Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bólzebaaaaa

Resekcja zęba i usuwanie torbieli

Polecane posty

Gość bólzebaaaaa

Czciała bym sie dowiedziec czy miał ktos z was robioną resekcję zęba czy jest to zabiego kosztowny a może kasa chorych go refunduje. Nie wiem czy on jest bolesny, słyszałam ze robią go pod narkozą. Chciał bym sie równiez dowiedziec jak długo trwa leczenie po zabiegu i od kiedy mozna normalnie jesc, gryść tymi zebami

Gość bólzebaaaaa
Piszcie cos , nikomu sie to nie przydarzyło

Gość wołajcie a przyjdą...
Resekcja wierzchołka zęba jest stosunkowo prostym zabiegiem chirurgicznym. Zabieg wykonywany jest ambulatoryjnie w znieczuleniu miejscowym. Generalnie polega na odsłonięciu dziąsła oraz zdjęciu niewielkiej ilości kości w okolicy wierzchołka leczonego zęba oraz odcięciu chorobowo zmienionego wierzchołka wraz z otaczającymi zmianami zapalnymi. Ubytek w kości można wypełnić materiałem kościozastępczym, gwarantującym lepszą regenerację utraconej kości. Ranę zaszywa się chirurgicznie. W okresie pozabiegowym obejmującym kilka dni mogą choć nie muszą wystąpić dolegliwości bólowe oraz niewielki obrzęk tkanej miękkich okolicy zabiegowej. Ważne jest aby po takim zabiegu stosować się do kilku wskazań lekarza min. wykonywać zimne okłady, płukanie jamy ustnej preparatami antyseptycznymi oraz regularnie przychodzić na wizyty kontrolne. Szwy usuwa się po około 7-10 dni. Jak już wspomnieliśmy na początku jest to zabieg prosty, nie obarczający organizmu, wykonywany coraz rzadziej z powodu skuteczniejszych metod leczenia kanałowego