Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Wiśienka

KWAS FOLIOWY - JAKI POLECACIE?

Polecane posty

Gość Wiśienka

Staramy się o dziecko i lekarz zalecił mi przyjmowanie kwasu foliowego. biorę go już trzecie opakowanie i za każdym raze jest innej firmy a nawet w innej dawce. Po raz pierwszy kupiłam Folik (w porównaniu z innym dość drogi, ok. 6 zł), potem miałam jakiś inny o dawce 4 mg w cenie ok.4 zł, a teraz mam 5 mg w cenie niecałe 3 zł. A wy jaki polecacie? Co możecie mi doradzić w tej sprawie? Dodam że innych witamin i minerałów nie biorę.

brałam i nadal biorę kwas foliowy przepisany przez lekarza. jest on na receptę, dawka - 5mg i kosztuje niecałe 3 zł. ale na receptę, inaczej się go nie kupi. jest t o poprostu acidum folicum

Gość Iza..
Brałam folik. Nie mam pojecia czy to najelpszy wybor,ale w kazdym razie na pewno nie jest zly i z cala pewnoscia nie szkodzi,a wrecz przeciwnie-pomaga. Mysle, ze niepotrzebnie sie takim czyms trapisz, ale rozumiem, ze chcialabys jak najlepiej. Pozdrawiam

Gość zeco
profilaktycznie powinno sie zazywac 0,4 kwasu foliowego, wiec niekupuj wiekszych dawek. A poza tym to kwas foliowy jestkwasem foliowym i tyle a cena jest rozna w zaleznosci od producenta i apteki. innych witamin nie ma co brac. ja jestem w ciazy i nie biore zadnych sztuczydel, tylko zdrowo sie odzywiam i mam super wyniki. Pozdrawiam i zycze powodzenia w dzialaniu.

Gość Wiśienka
agnes77 właśnie ja biorę teraz taki sam jak ty, ale ja go kupiłam w aptece bez recepty. aptekara sama mi go poleciła. Mi lekarz tylko powiedział że ma to być kwas foliowy ale jaka dawka to nic już nie mówił. Boję się czy te 5 mg to nie za dużo?

ja biorę Folik 0,4 mg (tak mi polecił gin) ale zwykle taki się bierze na poczatku (przed zajsciem w ciążę) -no chyba że lekarz zaleci inaczej jak masz wątpliwości to zadzwoń do gina i zapytaj, bo na własną ręke brać 5 mg to nie wiem czy to rozsądne...piszą dziewczyny że ta dawka jest i tak na receptę więc skoro Ci nie przepisal ...zapytaj gina-bedziesz spokojniejsza :)

Gość Wieśmaczka
a co to jest ten kwas foliowy? bo ja też bym chciała mieć dziecko.

ja ten 5mg biorę na polecenie lekarza. ale myslę, ze jesli przejde na \"komplet\" witamin (no. Feminatal0 to juz chyba kwasu foliowego nie będę brała, bo w składzie tego kompletu on juz jest. na razie biorę i staram się jeśc jak najwięcej naturalnych witamin. o sztucznych preparatach pomyslę zimą. pozdrawiam

Gość emnila
mi gin polecil folik

Gość a ja jestem ja
Zwiększonych dawek kwasu foliowego nie powinno się przyjmować bez zalecenia lekarza. Prawidłowa dawką, którą przyjmuje się profilaktycznie (niektórzy twierdzą, że powinny przyjmować kwas foliowy w tej dawce wszystkie kobiety w okresie rozrodczym) to 0,4 mg. NIe jest ważne, czy jest to folik, czy nie. Ja akurat przyjmuję kwas foliowy, który kupiłam będąc w Stanach. Nazywa się poprostu Folic Acid, w dawce 0,4, a jest wygodny dlatego, że jest pakowany w buteleczki po 270 lub po 330 tabletek.

Gość no dawajcie jeszcze

Gość w ciąży
ja od ok 6 tyg do 11 brałam folicum adicum 5 mg 2x na dobę a potem folik Od 13 tyg zmniejsza sie dawki bo nie jest już aż tak potrzebny kwas foliowy. Lekarz polecił mi tez metafolin800 do 12 tyg a potem metafolin400 tylko że ten pierwszy kupiłam (nie wiem po co) za 35 a drugi kosztuje ponad 50 zł!! W skład tabletki wchodzą jakieś witaminy, jod no i kw foliowy i foliany Ale cena jest i tak niezła:)

Gość mati2
obecnie staramy sie z mężem o rodzeństwo dla naszego synka...kwas foliowy zażywam od kwietnia, kupiłam w zielonym opakowaniu 250 szt., żeby nie kupować co chwila, a takie opakowanie starczy mi na dłużej...mam nadzieję, ze nie będę musiała długo czekać na wspaniałą nowinę...pozdrawiam i gratuluję