Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mądralka

Pytania dotyczące Biblii

Polecane posty

Gość kola89
Sw, Jan nie pisam swojego Objawienia po gresku...

Gość kola89
Ale bykow przepraszam

Gość asjjaaaa
No dobra to jak nei chcesz po grecku kup sobie dwzujezyczna hebrajsko polska ;) nie wazne.

Gość asjjaaaa
Sprawdzialam w ecykopiedi napsane jest ze Objawienei trlumaczono z greckiego ;)

Gość kola89
Chciałbym znac cytat, ktory mowi jak najdokladniej o istnieniu Nieba poprostu. Mi coprawda to niepotrzebne, bo i tak głeboko wierze, ale mam kolezanke ktora jest sw. Jehowy i nie mam jak jej tego udowodnic:/

Gość asjjaaaa
A ty kim jestes? :) hmmm to dziwne ze twoja koelzanka jest SJ i nie wierzy w niebo. Moja rowiniez jest SJ ale wierzy w niebo tylko w pieklo nie. Sj sami nei widza w co wierza... gubia sie

Gość asjjaaaa
W objawienie 21:1 masz odladnie o neibie w ich przekdladzie biblii tez jest uzyte slow oniebo

odnośnie tego co powyżej ( duża ilość cytatów) skoro Bóg pisze ze jest niepojety i ze \" Wiemy ze gdy sie to ujawni, będziemy do Niego podobni, bo ujrzymy Go takim jakim jest\" czyli dopiero w pełni poznamy Boga jak ujrzymy Go twarzą w twarz i staniemy się w pełni tacy jak On. Czy dla Boga niepojętego problemem jest by 3 istoty reprezentowały 1 Boga. Mysle ze nie. Lub 1 Bóg był trzema istotami. też myślę ze nie. \"ujrzymy Go takim jakim jest\" :):):)

Gość asjjaaaa
ZE SJ nie warto sie sprzeczac o takei rzeczy, jak jest uprata nawet jak je jpoakzesz czarno na bialmy ze niebo istnieje to ci nie uwierzy a nawet przestanie z toba gadac

Gość kola89
Musze zacza czytac Biblie, ostatnio sie opuscilem:(

Gość kola89
Mikołaj lat 17:) chcialas wiedziec kim jestem...:-) Ona tak latwo sie nie obraza zato lubi dyskutowac, tylko ze ja sie szybko denerwuje i ona wtedy czuje sie dumna. Musze sie pilnowac:) Dzieki za pomoc.

Gość asjjaaaa
Zapytaj swojej koelzanki dlaczego uwazaja ze 144 tys ida do neiba a reszta nie. Powie ci ze 144 tys do doslowna liczba a ze napsiane z plemion Izralela to to juz przenosnia mimo ze to jeden werset. Albo traktujemy caly werest doslownie 144tys. z plemion Izralea albo caly przneosnie ogromna ilosc z roznych plemion. :) a nawet jak w to nei uwierzy ot pokaz jej fragment ze te 144 tys stoja przed tronem i barankiem aten tlum ktory ponoc zostaje na ziemi tez stoi przed barankiem i tronem ( Ob. 7:9 caly)

Gość asjjaaaa
A jakiego wyznania jestes? Katolik? Ze SJ naprawde ciezko rozmawiac. sama proboje ale narazie to tylko ona mi czyta jakos ksiazke..

Gość kola89
Kamelia, musisz byc gleboko wierzaca! Tak rzycasz cytatami odrazu:) super zazroszcze...

Gość kola89
tak katolik

Gość kola89
Jeszcze raz sorry za bledy...

Gość asjjaaaa
:) To wspaniale ze katolik czyta biblie. Jestem pod wrazeniem bo neiczesto sie to zdarza :) Ja jestem zielonoswiatkowcem

Gość asjjaaaa
Nie jestes jedyny ktory robi bledy :) kazdy psize szybko z beldami.

Gość asjjaaaa
Modralko jak bedzieszm ogla to porsze o wyjasnienei mi tej poprzedneij sprawy

Gość kola89
niestety musze przyznac ci racje:( dawniej czytalem czesciej, ale sie zagubilem ostatnio:/ moglabys przyblizyc mi twoja religie?

Gość asjjaaaa
Przyblizyc? hmm. znani jestesmy z tego ze wierzymy w trojce Boga, Syna i Ducha Świetego jako jednosc ( nie jako jedna czyli tylko Bog ma wszystkie fungjvie tylko jako jednosc) :) hmmm nie wiem co wiecej moge ci powiedziec poczytaj sobie w jakiejs encykoedii :) Kosciol protenstacki (zielonoswiatkowcy, baptysci, Kosciol Bozy w Chrystusie, Wolni CHrzescijanie) i inni :)

Gość kola89
Jestescie odłamem Kosciola protestanckiego?

Gość asjjaaaa
Tak

Gość asjjaaaa
1380304- moje gg latwiej sie gada niz na forum

Gość kola89
Mam Pismo Swiete Nowego testamentu błogosławione przez wszystkich najwazniejszych ojcow Kosciołow:)( chyba dobrze napisalem) Waszego tez:)

Gość kola89
okj, dzieki

Gość asjjaaaa
Ekumeniczne? Jak tak to wie mtez je mam i wszyscy sie podpisali orpocz SJ :(

Izajasz jako pierwszy pisał o \"nowym niebie i nowej ziemi\", które będą trwać wiecznie przed Panem Iz 66,22. prawda ta jest powtórzona w Apokalipsie, gdzie apostoł Jan powiada, że zaostała mu ukazana nowa ziemia gdyz \"pierwsze niebo i pierwsza ziemia przeminęły\" Obj. 21.1 Jan opisuje nową Jerozolimę zstępującą na nową ziemię (niebiańska Jerozolima zstępuje na ziemię). Swiete niebiańskie miasto (miasto z nieba, niebo). Pisze że przychodzi ona \"z nieba od Boga\" Obj. 21.2 Następnie stwierdza iż sam Bóg w niej zamieszka. \"Oto przybytek Boga między ludzmi! I będzie mieszkał z nimi\" Obj. Jana 21.3. Ta prawda została objawiona już starotestamentowym prorokom Ezechiel 43.7 \"Synu człowieczy, oto miejsce mojego tronu i miejsce podnóżka moich stóp, gdzie na zawsze zamieszkam wśród synów izraelskich\" Odkupieni mając nowe ciała zamieszkają w nowej Jerozolimie (niebie, bo niebo to miejsce gdzie przebywa Bóg) na nowej ziemi, w obecności Wszechmocnego Boga NIEBO ZSTĄPI NA ZIEMIE.

niebo to miejsce gdzie przebywa Bóg. Mówi się ze niebo to \"dom Ojca\" Jan 14.1-4 \" W domu Ojca mego wiele jest mieszkań. Idę przygotować wam miejsce abyście gdzie ja jestem i wy byli\"