Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lo lla

ŚWIĄTECZNE PRZEPISY dla początkujących -

Polecane posty

Gość lo lla

W tym roku robię pierwszy raz sama Wigilię i nie mam pojęcia co i jak mam zrobić. Potraw musi być 12 a ja na mojej liście mam dopiero 5 i takie przepisy że chyba wszystko skończy się katastrofą. Podajcie jakieś fajne przepisy krok po kroku. Dzięki z góry! :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sephi
a co juz masz ? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lo lla
mam pierogi, barszcz, 1 rodzaj śledzi, rybę po grecku , uszka i to wszystko. Zastanawiam się nad jakimiś przepuisami z rybki np dorsza albo innej coś innego niż ryba po grecku. Nie wiem jak się robi kompot z suszu i inne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
...a moze kcesz przepis na rybke w zalewie octowej,kluski z makiem,kapuste z grzybkami i fasola?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jeśli chcesz moge dać przepis na rybe po grecku,rybe z pieczarkami,śledzie po kaszubsku,jakąs sałatke śledziowa-wszystko proste i napewno się tobie uda.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lo lla
kangurek super te śledzie i sałatka śledziowa podaj plizzz rybkę po grecku to wiem :-) agripa proszę podaj rybkę w zalewie octowej DZIĘKUI BABKI BARDZO :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lo lla
a np kompot z suszu jak sie robi ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Śledź po kaszubsku 4 filety śledziowe 2 łyżki dużych rodzynek lub 10 suszonych śliwek kalifornijskich marynata: 1 szklanka białego octu winnego 1 łyżeczka ziaren gorczycy 3 zmielone ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy szczypta cukru pieprz sos: 1/3 szklanki keczupu 1/3 szklanki oleju 1 łyżka drobno pokrojonej marynowanej czerwonej papryki 1 łyżka natki pietruszki Przygotować marynatę: do rondla wlać 1 1/2 szklanki wody, ocet, dodać gorczycę, ziele angielskie, liść laurowy, cukier oraz pieprz i zagotować. Przestudzić i włożyć filety. Pozostawić na 24 godz. Rodzynki lub śliwki sparzyć i osączyć, śliwki przekroić na pół. Śledzie wyjąć z marynaty, pokroić w wąskie ukośne paski i zwinąć koreczki. Ułożyć je na półmisku i w środek każdego koreczka włożyć rodzynkę lub połówkę śliwki. Przygotowaé sos: zmieszać keczup z olejem, dodać paprykę i natkę, przyprawié pieprzem. Śledzie polać sosem i wstawić na 2 godz. do lodówki sałatka śledziowa 3 podwójne płaty śledziowe w occie 2 spore marchewki 4 średnie ogórki konserwowe 2 białe lub czerwone cebule 200 ml kwaśnej śmietany 18% 200 ml słodkiej śmietanki 18% 4 łyżki majonezu pieprz płaty śledziowe pokroić na kawałki,marchewke pokroić w ćwierćplasterki i ugotować ale tak na pół twardo,korniszony pokroić w kosteczke,cebulke równiez ale wcześniej sparzyć ją wrzątkiem.Wszystko wymieszać ze smietana i majonezem.Doprawić pieprzem a co do kompotu to robisz go tak jak ze świezych owoców tylko że tu dodajesz suszone oraz gotujesz je powiedźmy 10 min dłużej jak chcesz to moge podać tobie sprawdzony przepis na sernik,makówke czy makowiec który 100 % się tobie uda

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lo lla
kangurek - Bardzo dziękuję za przepisy! Zrobię na 100% :-) Co do kompotu to rozumiem że wrzucam śliwki suszone, morele yyy i co jeszcz? do wody i gotuję je + cukier i gotuję poprostu? Co do ciast to też proszę o przepis taki niezbyt skomplikowany bo ja jeśli chodzi o ciasta jestem totalna sierotka. Kiedyś chciałam zrobić tartę i wyszła pół surowa a na górze spalona, ciężka jak głaz i a z resztą lepiej nie będę jej wspominać :-) Od mojej mamy dostałam kiedyś też przepis na ciasto które jest proste i każdemu wychodzi ale oczywiście je także zepsułam i wyszedła zakalec tak więc jeśli te ciasta które masz są z tych prostych bardzo to poproszę bo za bardziej skomplikowane nawet się nie zabieram :-) Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lo lla
podajcie jeszcz jakieś przepisy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
to podam coś jeszcze może coś Tobie przyopadnie do gustu :) karp - ale zupełnie inny.Pycha! karp łyżka miodu łyżka koncentratu pomidorowego przyprawa do ryb łyżka masła sól,pieprz sok z cytryny olej do smażenia mąka do optoczenia karpia karpia pokroić w dzwonki,skropić sokiem z cytryny,opruszyć solą,pieprzem,przyprawą do ryb -przykryć i odstawić do lodówki najlepiej to na całą noc ryba będize wtedy lepsza.Następnie opanierować w mące i na oleju obsmażyć z 2 stron.Rybe przęłożyć do naczynia żaroodpornego.Miód wymeiszac z koncentratem pomidorowym i przyprawą do ryb.Posmarować z wierzchu dzwonka karpia.Polać stopionym masłem.Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika 200 stop i zapiekac ok 15 min. coś na słodko-makówka(ja robie ją w tortownicy) po 30 dag maku i cukru 3 łyżki miodu sztypta soli rodzynki,migdały i orzechy włoskie-ilośc ile chcesz (ja daje każdego skłądnika do 20 dag) pól szklanki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze wraz syropem(możesz zrobić sama lub kupoić taką skórkę) duża chałka lub bagietka 2,5 litra mleka mały olejek migdałowy 10 dag masła mak,spażyć i zmielić dwukrotnie.Rodzynki sparzyć w gorącej wodzie i osączyć.Migdały sparzyć we wrzątu,obrac ze skórki i posiekać wraz z orzechami.Bakalie przysmażyć na maśle z połowa cukru i miodem,dodac mak i jeszcze chwile smażyć na małym ogniu.Wlac litr mleka,dodac skórke pomarańczowa i olejek.Bułke pokroic na cieńke kromki.Pozostałe mleko z resztą cukru i solą zagotować,w gorącym maczać kromki bułki żeby dobrze nasiakły.Chałke układac warstwami w salaterce i przekładać gorącym makiem.Po wyczerpaniu składników ciasto mocno przycisnąc,obciązyć i pozostawić do wystygnięcia.Potem łozyc do lówki ryba w galarecie włoszczyzna cebula pieprz i ziele angielskie,liśc laurowy 1 kg ryby (idealny dorsz,może być panga,karp co tylko chcesz) 2 cytryny (na sok i w plasterkach) 2 łyzki żelatyny 2 jaja na twardo sól,biały pieprz włoszczyzne i cebule obrać.Cebule przyrumienić na suchej patelni.Zalać 1 l wody,dodać włoszczyzne,pieprz w ziarenkach,ziele i liśc laurowy ugotowac z tego wywar.Rybę włożyć do wywaru i gotowac na słabym ogniu ok 10-15 min,potem je wyjąc.Wywar częsciowo odparować i przecedzić.Doprawić do smaku solą,biaym pieprzem i sokiem z jednej cytryny.Do wywaru wsypac żelatyne i dobrze wymieszać.Na dno naczynia wylac warstwę gęstniejącej galarety.Gdy stężeje ułożyć ryby i zalac resztą galarety.Udekorować plastrami cytryny i pokrojonymi jajkami na twardo.Wstawić do lodówki jeśli jest coś co ciebie interesuje to pisz.Jak będe umiała pomóc to pomoge

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość OlA_2008
HeY ! Mam dopiero 12 lat i probuje juz sobie "eksperymentowac" w kuchni ;) jesli ktos ma jakies fajne przepisy, nie koniecznie swiateczne to pisac moje gg to 744396 :) PoZdRaWiAm :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oj olu olu
nie bądź od dziecka wygodnicka, tutaj jest mnóstwo topików i jeszcze więcej pomysłów na pyszne i łatwe dania, nikt Ci ich nie bedzie przekopiowywał i wysyłał na GG:o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×