Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Yasminelle

Yasminelle

Polecane posty

Viktoria0712 -- Jesteś zabezpieczona od pierwszej tabletki,jeśli wzięłaś ją w pierwszy dzień okresu.Jeśli tabletki bierzesz regularnie,nie wymiotujesz,nie bierzesz antybiotyków,to jesteś zabezpieczona i nie masz się o co bać.Tylko pamiętaj żeby zawsze po 7 dniowej przerwie wziąść od 8ego dnia tabletkę z nowego blistra.W czasie 7 dniowej przerwy jestes też zabezpieczona.Możesz sobie skracać czas 7 dniowej przerwy,np przerwa 4,5,6 dni po to,aby zmienić dzień wystąpienia krwawienia z odstawienia.Ale nigdy nie można robić przerwy dłuższej niż 7 dni.Możesz też wziąść 2 blistry pod rząd,tzn 42 tabletki,bez 7 dniowej przerwy,gdy np gdzieś wyjeżdżasz,masz egzaminy.Wtedy nie wystąpi krwawienie przez 2 blistry.Po 42iej tabletce 7 dni przerwy i potem od 8ego dnia nowy blister.Uważaj na dziurawiec,obniża skuteczność tabletek.I nie popijaj tabletki sokiem grejfrutowym,bo też może wpłynąć na zmniejszenie skuteczności.Gdy masz biegunke,wymioty lub zaczniesz brać jakieś antybiotyki,to stosuj się do ulotki,tam jest wszystko napisane.

Gość alda11111
steysi dzięki zawsze odpowiadasz na moje lęki i chyba spróbuję bo nie mam wyjścia może nie umrę ? pozdrawiam ale pietra mam strasznego bo to moje pierwsze tabletki a do tego naczytałam się strasznego horroru!!!

Gość Viktoria0712
steysi...bardzo dziękuje za odpowiedz..bardzo mnie podniosłaś na duchu..biorę je o stałej porze, raz tylko wzięłam 2 godz później niż zwykle ale myślę ze to nic nie zmienia ? bo chyba jest tam jakiś limit 2-3 godzin? z tego co wiem to mini pigułki należy brać o stałej godzinie. ja nie wymiotowałam , nie biorę zdanych lekarstw..nawet przeciw bólowych..brałam Tran ale czytałam wcześniej i nigdzie nie znalazłam przeciwwskazań to łączenia tych leków ale na wszelki wypadek nie brałam ich jednocześnie tylko z dużymi odstępami. to nie są moje pierwsze tabletki miałam Jeanine ale to była pomyłka czułam sie okropnie!! staram sie być na bieżąco jeśli chodzi o wiedzę na temat tabletek ..ale jeśli mam wątpliwości to wole zapytać bardziej doświadczonych osób:) Dziękuje i Pozdrawiam ;)

Gość elica
hej dziewczyny! odpowiedzcie prosze jeśli wiecie coś na temat nie wystąpienia krwawienia w czasie 7 dniowej przerwy, czy to czasami sie zdarza? Dodam że to był pierwszy blister. Ciąża jest wykluczona. Zaczęlam już drugie opakowanie yasminelle mimo, że nie wystąpiło krwawienie. pomóżcie jeśli wiecie coś na ten temat. dzięki

Viktoria0712-- Lilit czasu wynosi 12 godzin - tyle może wynieść spóźnienie w braniu tabletki.I efekt antykoncepcyjny jest zachowany.Ale lepiej trzymać się danej godziny,ale godzinka,dwie w tą czy w tą to nie problem.Jeśli spóźnienie wyniesie więcej niż 12 godzin wtedy postępowanie jest różne w zależności od tego,w którym tygodniu brania zapomniało się tabletki.Czy to w pierwszym,drugim czy trzecim tygodniu brania.Wszystko jest w ulotce.

elica -- Tak,zdarza się nie wystąpienie krwawienia z odstawienia w czasie 7 dniowej przerwy.Jest to zjawisko spotykane właśnie w przypadku,gdy tabletki bierze się po raz pierwszy,tak jak piszesz,że ma to miejsce u Ciebie.Gdy ono nawet nie wystąpi,należy po tej 7 dniowej przerwie przejść do kolejnego blistra,tak jak zrobiłaś.Niewykluczone,że skoro nie dostałaś krwawienia w 7 dniowej przerwie,to możesz teraz w trakcie brania drugiego blistra dostać jakieś plamienie lub krwawienie.Ale dalej bierz regularnie tabletki.

Gość elica
dzięki steysi! w czasie brania pierwszego blistra przez jakieś dwa tygodnie milam plamienia, które później ustąpiły. Teraz jest czysto i samopoczucie też w porządku. Mam nadzieje, że teraz już wszystko się unormuje pozdrawiam:)

elica -- Oby wszystko było dobrze.Ale może się zdarzyć,ze po jakimś czasie możesz mieć mocniejsze lub silniejsze plamienia lub krwawienia w okresie brania tabletek.To może znaczyć,że są za słabe dla Ciebie.Nie mówię o plamieniach na początku brania bo plamienia wtedy bardzo często się zdarzają.Chodzi mi o późniejsze.Ja np zmieniałam z Yasmine na Yasminelle.Pierwsze dwa blistry Yasminelle,spokój,a przy trzecim przy 13tej tabletce pojawiło się duże plamienie.To było w sobotę.A od wczoraj mam już normalne krwawienie.A zostało mi do końca blistra 7 tabletek licząc dziesiejszy dzień.I nadal dziś mam krwawienie.Ale nie ma co gdybać,piszę tak ogólnie jak nieraz sie zdarza.Ale bądź dobrej myśli,że u Ciebie będą dobrze dobranie i się sprawdzą.I że nagle w czasie brania nie dołaczą jekieś inne objawy niepożadane.

Gość młoda położna
Steysi --- odpowidajac na Twoje pytanie....Antykoncepcja jest nadal zachowana,nawet gdy okaze sie,ze tabletki sa za slabe.To jest kwestia nietrzymiania cyklu a nie zabezpieczenia.

mloda polozna -- To dobrze,że jestem zabezpieczona.Czytałam o tym wczoraj na innych forach,ale wiadomo wole się upewnić.Różne są opinie,zdania w różnych kwestiach.A to ważne,to nie grypa która przejdzie,a możliwość ciąży i dziecka,które jest na całe życie.Ale teraz już wiem,więc ok.Od soboty od 18tej gdy zauważyłam plamienie spore,to od wczoraj mam już krwawienie na całego,jak okres.

mloda polozna--- Dziś rano zrobiłam nawet test,bo napisałaś mi ze możliwości plamienia lub krwawienia jest wiele,m.in. ciąża.Więc się trochę przestraszyłam.Ale wyszedł negatywny.

Gość młoda położna
Steysi --- za bardzo bierzesz wszystko do siebie...Chodzilo mi tylko o to,ze nie da sie przez net stwierdzic co jest przyczyna plamien.

mloda polozna -- Co do testu,to nie zaszkodziło mi go zrobić.Rozumiesz?Wiem chociaż,że to nie ciąża.A to już nie duże plamienie jak w sobotę wieczorem,a krwawienie.Normalna krew,nie jakis brązowy osad,brązowy kolor.Jest tego tyle jak przy normalnym krwawieniu,choć każdy ma inne pod względem np obfitości.Ale u mnie jest to normalne krwawienie,nie na wkładkę,a na podpaskę i tampona.

Gość młoda położna
Steysi -- zawsze mialas takie obfite?Taki,ze tampon pelny i podpaska? Czy od niedawna?

mloda polozna -- Miałam bardzo bolesne i bardzo obfite zanim zaczęłam brać Yasmine - od sierpnia tamtego roku.Wszystko się wyregulowało.Były niebolesne,niedużo,w miarę krótkie.Gdy zmieniłam z Yasmine na Yasminelle,po pierwszym blistrze Yasminelle było ok,tak jak po Yasmine.Ale po drugim blistrze,to już tragedia - 4 dni cierpienia,tabletki przeciwbólowe,długo to trwało,dużo tego było.Nie wiedziałam czemu po pierwszym blistrze dobrze,a po drugim taki horror.Nie wiedziałam jak będzie gdy skończę 3ci blister,ale się nie doczekałam,bo dostałam to silne plamienie w sobotę wieczorem a od wczoraj i dziś to jest już normalne krwawienie.I ból jest taki jak przy okresie,że muszę wziąsc tabletke przeciwbólową.

mloda polozna -- Teraz tak czytam i nie wiem,czy się dobrze zrozumiałyśmy.Tzn nie miałam tampona i podpaski jednocześnie.Ale miałam bardzo,bardzo obfite tak 3,4 lata temu gdy nie brałam tabletek.Potem troszkę się zmniejszyło,ale nadal było bardzo dużo,bardzo boleśnie.Od brania Yasmine było średnio dużo,nie aż tak że nie wiem jak mało,ale w porównaniu z tym,co miałam gdy nie brałam tabletek,to różnica kolosalna.Ale też przy Yasmine nie bolało prawie wcale,krwawienie trwało 3,4 dni.Po pierwszym blistrze Yasminelle tez w miarę,ale po drugim horror,nie wiedziałam co się dzieje - ból potworny 4,5 dni,bardzo dużo krwi i trwało to krwawienie 6 dni gdzieś,tzn 5,6 dzien już mało obfite.

Gość młoda położna
Steysi--- ok, myslalam ze musisz tak podwojnie sie zabezpieczac.

mloda polozna -- Aż tak nie,ale kilka lat wstecz,gdy nie brałam tabletek,to gdy używałam podpasek to zmieniałam co godzinę,serio.Dlatego,że calutka była już zanieczyszczona.Na dzien szło 20,25 sztuk.A na noc jak brałam podpaski to musiałam 2,3 brać,bo mi przesiąkało.Ile razy przemiękło na przescieradło,nawet łóżko.Ach,szkoda gadać.A tampona to nieraz zmieniałam co 3 godziny.I używałam tych największych,najbardziej chłonnych.Ciekawe czy to nie były jakieś zaburzenia hormonalne tak z perspektywy czasu myśląc o tym.Albo mięśniaki.Ale to by wyszło pewnie na którymś badaniu ginekologicznym.W każdym razie normalne to chyba nie było.

Gość pollyy88
również miałam takie obfite krwawienia a do tego przez 2 dni nie mogłam sie ruszyć bo tak bolał lewy jajnik. i nic nie pomagało, żadne tabletki. Już zaczęłam pierwszy blister Yasminelle i muszę przyznać, że okres jest "jak nigdy". 4 dzień a małe krwawienie gdzie wcześniej przez 7 dni ciekło ze mnie jak z kranu:/ zasługa tabletek? oby. jedynie nie mam wogle apetytu:/ rano ledwo wcisnęłam jedną kanapkę bo jak jadłam to mnie mdliło. jak myślicie, czy to sie z czasem brania tabletek unormuje? jeszcze mam pytanie bo jednej rzeczy nie rozumiem:/ a mianowicie chodzi o tą 7dniową przerwę. podczas odstawienia okres zazwyczaj pojawia się 3 lub 4 dnia przerwy, tak? więc jeśli np 4 dnia przerwy dostnę okres to powinnam zacząć nowy blister tego pierwszego dnia krwawienia? czy mam dopiero po 7 dniach? pomóżcie bo nie rozumiem, to mój "pierwszy raz" z tabletkami więc jeszcze zamotana jestem:(

pollyy88 -- Krwawienie z odstawienia (nie okres) pojawia się w ciągu 7 dni przerwy,czyli po skończeniu blistra.Może wystąpić 2ego,3ego,4ego dnia przerwy.Nawet później.Ty czekasz całe 7 dni przerwy i nie bierzesz wtedy tabletek.Zaczynasz kolejny blister 8ego dnia.Tzn 7 pełnych dni przerwy bez tabletek i od 8ego dnia nowy blister.Zaczynasz nowy blister niezależnie od tego,czy krwawienie się skończyło,czy nie.Rozumiesz?Nie zaczynasz nowego blistra od pierwszego dnia krwawienia które wystąpi w 7 dniach przerwy,ale zaczynasz zawsze od 8ego dnia.Przykład-ostatnia tabletka w środę,7 pełnych dni niebrania w czasie których pojawi się krwawienie z odstawienia i od czwartku nowy blister.Możesz sobie skracać czas przerwy,tzn nie 7 dni,a np 4,5,6.Nigdy tej przewy nie można wydłużać.Robi sie mniej niż 7 dni przerwy,a ile to zależy od tego na kiedy chce się zmienić dzień wystąpienia krwawienia.Ale wszystko masz w ulotce.

Gość pollyy88
.Steysi. dzięki bardzo za odpowiedź. teraz to już wszycho jasne :) dzięki:)

Gość hau
Dziewczyny jutro powinnam dostac okresik z odstawienia bo zawsze dostaje 4 dnia. a tu wczoraj w nocy jakies takie malutkie plamki krwi mi sie pojawiły.Miała ktoras z was podobna przypadłosc??Hmmmchyba zaczekamna okresik ktory powinien pojawic sie jutro z rana.

Gość Tyśka
Hej Dziewczyny, mam do was pytanko i proszę o odpowiedz, Tak więc kończę 3ci i ostatni blister yasminelle, czulam sie po nim prawie super, ale niestety pojawil sie jak juz pisalam ból w nogach, co mnie zaniepokoilo i lekarka kazała mi przerwać stosowanie tabletek na miesiąc jak to określiła po to żeby się wszystko uspokoiło i powiedziała że potem mam sie pojawić to mi wypisze nowe tabletki. Po pierwsze jak myślicie czy taka przerwa jest serio potrzebna??? bo mnie korci żeby pędzić do innego lekarza żeby mi wypisał coś bo bez tabletek nie jestem w stanie się kochać ( bariera psychiczna).Ale juz jutro (sroda) zaczyna mi sie dzien przerwy, a najwczesniej moge isc do gina w piatek, wiec nie wiem sama czy jest sens????????????????????????Czy moze faktycznie, lepiej dla zdrowia poczekac ten miesiąc? A teraz drugie pytanko, więc dzis(wtorek)biorę ostatnią tabletkę tak wiec teoretycznie powinnam zacząć nowy blister w przyszłą środę, ale zakładając że go nie zacznę, to czy jeśli będe sie kochać jutro (środa 19 grudnia =pierwszego dnia przerwy) to czy jest jakas czansa na zajscie w ciąze??? okres po yasminelle dostawałam dotychczas zawsze 4 dnia przerwy. Więc by wyszlo, że po stosunku jest czwartek, piątek, potem sobota i tu zacznie się krwawienie z odstawienia które sobie trwa do czwartku; do środy(26 grudnia) którego powinnam zacząć nowy blister minie prawie 7 dni od stosunku ( ale ja nie zacznę nowego blistra) więc plis powiedzcie mi czy jest jakaś grożba zajścia w ciąze?? Chyba to praktycznie niemożliwe, prawda? Przepraszam, że tak poplątałam ale mam nadzieję, że zrozumiecie Błagam o odpowiedz bo to dla mnie szalenie ważne. A nurtuje mnie to bo w ulotce pisze że jak się np. nie wezmie tabletki w 1 tygodniu to jeśli był stosunek w tygodniu wcześniej to należy poradzić sie lekarza...i to sprawia że zgłupiałam i nie wiem już co myśleć :(( PLISSSS ODPOWIEDZCIE!!!!!!!!!!!

Gość akka22
Ale dawno mnie tu nie było :-) Tyśka------------- odpowiem ci na 2 pyt- jeśli je dobrze zrozumiałam :-) Jeśli dziś bierzesz oststnią tabletkę i od jutra 7-dniowa przerwa to, w czasie tych 7 dni jesteś zabezpieczona POD WARUNKIEM ŻE WEŹMESZ TABLETKĘ po 7 dniach przerwy, czyli w twoim przypadku za tydzień w środę. Ale jeśli po 7-dniowej przerwie nie weźmiesz tabletki to jest możliwość ciąż (jeśli stosunek odbedzie się np jutro) To zalezy ile plamniki będą zyły ale mozliwość jest więc uważaj...

Gość koteczek 27
up

Gość młoda położna
Ja bym nie ryzykowala....Nigdy nie wiadomo kiedy owulacja sie odblokuje....moze to byc wczesniej a moze i pozniej....

Gość AgniechaG
mam pytanie o kolejność przyjmowania tabletek. jestem w tej chwili na drugiej tabletce tylko nie wiem czy dobrze zaczęłam. spojrzałam na blister z tylu (z tym pazłotkiem) i wzięłam pigułkę z pn z lewego górnego roku. wydawało mi sie że to jest pierwsza. Jednak patrząc na blister z przodu - czyli tam gdzie widać tabletki to ta co była pierwsza z pierwszego tygodnia z tylu, jest pierwsza z trzeciego tygodnia z przodu. Tu i tu są strzałki. Pytam bo jedne tabletki są oznaczone SA a drugie nie i może to ma jakieś znaczenie? mogę brać je dalej tak jak biorę zgodnie ze strzałkami????

Gość Kinia0
Hej Dziewczyny:) Jestem tu nowa, mam nadzieje ze mi doradzicie. Od niedawna biore yasminelle i zastanawiam sie czy dobrze mnie zabespieczy?? Czy nie musze sie bac wpadki??

Tyśka -- Ja bym tak od razu nie przerywała brania dlatego,że nagle przy którymś blistrze pojawiły się jakieś objawy.Co innego gdyby to sie ciagło dłużej.Uwierz że jest lekarz a lekarz.Jeden powie tak,inny kaze poczekac i brac dalej.Co do Twojego pytania o skutecznośc tabletek,gdybyś je chciała jednak odstawić,to jak dziś bierzesz ostatnią a jutro chcesz się kochać,to nie ma problemu.Ten dzień,dwa początku przerwy można się kochac \"do końca\".Mówię nie o normalnej sytuacji gdy bierze się tabsy,przerwa 7 dni i od 8ego dnia nowy blister.Mówię o sytuacji,gdy potem od 8ego dnia nie bierze się już tabletek.To dlatego,że plemniki mogą kilka dni żyć w kobiecie i gdy nie weźmiesz 8ego dnia tabletki jajeczkowanie się odblokuje,a plemniki sobie żyją i mogą zapłodnić komórkę.Także jeśli zdecydujesz się nie brać dalej tabsów od 8ego dnia to te dwa pierwsze dni przerwy możesz się kochać.Ale ja bym dalej pobrała.Zobacz co będzie przy następnym i kolejnym blistrze.3 blistry to nie długo brania i takie coś może się pojawić.A te bóle niekoniecznie mogą być od tabletek.Pij magnez+wit.B6.