Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ewusku

CYPREST nowy środek hormonalny na trądzik a DIANE 35?

Polecane posty

Gość Myszorek...
ja jestem po pierwszym blistrze cyprestu. po tygodniu przytyłam 4kg!! to przez zatrzymanie płynów w ograniźmie ale teraz zauważyłam że waga zaczyna wracać do normy. Włosy mi się mniej przetłuszczają, a co do trądziku to może trochę się zmniejszył ale nie znacznie a przyznam że buźkę mam nieźle zsypaną więc na jakieś wieksze efekty licze po 3-4opakowaniu. Występują też u mnie bóle głowy ale uznałam że biore cyprest dalej. Zobacze co bedzie po następnych opakowaniach. Pozdrawiam

Gość alabaster111
hej, czy ktoś się orientuje jak długo można brać cyprest i czy przy ługotrwałym stosowaniu mogą być trudności z zajściem w ciążę w przyszłóści ?

Gość aaaaaaaagggggaaaaaaaa
teoretycznie 3 lata, potem lepiej zrobic conajmniej 3 miesieczna przerwe... Cyprest ,jak wszystkie doustne srodki antykoncepcyjne, moze jezeli jest przyjmowany przez mlode kobiety przez dluzszy czas, powodowac problemy z zajsciem w ciaze...niestety. Istnieje rowniez wieksze prawdopodobienstwo urodzenia blizniakow. To jednak jest chemia, ktora sie faszerujemy i nie jest obojetna dla organizmu.:/

Gość ona19ona
Cyprest najlepiej brac nie dluzej niz pol roku ze wzgledu na to ze bardzo obciaza watrobe. jest to jeden ze srodkow antykoncepcyjnych o zwiekszonej ilosci hormonow. ja bralam cyprest 2 miesiace... i czulam sie bardzo dobrze, choc w ostatnim tyg 2 opakowania mialam plamienie, ale teraz lekarz mi zmienil na Kontracept, jak na razie moj organizm nie reaguje na nie negatywnie,a dalej czas pokaze... :)

Gość ona19ona
co do cery raczej sie nie polepszyla a nawet troche pogorszyla... moze dlatego ze nie mialam tradziku ;] i wlosy zauwazylam ze zaczely mi wypadac i sadze ze to od tego. co do zmiany masy ciala, to przytylam z 2kg bo mialam caly czas ochote na cos slodkiego... Pamietajcie dziewczyny ze Cyprest to nowsza "wersja" Diane a tych tabsow sobie kobitki nie chwala... chociazby przez to ze tyly po dluzszym stosowaniu. Ale to tez nie ma reguly, bo kazda z nas reaguje na tabletki innaczej, No ale jak pisalam wczesniej lekarz mi zmienil Cyprest na Kontracept i jak na razie jedyne co zauwazylam to to ze mam mniejszy apetyt po nich co mnie bardzo cieszy :D

Gość gore
do niki123 Wystarczy przeczytać ulotkę!! pozwolę sobie ją zacytować, dla tych które nie mają: pominięcie dawko leku cyprest: 1) jeżeli tabletkę przyjmuje się nie później niż po 12 godzinach, skuteczność antykoncepcyjna leku cyprest jest zachowana. Pominiętą tabletkę należy przyjąć tak szybko jak jest to możliwe i zażyć następną o zwykłej porze. 2) jeżeli tabletkę przyjmuje się po więcej niż 12 godzinach, skuteczność antykoncepcyjna leku cyprest może być zmniejszona. skuteczność antykoncepcyjna jest tym mniejsza im więcej kolejnych tabletek pominięto. szczególnie duże ryzyko zajścia w ciążę występuje wtedy, gdy pominie się tabletki na początku lub na końcu blistra. W takim przypadku należy przestrzegać poniżej podanych zasad: POMINIĘTO WIĘCEJ NIŻ JEDNA TABLETKĘ Z BIEŻĄCEGO BLISTRA: należy skontaktować się z lekarzem. POMINIĘTA TABLETKA W 1 TYGODNIU: należy przyjąć ostatnia pominiętą tabletkę tak szybko, jak to możliwe, nawet jeśli oznacza to przyjęcie dwóch tabletek jednocześnie. następne tabletki należy przyjmować o zwykłej porze. przez następne 7 dni należy stosować barierowe metody antykoncepcji. jeżeli utrzymywano stosunki seksualne w tygodniu poprzedzającym pominięcie tabletki, jest możliwe zajście w ciążę. Należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. POMINIĘTA TABLETKA W 2 TYGODNIU należy przyjąć ostatnią pominięta tabletkę tak szybko jak jest to możliwe, nawet jeśli oznacza to przyjęcie dwóch tabletek jednocześnie. następne tabletki należy przyjmować o zwykłej porze. jeżeli przez 7 dni poprzedzających tabletki były przyjmowane prawidłowo, skuteczność antykoncepcyjna leku cyprest jest zachowana i nie ma potrzeby stosowania dodatkowych metod antykoncepcyjnych. jeżeli pominięto więcej niż jedna tabletkę zaleca się stosowanie dodatkowych metod antykoncepcyjnych przez następne 7 dni. POMINIĘTA TABLETKA W 3 TYGODNIU: jeżeli wybierze się jedną z poniższych możliwości nie jest konieczne stosowanie dodatkowych środków antykoncepcyjnych pod warunkiem, że w okresie 7 dni poprzedzających pominięcie dawki, tabletki były przyjmowane prawidłowo. w innym przypadku należy postępować zgodnie z punktem 1 i stosować dodatkowe barierowe metody antykoncepcyjne przez następne 7 dni. 1. należy przyjąć ostatnią pominięta tabletkę tak szybko jak jest to możliwe, nawet jeśli oznacza to przyjęcie dwóch tabletek jednocześnie. następne tabletki należy przyjmować o zwykłej porze. przyjmowanie tabletek z następnego opakowania należy rozpocząć od razu po zakończeniu aktualnego opakowania, bez 7 dniowej przerwy między opakowaniami. krwawienie z odstawienia prawdopodobnie nie wystąpi, aż do zakończenia przyjmowania tabletek z drugiego opakowania, ale w dniach przyjmowania tabletek może wystąpić plamienie albo krwawienie między miesiączkowe. 2. możliwe jest również przerwanie przyjmowania tabletek z bieżącego opakowania. należy wtedy zrobić 7 dniową przerwę w przyjmowaniu tabletek należy wliczyć dzień w którym pominięto tabletkę), po której można kontynuować przyjmowanie tabletek z następnego blistra. jeżeli zapomni się o zażyciu tabletek i w czasie pierwszej przerwy w ich przyjmowaniu nie wystąpi spodziewane krwawienie, należy wziąć pod uwagę możliwość ciąży. Przed rozpoczęciem następnego opakowania leku należy skontaktować się z lekarzem. Dziewczyny czytajcie ulotki!!! a ja mam jeszcze pytanie dotyczące działania antykoncepcji podczas 7 dniowej przerwy, należy stosować jakieś dodatkowe??? Pozdrawiam ;)

Gość anneczka2222
nie nie musisz sie zabezpieczac dodatkowo bo natykoncepcja jest zachowana w czasie tej 7 dniowej przerwy rowniez pozdrawiam:)

Gość ohoho
Dziewczyny a jak z Waszym okresem podczas brania cyprestu? Moj jest strasznie skapy:/ lekarz powiedzial ze jak tak dalej bedzie to miesiaczka moze mi calkiem zniknac a to wiadomo niedobrze:/

Gość gore
moim przypadku miałam bardzo rzadko krwawienie i bardzo skąpe, jak narazie po ostatnim krwawieniu z odstawienia miałam dosyć, nie pamiętam takiego bólu i takiego krwotoku... no ale lekarz mnie uprzedził, bo dawno nie miałam okresu i teraz organizm się niby przeczyścił... już się boję następnego odstawienia. mam nadzieję że nie będzie tak źle.

Gość andzia 199
Ja tez niedawno wybralam sie do ginekologa po pierwsze w moim zyciu tabletki antykoncepcyjne:) i wlasnie przepisal mi Cyprest, cere mam taka w miare, nie mam bog wie ile pryszczy ale wyskakuje cos czasami... :) chcialabym sie dowiedziec po jakim czasie moge sie kochac bez zabezpieczenia, czy wystarczy, wziac jedno opakowanie by zaczelo dzialac?? zaczyna sie je brac w 1dniu okresu prawda? u mnie to dzis:) i sie czaje zeby wziac 1tabletke, mysle ktora godz odpowiadac mi bedzie najbardziej. i jeszcze jedno..............mam zaczac brac je od dzisiejszego dnia tyg. czyli srody z opakowania czy od pierwsezj tabletki, czyli: poniedzialek??, i czy pozniej wrocic do tamtych pozostalych jesli wezme dzis srodowa a tamte zostawie. BYLABYM BARDZO WDZIECZNA ZA ODPOWIEDZ:) Pozdrawiam Was goraco:)

Gość alina555
andzia zaczynasz brac od środy i bierzesz po kolei czyli jutro czwartkowa itd a do tych kotre napisalas ze zostaja czyli poniedzialek i wtorek dojdziesz na samym koncu i wtorkowa bierzesz jako ostatnia

Gość gore
jesteś zabezpieczona od pierwszej tabletki ;)

Gość chsik
czasem mysle ze to forum dla idiotek!!!czy wy dziewczyny naprawde nie czytacie ulotek one sa tak prosto napisane tam wszystko jest!!!co to za idiotyczne ytania typu czy od pierwszej tabl jestem bezpieczna!!!bierzecie ta tabsy i nie wiecie a po co idziecie do ginekologa przeciez on wszystko mowi na wszystko odpowie!jak mozna brac takie tabletki i nie wiedziec podstawowych rzeczy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! głupole!!!!!!!!!!

Gość gore
do chisik. no fakt wszystko pisze w ulotce i niektóre pytania są głupie, chciałam jednak zauwarzyć, że wiele pytań pochodzi od osób które jeszcze nie biorą tabletek...

Gość amebka
a poza tym ulotka ulotką a i tak najwięcej dowiesz się od ludzi,którzy już mieli do czynienia z danym lekiem. Zawsze lepiej zaczerpnąć opinii, nawet jeżeli nurtujące daną osobę pytanie wyda się oczywiste ,wątpliwości to rzecz normalna i po to właśnie są te fora pozdrawiam :) a co do Cyprestu - bóle głowy, wzrost wagi wszystkie uboczne skutki minęły oprócz jednego - niesamowite humory ...czasem po prostu nie wiem co się ze mną dzieje, mam wrażenie, że zaraz wybuchnę nie wiem czy mam walić głową w mur czy krzyczeć czy płakać...to jest straszne naprawde...nie potrafie tego opisać..a najbardziej się wtedy wściekam na mojego faceta wkurza mnie wtedy w nim wszystko...a do tego w nocy mam różne schizy, już nieraz wydawało mi się, że ktoś łazi po mieszkaniu i wten sposób nie przesypiam pół nocy...może powinnam sobie jakiś persen kupić czy coś ?

takie zaburzenia nastroju oznaczają zbyt wysoką dawkę estrogenu (oprócz naturalnie wytwarzanego w organizmie dostarczasz jeszcze syntetyczny) mozesz byc ogolnie zadowolona z efektu cyprestu ale na dluzsza mete stwierdzisz ze jest to megaDefekt uboczny a czasem wystarczy obnizyc dawke z 0,035 mg do 0,030 :)

Gość amebka
A jak to obniżyć ? zmieniając tabletki ? A czy oprócz tego defektu istnieje jakiś inny skutek uboczny podwyższonego estrogenu? Ja miałam zawysoki testosteron..co prawda o znikomą liczbę no ale jednak

oczywiście, ze sa tez inne efekty uboczne trzeba wiedzieć za co jest odpowiedzialny estrogen w naszym organizmie ale z tym już odsyłam chocby do wikipedii :) niestety tylko zmiana tabletek jest ratunkiem, poza tym trzeba wiedziec ze gromadzi sie on w tkance tluszczowej, biorac to na logike, czym wiecej mamy tłuszczu tym mniej powinnysmy estrogenu dostarczać z zewnatrz, bo chyba nie chodzi nam o rozregulowanie się:) czy podwyzszony poziom testosteronu byl jeden raz, czy sie powtorzyl, czy sa widoczne efekty androgenizacji ? czasem stres moze go podniesc:) jesli jednak wiesz ze potrzebujesz pomocy udaj sie specjalisty amebka ja nic nie sugeruje tylko uświadamiam, nie mam zamiaru byc kolejnym "expertem"

Gość gore
u mnie też praktycznie wszystkie skutki uboczne minęły, tylko ta zmienność emocjonalna... i też najbardziej chyba cierpi na tym mój facet, bo poprostu tego nie rozumie dlaczego tak czasem mam

Gość odkupie cyprest
sigila86@wp.pl

Gość 18-nastka nie poleca
Biore Cyprest 3 miesiac. Nie pomaga mi ani na tradzik, ani na bolesne okresy (tylko w 1 miesiacu mialam lagodna miesiaczke). Jestem po nim senna (potrafilam spac nawet w dzien od 14-23 godz.), mam nieznosne humory, przytylam a najgorsze sa bole glowy. W pierwszym miesiacu znacznie polepszyl sie stan moich wlosow, moglam sobie pozwolic na mycie ich dwa razy w tyg. ale trwalo to tylko miesiac. Postanowilam przestac brac ten lek.

Gość roode89
hmmm.... mam takie pytanie, bo mnie lekarz tez zalecil lykanie tych pigulek przedewszystkim na uregulowanie okresu, na zwalczenie ocych z mojej twarzy i oczywiscie jako zabezpieczenie. Tylko ze ona kazala mi pierwsza tabletke zazyc dopiero 3dnia i to chyba dziwne,prawda?? Nie wiem co robic bo dzisiaj zaczela mi sie wywolana miesiaczka.... Jakies propozycje??

no dziwne... Moja pani ginekolog mówiła coś innego-najlepiej pierwszego dnia okresu. Pózniej owszem, ale pewność działania antykoncepcyjnego możesz mieć dopiero po tygodniu. Pozdrawiam,buzia.

piszesz że twoja miesiacxzka jest wywołana...czyli jak rozumię to nie jest naturalny comiesieczny okres ..więc pewnie miałas problemy moze wiec posłuchaj swojej doktorki..

Gość J.21
Witajcie ;* Mam pytanie do tych dziewczyn co biorą już cyprest kilka msc. Czy jako środek antykoncepcyjny nie zawiódł Was ?? Można mu ufać ?? (oczywiście mam na myśli regularne branie tab.) Nie potrzebne są dodatkowe zabezpieczenia ?

Gość dirtyranger
emmm... a czy na trądzik u mężczyzn też działają te leki hormonalne?

Gość J.21
Do Dirtyranger, Ten lek jest przeznaczony tylko i wyłącznie dla kobiet ! Btw. Idz do dermatologa i może zapytaj się o jakieś tabletki hormonalne. Pozdrawiam

możesz być absolutnie spokojna jeżeli chodzi o atykoncepcję,ja biorę 9 m-cy,działa:)

Gość magdasia8888
Witam po długiej nieobecności :) Ja również biorę 9-ty m-c i miaiewam niespodziewane problemy z trawieniem-wiecie w czym rzecz... I jestem szczęśliwa,że możemy być spokojni-w ciąży nie jestem-ale biore bardzo regularnie. Dziewczyny-mam inny problem-mam coraz więjej włosków na CIELE!!! Byłam u mojej gin-powiedziała,że to na bank nie od tabsów-więc od czego??? Powiedziała,że to pewnie przez metodę depilacji-prawie 2 lata używam wyłącznie depilatora, więc śmiem wątpić. Na prawdę jest ich więcej i są dłuższe! To okropne(okolice pępka,między piersiami i na nich!!!!!). Macie podobny problem? Zrobiłabym badania na poziom hormonów-słyszałam,że koszt to 150zł-teraz mam studniówkę i wesele-nie dam rady. Pozdrawiam cyprestki.

Gość ewuska123
Czesc wam. biore cyprest od 13miesiecy ale planuje teraz wziasc ostatnie opakowanie i odstawic i w zwiazku z tym mam pytanie czy bede miala problemy z zajsciem w ciaze? moze wy wiecie jak to jest. czy ginekolog moze mi dac jakies badania na plodnosc tak zebym nie placila za nie? bede wdzieczna za odpowiedzi