Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 liliana22

rumienienie sie, czerwienienie

Polecane posty

Go艣膰 smyczek245
do la roche posay - dzi臋ki za rad臋, odstawi艂am metronidazol. Zobaczymy co z tego wyniknie.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Novvv
witam, ja osoboscie nie uwazam zebym miala erytrofobie. mam duzo znajomych, przyjaciol, nie jestem niesmiala, mialam w zyciu kilu chlopakow. nigdy nie mialam problemu z nawiazaniem znajomosci. nie balam sie wychodzic z domu itp. jednak czerwienilam sie jak cholera! zauwazylam, ze dzieje ze tak wtedy, kiedy nie mam kontroli nad sytuacja np. ktos cos do mnie mowi, upomina mnie, ja nie zauwazylam czegos, albo gdy ktos mowi mi cos co ma jakis podtekst. Powiem Wam, 偶e dobrym pomyslem na walke z tym jest: - przeaanalizowanie dokladnie calej sytuacji, ja dzieki temu zrozumialam dlaczego tak reaguje. - gdy juz zrozumialam w jakich sytuacjach mi sie to przydarza zadalam sobie pytanie - DLACZEGO? I JAKI TO MA SENS? po jakims czasie zrozumialam, ze moje reakcje na jakas blacha sytuacje sa nadwyraz przesadzone! -skorzyslalam z metody przez kogos na forum wspomnianej: powtarzalam sobie "Moja twarz nie musi sie czerwienic, nie mam najmniejszych pwoodow zeby tak reagowac, dlatego przestane sie juz czerwienic" -probowalam rowniez treningu autogennego, ktory pomogl mi rozladowac napiecie, dodal mi wiary w siebie w sytuacjach, gdy watpilam, ze uda mi sie to przezyciezyc. bardzo polecam! to dzieki niemu nauczylam sie, ze nawet jesli efekty mojej pracy nad soba nie sa natychmiastowe to i tak warto to kontynuowac! -stawialam sobie coraz to wieksze wymagania, odzywalam sie publicznie (tego sie balam), patrzylam w oczy rozmowcy, pomaluktu malymi kroczkami przezyciezalam siebie. Podsumowujac: dla mnie efekt jest duzy, przestalam sie czerwienic "na codzien", robie to w sytuacjach wstydliwych, ale w takim stopniu jak inni ludzie! praca nad soba wymagala odemnie duzo samozapracia, ale udalo mi sie, polecam wszystkim! nie przestajcie wtedy kiedy Wam sie odechce lub zoabczycie ze nie ma efektow, na efekty trzeba czekac, czasem dlugo, bardzo dlugo... ale przychodza a wtedy to jest taka satysfakcja :)) pozdrawiam wszystkich cieplutko i zycze sukcesow

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 oby dac rad臋.
Ja niestety te偶 mam ten problem. Wiecie co mnie bardzo wkurza?? Ze nie znam zadnej osoby ktora by miala taki sam problem, a jak widac wcale nie jest ich duzo. Kiedys, jakos sobie z tym radzilam, mysla艂am sobie poprostu "c贸偶 trudno, ju偶 taka jestem, zaraz przejdzie" No i dawa艂am rad臋, a teraz jakos nie wiem co sie dzieje ze mna... Jestem w okresie dojrzewania moze to dlatego, sama niewiem... U偶ywam r贸偶nych krem贸w. Moja dermatolog mowila ze nie moge stosowac kremow na cere naczynkowa, juz nie pamietam dlaczego, ale tak mowila. Ja sam ma cere bardzo such膮. Ca艂y czas smaruje bardzo t艂ustymi kremami, ale one tylko nawilzaja nic nie pomagaja troche tego ugasic. Nie che sie jeszcze malowac, bo mysle ze jestem za m艂oda. A no w艂asnie jak jeszcze jakos sobie z tym radzilam bylam o wiele v\bardziej otwarta, teraz stalam sie jakos tak dziwnie niesmiala, znaczy jak juz przyjdzie co do czego to jestem otwarta, ale tak na codzien to boje sie za duzo odzywac bo mysle, ze zaraz zrobie sie strasznie czerwona :( Okropne to jest. Gdybym byla starsza zrobilabymsobie to ETS podobno skuteczne. A i najchetniej to wybra艂abym sie do psychologa bo moim zdaniem to wszystko jest w naszej g艂owie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 oby dac rad臋.
przepraszam chcia艂am napisac ze "wcale nie jest ich ma艂o"

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ToTakJakBy艣Nie呕y艂
Siemka, mam 16 lat i ten sam problem. To jest erytrofobia. M臋czy mnie od ok. 2 gimnazjum (jestem w 1 tech.). To wyka艅cza, wiem co艣 o tym. Jest temat o erytrofobi s膮 tam ciekawe wypowiedzi, mnie najbardziej zaintrygowa艂a wypowied藕 " kolorze FERRARI", podam link na wszelki wypadek http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3403677&start=90. Ja r贸wnie偶 zrobi艂 bym Sobie operacj臋 ETS, ale jest Ona zbyt droga...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ToTakJakBy艣Nie呕y艂
Sorry, b艂膮d chodzi艂o mi o "W kolorze FERRARI".

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 enereida
hello mnie si臋 ta 'przypad艂o艣膰' trzyma.. 艂ohoho jestem ju偶 na studiach.. a zacz臋艂o si臋 to.. my艣l臋 偶e za czas贸w gimnazjum.. czyli mam to ju偶 z 6 lat Najbardziej denerwuj膮ce jest jak kto艣 m贸wi : rumie艅ce s膮 s艂odkie, urocze itp. Tak mnie to wkurza. Przez te rumie艅ce wole trzyma膰 si臋 zdala od wiekszych grup ludzi. Ostatnio zanosi艂am papiery na uczelnie.. ludzi w pip. Musia艂am (z reszt膮 nie tylko ja) mija膰 kilometrow膮 kolejk臋 3 razy. Za drugim razem, gdy niechc膮cy pomy艣la艂am ile to ludzi si臋 na mnie gapiiiii spali艂am buraka. Super!!;/ Kiedy艣 sobie 偶artowa艂am : "jestem zielona?" a kole偶anki "zostaw te poliki, szybciej przejdzie" Ale to nie min臋艂o... jak mnie co艣 takiego z艂apie wole posiedzie膰 gdzie艣 na uboczu a偶 troszk臋 przejdzie... bo to wtyd tak z byle czego si臋 rumieni膰. Ciekawe czy kiedy艣 przejdzie......... Pozdarwiam. ps. jak kto艣 s艂usznie zauwa偶y艂, tu si臋 tacy ludzie wypowiadaj膮... ale do艂uje to, 偶e nie zna si臋 w swoim otoczeniu ani jedenej takiej osoby.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 anonim 19
I tu was zaskocze bo jak chodzilem do liceum to w klasie bylo nas troje z tym problemem kolega koleznka i ja. Kolega mial to samo co buraczyl sie z byle powodu jak ja. Kolezanka w sumie tez ale jakby ona troche odwazniejsza byla ale tez to miala. I powiem wam ze wogole z nimi o tym nie rozmawialem aczkolwiek wiedzialem ze maja to samo ale udawalem ze ja tego nie mam. teraz tez bym nie mial odwagi gadac z nimi o tym a jestem 1,5 roku po szkole zdalem mature i wogole ale przez to wlsanie nie poszedlem na studia chociaz mama bardzo mnie gonila ja zawsze powtarzalem jej ze sie tam nie daje i nie pjde nigdy i tak skonczyla moja kariera teraz w domu przesiaduje. za granice jezdze zarabiac bo u nas jakos nie mogl bym pracowac a tam jezyka nie znam i ludzi i nikt sie nie czepia i mam spokoj

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 oby dac rad臋
Hej, jeszcze nidawno pisa艂am na tym forum, ze mam straszny problem z czerwienieniem si臋. Zacze艂o sie od tego, ze bylam w kosciele i zobaczylam, ze gdzies dalej wszedl moj kolega. Bardzo sie zdenerwowa艂am, spanikowalam, zaczrlam myslec, ze zaraz sie zrobie strasznie czerwona i co to bedzie? Co luddzie sobie o nmie pomysla. Nie wyobrazacie co sie ze mna dzialo w srodku. To by艂 chaos nie do opisania. P贸zniej jak tylko mysla艂am, ze mam tam znowu pojsc to ogarnial mnie niesamowity strach. To samo zaczelo sie ze mna dziac w metrze. Ba艂am sie, ze sie zrobie czerwona, wszyscy beda sie na mnie gapic, a ja nie bede miala gdzie uciec. I tak robilo sie coraz wiecej miejsc w ktorych psychicznie nie moglam wytrzymac: szko艂a(odrazu jak weszlam do szkoly mysla艂am sobie ze tu jest tyle ludzi, ze zaraz sie zrobie czerwona, a oni beda sie ze mnie smiac), autobus, metro, ko艣ci贸艂, jedzienie obiadu przy stole gdy jest duzo ludzi itd. Poprstu nie moglam przestac myslec o mojej przypadlosci, wieczorami p艂akalam, malo sie odzywa艂am. Okropne to bylo. Jakies 2 tygodnie temu postanowilam zaczac sie malowac, pomysla艂am ze moze bede sie lepiej czuc i troche to zakryje. I mialam racej, zaczelam sie lepiej czuc z mysla, ze cos jednak kryje ten okropny kolor czerwony. Sta艂am sie troszke bardzeij otwarta.Mniej sie denerwowa艂am w szkole. jeszcze kilka dni temu dokladnie w srode poczulam, ze czuje sie jakos wyjatkowo dobrze, ze cos sie we mnie zmienilo. Po lekcjach do metra odprowadzili mnie koledzy, to nie bylo normalne. Weszlam do metra i bylam szczesliwa, bez stresu. Zrozumialam, ze to bylo glupie ze tak sie strasznie spina艂am i nie moglam tam usiedziec. Od w艂asnie dokladnie tej srody, pozbylam sie stresu w metrze. Pozniej bylo tylko lepiej. Odwazna wchodzilam do szkoly, normalnie ze wszystkimi rozmawialam i bylam bardzo wyluzowana. Tak samo w metrze i autobusach. Zostalo mi tylko pozbyc sie stresu w kosciele. Dzisiaj jak wiecie jest niedziela. Nawet moge wam powiedziec ze se stresu nawet snil mi sie kosciol. Juz od rana o tym mysla艂am. gdy przyszla pora by sie zbierac, nalozylam jak zawsze lekki makijaz i cala spieta pojechalam do kosciola. Wchodze, msza juz sie zaczela, wszyscy spiewaja "Bark臋" ulubion膮 piesn Jana Pawla 2. Nie wiem co sie we mnie stalo, ale zaczelam spiewac z nimi i pozbylam sie calego stresu. poprostu, naprawde nie wiem jak to sie stalo. Pozniej juz cala msze przesiedzialam spokojnie. Gdy po mszy weszlam do samochodu, pierwsze co chcia艂am zobaczyc to oczywiscie moja twarz. Byla idealnie biala. Zadnych kolorow na niej. Opanowalo mnie takie szczescie jakiego jeszcze nigdy nie czulam. Mysla艂am, ze sie poplacze. Zosta艂o mi jeszcze jedno miejsce gdzie sie robie zawsze czerwona, ale watpie zebym to pokonala, otoz jest to pracownia muzyczna. Pan od muzyki jest niesamowicie otwarty, zabawny i kazdemu kaze zawsze spiewac tanczyc i robic rozne rzeczy ktorych ja poprostu sie boje. Jak tylko wchodze do tej pracowni mam wrazenie ze serce mi zaraz wyskoczy z brzucha, Twarz robi mi sie czerwona, doslownie jak burak bo wiem co mnie czeka. Mam nadzieje, ze ten lek tez pokonam, bo jesli tak bede sie czula w pelni spelniona i szczesliwa. Jedyne o co moge was prosic to zebyscie trzymali za mnie kciuki i modlili sie za mnie bym dala rade. Zycze wam byscie zdobyli w sobie odwage o pokonali nasza wielka slabosc. Wiezcie mi, to wszystko jest w naszych glowach. Kremy moga oczywiscie pomic, tak samo jak i podkaldy i takie tam inne, ale przedewszytskim musicie stwaic czolo sobie. Musicie wiezyc ze mozecie to pokonac. Oczywiscie, nie mowie ze ja sie tego zupelnie pozbylam. W szkole (nie tylko w prracowni muzycznej) zdaza mi sie jeszcze robic sie strasznie czerwona, ale to nie to samo co kiedys. Naprawde, uwierzcie w siebie. Zaakceptujcie siebie i to co mamy na twarrzy :P CA艁UJ臉 I TRZYMAM KCIUKI :*

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 maluska jolka
a mnie naet puder nie pomaga bo i tak wiem ze mimo ze go mam to jestem czerwona, ost nawet jak jestes wstawiona i niby bardziej odwazna to i tak sie czerwona robie i nawet jak jest niezbyt jasno np w barze :/ juz mam dosc, te regulki ze moja twarz jest blada tez nie pomagaja, czasem mam ochote sie powiesic tak mi to dokucza:/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 maluska jolka
a mnie naet puder nie pomaga bo i tak wiem ze mimo ze go mam to jestem czerwona, ost nawet jak jestes wstawiona i niby bardziej odwazna to i tak sie czerwona robie i nawet jak jest niezbyt jasno np w barze :/ juz mam dosc, te regulki ze moja twarz jest blada tez nie pomagaja, czasem mam ochote sie powiesic tak mi to dokucza:/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 maluska jolka

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 maluska jolka

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Bia艂asek-a
Dawno mnie nie by艂o .... i tak w skr贸cie.... ... ja dzi艣 p臋dz臋 do dermatologa... znowu na koagulacj臋 i w zasadzie to te偶 nic nie daje (pr贸cz tego, 偶e nie czerwieni臋 si臋 bez powodu - kiedy w pomieszczeniu jest wi臋cej ni偶 +25 st. C).... Kremy ... a by艂a ich ca艂a masa -od najta艅szych do najdro偶szych - te偶 nic nie daj膮 ... tylko nawil偶aj膮 moj膮 such膮 i wra偶liw膮 - w dodatku - cer臋.... By艂y formu艂ki ... by艂o pozytywne nastawienie... ale ludzie otaczaj膮cy mnie potrafi膮 zdzia艂a膰 cuda - - - oczywi艣cie w negatywnym tego s艂owa znaczeniu.. I qrwa .... wydaje mi si臋, 偶e moje dziecko ma to co ja.... :placze: Nadrobi臋 zaleg艂o艣ci w najbli偶szych dniach ....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Bia艂asek-a
... aha ... a odno艣nie pudr贸w... u偶ywam mocno matuj膮cych .... staram si臋 mie膰 "przyciemnion膮" cer臋 (samoopalacz) i my艣la艂am, 偶e jest oki ... ale ostatnio kole偶anka z pracy dowali艂a mi takim has艂em, 偶e wiem teraz... 偶e m贸j burak jest te偶 widoczny i przy natapetowaniu twarzy ... Normalnie i odechcia艂o mi si臋 chodzi膰 do roboty....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Bia艂asek-a
Nie b臋d臋 si臋 tu specjalnie rozpisywa膰 ani wym膮drza膰, ale chc臋 tylko powiedzie膰, 偶e czyta艂am wczoraj do艣膰 ciekawy artyku艂... konkretnie o sile my艣lenia... tj. chodzi艂o w nim -(bo nie dotyczy艂 on sam w sobie "buraczenia", ale po艣rednio jak si臋 wczyta艂am w lektur臋, mo偶e i ten artyku艂 dotyczy膰 w艂a艣nie tego)... ale kr臋c臋 sorry .... Jeszcze raz: Pisa艂o, 偶e grunt to pozytywne nastawienie...tj. nie mo偶na sobie wmawia膰, 偶e nic nie umiemy, 偶e jeste艣my brzydcy, nielubiani, 偶e co艣 nam si臋 nie uda... Zawsze trzeba by膰 na tak.... 偶e to si臋 uda, 偶e jeste艣my lubiani, bo nasz m贸zg to w jaki艣 po艣redni spos贸b odczytuje... koduje to w g艂owie, i tak si臋 te偶 potem dzieje w 偶yciu ... I chyba to ma jaki艣 sens... do niedawna by艂am nastawiona na TAK do 偶ycia.... i w og贸le codziennie przed snem powtarza艂am t膮 dziwn膮 formu艂k臋 i by艂o git...... w zasadzie nie buracz臋艂am... ale jaki艣 czas temu przesta艂am to m贸wi膰 i cora偶 cz臋艣ciej puszczem tzw. farb臋, a g艂upie komentarze ludzi tylko to pog艂臋biaj膮... Sorki, 偶e tak mo偶e niezbyt logicznie to opowiedzia艂am, ale chyba co艣 w tym jest jak to czyta艂am... zreszt膮 my艣l臋 tak ju偶 od jakiego艣 czasu..... bo w sumie jak pewnie wiecie Polacy to nar贸d og贸lnie - osobnicy - z du偶膮 tendencj膮 do p臋kania naczynek, a przecie偶 wsr贸d tego du偶ego % tylko ma艂y odsetek puszcza farb臋 a'la ze wstydu (tak to nazwijmy)... W ka偶dym b膮d藕 razie artyku艂 jest w gazecie "moda na zdrowie" - dost臋pny za free w aptekach.

Udost臋pnij ten post

witam ;) Jestem tu nowa i z g贸ry przepraszam, za to co powiem, ale tak bardzo si臋 ciesze, 偶e nie jestem sama z tym problemem bo dot膮d tak mysla艂am a to dlatego, 偶e nigdy nie spotka艂am osoby, kt贸ra rumieni艂a by si臋 tak jak ja z byle b艂ahego powodu. A wszystko zacz臋艂o si臋 odk膮d sko艅czy艂am szko艂臋 艣redni膮. Do tego czasu by艂am osob膮 smia艂膮 wr臋cz powiedzia艂abym przebojow膮. A tu nagle... nie wiem co si臋 sta艂o, ale jedno wiem na pewno; problem rumienienia si臋 le偶y w mojej psychice i borykam sie z nim juz ponad 10 lat (a mam juz 30) i nie zauwa偶y艂am, 偶eby chcia艂 zanika膰. Czasem odechciewa mi si臋 wszystkiego. Rumienienie si臋 to ju偶 nie tylko u mnie kwestia wstydu ale chyba jakiego艣 l臋ku. Niestety nie wiem jak sobie z trym radzi膰 bo wszystkie has艂a typu: tylko spokojnie, nie ma powodu do paniki, nie denerwuj si臋 nie pomagaj膮. Wydaje mi si臋, 偶e potrzebuj臋 ju偶 pomocy jakiego艣 specjalisty! Ale ciesze sie, 偶e znalaz艂am to forum bo wierz臋, 偶e ono mi pomo偶e bo ju偶 mi lepiej, 偶e nie jestem sama :) Dziewczyny 3majcie si臋

Udost臋pnij ten post

hej Kicia:) dzi臋ki za info :) B臋de musia艂a wypr贸bowac bo pr贸buje juz wszystkiego:) A uzywa艂as moze kiedy艣 Iwostin Capillar przeciw zaczerwienieniom? pozdrawiam Luccy30

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 anonimowa23
hej! mam ten sam problem co Wy, mam sta艂y rumie艅 od podstaw贸wki tylko na policzkach, te wszystkie lata to by艂a jedna wielka masakra!!!;( teraz mam 23 lata i musz臋 powiedzie膰,偶e jest o wiele lepiej, stosowa艂am przer贸偶ne kremy na naczynka, wi臋kszo艣膰 nie pomaga艂a;/jak np. ruboril, pharmaceris, la roche possay, krem z biodermy... Obecnie u偶ywam od kilku lat diroseal i antirougeus z avene- musz臋 powiedzie膰, 偶e pomog艂y mi w pewnym stopniu a na pewno nie zaszkodzi艂y. Skuszona podpowiedzi膮 dermatologa do kt贸rego chodz臋 ju偶 3 lata bez przerwy kupi艂am 偶el na noc auriderm xo ale okaza艂 si臋 przeci臋tniakiem i zmarnowa艂am kolejne 80z艂.;/ Wiem co prze偶ywacie, ja te偶 mia艂am my艣li samob贸jcze ale na szcz臋艣cie mi to min臋艂o. Teraz si臋 nie czerwieni臋 z byle powodu np. na ulicy, czy jak zobacz臋 kogo艣 znajomego jak to by艂o w strasznych czasach podstaw贸wki i liceum. Mam jednak problem z publicznymi wyst膮pieniami na studiach (referaty itp....) to jest masakra kiedy wszyscy si臋 gapi膮 to mnie parali偶uje;/ nie potrafie sobie poradzi膰 ze stresem, mo偶e kto艣 ma jaki艣 艣rodek, preparat na taki stres??? dodam 偶e 艣rodki uspokajaj膮ce nie pomagaj膮;/ Mama jeszcze jedno pytanie, wiosn膮 wybieram si臋 na 3 zabiegi zmniejszaj膮ce rumie艅 laserowe ale to nie jest zamykanie naczy艅 bo takich nie mam tylko jest to zmniejszenie rumienia, podobno bezpieczne, ale dermatolog nie gwarantuje efekt贸w, m贸wi 偶e jednym to pomaga innym nie, czy mo偶e kto艣 z Was mia艂 taki zabieg???? Bardzo prosz臋 o odp.z g贸ry dzi臋kuj臋 Pozdrawiam wszystkich z t膮 przekl臋t膮 przypad艂o艣ci膮;/

Udost臋pnij ten post

hej:) kurcze wiem co przezywasz, to jest masakra :( to samo meczy mnie juz przesz艂o 10 lat :(Tylko mnie si臋 wydaje, 偶e u mnie to nie kwestia naczynek, nie wiem, ale nie mam jako艣 specjalnie pop臋kanych. U mnie to raczej sprawa psychiki. Tak jak piszesz: wystapienia publiczne, spotkanie kogo艣 znajomego, nie daj Bo偶e stres, jestem poprostu purpurowa :( Jest mi z tym tak cholernie ci臋偶ko, 偶e czasem nie chce mi si臋 偶y膰 normalnie. Mam 31 lat, nie mam dzieci bo po prostu boje sie, 偶e moje dzieci mog艂yby odziedziczy膰 po mnie to cholerstwo. Niestety otocznie, w kt贸rym 偶yj臋 nie rozumie tego. Dla nich to po prostu ubaw jak ja robie si臋 czerwona. Dlatego unikam imprez. Niestety nie moge Ci pom贸c odno艣nie zabiegu laserowego, wiem tylko, 偶e moja ciocia (50 lat) ma tr膮dzik r贸偶owaty i by艂a na takim laserowym zamykaniu naczynek, z tym 偶e u niej zabieg si臋 nie sprawdzi艂 bo po jakim艣 czasie naczynka pop臋ka艂y od nowa. Ale u os贸b starszych pewnie przebiega to inaczej a Ty jeste艣 m艂odziutka:) Jak tylko sko艅cze m贸j obecny krem to wypr贸buje ten krem z Avene bo tez o nim czyta艂am dosy膰 pozytywne opinie ;) 呕ycz臋 Ci powodzenia, no i 偶eby ten zabieg laserowy sie uda艂 bo pewnie si臋 zdecydujesz, 偶eby tylko pozbyc sie tego cholernego rumienia;) pozdrawiam :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Bia艂asek-a
ja te偶 mam do艣膰 tego buraczenia.... w og贸le wszystko mnie wkurza... m膮偶 .... klienci ..... jedyna cudna rzecz w 偶yciu jaka mnie spotka艂a to macierzy艅stwo.... niestety mam jakie艣 g艂upie przeczucie, 偶e dziec膮tko moje ma to co ja :-(

Udost臋pnij ten post

hej Bia艂asek :) Wim co czujesz, niestety mam tak samo. Zaraz wychodze do pracy i modle sie, 偶eby nie by艂o sytuacji, kt贸ra powoduje u mnie rumienienie si臋. To ju偶 jest jaki艣 ob艂臋d. Ja boje sie miec dzieci, bo boje sie, 偶e odziedzicz膮 po mnie ten koszmar. Bo tylko osoba co boryka sie z tym na co dzie艅 wie jak utrudnia to 偶ycie. Mi艂ego dnia 偶ycz臋 i zero sytuacji stresuj膮cych. Pozdr贸wka:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Bia艂asek-a
Lucy ale wierz mi, nie mo偶na w艂a艣nie z tej "perspektywy"odsuwa膰 od siebie macierzy艅stwa.. ja planuj臋 jeszcze 1 dziecko :-) Czasami mam 偶al do losu, 偶e mamy takie czasy, 偶e mo偶na wyleczy膰 nawet 艣mierletne choroby, a z takim duperelstewm nie mo偶na da膰 sobie rady... ale zdaj臋 sobie z tego spraw臋, 偶e w du偶ej mierze to moja wina... moja psycha... za bardzo si臋 przejmuj臋.. obwiniam... Nawet nie wiesz jak ja si臋 czuj臋 jak puszczam buraka w pracy.. ludzie dziwnie si臋 patrz膮 (bo my艣l膮, 偶e k艂ami臋, oszukuj臋 :-( ) ... g艂upio komentuj膮.... W og贸le ludzie to chamy.. ostatnio by艂a mocno chora - a chodzi艂am do pracy... a wiadomo -jak cz艂owiek jest chory, to gorzej "my艣li" no i si臋 machn臋艂am przy wydawaniu reszty, do艣膰 poka藕nie.... no i tym samym, reasumuj膮c ca艂e zdarzenie: sm臋dzi艂am w zasadzie ten dzionek w pracy (m臋cz膮c si臋 niemi艂osiernie) - za darmo :-(

Udost臋pnij ten post

hej Bia艂asek:) kurcze bardzo Ci wsp贸艂czuj臋. Widzisz jak to jest: Ty idziesz chora do pracy ale jak cos jest nie tak to nikt Ciebie nie poza艂uje :( Sprawdza si臋 jednak powiedzenie:"Nie r贸b komu艣 dobrze a nie b臋dzie Ci 藕le" Znam to, w og贸le jak piszesz o sobie, to wydaje mi si臋, 偶e jeste艣my podobne. To ca艂e czerwienienie sie to u mnie tylko i wy艂膮cznie sprawa psychiki tak mi si臋 wydaje. Stosuje r贸偶ne zielone kremy, ale tak na prawd臋 to tylko wydaj臋 na to kas臋 a 藕r贸d艂o problemu le偶y gdzie indziej. Ja stresuje sie juz dos艂ownie wszystkim i czasem m贸wi臋 sobie "koniec", trzeba to zmieni膰, szkoda zdrowia, ale to postanowienie zmiany jak dot膮d mi si臋 nie uda艂o. Ja wiem, 偶e to g艂upota, 偶e odsuwam od siebie macierzy艅stwo z powodu tego cholerstwa, ale ja si臋 tak z tym m臋cze, 偶e chyba po prostu nie znios艂abym tego u swojego dziecka patrz膮c jak ono musi si臋 m臋czy膰. Chcocia偶 z drugiej strony niekoniecznie musi to po mnie odziedziczy膰:) Tak jak piszesz kurcze medycyna posz艂a ju偶 tak do przodu, mo偶na wyleczy膰 ci臋偶kie choroby itp. a z tym jako艣 nic nie da si臋 zrobi膰. Ale dobra, mo偶e nie ma co narzeka膰, ludzie maj膮 gorsze prze偶ycia!! Wiesz na przysz艂o艣c we藕 chorobowe, zdrowie jest najwa偶niejsze. Ty si臋 przejmowa艂a艣, ale Tob膮 si臋 najwyra藕niej nie przej臋li :( powodzenia Lucy

Udost臋pnij ten post

Witam dziewczyny, problem z jakim si臋 borykacie nie nale偶y bagatelizowac poniewa偶 napadowy rumie艅 o kt贸rym tutaj piszecie mo偶e wywo艂ywac wiele czynnik贸w do kt贸rych niew膮tpliwie nale偶膮 :du偶e wahania temp., gor膮ce k膮piele, antykoncepcja hormonalna, alkohol i u偶ywki, nawet chlorowana twarda woda, kwa艣ne oraz pikantne potrawy, stres, emocje strach. Najwa偶niejsze jest to 偶e pocz膮tkowo rumie艅 ma charakter napadowy, jednak po pewnym czasie mo偶e przekszta艂cic si臋 w rumie艅 sta艂y - teleangiektazje. Konsekwencj膮 tego mo偶e by膰 niewyleczalna choroba - tr膮dzik r贸偶owaty. Dlatego nalezy odpowiednio zadba膰 o cere naczynkow膮 przede wszystkim nie powinno si臋 opala膰. Do mycia sk贸ry nale偶y stosowac letnia wod臋 , demakijarz wykonywa膰 艂agodnymi bezzapachowymi mleczkami. Powinno si臋 unika膰 preparat贸w przesuszaj膮cych sk贸r臋 takich jak myd艂a. Najlepiej stosowa膰 kremy kt贸re w swym sk艂adzie zawieraja substancj臋 uszczelniaj膮ce naczynka oraz zapobiegaj膮ce ich rozszerzeniu: rutyna, witamina K, PP, C, wyci膮gi z arniki g贸rskiej, ekstrakt z oczaru wirginijskiego, algi morskie, kasztanowiec, nagietek, aloes. Natomiast kosmetyki matuj膮ce powinny zawierac zielone pigmenty - pomagaja zatuszowa膰 zaczerwienienia.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Bia艂aesk-a
Lucy dok艂adnie, ja wiem, ludzie borykaj膮 si臋 z gorszymi przypadkami... np. ostatnio cz臋sto widuj臋 ch艂opaka ok. 20 lat, a ma tak strasznie zdeformowan膮 twarz, 偶e w膮tpi臋, 偶e u艂o偶y sobie jako艣 偶ycie osobiste (chocia偶 nie wykluczam, niezbadane s膮 wyroki .... ) Pisa艂am z dziewczyn膮 z innego forum kiedy艣 na priw, ona te偶 zawsze makarycznie si臋 czerwieni艂a.. a偶 w ko艅cu si臋 "podda艂a"..... przesta艂a na to zwraca膰 uwag臋 i ... samo przesz艂o.. ale z tego co czytam, to nadal ma problemy z kontaktem zlud藕mi... No, ja jestm uwa偶ana za osob臋 spokojn膮 i zr贸wnowa偶on膮, ale uwa偶am, 偶e do powiedzenia w 偶yciu mam o 100% wi臋cej, ale co z tego.... skoro 艣wiadomie czy te偶 nie 艣wiadomie si臋 zaczerwieni臋. A co aktualnie stosujesz na naczynka i nasz膮 "cudown膮" cer臋??? Bo ja: - 艂ykam magne偶 - rutinoscorbin -mam krem z Ziaji med (ale mai艂am ju偶 chyba wszystkie jak ie s膮 dost臋pne na rynku... no mo偶e prawie :P ) - mam ma艣膰 sterydow膮 (od jaki艣 2 tygodni) - 2 x w roku koagulacja I chyba tyle ...

Udost臋pnij ten post

Bia艂asek :) Tak jak czytam o Twoich odczuciach dotycz膮cych wiadomo czego, to tak jakbym czyta艂a o sobie. Najgorsze jest to, 偶e znam si臋 na paru rzeczach, ale to czerwienienie tak mnie parali偶uje, 偶e nawet jak mam w czym艣 racj臋 to milcz臋, bo wiem, 偶e jak dojdzie do jakiej艣 polemiki to nie mam szans bo momentalnie jestem spalona :( Nie potrafi臋 walczy膰 o swoje bo natychmiast si臋 czerwieni臋. I wiesz czasem (tak jak Twoja znajoma) m贸wi臋 sobie "kicham to, mam to gdzie艣" ale jako艣 mi to nie pomaga bo tak naprawd臋 wcale tego "nie kicham" bo nie potrafi臋. Ciekawe czy ja si臋 kiedy艣 tego pozb臋d臋, ale mam z艂e przeczucia bo to ju偶 chyba za daleko zasz艂o. A tak w og贸le to z nikim o tym nawet nie potrafi臋 rozmawia膰 bo si臋 po prostu wstydz臋. Dobrze, 偶e jest to forum przynajmniej ;) Niedawno zako艅czy艂am kuracje Izotekiem i teraz wzi臋艂am si臋 za to cholerstwo, chocia偶 wiem, 偶e te wszystkie kremy to chyba nic mi nie pomog膮 bo m贸j problem le偶y w psychice. I tak oczywi艣cie poza wszystkimi 艂agodnymi 偶elami i tonikami do cery ze sk艂onno艣ci膮 do zaczerwie艅 rano stosuj臋, oczywi艣cie pod maskuj膮cy puder krem Iwostim Capilin redukuj膮cy zaczerwienienia , na noc Avene Diroseal + woda termalna, co tydzie艅 maseczka Bandi do cery ze sk艂onno艣ci膮 do zaczerwie艅 i do tego 艂ykam witamie PP i jak na razie efekt贸w nie wida膰 :))) Jak masz jakie艣 sprawdzone sposoby to ch臋tnie pos艂ucham ;) pozdrawiam i powodzenia Lucy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Bia艂asek-a
Luccy ja staram si臋 m贸wi膰przed za艣nie膰iem tak膮 formu艂k臋 MOJA TWARZ W STRESIE I POKOJU MA TAK膭 SAM膭 NATURALN膭 BARW臉 By艂 okres kiedy to m贸wi艂am codziennie i przy byle okazji i naprawd臋 praktycznie wcale nie buracza艂am, ale chyba przesta艂am w to wierzy膰.. albo sama niewiem co si臋 sta艂o..za艣 zacz臋艂am (mo偶e dlatego, 偶e przesta艂am to m贸wi膰 "jak mi przesz艂o" )... teraz m贸wi臋 to rzadziej... bo praca, dom, dziecko - mnie za bardzo absorbuje, ale musze w ko艅cusi臋 za to wzi膮藕膰, bo przez to chol... wiele mnie w 偶yciu omija!!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Bia艂asek-a
sorki za b艂臋dy, ale przy dzieciaku nie da si臋 inaczej :P

Udost臋pnij ten post