strachliwa 0 Napisano Sierpień 1, 2007 zuza są różne opinie na temat aparatu kosmetycznego. Jest mniej widoczny niz metalowy. Ponoć może mieć słabsze działanie jak metalowy, ale mi orto nic o tym nie mówiła. Ja osobiście zakładam kosmetyczny ze względów wizualnych, ale jeśli jesteś młoda i chodzisz do szkoły to polecałabym Ci metalowy. Jest trochę tańszy i można eksperymentować z kolorami gumeczek, kt,ore ślicznie prezentują się na metalowym aparacie. Ale wybór należy do Ciebie:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zuza_87 0 Napisano Sierpień 1, 2007 hmmm.. sama juz nie wiem.. Ja bede miec zakladany aparat ale ten nowszy -bez kolorowych gumeczek.. (tak opwiedziala mi orto).. Obecnie studiuje. Wcale nie ma dla mnie roznicy czy bede miec metalowy czy kosmetyczny, bo ludzie na roku wydaja sie tolerancyjni :D:D:D:D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Anulka_85 0 Napisano Sierpień 1, 2007 kurcze, nie nadążam za wami wczoraj pisałam a dziś już 3 strony więcej:) widzę że większość strasznie się cieszy na myśl o aparacie:) ja sie średnio cieszyłam bo wszyscy mnie straszyli że separacja to nic w porównaniu z aparatem a przy separacji zjadłam całą fiolkę Ketonalu 100 a do tego w pracy się śmiali ze będę mogła im trawniki skosić;) jak tylko mi się uda to wrzucę fotkę ale nie wiem czy jest się czym chwalić;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
strachliwa 0 Napisano Sierpień 1, 2007 pewnie...na pewno będzie dobrze. Ale ja z \"biżuterią\" będę musiała iść do ołtarza, więc to przeważyło na korzyść kosmetycznego...no i też to że pracuję w szkole z dziećmi..:))Rożne dzieci i rodzice są:)Jednym to nie przeszkadza wręcz przeciwnie...a drudzy będą się śmiali...nie ma na to rady:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zuza_87 0 Napisano Sierpień 1, 2007 o kurcze:):):):) Slub bedziesz brala :):) gratuluje:):) I na dodatek pracujesz z dziecmi- moj marzenie :):):) Ja mam 20 lat, wiec mam jescze troszke przed soba, wiec chyba zaloze metalowy. Ale musze sie pochwalic , ze 9 sierpnia zakaldam aparat razem z Moim chlopakiem :):) Razem sie zdecydowalismy :) Choc On nie ma duzej wady, ale RAZEM RAZNIEJ :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
strachliwa 0 Napisano Sierpień 1, 2007 Anula85 na pewno jest się czym pochwalić:)Musimy być dumne z tego, że mamy aparaty...nie każdy może sobie na to pozwolić:( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
strachliwa 0 Napisano Sierpień 1, 2007 Slub za rok we wrześniu...dopiero. Ale już mi się jakoś nie spieszy:)Jak się razem mieszka to już ślub schodzi na drugi plan:)A co do pracy z dziećmi...to też było to moim marzeniem....no i się spełniło:)) W KOŃCU UDAŁO MI SIE KWIATKA WSTAWIĆ!!!:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Anulka_85 0 Napisano Sierpień 1, 2007 Strachliwa w sumie to racja ale widzę że Ty i tak więcej zapłaciłaś u mnie to koszt 1500zł ( i tak rozłożony z pomysłu ort. na raty) a ortodontkę i tak mam fajną bo nie kasuje mnie wg jakiegoś cennika tylko od tego co robi. Mam tylko nadzieję że pieniążki wyłożone na aparacik dadzą efekt i będę mieć piekniusie ząbki. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dziubdziub 0 Napisano Sierpień 1, 2007 strachliwa - zakladanie nie boli wcale, chociaż dziwnie się leży tyle czasu z otwartą buzią, jeszcze orto ma taką specjalną maskę do tego, z otworem na usta, i w okularkach specjalnych. Ale boleć nie boli ani trochę. Jedyny dyskomfort to smak tego kleju w ustach - długo sie nie mogłam go pozbyć :) Zuza - fajnie, razem raźniej i będziecie mogli porównywac efekty. Moje słonko też miało aparat ale zanim się poznaliśmy :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Anulka_85 0 Napisano Sierpień 1, 2007 Strachliwa widzę że jesteśmy w podobnej sytuacji, ja też planuję ślub na wrzesień ale wyszłam z założenia ze fotograf zawsze zrobi retusz aparatu;) a co do mieszkania razem to w sumie racja, jak już się mieszka ze sobą to prawie tak jak ze ślubem tylko nie masz obrączki:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
strachliwa 0 Napisano Sierpień 1, 2007 DZIĘKI DZIUBDZIUB:)Właśnie tak dzisiaj zaczęłam się zastanawiać czy to bli:)Wcześniej bałam się wizyt u dentysty i wyrwania ząbków...Stwierdziłam, że jak przeżyje to wszystko to będę z siebie dumna:))Nigdy cześniej nie pomyślałabym, że się na to zdobędę:) Zuza naprawdę fajnie, zę razem ze swoim chłopakiem zakładacie aparaciki:) Tylko żebyście się nie połączyli \"na zawsze\" przy całowaniu...hehehehe....to żart oczywiście;)Będzie dobrze Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
strachliwa 0 Napisano Sierpień 1, 2007 Anulka85...to może razem będziemy wyczekiwać ściągnięcia aparatu i ślubu:) Ja mam datę ustaloną na 20 września...a Ty?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zuza_87 0 Napisano Sierpień 1, 2007 Czyli lekko mowiac- dobrze, ze nie mieszkam jeszcze z Moim :D:D:D:D Jesli zakladanie zwyklego aparatu nie boli... to ciekaawe , czy zakladanie hyrax`a boli :/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zuza_87 0 Napisano Sierpień 1, 2007 Mam nadzieje, ze przy calowaniu faktycznie sie nie zepniemy :D:D:D:D Oczywiscie to jest chyba male piwko :):) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Anulka_85 0 Napisano Sierpień 1, 2007 Wstępnie chciałabym 6 września ale to tylko wstępnie,( bo nie mamy nic zarezerwowane) mam nadzieję że się sprawdzi:) o ściągnięciu narazie nie myślę bo do tego jeszcze daleko, teraz muszę wyrwać trzecią czwórkę - 28 sierpnia znowu bede chodzić naćpana:) ehhh tyle zachodu aby pięknym być:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
strachliwa 0 Napisano Sierpień 1, 2007 Mnie w ogóle wyrwanie nie bolało!!Miałam wyrwane dwie 5 na górze...po trzech godzinach już normalnie jadłam...a po dwóch dniach już nic nie czuję. My juz rezerwowaliśmy termin w styczniu tego roku...chciałam na ten wrzesień, ale facet się zaśmiał, że zostały mu dwa terminy na następny rok... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Anulka_85 0 Napisano Sierpień 1, 2007 Przy wyrywaniu pierwszych czwórek naraz też nic nie czułam ale 2 godz przed wyrwaniem miałam zakładane separatory wiec jak znieczulenie zeszło to poczułam co to znaczy jak się zęby ruszają. u mnie większość znajomych załatwiła wszystko ze ślubem w 3 miesiące wiec narazie się nie boję w przeciwieństwie do mojego mężczyzny którego to trochę przeraża:) ale oni chyba wszyscy tak mają;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zuza_87 0 Napisano Sierpień 1, 2007 uwaga, proba mikrofonu czy zadziala kwiatek w stopce :):) Kurcze ! widze, ze zeby wyprawic slub, trzeba to z wyprzedzeniem 2-letnik :):) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
no_leaf_clover 0 Napisano Sierpień 1, 2007 Mam aparat od 16 czerwca tego roku i... bardzo go lubie :) Jestem rocznik \'89. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zuza_87 0 Napisano Sierpień 1, 2007 No i mam kolejne pytanie: Czy kazdy musi miec separatory? Bo sie tak wlasnie zastanawiam..hmm... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dirie 0 Napisano Sierpień 1, 2007 nie nie każdy musi mieć separatory :) zależy od stopnia ściśnięcia zębów :) poszukaj na forum, prawie każda z nas opisywała już swoje przygody z separatorami (lub ich brak :) ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zuza_87 0 Napisano Sierpień 1, 2007 aha, to dobrze:) ale ja chyba ma mocno scisniete zabki.. wiec.. zobaczymy... A te separatory zaklada sie jakos wczesniej..? bo ja mam zakladany aparat za tydz i nic nie mowila mi o tym.. Pozdrawiam wszystkie aparatki:) Za tydz do Was dolacze :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dirie 0 Napisano Sierpień 1, 2007 jeżeli Ci nic nie mówiono, to albo obędzie się bez separatorów, albo włożą na 10-30 min przed zakładaniem aparatu :) ja nie nosiłam separatorów, tylko na 15 min przed zakładaniem aparatu właśnie, mimo że mam dość ściśnięte żeby na górze :) różnie bywa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Anulka_85 0 Napisano Sierpień 1, 2007 Ja separatory nosiłam 2 tyg (chyba 2 najgorsze tyg. w moim życiu) ale przeżyłam i teraz aparat to sama przyjemność i ani troche mnie nie boli:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
KarolcIa OsOs 0 Napisano Sierpień 1, 2007 zuza_87 he he sie wyspałam :D pfy ja tam mam miec jeszcze cztery 8 ktorych jeszcze nie mam a sa juz widoczne na zdjeciu ale mam je miec bo ma byc dla nich zrobione miejsce po o mialam usowane dwie 6 na dole i jedna 6 u gory i 4 u gory :) zeby byly zdrowe ale juz leczone i salbe wiec nie bylo Mi ich szkoda :D Oj wlasnie o smoczku nie snilam :D he he ... :) a jesli chodzi o zakladanie hyraha to wiesz jest to dziwne uczucie i wiesz ja tez nie mialam separatorow czy czegosc tam tylko tego hyraxa bo mialam waska szczenke :P i stloczenie :) he he wiesz co przy calowaniu nawet hyrax nie przeszkadza :P ale przyznam sie ze to musi byc dziwne uczucie gdy chlopak o to zachaczy bo ja sie nigdy nie calowalam z kolesiem w aparacie :D a cemu ja ne widze swojej stopki :(:( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Efffcia 0 Napisano Sierpień 1, 2007 Hello Karolcia OsOs - zgadza się, dół u mnie póki co nie podciągnięty do łuku, ale orto 2 dni temu mi powiedziała, że być może już na następnej wizycie go podciągnie, a jak nie to trudno, nie pali mi się, bo w ogóle mi to już nie przeszkadza, dzięki tej gumowej rureczce, o której wspomniała Fantazya. Tylko na samym początku była makabra, wielka makabra, każde słowo, każde jedzenie, nawet każde zamknięcie do końca buzi sprawiało mi ból i raniło dziąsła do krwi, a to dlatego, że mojej orto akurat skończyły się te osłonki i trzeba było pechowo poczekać te pare dni, ale było minęło :). Zmykam na obiadek.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
KarolcIa OsOs 0 Napisano Sierpień 1, 2007 Efffcia he he ja mam wizyte teraz za 4 dni i mam nadzieje ze juz Mi dokreci aparat do konca :) bo ten drucik chodz mi juz nie zawadza ale miło by było miec juz caly aparat w komplecie :D widze ze nie masz 4 ? Mnie pozbawiono 6 :P he he ... u gory mam miec podobnie nie przywiazane jeszcze do wszytskich zebów :P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
KarolcIa OsOs 0 Napisano Sierpień 1, 2007 zuza_87 a aparat metalowy rozni sie od kosmetycznego ceną :D ale Ja tam chciałam kosmetyczny ale moje ortodontka wybila Mi to z główki :) i moze to i lepiej :D a metalowy jest dla Mnie lepszy przy Mojej wstertnej wadzie :( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dirie 0 Napisano Sierpień 1, 2007 co do kosmetycznego aparatu wiele z nas się przekonało, że poza efektem estetycznym nie ma za wiele zalet, metalowy wręcz dodaje uroku czasami :) ps. nie wiem jak Wam, ale mi się średnio podobają te przydługie stopki :) więcej tekstu w stopce niż w poście ... może da się je skrócić do maks 6 linijek?? ciężko się czyta... może to tylko moje spostrzeżenie, ale warto pomyśleć :) pozdr Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
aparatka z większym stażem 0 Napisano Sierpień 1, 2007 dirie --> popieram.. ja na dzień dzisiejszy założyłabym metalowy ale z mini zamkami (czy jakimiś tam supermini) ;) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach