Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alicja______

Jezyk Geograficzny- wyleczyl ktos?

Polecane posty

Gość Reflux
Warto zrobić też gastroskopię (naprawdę nie jest taka straszna). U mnie po 2 tygodniach leczenia refluksu język wygląda DUUUŻŻŻOOO lepiej. :))) !!!!

Gość Reflux
Acha i jedzenie zgodnie z grupą krwi. Ja mam Arh+, wiec nie powinienem jeść mięsa. No i tak teraz się odzywiam. :)) Nie powinienem też jeść nabiału, ale troche jem, bo bardzo lubię (ale ograniczyłem).

Gość Reflux
U mnie wyraźnie język geograficzny był spowodowany kłopotami gastrycznymi (zła dieta, refluks, zapalenie refluksowe przełyku). Pozdrawiam!!!

Gość znalazłam sposób
Hej. Od dziecka mam ten sam problem co wy... czerwone rumienie z białym obwodem na języku. Czasem było lepiej czasem gorzej, na pewno gorzej było po ostrych i kwaśnych potrawach ale to już wiecie więc przejdę do rzeczy. Od pewnego czasy zauważyłam ogromną poprawę, nic mnie nie piekło i rumienie znikły. Okazało się, że jest to spowodowane zmianą herbaty! Może i to brzmi głupio ale nic nie zaszkodzi i wam spróbować. Zawsze piłam tanie herbaty ale od niedawna lipton. Też żaden koszt ale jest to herbata dość mocna przez to nigdy za nią nie przepadałam. Jak przestałam ja pić po paru dniach był nawrót choroby. Ja pije tak ok 3 szklanek dziennie. Napiszcie czy wam też pomogło. Dodam jeszcze, że czarna herbata ma właściwości lecznicze. Powodzenia

Gość gość
U mojej 5 latki winne były konserwanty więcej o języku geograficznym czytaj na blogu: mamopachnieszmiloscia

Gość Gluten
Od roku zmagalam sie z językiem geograficznym. Piekacy jezyk, ciagle podrażniony...wszystko musiałam jesc letnie, mało doprawione, nie ostre, o moim ulubionym kwaśnym smaku mogłam zapomnieć. Po jakimś czasie sie przyzwyczaiłam bo każdy lekarz mówił, ze muszę z tym żyć. Od miesiąca jestem na diecie bezglutenowej, troche z ciekawości, mody i z powodu problemow z tarczycą (niedoczynnością). Wyobraźcie sobie moje zdziwienie jak po roku czasu mam "cały" jezyk. Gładki, normalnego koloru, bez powiększonych kubeczków, obwodek, bruzd. Szkoda, ze wcześniej nie wyprobowalam tego. Tęsknię za chlebem, pizza, pierogami i pszennym makaronem...:( ale warto!!

Gość ktos czyli ja joasia
a mi sie wydaje ze ja mimowolnie napinam jezyk i ...kalecze go o krzywo rosnaca dolna trojke. Ten zab jest przechylony do wewnątrz i ostra jego krawedz skierowana jest ku jezykowi .ogolnie jestem nerwowa i sadze ze to własnie jest przyczyna...zaczyna sie zawsze w tym samym miejscu i idealnie pierwsza ranka pasuje do tego zeba ...potem wokól tej ranki powstaje biała otoczka ktora sie rozlewa dalej .....czy ktos z was tez zauwazył zwiazek ranek na jezyku z kaleczeniem go o krawedz zeba/ zębow???

Gość gościówa 111
wlej do szklanki 3 łyżeczki 3% wody utlenionej, później wsyp do niej łyżeczkę sody oczyszczonej. Dodaj 260 ml wody. Wypłucz tą miksturą usta, a potem wypluj. taka rade znalazłam w necie ..ponoc moze to byc spowodowane candida ja spróbuje

Gość kartka5
ktos tu jeszcze zaglada?/ wszyscy juz wyleczyliscie sie PROsze powiedzcie czym :(

Gość gość
zgarnijiphone5.pl/aaab7e231d wygraj iPhone 5S

Gość gość
Ja też szukam pomocy, mój język boli jak obwódka dochodzi do boków. Was też bolą? Muszę uważać na konserwanty, bo mam potweirdzoną nietolerancję na nie, ale chyba to nie jest przyczyna. Pozdrawiam

Gość krykkry
ktos zdiagnozował twoj jezyk jako geograficzny? tez zaczyna sie od białej małej plamki ktora potem powieksza sie?masz to w tym samym miejscu,okolicy czy to całego jezyka to dotyczy?. U mnie jest to zawsze z jednej lewej strony. zagoi sie w ciagu kilku dni i znow robia sie nastepne "kołka".pozdrawiam

Gość gośćaga
Dokładnie podobnie, miałam różne badania i nic, a język boli cholernie - czy Was też boli? Miałam spokój 1,5roku i znów wróciło. Pomaga zawsze lek na helicobactera, a jak kończę antybiotyk to wraca :( Późno już, ale jak naprawdę spróbujemy coś razem poszukać lub choć się wspierać :) to chętnie napiszę więcej.

Gość krykkry
jaki lek na helicobacteraci pomaga?

Gość gośćaga
Witam Nie ma pewności czy to było przyczyną, ale po leczeniu klabaxem, duomoxem i jakimś pp - uspokoiło się; ale w tym czasie próbowałam też innych rzeczy i co ostatecznie pomogło nie wiem, ale teraz próbuję znaleźć sposób, bo mnie boli - a Was?

Gość gośćk
Mnie nie bol ale czasem trochę szczypie

Gość gość
mam 23 lata a z problemem zyje od dziecinstwa. pytalam lekarza rodzinnego, dentyste, alergologa i wszyscy mowia ze taki urok mojego jezyka, ze tak niektorzy juz po prostu maja. naczytalam sie porad na tym forum i sprobuje na wlasna reke leczyc to. zaczne od witaminy b. przyznam ze duzo sie stresuje i nie zwazam na to co jem (bo jestem szczupla) jak uda mi sie zwalczyc problem to dam znac. pozdrawiam

Gość gość
23 latka wyzej... pamietam ze jak leczylam sie z grypy zoladkowej to lekarz zalecil mi diete: gotowany ryz i marchewka, woda lub gorzka herbata do picia, ew pieczywo. jezyk wygladal wtedy prawie zdrowo. innym razem piłam 2 herbaty mietowe dziennie i tez jezyk sie poprawil. w zwiazku z tym ze jadlam malo co to z diety sila rzeczy zostaly wyeliminowane na te kilka dni potrawy pikantne kwasne i inne takie co moga nasilac objawy. ale nic nie jesc to jakas przesada

Gość gość
Bardzo dobra dieta, oczyszczająca z candidy. Może trzeba nad odżywianiem popracować?

Gość gość
witam tez mam taki problem z językiem od dziecinstwa mnie to meczy ... jezyk boli i piecze przy jedzeniu niektorych rzeczy pojawiaja sie biale plamy a potem jakby ,,wypalalo mni jezyk tak piecze :( dodam jeszcze ze mam nadrzerki i strasznie jest popekany ... zadne leki nie pomagaj

Gość gość
poczytaj o grzybicy, na bank to candida. Zabieraj się za leczenie.

Gość mama alergika
.Ja próbowałam juz wszystkiego o czym piszą na tym wątku; ze to moze byc brak żelaza to brałam żelazo kilka tygodni,niestety nie pomogło. Brałam Vit B compleks bo czytałam ze to jej brak ,tez bez zmian.Cynk.. tez nie. Czytałam w necie, ze taki język moze byc spowodowany alergią pokarmową.Mialam w domu lek na uczulenie mojego syna i sobie wzięłam myśląc, ze co mi to szkodzi. No i moj jezyk zaczął wygladac normalnie juz po pierwszej tabletce.Spróbuj koniecznie daj znac co i jak.Ja bmam tabletki Clatra -lek na alergiczny niezyt nosa :)

Gość gość
może to przypadek ale u siebie zauważyłem że po odstawieniu kawy problem ustąpił

Gość kuzwamac
Posiadam to 'cudo' od 3 lat. Dostalam angine, co za tym idzie antybiotyk. Po tygodniu mialam bialy jezyk. Myslalam, ze to wlasnie przez leki - organizm wytworzyl wlasna ochrone - flore bakteryjna. Pozniej, ze to afty (dlugo sie na to leczylam). Potem zbadalam krew, zelazo, ferrytyna w normie do dnia dzisiejszego. Zrobilam posiew, wykryto drozdzaka, ALE powiedzieli, ze grzyb sam przyszedl i pojdzie sam.. Nie chca mnie na niego leczyc (bylam u 5 lekarzy). Kazdy mowi, ze to jezyk geograficzny, a grzyb zostal wykryty w organizmie, no bo cytujac 'kazdy je ma, a tutaj jezyk nie ma z tym nic wspolnego'. Mimo, ze mowie, ze przy antybiotykach schodzi na kilka dni. Warto podkreslic, ze leki na grzybice (bralam mnostwo) tez nie pomagaja. Jest bialy, NIGDY nie schodzi nawet na minute, boli i mam straszne problemy z mowieniem

Gość kuzwamac
A, i chcialam dodac, ze leczylam sie na niedobor witamin, biore duze dawki + zastrzyki od dluugiego czasu, wiec to nie sa i nie byly witaminy. Mama mnei pociesza, ze to po jakims czasie samo przejdzie. Moja siostra za dziecka miala cos takiego przez 1,5 roku. Mama robila z nia cuda, jezdzila po lekarzach, wyprobowala wszystkie leki. Nic nic nie dalo. ZESZLO SAMO. Po prostu

Gość Olabona
Moje dzicię załapało to jak byliśmy na wycieczce :( miał 2 lata :( teraz ma prawie siedem. Przestał jeść kwaśne bo bolał język, ale za to bardzo chciał słodycze :) maści, (robione w domu) odrobaczanie, nic nie pomagało :( w końcu wyeliminowałam cukier prawie (od czasu do czasu czekolada jest)zamiast cukru xilitol , mocne dawki witaminy D i mocna multiwitamina! i działa ! po 4 latach zajada się ogórkiem kiszonym! język czysty od 3 miesięcy! Zobaczymy co dalej, ale jestem pełna nadziei :)

Gość Arysfotanes
u mnie problem pojawił się jakieś 3 lata temu podobnie jak u jednego z gości tutejszego forum, po anginie. Też mnie najpierw lekarz traktował lekarstwami antygrzybicznymi - bez rezultatu, antyalergicznymi - bez rezultatu. Od roku zacząłem płukać usta preparatem Lysterine - bez rozcieńczania, i objawy znaczącą ustąpiły. Od razu ostrzegam, że nie wszyscy są w stanie utrzymać to to w buzi dłuższy czas :). Problem uaktywniał się na nowo w przypadku różnych chorób. Od dwóch tygodni stosuję poleconą przez mojego dentystę pastę do zębów "Meridol" - w zasadzie żel, zarówno do mycia zębów jak i mycia języka. Zabija to jakąś dziwaczną bakterię odpowiedzialną za przykry zapach z ust. Do tego stosuję płyn do płukania również Meridol. Od tego czasu ani nie jedzie mi z pyska ani nie mam objawów języka geograficznego. Nie twierdzę, że znalazłem złoty środek na wyleczenie tego zjawiska, ale ponieważ lekarze są bezradni a moja własna terapia na mnie działa, to dzielę się tym na forum. Zastrzegam, że nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za ewentualne skutki zarówno pozytywne jak i negatywne stosowania się do mojej metody. Zachęcam jednak do podzielenia się własnymi spostrzeżeniami, zwłaszcza jeżeli komuś pomoże.

Gość Arystofanes
Właśnie cofnąłem się o parę stron na forum i odkryłem czyiś post z 2013 z poniższym linkiem: http://en.wikipedia.org/wiki/Fissured_tongue w części Treatment jest mowa właśnie o tych bakteriach, które usuwa żel Meridol - bakterie halitosis. Żel i płyn do płukania kupiłem w Superpharm'ie. Koniecznie dajcie znać czy komuś pomogło. Pozdrawiam

Gość marzenie marzeny
Arystofanes :) dzieki za radę.Jutro kupię meridol (paste +płyn).Pozdrawiam.