Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gospochaa

Na czym można zaoszczędzić w domu?... gaz, woda, co jeszcze???

Polecane posty

Gość wjedzma
U nas akurat to osiedlowy sklepik jest tani, a wyprawa do supermarketow konczy sie zawsze niepotrzebnie wydawanymi pieniedzmi. Mysle ze ten nasz sklepik to jest rzadkosc po prostu. Wlasciciel ma kilka punktow w miescie. Sprzedaje tylko produkty spozywcze najczesciej kupowanie, doslownie tak pod ludzi. Tanie i smaczne. Ma swoich dostawcow. W sklepie nie ma samoobslugi. Jednorazowo jest w sklepie 4 do 6 ekspedientek, ktore wszytko doniosa, poradza, szybkie i mile bardzo. Nie czeka sie dlugo, bo jak ktoras konczy obsluge klienta bierze kolejna osobe z kolejki, to idzie naprawde szybko. Bardzo duzo osob sie tam zaopatruje co automatycznie powoduje ze nie ma lezacego towaru. Mysle ze jakos sobie radzi ten sklep chociaz wkolo 4 supermarkety sa, bo istnieje od kilku lat. Czyli mimo wszytko sie da. oszczędzanie jest mi obce... : Polec jakis plyn dobry i wydajny do prania. Nigdy ich nie uzywalam. Moze rzeczywoscie zrezygnowac z proszkow. Ciekawia mnie twoje doswiadczenia w tym temacie. Mozesz wiecej?

Gość gospochaa
Do>>> oszczędzanai jest mi obce>>Tez prosze o polecenie płynu do prania, ja kupuję proszki na promocjach (oststnio chyba 10worków po 3kg.:-P, jestem zadowolona. Ale nie wyobrażam sobie oszczędzić na tym! Naprawdę płyn jest tańszy? Jaki? Gdzie? Za ile? etc. etc.:-D:-D:-D Ale przy elektrycznym bojlerze chyba masz licznik strefowy?? To podstawa.I zegar sterujacy? Nasz sklepiki też są cholernie drogie, mieszkam nad takim jednym i zawsze tam kolejka bo wszystko świeże i sprzedawca nie wciska popsutych rzeczy. Ale np. na papryce już o 1zł. drożej niż w Muszkieterach zapłaciłm, unikam więc tam zakupów. Wiesz... chyba też muszę się przerzucić na system gotowania na dwa obiady, bo trudno jest ugotować mało, tak na raz a resztę potem się pałaszuje niepotrzebnie. I Poproszę o przepis na Twoją zupę cebulową:) (da radę???):) Do lidla mam 40km... Amita>>> my mamy światło na klatce na fotokomórkę, chyba oszczędność będzie bo to od niedawna, jak się nic nie rusza wyłącza się po 5sek., super! Tam, gdzie są okna -z czujnikiem zmierzchowym - jak jest widno nie zapala się wcale, tam, gdzie nie ma okien, bez czujnika. Polecam wspólnotom, a czujniki taniutkie (30-50zł) U Was w piwnicy by się sprawdziły, tylko nie wiem czy nie macie cały czas otwartej piwnicy (żeby tego nie wyrwali)...??? Amitko, tylko że we wspólnocie idę na zebranie i przeglądam każdy rachunek przy zatwierdzaniu sparwozdanai finansowego a w spółdzielni....robią co chcą. U nas nie ma głównego wodomierza. Pozdarwiam!:-D

Gość renia12
tak sobie czytam wasze wypowiedzi , postanowiłam wtrącić swoje rady: dużo kupuję na tzw bazarku wielka kępa włoszczyzny z zieleniną kupuję już od 1,20, w marketach paczuszka zaczyna się na ogół od 2zł nie wspomnę o jakości i wielkości paprykę ostatnio kupiłam na bazarku za 1zł, może rzeczywiście okazja mi się trafiła bo była maława ale nawet te wielkie nie były droższe niz 2-2,50 podobnie z ziemniakmi ceny o wiele niższe a teraz najważniejsze , ponieważ mój mąż niezbyt lubi drób, woli jak to on mówi "świńskie dupy" zamówiłam sobie ćwiarteczkę świnki tylko tyle mi się mieści gdybym miała większą zamrażarkę od razu wzięłabym połowę/ sklepie gdzie za kg płaciłam UWAGA! 6,50, kupa różnego mięsa :wielka szyna ponad 5kg, schabu też tak ponad dwa , polędwiczka , biodróweczka, żeberka 3 spore golony a kości niedużo-na 3zupy, mielonego wyszły 3 paczki tak po pół kilo, słowem ubita zamrażara myślę że bardzo się opłaciło , zapłaciłam 120zł i mam takie dobre psychiczne samopoczucie że jedzonka w domu masę , acha boczek ugotowałam póżniej upiekłam w przyprawach, mężuś się zajada, polecam każdemu taki zakup, teraz zamówię sobie ćwiateczkę przednią będzie więc karkówka łopatka, troszkę urozmaicenia.pozdrawiam was wszystkie.

My jesteśmy tylko we dwoje, tzn. ja + mąż. Kiedyś też myślałam o kupnie ćwiartki świniaka, ale doszłam do wniosku, ze na 2 osoby to nie bardzo jest sens.. do tego- nie potrafiłabym pewnie dobrze poporcjować tego mięsa:( ale ogólnie- uważam, ze to jest bardzo dobry pomysl.. moja mama tak kupuje, potem zamiast kupować wędlinę- piecze w piekarniku np. karczek- normalnie palce lizać:)

Gość dama szpinakowa
no nie :(( Polak potrafi ha ha .Mam na mysli wodę barwioną ha ha ... Zazdroszcze tym co mieszkaja na pietrach i nie muszą miec w oknach firanek :(( o matko jak ja bym tak chciala . niestety przysłaniam okna jak mogę by nie widziec od rańca zachlanych mord , ktore złopią od sasiednim blokiem piwsko . Czasami ich podziwiam ,ze pija w mrozoe , chlodzie , deszczu i nijak to im nie przeszkadza. Dywan?? bez niego mieszkanie jest puste .. a poza tym co ja bym odkurzała ha ha . Szczerze mowiac moje oszczednosci to tylko pozory . Najbardziej irytuje mnie to , iż głupi człek oszczedza a za czas jakis i tak przyfasolą mu podwyzkę .I jaki to ma sens??

Gość dama szpinakowa
hm .. swojska swinka to jest to :)) smak i oszczedność zarazem . tylko .. tylko trzeba wiedziec od kogo ja kupić i miec taka mozliwość .kiedyś sie połakomiłam i bardzo zawiodłam boz polowy swini najwiecej bylo sloniny!miałam pecha ot co :(( poza tym jest jeszcze jedeen problem , problem duzej zamrażalki. Wszak w takiej 3- komorowej nie wszystko sie zmiesci a mam w zwyczaju mrozić owoce i inne przetwory.

Gość renia12
ja zamówiłam w sklepie cieszącym się najlepszą opinią i sprawdziłam na dodatek było najtaniej! cały zakład jest 2km od miasta a w najbliższych miejscowościach mają po kilka sklepów wszędzie pełno klientów, jestem bardzo zadowolana, słoninki mało przetopiłam wyszła mała miseczka smalcu tak z 1 litr, kości jak już pisałam tylko na 3zupy więc też maławo, wszystko zmieściło mi się w dwóch szufladkach/porządnie poupychane/ a właściwie to w w połtorej bo ta dolna to taki koszyk jak pół tej górnej, jak będę przy końcówce biorę tym razem przod dla urozmaicenia. polecam

Gość kot trzpiot
renia :)) tylko pozazdroscić .Kpupiłaś dobrą świnkę . Ida swięta i nie powiem przydałaoby się trochę mieska , nie ma jak swojskie pieczenie , biją na glowę wszelakie wedliny:((

Gość gospochaa
Wita.:) Oczywiście popieram jokę jeżeli chodzi o mięsko swojskie, pycha! Właśnei rozmrażam wielki udziec indyczy, upiekę na mięsko do chleba. Reniu 12>>> w małej miescinie takie bazarki nie funkcjonują dobrze, u nas warzywa często droższe niz w sklepie, za to jak jadę gdzieś, to kupuję w fipermarkecie -zaoszczędzę czasami 1-2zł./kg:) Ja mam zamrażalkę taką nad lodówką u góry, czyli małą. Dolna półka wysoka, górna niższa. Jaką masz Ty??:) Może też zmeiściłabym ćwiarteczkę tak sobie dumam... Ale na Boże Narodzenie dostanę bony z pracy, wtedy kupuję sporo mięsa i mam do Wielkanocy:) lub dłużej. Reniu, w jakim to mieście można kupić papryczkę po 1zł?:) Chyba się wybiorę:-D Damo szpinakowa >>> z tą słoniną to masz rację. Moi rodzice się też tak raz nacięli. Słonina po 6,50 to chyba przesada!;-P A za moim jednym oknem ohydne podwórko, ale nie mieszkam na parterze i odkąd poweisiłam zazdroski widzę tylko śliczne pola, las i drogę... i słoneczko jak zachodzi.:) Pozdrawiam:)

Gość dama szpinakowa
o jej .. droga , las .. i ja tak chcę :P)) niestety taki widok funduje sobie gdy wlezę z michą prania na stryszek kamienicy. :)) oj tak dobra swinka to by mi się przydała.Dodam , iż w mojej rodzinie spożycie miesa jest bardzo małe , ale bywają dni gdy rodzinka domaga sie ociekajacego tłuszczem schaboszczaka. Nie mam dojść , nie mam dobrej ręki i niestety kupuję miesko w sklepach majacych własne ubojnie. Kaszubskie miesko jest dobre :)) i nie takie drogie jak na ślasku. Na zakupy w marketach się nie połakomię :(( jeszcze nigdy nie kupiłam tam żadnego wyrobu miesnego , odczuwam jakis wstret tak samo jak z kupnym mielonym:((

Gość gospochaa
Witamy Kaszeby!:) Ja z Pomorza zachodniego jestem:) A jak juz się wdrapię na rzeczony stryszek... to jeziorko widzę i trzciny... :-D

Gość dama szpinakowa
a ja srodkowe :)) co prawda Kaszubką nie jestem , ale oni prawie za miedzą

Gość kd19
no ładne przekręty robisz z tym licznikiem...:-0 to sie nazywa kradzież kobieto....

mieszkamy z mężem tylko we dwoje, za prąd płacimy ok. 60-80zł miesięcznie, za wodę 70-80zł, telefony- jakieś 100-120zł, internet+kablówka:90zł. Gazu nie mamy. Za co co roku mamy zworo ok. 200zł, czyli prawie jeden czynsz do przodu (tu chyba zasługa okien pcv w całym bloku). To chyba nie jest aż tak duzo, nie oszczędzamy zbytnio ale też niczego staramy sie nie marnować... nie zapalamy swiatła w całym domu, w łazience mamy prysznic (nie ma wanny, choć czasem tęsknię za wylegiwaniem się w ciepłej wodzie, szczególnie zimną mi tego brakuje), jak myjemy zęby-to zakręcamy kran. Chyba oszczędniej już się nie da?:)

zwrot mamy za ogrzewanie- wybaczcie, zamotałam coś w poprzednim poście...

Hej Szpinakowa:)Ja kiedyś pół świni upchałam do normalnego zamrażarnika u góry lodówki.Do dziś nie wiem jak to zrobiłam,bo ostatnio ćwiartki nie mogłam schować. U mnie je się dużo mięcha i prawie wogóle drobiu.

Gość dama szpinakowa
amito :) bo drób to najwieksze swiństwo po ktorym sie tyje. Pedzone chormonami wiec na pewno nie moze byc zdrowe :)) No chyba ,ze taka biegajaca po podworku swojska kurka ... i swojski makaronik :)) och rozmarzyłam się :))

Gość dama szpinakowa
sama jestem jak ten HORMON! .. tak miało być :((

Gość dama szpinakowa
ha ha amito .. o kurcze :)) aleś mnie ubawiła .. ha ha a ja chyba od powietrza :)) ot mamy duet

Gość oioooi
Czyżby topik miał upaść? Przypomniało mi się, u nas niedługo pewnie będą grzać( mieszkamy w bloku) i już dwa lata udało mi się zaoszczędzić na ogrzewaniu - grzejniki mają wskaźnik zużycia ciepła czy jak się to nazywa. W zeszłym roku przeprowadziliśmy się do innego pokoju i nie będzie praktycznie trzeba włączać ogrzewania ( pokój położony miedzy korytarzem- gdzie nieźle grzeje nam przez ścianę grzejnik, a kuchnią, gdzie ciepło nie jest mierzone) Też wyłączam wodę podczas mycia zębów, a także naczyń, najpierw trochę wody, szorowanie i na końcu spłukiwanie. Pozostałości po warzywach i owocach oraz czerstwe pieczywo zjadają moje gryzonie- świnki morskie, stare gazety też na to idą. Kolorowymi gazetami po przeczytaniu wymieniamy się z koleżankami. Za małe ciuchy i te które już się znudziły idą do czerwonego krzyża. Śmieci podlegają sortowaniu- działa ekon( chyba nie przekręciłam nazwy) Co jeszcze? Żarówki energo. , chwile trwa zanim się nagrzeją i dadzą dobre światło, ale zawsze trochę grosza w kieszeni. Mikrofali używamy tylko do podgrzewania, czerswe pieczywo potrzebuje tylko pół min. żeby być znowu miękkie. Mamy rodzinę na wsi i do tego teściową, zawsze jakieś jajka są, świnke, itd. Ze słoninki robimy smalczyk. Teściowa hoduje króliki więc zajęczyna i pasztet też jest, dzieci z głodu nie zginą:) Jak robię pranie ( 4osobowa rodzina) zawsze ładuje do pełna. Objad jednodaniowy ale starcza na dwa dni. Latem robimy przetwory i zimą się opychamy. Ale się rozpisałam. To chyba na razie tyle, jak coś mi się przypomni to dopiszę.

Gość oioooi
Acha, pakiet trzy w jednym - tv, inter. i tel. Nie wiem czy się opłaca?

Gość gospochaa
Oioooi... nieźle całkiem:) A u nas w blokach (nie u mnie) chamy:-P powiesili mierniki wszędzie! W kibelku nie ma grzejnika (5stopni zimą), w łazience na miernik, w kuchni na miernik i w pokojach też. Dochodzi do paradoksów, że ludzie używają jednego pokoju bo się boją że będą musieli dopłacać (tak się kończy korzystanie z grzejników zimą). Nie pomogają nawet nowe okna. Aż się wk... jak o tym pomyślę. Ja u siebie przymarzam już powoli ale jeszcze nie włączam pieca:( Też lipa.:-D

Gość gospochaa
Dziewczyny, a świnie nie jedzą hormonów??? Bo ja drób często jadam, bo lubię, myślałam że lepszy od świni, i tańszy przecie:) Matko kochana, no to stąd ten mój tyłek się bierze! Od jutra amputacja!!!:-D Ale ryby to mam nadzieję że nie pędzone, taki dorsz czy morszczuk... wiecie coś?

Gość oh te rachunki
ja słyszałam, że niektóre spółdzielnie zaczynają rezygnować z podzielników ciepła, bo ludzie tak oszczędzają, że budynki zaczynają się zawilgacać i zagrzybiać.... i spółdzielnie mają więcej kosztów i im się nie opłaca.... ja z kaloryferami wychodzę zazwyczaj na 0 i to mimo starych okien (nie mam czasu wymienić).... ale w łazience podzielnika nie mam....

Gospocha:)Ja poprostu nie lubię kurczaków. U mnie nie ma podzielników,i dobrze!Już narzekają,że mogłoby być własne CO.A ja oczami wyobraźni widzę nasze bloki...jak w -40 w Leningradzie...Sople na parapetach.Wszak np.mój znajomy nie włącza swojego gazowego ogrzewania,bo przecież za 2 godziny wróci sąsiadka i napali w piecu.Więc będzie miał ciepłą ścianę za free.Ale jakie free,jak musiał grzyb likwidować?

Witam wszystkie oszczędzające . Sama dokładam jeszcze gotowanie w szybkowarze - gazu naprawdę mniej ,a znów podrożał. Jeśli chodzi o CO to jest to chyba największa zmora , bo mam tzw. parowniki na grzejnikach a to totalne złodziejstwo

Mieszkam tylko z mężem i myślę że nasze rachunki są takie sobie. Jak na jednym zaoszczędzimy, to więcej zaplacimy za co innego. Akurat w kilku ostatnich miesiącach przyszly nam dość wysokie rachunki za prąd (sądzę że to wina piekarnika, bo ostatnio często pieklam i czajnika elektrycznego) za pól roku 540 zl. W wiekszości zarówki mamy energooszczędne, nie palimy światla w pomieszczeniach w których nas nie ma. Za to kilka razy dziennie chodzi suszarka do wlosów, często komputer, relewizor, 2-3 razy w tygodniu odkurzacz, tak samo żelazko praktycznie zawsze ustawione na prawie najwyższą temperaturę i 3 razy w tygodniu pralka automatyczna. Lodówkę mamy klasy AA, pralka nie wiem - ma już parę lat wiec pewnie trochę ciągnie choć ustawiam ją na tryb eko. Do wody trchę doplacamy, ale nie wiele choć tak jak już wcześniej napisalam piorę 3 razy w tygodniu i bierzemy po 2 razy dziennie prysznic. Ostatnio wymnieniliśmy kibelek na taki z dwoma trybami splukiwania i zrezygnowaliśmy z telefonu stacjonarnego z którego praktycznie nie korzystaliśmy, a abonament choć najniższy musieliśmy placić. Zrezygnowaliśmy z zakupów w hipermarketach na rzecz Lidla, bazarku i sklepu osiedlowego. Czasem tylko jeździmy do Makro po mięsko. Też bym się chciala dowiedzieć o plyn do prania zamiast proszku. renia12 ----------------> super patent na ćwiartkę świniaczka. Możesz mi napisać jak tego zwierza mam potem pokroić? A może wie ktoś czy w Makro oplaca się kupić ćwiartkę świniaka i czy jest ona jakoś zapakowana tak żebym nie wlekla przez osiedle tej padliny a w dyskretny sposób przemycila do domu (mam wścibskich sąsiadów). I jeszcze jedno jak macie jakieś przepisy na domowe wędliny to piszcie. Mam rodzinkę na wsi i oni sami wyrabiają wędlinki. Boże co za smak!!!!! Jednak oni mają wędzarkę zrobioną z pralki Frani - u mnie odpada, no chyba że na balkonie. :D :D :D

Poproś,żeby Ci ją rozebrali,czyli poodzielali mięsko.Potem już tylko na porcje pokroisz w domu i do zamrażarnika.