Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zrozpaczona_matka

Protestanci religia, czy sekta. Ratujcie!

Polecane posty

Gość Anna-Protestantka
Pomyliła Ci się głosolalaia z Glosolalią. czasem jak używasz słów, których nie rozumiesz lepiej zajrzeć do słownika. Po to są. Nasz kościół nie uznaje Glosolalii w żadnym razie. Luter nie stworzył tych odłamów, zachęcam do poczytania czegoś więcej niż niezbyt mądrych i tendencyjnych forów. skąd macie takie wiadomości? Z lekcji religii? Czy z internetu? Jeśli z lekcji, to sugeruję zmianę religii na etykę, może czegoś ciekawszego i bardziej zgodnego z prawdą się nauczycie. jeśli z internetu, to tym bardziej nie jest to źródło wszelkiej wiedzy...

Gość jhuhj
nastepna mądra ktora patrzy na literówki a nie na sedno sprawy :) ale co mi tam twój swiadomy wybór sekty :)

Gość jhuhj
sugeruje ? zasugeruj cos madrego sobie a nie innym :)

Gość jhuhj
Prawda o Marcinie Lutrze Luter powiedział: "Bądź grzesznikiem "Bądź grzesznikiem i pozwól twojemu grzechowi być mocniejszym, zaufaj Chrystusowi mocniej i raduj się w Chrystusie, że jest zwycięzcą nad grzechem, śmiercią i światem." Luter powiedział: "Poligamia jest dopuszczalna" Luter powiedział: "Niektóre księgi z Biblii są nieprawdziwe" „Jeśli gdziekolwiek istnieje nonsens, to jest on w liście Jakuba. Wielu badaczy Pisma mówi, że z dużym prawdopodobieństwem list nie został napisany przez apostoła Jakuba nie jest on wart ducha apostoła („Pagan Servitude of the Church,'ed Dillenberger, str. 352) „Według mnie Apokalipsa nie ma żadnych oznak apostolskiego, albo profetycznego charakteru... Każdy sam może osądzić tą księgę' jak dla mnie, to czuję awersję do tej księgi i dla mnie jest to wystarczający powód do odrzucenia jej. (Sammtliche Werke, 64, str. 169-170. „The Facts About Luther, O'Hare, TAN Books, 1987, str. 203) Luter powiedział: "Prześladujcie Żydów" „Żydzi są młodymi diabłami potępionymi na piekło. (Prace Lutra, „Pelikan s. 2230) „Palcie ich synagogi. Zmuszajcie ich do pracy i traktujcie ich jak potraktował ich Mojżesz na pustyni mordując 3000 z nich. Konkluzja Jak to możliwe, że tak wielu ludzi podążyło za autorem tych diabelskich nauk? Jest tylko jedna odpowiedź: ludzie nie wiedzą kim naprawde był Luter

Gość jhuhj
"Protestantyzm jedna z głównych gałęzi chrześcijaństwa, obok katolicyzmu i prawosławia, na którą składają się wyznania religijne powstałe na skutek ruchów reformacyjnych wewnątrz Kościoła rzymskokatolickiego rozpoczętych wystąpieniem Marcina Lutra w XVI wieku oraz ruchów przebudzeniowych w łonie macierzystych wyznań protestanckich w kolejnych stuleciach."

Gość jhuhj
nie wkleje stron z ksiazki ale jesli chcesz moge p[odac tytuły :)

Gość Anna-Protestantka
Nie ma jednego wyznania protestanckiego tak jak nie ma jednego katolickiego. Youtube jest dla was źródłem wiedzy o chrześcijaństwie i jego odłamach? Gratuluję. Od razu wiem z kim mam do czynienia. Nie jestem z zielonoświądkowców, Luter nie miał pojęcia, że powstanie tyle odłamów, nie chciał tworzyć żadnego nowego. Chciał aby KrK mówił prawdę a nie zdzierał z ludzi kasę. A glosolalia jest również uznawana w kościele katolickim.

Gość jhuhj
to ze jest uznawana tu i ówdzie nie oznacza ze prawdziwa . niestety odlamów protestantyzmu jest sporo wiec jak wyjasnisz mi ta kwestie .

Gość jhuhj
gratuluj gratuluj .. masz czego heh

Gość jhuhj
z kim masz do czynienia skoro wiesz ?

Gość Anna-Protestantka
A co to ma do rzeczy, że jest gdzieś uznawana? My nie uznajemy, to dla nas najważniejsze. Wy uznajecie i to powinno być dla was ważne. Co mam wyjaśniać? Istnienie odłamów? To wyjaśnij mi, proszę, istnienie odłamów katolicyzmu.

Gość Anna-Protestantka
Na?

Gość jhuhj
skad tyle odlamów protestantyzmu i dlaczego róznia sie od siebie skoro pisza sie jako protestanckie skad w ogóle taka dziwna nazwa

Gość Gość
zrozpaczona_matka kurwa mać nieważne, czy prostestanci czy animiści. Zastanawia mnie, jak możesz się bać własnej córki, że Ci kasę zapierdoli :D

Gość Anna-Protestantka
Skąd? Bo zapoczątkowany przez różne osoby na różnym etapie historii świata. Luter to luteranizm, Kalwinizm to Kalwin, Zielonoświądkowcy to przełom IXX i XX wieku założony przez kilku kaznodziejów... A teraz wyjaśnij mi czemu nie ma jednego kościoła katolickiego? I do którego sam należysz? Dziwną nazwę dostali luteranie bo protestowali przeciw niecnym praktykom KrK a potem zaczęliście tak nazywać innych, którzy się nie podobali bez zastanawiania się czemu.

Gość jhuhj
nie jestem katolikiem :)

Gość Anna-Protestantka
To kim w takim razie? I czemu się wstydzisz tego kim jesteś?

Gość jhuhj
wstydzisz ? skad to wzięłas ?

Gość Anna-Protestantka
Ukrywasz się pod dziwacznymi nickami, nie ujawniłeś jak dotąd przynależności konfesyjnej, napisałeś, że nie jesteś katolikiem ale równocześnie nie miałeś śmiałości powiedzieć kim jesteś.

Gość jhuhj
nick jest jeden jedyny , a nawet jesli byłoby wiecej .... moja wiara jest moja sprawa duchowa :) nikt nie pytał :)

Gość Gość
Każda masowa religia to gówno

Gość fasada
protestanci to protestanci a ne zadna sekta

Gość Anna-Protestantka
Albo faktycznie jesteś katolikiem, tylko Ci wstyd, albo ŚJ, bo oni też się wstydzą. Inni są dumni ze swojej przynależności konfesyjnej i się nie ukrywają.

Gość jhuhj
Anka skad ty bierzesz te głupie teorie ?

Gość Anna-Protestantka
Z doświadczeń na temat nienawiści wobec protestantów ;)