylby niesmiertelny, gdyby nie ten owoc. a jezeli chodzi o strszych to Ty dobrze wiesz kogo mialam na mysli.

Gość a jedak nie umarl
madralko czy wierzysz ze Bog jest wszechwiedzacy?

Gość mądralka
ale ja nie szukalam takich wersetów nie było mi to potrzebne ja to wiedzialam od zawsze, ale jesli chcesz znajde cos ale potem, wierze ze Bóg wie moze i potrafi wszystko

Ja wiem do czego \"a jednak nie umarl\",brnie. wiec ja postaram sie odpowiedziec.Bog jest wszechwiedzacy,ale my nie jestesmy,dlatego puki co nie pojmiemy,dlaczego Bog postapil tak a nieinaczej.:-) Czy do tego pielas-es?

Gość mądralka
Adam nie został wygnany z Raju Raj po prostu zniknąl

Gość a jedak nie umarl
oj nie " a ja mysle" zupelnie nie do tego. Chodzilo mi o to zeskoro wierzycie z Bog jest wszechwiedzacy to chyba wiecie ze Bog wiedzial ze pewa i adam nie usluchaja nakazu Boga. Czy to nie przewrotne/ skoro wiedziala ze nie usluchaja a jednak zakazal. wiem wiem ludzie maja wolna wole ale skoro bog jest wszechwiedzacy to jednak wie w jaki sposob to wolna wole wykorzystaja. ? Madralko poszukaj dla mnie tego o niesmietelnosci Adama gdyby nie ten owoc

Gość mądralka
ja wiem dlaczego tak Bóg postapił, Szatan powiedział Adamowi i Ewie ze Bog sie boi ze ktos Go przewyzszy, Bóg musial wiec udowodnic ze to on jest władcą dodkonałym i ze szatan nie mial racji, nie mogl stworzyc nowej doskonalej pary, bo nie udowodnil by swojej racji, pamietajmy ze sytuacje widzialy miliony aniołów.

Gość a jedak nie umarl
a coz za roznica zostalwygnany czy rajzniknal. Poprostu juz w nim nie przebywal

Gość mądralka
jest wszecmocny wiec moze tez nie byc wszechwiedzący :)

Gość mądralka
jest roznica poniewaz to wazne ze na swiecie od tamtej pory nigdzie nie ma takiego raju a nie ze tylko ludzie nie maja tam wstepu.

Gość a jedak nie umarl
alez Ty madralko jestes wszechwiedzaca wiesz nawet dlaczego Bog tak postapil - pogratulowac. Czyli jednak Bog od poczatku wiedzial ze Adam i Ewa umra

Gość a jedak nie umarl
a skad wiesz ze taki raj nie istnieje moze by zwykli grzeszni ludzie go niewidzimy.

Gość mądralka
nie twierdze ze jestem wszechwiedząca, ale Bog nał nam narzedzie zebysmy wiedzieli o nim wszystko to stąd wiem bo czytam Jego słowo, moze nie chcial znac przyszlosci ludzi to nie poznawal.

Gość a jedak nie umarl
powiedz mi madralko co masz na mysli mówiac "jest wszecmocny wiec moze tez nie byc wszechwiedzący"

Gość mądralka
mam to na mysli ze moze panowac nad pozanwaniem przyszlosci ludzi

Gość a jedak nie umarl
wiec czy nie uwazacie ego za przewrotnosc. Bog od samego pocztku wiedzial ze Adam nie uslucha jego nakazu, wiec wiedzial tez ze umrze. czyli adam nie mial innego wyjscia jak tylko zjesc to jablko.

Gość mądralka
przeciez ja własnie o tym pisze ze jesli Bog nie chcial poznawac losów dalszych Adama I ewy to mógł ich nie znac.

Gość a jedak nie umarl
hahaha madralko czy Ty wiesz co Ty piszesz, nie chcial poznawac. A co Bog otwiera i czyta ksiazke pt "dlasze losy Adama i Ewy"

Gość a jedak nie umarl
dziwna interpretacja zamyslow Bozych,.

Gość mądralka
ja hipotetyzuje, ale jest to logiczne moze panowac nad tą zdolnoscią

\"Bog od samego pocztku wiedzial ze Adam nie uslucha jego nakazu, wiec wiedzial tez ze umrze. czyli adam nie mial innego wyjscia jak tylko zjesc to jablko.\" Bo on miał zjeść to jabłko - bez tego nic by się nie zaczęło. No i ten świat \"porosnięty\" cierniami - przecież ten świat owszem, ma wiele wad, ale jest cudowny. Wszystko jest chyba takie jakie być powinno.

:\"róznie kłądzione akcenty, baptysci jak sama nazwa na chrzest dorosłych a zielonoswiatkowcy na przezycie glosolarii i chrztu w Duchu swietym no i np: baptysci nie uwazaja Maryje za Bogurodzice a zielonoświatkowcy uznają Ale oba wyznania są heretyckie. No i zielonoświatkowcem mozna byc bedac katolikiem wszycy charyzmatycy sa wliczani\" Chyba Madralko nie masz pojecia o religiach, internet nie jest dobrym zrodlem w tym przypadku. Mozesz skozystac z wiedza u zrodla czyli ode mnie: zarowno baptysci jak i zielonoswiatkowcy chrzcza sie dopiero kiedy zrozumieja, ze Jezus jest ich Panem i Zbawca w wiekszosci sa to dorosli ludzie (pelnoletni) i sa chrzczeni w Imie Ojca i Syna i Ducha Swietego. Nie wszyscy zielonoswiatkowcy przezyli chrzest duchem swietym i korzystaja ze wsyzystkich darow Ducha Sw, natomiast znam baptastow, ktorzy mowia jezykam (np. autorka odpowiedzi). Od roku naleze do Ewangelickiego Zboru Baptystow i nic nie wiem o czci Bogarodzicy, wierzymy, ze byla matka Jezusa, swieta kobieta. Nie rozumiem jak mozna byc zielonoswiatkowcem bedac katolikiem, tak samo jak nie mozna byc swiadkiem Jehowy bedac katolikiem. Chyba chodzi Ci ze mozna byc ochrzczonam Duchem sw. bedac katolikiem? tak, Jezus zostawil nam Ducha Sw wszystkim Ewangelikom, katolikom, baptystom, swiadkom Jehowy, jesli tylko Go przyjmiesz do swojego serca. Jestem naprawde dobrym zrodlem wiedzy w tej dziedzinie. Urodzilam sie i wychowalam w rodzinie katolickiej, poznalam Boga w kosciele Zielonoswiatkowym i jestem Baptystka. Ale zawsze mowie ze jestem chrzescijanka :D, denominacja (napis na budynku) nie jest dla mnie wazna.

Gość a jedak nie umarl
dreamer2006 i tu sie z toba zgadzam. Madralko, pewnie ze mogl panowac, ale powstaje pytanie czy chcial niewiedziec? Mysle ze wiedzial dokladnie co zrobi Adam z tym jablkiem

Gość mądralka
ale belaizo mnie naprawde nie ineresuje to wyznanie chcialam udowodnicz ze czesto internet klamie gdybym chciala cos wiedziec to wiedzialabym gdzie pytac, ale heretykami są bo spotkalam sie z tym wielokrotnie.

A wiecie, że o \"Adamie\" mowa jest nie tylko w Biblii czy mitologii starożytnego Babilonu - (z hinduizmu): \"Mitycznego mędrca Manu, który miał być pierwszym pochodzącym od bogów człowiekiem, otacza wiele legend. To on odprawił pierwszą ofiarę n cześć Wisznu, za co został wynagrodzony żoną, którą Wisznu ulepił z ofiarnego jadła. Kobieta usiłowała uciec przed zapędami Manu, przybierając postaci różnych zwierząt, lecz Manu za każdym razem przekształcał się w samca wybranego przez żonę gatunku. W ten sposób narodziły się wszystkie zwierzęta. Inna legenda mówi, że Manu uratował wszystkie stworzenia przed wielkim potopem, spędzając je na wielką łódź. Jak widać, Manu wydaje się dalekim krewnym biblijengo Adama\"

Gość mądralka
nie wiem czy wiedzial, moze cale to zamieszanie bylo tylko dla naszej przestrogi, az sie boje takie rzeczy pisac, jesli sie okaze ze to nie prawda.

Gość mądralka
"Herezja może być "obiektywna" (materialna), przez co rozumie się niezawiniony błąd w wierze, albo "formalna" - gdy polega na świadomym wyborze, czyli jest zawiniona. Grzechem jest tylko herezja formalna. Z kolei łączność z Kościołem powszechnym heretyk (herezjarcha) traci dopiero w momencie, gdy odmawia poddania się rozstrzygnięciu Kościoła w danej kwestii."

\"az sie boje takie rzeczy pisac, jesli sie okaze ze to nie prawda.\" why? (ja też mówię trochę językami ;) ) - co jest stakiego w stawianiu hipotez i ich rozważaniu? najwyżej nas to wzbogaca