malutka22 0 Napisano Luty 1, 2007 agarra..bo teraz dopiero to przeczytalam...aj tez mam gorna bardziej wysunieta(no albo dolną bardziej wsunietą jak kto woli:) i napisz czy rwali Ci zeby czy jak..? tez mam wąski łuk, ale chyba jesli chcialabym poszerzyc to w gre wchodzi tylko ten wycia? na czym to polega? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kamyk22 0 Napisano Luty 1, 2007 malutka górny łuk poszerzaja aparatami typu has, expander, hyrax i pewnie jakies inne tez są a wyciagi to takie gumki ktore zaczepie sie miedzy gronym a dolnymn lukiem i te gumki ciagna zuchwe do przodu ( ale u innego ortodonty slyszłam ze my juz za stare na to jestesmy i zuchwe mozna wyciaganac poprzez operacje) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Emma23 0 Napisano Luty 1, 2007 Agrrara i aparatka dziękuję za fotki:) Bardzo ładne aparaciki dziewczynki :) miłej nocki Dobranoc:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Cala 0 Napisano Luty 2, 2007 malutka22, ja wariatka? Eeeeee... jestem skromną i spokojną, nieraz wstydliwą dziewczynką :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Cala 0 Napisano Luty 2, 2007 Laski... Jeszcze tylko 4 dni... :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
aparatka- 0 Napisano Luty 2, 2007 Cala mam nadzieje, ze jak bedziesz juz zadrutowana to jakas sesja zdjęciowa bedzie co:-) no i chyba pochwalisz sie swoimi blaszkami:-)odliczaj i najadaj sie na zapas:-):-) Dora juz dzis nie czuje ze miałam ten zabieg;-), antybiotków nie musiałam jeść nic:-), przeciwbolowych tez juz nie trzeba:-)jestem pełna podziwu sla chirurga:-)sprytny chłopak z niego:-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Cala 0 Napisano Luty 2, 2007 aparatka-, no oczywiście :) Już się nie mogę doczekać. Uwielbiam sesje ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Cala 0 Napisano Luty 2, 2007 Ja jak nigdy tak wcześnie... Przed 8mą obudził mnie ból gardła :( właśnie popijam ciepły fervex i czekam na cholinex. Mam nadzieję, że to nie angina :o Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
aparatka- 0 Napisano Luty 2, 2007 Cala nie choruj:-), ale nie bój sie aparat mozesz zakładac jakbyś była przeziebiona:-), ja tak miałam:-), płucz gardło szałwia tez pomaga;-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Cala 0 Napisano Luty 2, 2007 Gdybym jeszcze miala szałwię :O Ale najważniejsze, że ewentualna choroba nie będzie przeszkodą dla blaszek :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
aparatka- 0 Napisano Luty 2, 2007 jest jeszcze jeden sposób na gardło, woda z sola, o jeszcze jeden woda z woda utleniona, ale na szklanke zwykłej wody tylko mała łyzeczka wody utlenionej, zeby Ci gardła nie wypaliło:-), to lepiej rób wode z sola:-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Cala 0 Napisano Luty 2, 2007 Feeeeee! Wodą z solą okropieństwo. Ale nic innego mi nie pozostaje bo wody utlenionej tez nie mam :) W takim razie idę zrobić eliksir i sru do łóżeczka. W nim moja nadzieja ;) Dziękuję Ci ślicznie aparatko- za porady i miłego dnia Ci życzę :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
*Dora* 0 Napisano Luty 2, 2007 Cześć! Jestem ledwo żywa :-( Słabo mi i kręci mi sie w głowie... W nocy sie budziłam i serce walilo mi jak... To chyba po wczorajszej siłce, bo trochę przypakowałam :) Mam nadzieję, że jak się wyrobię to nie będę mieć takich skutków ubocznych :O W biedronce są fajne komplety bielizny. Najfajniesze to te z koszulkami i gatkami (koronkowe i z tiulu) :P Kupiłam aż 3 komplety, hehe. 19,99 za komplet. Przyda się na randki do bialego rana :P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
aparatka- 0 Napisano Luty 2, 2007 Co jest wszystkie z jakimis dolegliwościami, Cala sie kuruje, Ty Dora nie przesadzaj z ta siłownia:-)bo sie wymeczysz:-), ale nie ma jak dazyc do celu:-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
*Dora* 0 Napisano Luty 2, 2007 aparatka- a jak z dziurą po ósemce? Boli? Opuchlizny jak nie było tak ni ma? To dobrze! Krwawi jeszcze? Zagladałaś tam do buzi? :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
aparatka- 0 Napisano Luty 2, 2007 Dora nie zagladam do buzi:-), nie mam odwagi lepiej nie widziec;-)zęba mam w woreczku tez nie przygladam sie mu za bardzo:-), troche krew leciała, bo wczoraj za daleko szczoteczka szorowałam:-), opuchnieta nie jestem,tylko tak jezykiem dotykam i sprawdzam to czuje szwy:-), ale dziury nie ma bo przeciez zaszyta jest:-)troche sie czuje taka jakby rozbita ale to dlatego ze jestem histeryczka i panikara:-):-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
aparatka- 0 Napisano Luty 2, 2007 No i moze sie troche za bardzo rozczulam nad sobą:-):-), ale co trzeba sie rozpieszczac czasami;-) Cal nie ma za co dziekować, to takie domowe sposoby babi jak to sie mówi:-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
*Dora* 0 Napisano Luty 2, 2007 aparatka- a kiedy ściagasz szwy? Na to też trzeba wybrać się do tego samego chirurga? Bo ja musiałabym znowu jechać do Lublina :-( tylko po to, żeby ściągnąć szwy :) Już niedługo poniedziałek i moja długooczekiwana wizyta :) Ciekawe czy będzie wszystko ok i umówie sie na zakładanie aparatu. Jak mi bedzie kazała wyrwac moje górne piatki co rosną równolegle z czwórkami to nie zgodzę się i pójdę szukać innej orto. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
aparatka- 0 Napisano Luty 2, 2007 Szwy ściagam w środe czyli tydzień z nimi mam chodzić, dzis dzwonłam do ortodontki umówic się na wizyte i zdac relacje jak sie czuje:-):-) mówiła ze mi zdejmie szwy:-):-), no i dobrze bo tego chirurga sie troche boje;-)sam fakt ze to chirurg szczekowy jest przerazajacy:-), kiedys dentystce mówiłam o tych 8 nie mojej ale miałam okazje rozmawiać i mowiła ze to nic strasznego, ale dodała ze unika chirurgów szczekowych:-):-) chociaz po tym zabiegu mam do niego zaufanie:-) i z nastepna tez tam pójde, troszke duzo wzia uwaga 350zł, troche przerazajace ze w sumie za dwie ósemeczki zapłace 700zł:-) to juz połowa aparatu:-(, Dora ty juz chyba wyrywałaś jakies ząbki na górze to ci nie wyrwą ile mozna wyrywać, bede trzymała kciuki zeby wszystko było dobrze i zebys na nastepnej wizycie już zakładała aparat!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
*Dora* 0 Napisano Luty 2, 2007 Strasznie drogo :O A zdjęcie szwów nic nie kosztuje? Ja wyrywałam szóstki na górze i pasowałoby, żeby piątki weszły na miejsce tych luk po szóstkach :) a czwórki wsuneły sie do łuku, bo wystają mi z buzi :) Ja jak na razie to na leczenie zębów + wyrywanie + usuwanie kamienia + wymienianie przy okazji plomb + zdjęcia RTG wydałam 900 zł :O Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
aparatka- 0 Napisano Luty 2, 2007 a nie wiem czy sie płaci za zdejmowanie szwow, chyba nie,moze jakies 30 zł, ale nie mam pojecia:-), to chyba nic nie beda rwać już, nie zanm sie ale wydaje mi sie ze juz za duzo zabków byś straciła:-), fakt Dora drogo ale sprawnie i bez jakis dodatkowych atrakcji:-), strasznie duzo kasy na zeby sie wydaje szok:-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
SUNSHINE23 0 Napisano Luty 2, 2007 ehh a Wy o tych osemkach.. az mi sie przypomina, ze orto zalecala mi wyrwanie jednej, na dole, a na dol i tak nie mam aparatu i moj dentysta mowi ze lepiej jej nie ruszac... to prawda ze osemki na dole sa nieporownywalnie gorsze do wyrywania niz te na gorze? ze sa wieksze dziury po nich i ze bardziej bola i w ogole...??? z ta kasa to prawda- cholery mozna dostac... ja ostatnio przed wyjazdem do anglii bylam u innej dentystki, bo moj dentysta byl na wakacjach i pytala mnie - kto pani robi takie ladne plomby? podalam nazwisko, a ona tylko stwierdzila- no tak, jeden z najdrozszych dentystow w naszym miescie o ile nie najdrozszy, duzo o nim slyszalam.. i zapytala ile mu place... heh, mam totalnego fuksa bo jestem jego \"specjalną\" pacjentką i nie płacę nic.. wiec nie wiedzialam co jej nasciemniac:) a nawet sobie nie zdawałam sprawy ile on bierze kasy za to co mi robi gratis:D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
*Dora* 0 Napisano Luty 2, 2007 Wydałam tyle, bo byłam dawno u dentysty, ponad 10 lat temu. Nie mialam żadnego leczenia kanałowego nigdy!. Tak wyszło by drożej. jakbym chodziła co rok to tez pewnie by sie dziurki znajdywały tylko, że mniejsze :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
*Dora* 0 Napisano Luty 2, 2007 Fajnie masz z tym dentystą SUNSHINE :) To może jakis wujek albo kolega? ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
SUNSHINE23 0 Napisano Luty 2, 2007 nieee.. zadna rodzina:) kolega to raczej taty.. chociaz wlasciwie raczej stosunki sluzbowe miedzy nimi istnieja:P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
aparatka- 0 Napisano Luty 2, 2007 Sunshine ty cwaniaczku;-)darmowe śliczne plomby:-), ja słyszałam cos ze na dole gorzej sie wyrywa w ogóle ale to pewnie jakies gadanie:-), dużo sie słyszy:-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
aparatka- 0 Napisano Luty 2, 2007 Ja przed zakładaniem aparatu miałam w buzi tylko jedną mała dziure:-), na szczeście nie wykosztowałam sie za bardzo 70 zł taka plombka u mnie ale teraz nadrobie za ósemeczki płacac:-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Aparatka-22 Napisano Luty 2, 2007 A mial ktos szpary zabudowywane kompozytem lub licowka? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
*Dora* 0 Napisano Luty 2, 2007 Ja do tej pory wyrywałam na górze. Mam nadole do wycięcia 1 ósemke i do wyrwania korzeń po siódemce z drugiej strony. Ósemki drugiej nie będę juz wycinać, bo jak wyrwę siódemke to pozioma ósemka nie bedzie nikomu przeszkadzać :) Przed chwila zauważyłam (tzn. wyczułam jezykiem) cos ostrego na zębie (na siódemce tej co robiłam w poniedziałek). Jest tak jakby na górze uszczerbnięta :-( Wygląda na to, że uszczerbiło mi sie kawałeczek zęba :O Przy plombie. Mi się wydaje, że może to wina borowania i się naruszył ząb i przy pierwszym lepszym pozywieniu pokruszył się. Twardych rzeczy nie jem, cukierków nie rozkruszam zębami. Zadzwonie dzis do dentystki i zobacze co powie... da się uszczerbek zalepić plombą czy trzeba jakieś koronki wstawiać? To jest maluteńki uszczerbek. Ciekawa jestem czy będe płacić czy to w ramach reklamacji byłoby zrobione, hmmm? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
*Dora* 0 Napisano Luty 2, 2007 Dziewuszki my juz tu na tym forum gadamy trzeci miesiąc :) Ciekawe jak bedzie za trzy lata? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach