Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kalla80

Kiedy zasiłek z tytułu urodzenia dziecka w PZU

Polecane posty

Mam nastepujące pytanie. Jaki jest obecnie okres karencji w PZU, żeby otrzymać zasiłek z tytułu urodzenia dziecka? W PZU jestem ubezpieczona dopiero od 1 września, a dzidzia ma przyjść na świat w przyszłym tygodniu. Czy po 3 misiącach przysługuje mi taki zasiłek? Uścislę jeszcze, że opłacam składkę w wysokości 44zł.

z tego co mi wiadomo musi to być minimum 6 miesiecy opłacania składek aby otrzymać porodowe!!!Ale sprawdz to bo przepisy sie czasami zmieniają

Gość zdziwonia
nie sądzę by 3 miechy wystarczyły... bo wiem na 100% że w CU są 2 lata

też mi się wydawało, ze minimum 6 miesięcy, ale ostatnio gdzieś słyszałam, ze nastapiły jakieś zmiany.

Gość gringoo
sprawdz w Ogólnych Warunkach Ubezpieczenia. U mnie w pracy mamy ubezpieczenie grupowe PZU i świadczenie z tytułu urodzenia dziecka jest wypłacane tylko pracownikom, którzy opłacali składki co najmniej 6 miesięcy.

Ja bylam na wychowawczym. nie placilam pzu. w ciazy przeszlam na zwolnienie lekarskie. PZU place od sierpnia. czyli ponad 3 mc do chwili urodzenia Tomka. I mi sie nalezy. Pani w kadrach powiedziala ze 3 mc wystarcza!!! ja mam pele 3 miesiace platnosci

znajoma, właśnie też słyszłam, ze 3 miesiące wystarcza. Szukałam na stronie PZU informacji na ten temat, ale jakoś niczego konkretnego nie znalazłam, a jestem ciekawa, bo zawsze to jakis dodatkowy zastrzyk gotówki, ktory mozna potem pzreznaczyc na maleństwo.

Gość ja powiem moze tak
maz odpowiada w firmie za ubezpieczenia z ramienia PZU i wlasnie mi odpisal ze musi minac 6 pelnych miesiecy przy ubezpieczeniu grupowym. kolegi zona zaszla w ciaze i on od tego miesiaca bedzie oplacal ubezpieczenie zeby kase dostac (20krotnosc skladki po odliczeniu szpitalnego)

gringo dziekuje za link Ja powiem moze tak - czyli jednak 6 misiecy, jezeli chodzi o ubezpieczenie grupowe? Jednak nie ma zmian w tej kwestii :(

Gość niestety 9 miesiecy
1. Wprzypadkach okreÊlonych w ust. 2 PZU ˚ycie SA nie ponosi odpowiedzialnoÊci w stosunku do ubezpieczonego w okresie karencji, tj. w okresie: 1) 6 miesi´cy od poczàtku odpowiedzialnoÊci — w przypadku: a) Êmierci ubezpieczonego, Êmierci wspóΠ- ubezpieczonego, osierocenia dziecka, z zastrze˝eniem ust. 3, b) urodzenia martwego dziecka, 2) 9 miesi´cy od poczàtku odpowiedzialnoÊci — w przypadku urodzenia si´ dziecka.

9 miesiecy i ani jednego dnia mniej, do w koncu moglas sie ubezpieczyc bedac w ciazy tylko po to by wyszarpac kaske. :(

Gość zatroskana
to zalezy od warunkow ubezpiecznenia. moze byc tak ze w ubezpieczeniu grupowym przechodzicie na wyzsze stawki bez okresu karencji (tak w ramach promocji). Albo przystepujesz do ubezpieczneia na promocyjnych warunkach :) po prostu zadzwon do kadr :)

ja ubezpieczylylam sie(a raczej odnowilam) na 4 mc przed porodem. mi starczylo. po urodzeniu idziesz do pzu z aktem urodzenia, dowodem - - i zalatwiasz. ja w innym miescie niz bylam zatrudniona. czekala kolo 1 tygodnia na pieniadze.

Gość Lusii
Witam. Proszę o informację dot, pobytu w szpitalu podczas ciąży nadmieniam, że dziecka się spodziewam w styczniu ubezpieczyłam się w czerwcu a w szpitalu znalazłam się w grudniu czy któryś zasiłek mi się należy?? Jest to moje drugie ubezpieczenie i w tym mam tak krótką karencję. Ciekawa jestem czy należą mi się jakieś pieniążki.

Gość biedna2
moze tu mi ktos udzieli informacji...chodzi o to ze jestem w ciazy i niemam ubezpieczenia.czy moge sie w zwiazku z tym ubezp.w PZU by miec opieke szpitalna za darmo? jakie powinnam wziac ubezpieczenie i ile sie placi co miesiac?dzieki z gory.

Gość biedna2
uuuppppppp

Gość kruselka
Z tego co wiem musi byc 6 miesieczny okres karencji. Ale sa wyjatki tz. jezeli jest to nowa grupa czyli w pracy nigdy nie bylo ubezpieczenia grupowego to nie ma karencji na 100% . Chyba ze twoja firma od dawna ma ubezpieczenie a ty bedac w ciazy chcesz do tej grupy sie przyłączyc to jest karencja.

Gość Mik
Jeśli od momentu rozpoczęcia pracy w firmie nie minęły 3 miesiące i w tym okresie dołączyłaś do ubezpieczenia grupowego to nie obowiązują Cię okresy karencji. W przypadku dopisania do ubezpieczenia grupowego męża, które jest na korzystniejszych warunkach (większy zakład pracy itp.) od momentu podpisania nowej polisy obowiązują okresy karencji: 1 M - pobyt w szpitalu 6M - nieszczęśliwy wypadek 9M - ciąża. tzn, że np. w ciąże można zajść po podpisaniu umowy. Musi minąć 9 miesięcy itd. Np. umowa została podpisana 01.05.2011, a dziecko urodziło się 01.02.2012 r.

Gość trgrhrhrthrthr
ile wynosi taka skladka miesieczna by dostac potem kaske za urodzenie dziacka? i ile za urodzenie dziecka sie dostaje ze tak o tym dyskutujecie?

składka zależy od tego jakie zakład pracy wynegocjuje warunki i tak samo wysokość świadczenia; ja płacę co miesiąc 65zł (najwyższa składka u nas) i za urodzenie dziecka dostanę 2000zł, mąż drugie tyle, bo dopisałam go do ubezpieczenia.

Gość Mik
Ze względu na to, że pracuję w małej firmie i moja miesięczna składka wynosi 37,73 zł z PZU za urodzenie dziecka dostałam 700 zł. Natomiast mój mąż pracuje w większej firmie. Składka ubezpieczenia jest także wyższa i za urodzenia dziecka dostał 2000 zł. Dlatego też chcę dopisać się do ubezpieczenia męża. Pamiętajcie, że w takiej sytuacji obowiązują Was okresy karencji, o których pisałam wcześniej.

A w jaki sposób można dopisac do ubezpieczenia męża/żonę? Nie wiedziałam o takiej możliwości. Czy to jest standard przy ubezpieczeniach grupowych PZU?

nie musi byc okresu karencji , zalezy od firmy i towarzystwa ubezpieceniowego , najlatwiej isc do ksiegowosci i zapytac

tak, jest to standard mozesz sie dopisac do ubezpieczenia meza , placisz skladke i masz ten sam zakres co maz

gonia ---> dzięki za info, nie wiedziałam o takiej możliwości, a na pewno się przyda :)

Gość Mik
W kadrach, gdzie pracuje mąż otrzymałam informację, że obowiązują mnie okresy karencji, o których pisałam wcześniej. Mąż ma ubezpieczenie grupowe w PZU. Najlepiej zapytać kadrową, która jest zorientowana w tych sprawach najlepiej.

Gość przyszła babcia:)
Witam:) Proszę o podpowiedź:które ubezpieczenie wypłaci przyszłemu tatusiowi najwięcej pieniążków za urodzenie dziecka przez jego dziewczynę oczywiście:)