Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość to smutne lecz prawdziwe...

Cała prawda o ŚLĄZAKACH!!!

Polecane posty

amita Wiesz, Maciek Orłoś to jest mój kumpel z podstawówki, chyba zaproszę Maćka i TELEEKSPRES aby zwiedzili Pszczynę , wygląda to miasteczko na wesołe miasteczko , niech się pośmieją , gdy na dworcu kolejowym Pszczyna komuś na tych wspaniałych schodach wpadnie noga w dziurę lub deska się wyłamie albo zahaczy o kawałek kątownika , ciekawy jestem czy na rynku w Pszczynie nadal w sraczyku papier do d. jest dostępny dla turystów , a może zrobimy fotki tego klubu spalonego , który podobno właściciel podpalił u uciekł , na temat pani kustosz z zamku też warto napisać , a może należy obsmarować ?

Gość ewee
dodam wady które ja zaobserwowałam: - skąpstwo i siermiężność

no cóż ten kto założył ten topik chyba zna Ślązaków ze Śląska Opolskiego, bo tu to się niestety sprawdza ... wiem bo tu mieszkałam i nadal mieszkam.

amita Zatem kogo proponujesz z TV aby się pośmiał przed kamerą z rządów konserwatywnych w Pszczynie , może red. Misztal ?

amita Mam wiadomość z pierwszej ręki , obok tego sraczyka na rynku jest już lodowisko , wiem o tym , że wszystko dla dobra turystyki jest ale czy zapachy z kibelka nie są za bardzo intensywne dla łyżwiarzy ? Podobno już zainteresowali się francuzi z ochrony środowiska , czy nie jest potrzebna pomoc Pszczynie, czy wyziewy ze sraczyka ogólnorynkowego nie zniszczą tynków na zamku ?

Nikogo nie proponuję,to Ty masz znajomości w TV;-) A Pszczynę i tak lubię.

Gość miiiiiiiiiiii
a pomyślmy o mieszkańcach centrum Polski :) oglądasz sobie TV,serial,typowa rodzina. Pani domu wsypuje makaron do garnka ,na opakowaniu jak wół jest napisane "makaron" a on mówi ze to "kluski" :) to jest dopiero iloraz inteligencji

Ty,kuglarz!Śmiejesz się z Pszczyny,a może wyjaśnisz na forum,jak to jest z tym nowym terminalem na Okęciu?!Jednego dnia go otworzyli,a na drugi dzień już był zamknięty. A Orłosiem się nie chwal,kogo to obchodzi z kim Ty chodziłeś do podstawówki.:D

no dobra Marketa_cz , skoro mnie postawiłaś przed tablicą to biorę kredę do ręki i maluję , Masz rację , Terminal 2 został otwarty dnia 02 listopada ubiegłego roku ale tylko część przylotów , chciano przekazać pewien etap budowy nowego Terminala 2 i to zostało wykonane , każdy podróżny został obdarowany podarunkiem lub różą na przywitanie, PP. Porty Lotnicze Warszawa-Okęcie już w pewnym stopniu ma wielką powierzchnię dla obsługi pasażerów. Właśnie o to chodzi aby Terminal 2 obsługiwał loty transatlantyckie, takie jest założenie. Budową Terminala 2 według umowy zajmuje się BUDIMEX , bardzo dobra firma z polskim kapitałem ( chcemy nasz rynek rodzimy bronić i chronić , niech budują za nasze pieniądze z PPL ) , jednak budowa jeszcze nie jest zakończona Terminala 2 , ostatnie wichury nad Polską i nad Warszawą ( pisała o tym prasa ) spowodowały, że część poszycia dachowego została uszkodzona, ponieważ to zagrażało pasażerom , więc Terminal 2 został zamknięty dla bezpieczeństwa pasażerów do czasu naprawienia konstrukcji dachowej . Terminal 2 zostanie w całości otwarty dla pasażerów dopiero pod koniec grudnia 2007 roku. Jako pracownik PP PPL Warszawa-Okęcie bardzo przepraszam wszystkich podróżnych za utrudnienia, nadal budujemy ten nasz Terminal 2 i chcemy aby już wkrótce każdy pasażer był zadowolony z naszego Terminala 1 oraz Terminala 2 , chcemy bardzo być dla Państwa i dla każdego pasażera. Chcę tylko dodać , że pod koniec tego roku nasz Terminal 2 będzie najbardziej nowoczesnym terminalem w Europie. Nasze pasy startowe są jak najlepsza autostrada i przyjmą każdy samolot. Zatem, gdy odprawa przyjemnością będzie i wsiądziecie do samolotu to nawet nie odczujecie startu samolotu , jedynie tego Wam życzę aby zapytać stuardesę , \'czy leci z nami piwo\' ?

Chcialam tylko niesmialo zapytac... co maja wspolnego terminale i klozety z ludzmi? Ludzie jak ludzie - wszedzie tacy sami.

I z terminal jest potrzebny ludziom i sraczyk.I to jest ich cecha wspólna.:) Fajnie,ze W-wa będzie miała tak nowoczesny terminal.To też jest wkład Ślązaków. Na koniec powiem,że to jest mój ostatni wpis,dotyczący Sląska i Slązaków.Z takimi jak ci,którzy zakładają te topiki,nie ma sensu dyskutować.Wychodzi z nich cała prawda o nich samych.Jedynym celem wydaje się być sianie nienawiści i podziału na Kafe. Krótko i w jednym zdaniu-są to TROLLE internetowe. Proponuję ignorować i być ponad te prowokacje!:P

Gość lolo11
pewnie jakis slazak mu laske przelecial i tak sie odgrywa :D

Gość zła ta lala
U nas w Loblinie też na makaron mówi się "kluski", no ale ja już wiem co to są prawdziwe kluski bo mieszkałam na śląsku przez trzy lata. W Lublinie na kluski śląskie (te z dziurką) mówi się "pyzy".

Gość dfgjhj
Kocham Ślązaków!

Gość linowski45
Oni udawają Polaków a są Niemcami. W Niemczech gadają po sląsku. Jedzą krupnioki i ziemloki.

Ja rozumiem, skad sie bierze negatywna postawa wobec slazakow. Jest wielu rdzennych slazakow, ktorzy sa dumni ze swojej kultury, jezyka, specyficznego podejscia do pracy itd. Prowadza specyficzny tryb zycia, czyli "po szychcie na piwo", gwara slaska to cos pieknego, kuchnia slaska to zupelny unikat. I sa z tego wszystkiego dumni. Nawet jesli sami juz tego nie praktykuja, bo poddali sie zmieniajacej sie rzeczywistosci, to ciagle zywia do tamtych lat sentyment. A prawda jest taka, ze ta ich postawa, miala racje bytu w czasach, kiedy to praca fizyzyczna byla wyznacznikiem statusu spolecznego. Im kto ciezej pracowal, tym mial wieksze powazanie. Dzis mamy inne czasy. Slask nie jest juz tak wazny dla Polskiej gospodarki jak byl 20 lat temu. A ci, kiedys bardzo wazni Slascy robotnicy, teraz czuja sie odstwaieni w kat, i sfrustrowani, podkreslaja swoja przynaleznosc do kultury, ktora juz dawno umarla smiercia naturalna. W dzisiejszych czasach, gloryfikacja pracy fizycznej jest zupelnie irracjonalna. Dzis mamy od tego, od czego kiedys mielismy slazakow, mamy maszyny albo ruskie zloza. Ale wszystkim zirytowanym, powiem, ze to juz nie potrwa dlugo. W ciagu najblizszych moze 10, max 15 lat, tamto pokolenie odejdzie, i problemu nie bedzie.

Gość pukam ci w ten
twój głupi łeb ----- autorko od siedmiu boleści! po co zakladasz temat -masz gówniane pojęcie o Slązakach jutro napisz o Kaszubach albo o tych z kieleckiego itd moi Ślązacy-rodzice wpoili mi szacunek dla wszystkich ludzi- religii ojczyzny dukacji i poglądów.SZACUNEK DLA CZŁOWIEKA! My wiemy co to jest honor uczciwość prawda wstyd i porządek .Wyssaliśmy to z mlekiem matki. Jesteśmy dumni ż jesteśmy Ślązakami.

Mi się Ślązacy z kawałem kojarzą, usłyszałam go tuż po tym jak ich uraził wielce Jarek, i strasznie mi się spodobał - zresztą adekwatny do sytuacji ;) Orkiestra kościelna na Górnym Śląsku, dyrygent pyta: - Zymbalisten fertig? - Ja, ja naturlich. - Puzon fertig? - Ja. - Trompette fertig? - Ja. - Gut. Eins, zwei, drei: "Boże, coś Polskę..."

Gość ertzu
gorole do szole a lina upierdolic czemu sosnowiec w nocy wyglada jak nowy york??????? gorole

Gość pleciesz 5/10
Nie masz racji, Ślązacy chcą kultywowac swoje tradycje bo one są częścia ich tożsamości, tak jak u Kaszubów, Górali, Warszawiaków czy mieszkańców innych części kraju. I nie ciesz sie tak bardzo że Ślązacy wymierają, bo rodza sie nowi, rodzice i dziadkowie przekazują dzieciom gwarę i zwyczaje, w niektórych szkołach można uczyć się gwary śląskiej i powstaje wydział badań nad kulturą śląską na UŚ. Śląsk to duzy obszar, wielowiekowa kultura, mnóstwo ludzi, w tym także wykształconych, więc twoje nadzieje się nie spełnią.

Gość hyutyuy8543
Pszczyna to nie prawdziwy slask!!!!!t .ale to ladne miasto i okolica ale to slask z nazwy!! slask to Bytom,siemianowice,chorzow.Katowice.Piekary itd!! i bardzo tesknie za slaskiem,jestesmy inni niz reszta .. czysci i rodzinni,mowie tu o slazakach urodzonych na slasku a nie przyjezdnych za PRL Z MALYCH wsi i miasteczek!!

Gość hikl678
slask zasyfili brudasy gorole, przyjezdzajac na slask po wojnie za praca w wannie trzymali swinie i kury bo nie wiedzieli do czego lazienka sluzy :D.

Pszczyna zawsze należała do Górnego Śląska! I jest najpiękniejszym miasteczkiem na Górnym Śląsku. A ten co pisał o Pszczynie takie pierdoły wcześniej, to chyba jakiś zakompleksiony gorol z Kielc albo Sosnowca. Tak, sracz był na rynku, ale należał do ogródka piwnego, który tam był postawiony w okresie letnim. Trudno żeby piwosze lali bezpośrednio na płytę rynku. Porządek musi być, ale co tam gorol nie zrozumie.