Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
*Dora*

ZAKŁADAM STAŁY APARAT ORTODONTYCZNY - KTO JESZCZE?

Polecane posty

aha, a co do żywotności szczoteczek elektrycznych, wiadomo, że uzależnione jest to od tego jak dbamy o ładowanie akumulatora. zwykle akumulatorek \'żyje\' 1000 ładowań :) jak nie podłącza szczoteczki non stop do prądu, a tylko na noc jak się rozładuje, to można uznać, że jest długowieczna :) może nie wieczna, ale prawie :) na pewno przeżyje wszystkie przygody z aparatem :)

Anicca, wymienne końcówki mozesz zamowic na allegro, są tam tańsze niz w sklepie, a szczoteczka starczy na długo długo:-), ja mam swoja juz prawie rok i nic sie z nie nie dzieje, do aparatu uzywam zwykłej końcówki, myje normalnie po zameczkach,nic sie nie stanie:-), i poważnie zastanów sie kszt szczoteczki takiej jak Tobie pokazałam na linku to około 69 zł np. w rossmanie, na allegro chyba sa tańsze, a końcówki 4 sztuki można juz kupic za jakies 30 zł sprawdz sobie na allegro :-) i jeśli masz problemy z osadem to taka szczoteczka jest najlepszym rozwiązaniem:-)

a piasakarka, to takie urzadzenie, u dentystów co czysci ząbki, powietrze, woda i drobinki czegos tam, pod cisnieniem kieruje sie na ząbki i to rozbija osad:-), tak dokładnie nie mam pojecia jak to działa i o co w tym chodzi:-) a i takie czyszczenie u stomatologa nic nie boli:-)

Ja mam zgryz otwarty.. jak zetkne zeby gorne i dolne ze soba, to mam duzo szpare.. Nosze aparat.. z powodu wlasnie zgryzu otwartego - bede miec rozszezracz.. Na razie nie wyrywalam zebow. jesli ten rozszerzacz nie pomoze to wtedy.. ale to nic pewnego :)

Jasne, pasuje 15.00, środa pod Sfinxem. Tylko komuś zdaje się sroda nie pasowała, już nie pamiętam komu. Obiadek / lody / piwo ? Bo nie wiem czy mam jeść w domu :) Pozdrawiam i oby pogoda dopisała

wszystkim pasowała środa, tylko ktoś zaznaczył, żeby nie za późno, bo ma plany :) też już nie wiem kto, ale na pewno ktoś :) proponuje tak jal dziubdziub: obiadek/lody/piwo :) aha - pod sphinxem ale w browarze :) czyli 2piętro :) poza tym muszę Wam się pochwalić, że już powoli widzę efekty noszenia aparatu - prawa dwójka wyszła z cienia i już się nie chowa za jedynką, a więc jest szansa, że już niedługo jedynka wróci na swoje miejsce i będzie ładny łuczek :) ależ się cieszę :) a to dopiero 1.5 miesiąca :D pozdrawiam i wracam do pracy :) sprawdzę jak się dogadaliście po południu papa

Gość do zuza
zuza a czy ty nosisz aparat i na dol i na gore? ze stopki wywnioskowalam ze tylko na 1 łuk.to dla mnie wazne, bo tez mam te wade, a nie stac mnie na aparat razy 2.

DO ZADRUTOWANYCH POZNANIAKóW!!!!!! No dobrze ale jak sie rozpoznamy????? Nnikt nie wie jak kto wyglada, jak kto ma na imie, a w srode bedzie napewno duzo luidzi w sfinksie. Zeby forumowiczów nie denerwowac tym umawianiem sie tu, to do góry macie mojego maila proponuje kto ma komunikator zeby sie odezwał i podał nr gadu gadu, albo wysłał mi na poczte, a ja pozostałym poznaniakom przesle dalej, to sie dogadamy co i jak i bedzie latwiej przekazac cokolwiek. To jest jedynie propozycja :) NIE ZAINERESOWANCH SPOTKANIAM Z GóRY PRZEPRASZAMY ZA UTRUDNIENIA :)

mam pomysła moze kazdy sobie przypnie biała wstązke hehe :) jako znak ropoznawczy Znaczenie ma dosc interesujące \"Noszenie białej wstążki ma być symbolem sprzeciwu wobec przemocy stosowanej przez mężczyzn wobec kobiet, a także osobistym zobowiązaniem noszącego ją mężczyzny, że nigdy nie będzie stosować, akceptować lub milczeć na temat przemocy wobec kobiet.\"

Gość fajnego spotkania
dziewczyny!!!!

aparatko z większym.... W zasadzie to przypadkwy pomysł z ta wstążka, ale dobry by sie rozpoznac na spotkaniu jutro. Szkoda ze reszta zadrutowanych tez nie moze sie zjawic :) ale napewno o was pomyslimy :)

dziubdziub ............ ja idę na lody i piwo a reszta niech zamówi sobie to co chce w końcu chodzi o spotkanie a nie o jedzenie :) to jeszcze czekamy na strachliwą

Nie, nie nosze aparatu na gore i na dol.. Na razie mam nba gorze.. i powiedzial mi babka, ze niekoniecznie bede musiala mniec zakladany na dol.. Faktycznie, to sa koszty...

zuzia he he wiesz masz taką wade jak Ja :D i wiesz u Mnie było konieczne zalozenie aparatu i na dol :D chodz mam szparke ale tylko po lewej stronie :D a na dole nie mam wielkiej wady no ale gdyby gora byla juz ok :D a dol nie :| to wada i tak wroci po jakims czasie i bylo by to bez sensu :| nawet jesli bede miec gore prosciutka nie bedzie taka jak dol ...

megi23 Ja Miałam hyraxa :D he he ale tylko 6 tygodni :D oj nie zawsze tak boli tydzien potem juz sie przyzwyczajasz :D miałam go nosic 3 mechy :D nie wiem czemu poszło to tak szybko :P

Gość Mocca Chocolata
A jeśli mam niewielka wade tzn.tylko w zab jest wysuniety do przodu a reszta zebow jest w idealnym łuku to ile bede musiała go nosic mniej wiecej? Z góry dziękuje za odpowiedz. ;*

Boze, ile z tym moim aparatem zachodu i kasy. Jestem już calkiem sfrustrowana i odeszla mi na niego chec.. Zacznijmy od tego ze na samo leczenie ubytkow zuzylam juz 400 zl a bylo ich raptem 3.. fakt, w tym jeden kanalowy. oprocz tego dowiedzialam sie ze musze bezapelacyjnie usunac chirurgicznie wszystkie 8!! i to niezaleznie czy zapart zaloze czy nie a do tego pani orto, swoja drogqa bardzo fajana babeczka, miesza mi w glowie czy wyrywac czy nie wyrywac i ze jak nie wyrwe to lepiej bo pojda do przodu, a ja szczerze mowiac wole miec ladnie uniesiona warge.., no i nie trzeba wyrywac itd ale jest duze ryzyko nawrtotu a do tego do konca zycia aparacik zakladany na noc. Skolei jak wyrwe to jest stabilniej ale z kolei cofnie mi sie linia warg i nie mam na tyle wyobrazni zeby wyobrazic sobie moj wyglad, moze to nieskromne ale oprocz tych zebow podobam sie sobie i nie chce miec cofnietej szczeki. A wy , ktorzy zdejmujecie aprat zalbo juz zdjeliscie i mieliscie wyrywane, jak teraz wygladacie , czy to duza roznica??

wlasnie mialam dzisiaj rwanko!!! czuje jak zaczyna mnie bolec...Jeszcze jedno w przyszly poniedzielek i aparat na gore 31 sierpnia

Mocca Chocolata ----> myślę, że stopień wady nie ma aż tak dużego znaczenia jeśli chodzi o długość noszenia aparatu, bo w leczeniu tak samo jak prostowanie, ważne jest utrwalanie, bo co z tego, że Ci ząb wróci do łuku, skoro będzie luźny i to nie tylko ten jeden, bo przecież wszystkie się będą musiały przesunąć.... no więc jest ryzyko nawrotu wady albo innych konsekwencji niedoleczenia. oczywiście nie zawsze musi tak być, ale ja przynajmniej spotykam się z taką właśnie opinią, także nie warto się spieszyć. a jak mam konkretnie opiniować, to 1.5 roku minimum może byś nosiła przy tej wadzie. ale to musisz się konkretnie dowiedzieć od lekarza albo i dwóch. Ja też mam TYLKO jedynki wystające, a jednak zapowiada się 2lata noszenia i do tego góra i dół...

Karolcia:) jAK ja Cie tu dawno nie widzialam :p:p:p Teraz juz nie mysle o dolnym aparacie.. zoaczymy jak bedzie pozniej :)

Gość isi
hej :) ja tez dzis mialam rwanie, nie boli mnie nawet ;D i mam do Was pytanie czy mozna pic alkohol po rwaniu czy raczej nie, moze ktos praktykowal:D

zuza_87 a no troszke Mnie nie było :| problemy z łączem ;( ale nie było Mnie pare dni i juz mam zaległości ;] Ja tam mam doł i gór ... i tam nie wiem czy jest to potrzebne liczy sie fakt ze moze wreszcie bede miec ladny usmiech :D:D

ja odkad sie urodzilam wiedzialam, ze bede miala krzywe zabki (czulam to w moczu :p:p ).. od malego marzylam:):) Oj, ja mam aparat od tyg i nie widze roznicy :p:p:p Ale jescze nie czas .. poczekam jescze troszke :)

co do jutrzejszego spotkania prosiła bym dac jak by co znac przed 12 bo o 12.20 mam pociag. Pozdrawiam

zuzka Ja mam od prawie miesiaca i tez jej nie widze (róznicy) :) ale to moze dlatego ze nie miałam wyrywanych zabków hmm.....

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się