Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość BEGONIA XX

Astygmatyzm niedowidzący - kto ma ???

Polecane posty

Gość BEGONIA XX

Mam pytanie , czy ktoś z Was cierpi na astygmatyzm niedowidzący ? Jeśli tak to jaki macie stopień w % i co z tym staraliście się zrobić ??? Pozdrawiam .

Gość BEGONIA XX
Niedowidzący to taki , który się nie da skorygować żadnymi szkłami okularowymi ani soczewkami kontaktowymi , krótko mówiąc nic nie jest wstanie pomóc . Ja mam to w jednym oku od urodzenia ( stopień niedowidzenia 75 % ) .

Gość odświeżam temacik

A czym się różni w objawach od zwykłego i jak ma się do zaburzenia akomodacji?

Gość BEGONIA XX
Astygmatyzm zwykły - można dopasować szkła ( cylindryczne ) , no i widzi się normalnie , przy niedowidzącym jest to niemożliwe .

Dzięki, a powiedz jeszcze, jak się ma do akomodacji? I czy on jest wrodzony czy można go nabyć? I czy ma jakieś charakterystyczne tylko dla niego objawy? Chodzi mi o to, że miałam m.in astygmatyzm, korygowany szkłami, a po terapii lekami o działaniu neurologicznym i powodującymi kłopoty z ciśnieniem, zmiany w tętniczkach, jeszcze większe problemy z siatkówkami (jestem po retinopatii wcześniaczej) już mojego problemu ze wzrokiem nie da się skorygować niczym, po prostu wiecznie niedowidzę. Lekarz twierdzi, że to zaburzenia akomodacji spowodowane tym, że z czasem mięśnie się osłabiają - ale jako żywo nie słyszałam, żeby ktoś w moim wieku miał takie \"zmęczenie mięśni\". Zastanawiam się, czy ta diagnoza naprawdę jest słuszna i ostateczna...

Gość odświeżam temacik

Gość BEGONIA XX
Odświeżam

Gość BEGONIA XX

Gość ja mam rowniez
astygmatyzm i na to oko niedowidze przy czym astygmatyzm da sie skorykowac szklami cylindrycznymi a niedowidzenia nie mam na to oko cylinder chyba +1,5 i sfere 0 bo niedowidzenie nie da sie skorygowac i gdy sfera jest np +2 to wowczas gorzej widze na to zdrowsze oko. na domiar tego na to slabsze oko zezuje :-(

Gość okulistka
a co robicie na komputerze oprócz siedzenia na kafe