Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kulka26

powrot znajomych z Irlandii..

Polecane posty

po roku pobycie w Niemczech nie mialam problemu z akcentem a mowilam tylko po niemiecku. A Akcent..heheh akcent to sie moze zmienic po kilkunastu latach a nawet i to nie. Bo to glownie dzieci szybko zapominaja i szybko sie ucza a nie dorosli wiec nie przesdazajmy ze tak szybko zapomniamy jezyk ojczysty. wiem co mowie troche znam sie na tym;)

Gość zagraniczni haha
sama mam koleżankę, która wróciła z Anglii, i mam tą sama sytuacje...jak powiedziałam, że oboje z mezem pracujemy tam, gdzie przed ich wyjazdem, to myslałam, że upadła po drugiej stronie telefonu...a my wcale jak na polskie warunki źle nie zarabiamy...ale przecież polskie 10 zł na godzine to nie angielskie 6 funtów, prawda?Mimo,iż ona podciera du py, a my robimy coś zgoła innego:D

Gość Bassssiiaa6
czlowieku jestes idealnym przykladem takiego TYPA!!! ideal w najczystrzej postaci! korba odwalila! no ja jestem prawie rok za granica to juz sie boje ... to znaczy ze zaraz zapomne jak sie mowi ?? ojej to straszne!!!

Gość To ty masz spaczone
słuchaj o czym w takim razie ty chcesz z nimi pogadać, jak o pieniądzach nie, o tym co kupują nie, o tym jak tam żyli tez nie, o o czym? Że tęsknili za Polską? Nierozśmieszaj mnie, oni sami nie minie pół roku i wróca za granicę, bo już żyli w innej rzeczywistości, poznali inne zycie. Co do apetytów alkoholowych gust tez im się mógł zmienić. Co z ciebie za koleżanka, która nie potrafi poprostu do tego podejśc z dystansem. Za granicą nie jest raj, ale każdy wie, że tutaj się żyje, a nie wegetuje. W POLSCE SIĘ TYLKO WEGETUJE, A JAK NIE WEGETUJE, TO KOGOŚ OKRADA LUB MA ZNAJOMOŚCI. Koniec pieśni. Kochana akurat ty byłaś za granicą, chyba tydzień w Grecji i tyle:P Pozyj tutaj, poobracaj się trochę wśród tubylców to dostaniesz całkiem innego myślenia, całkiem innych upodobań. Podam przykład mojemu synkowi zawsze smakowały chipsy "lays", jak przyjechaliśmy tutaj zaczęły mu spakować czipsy octowe, co dla mnie jest ochyda, a jak mu kiedyś w sklepie polskim kupiłam "Lay"sy to powiedział, że już ich nie lubi, sa niedobre. I co ty na to? Gusta się zmieniają, ludzie się zmieniają, a ty jakbyś była ich prawdziwą koleżanką to byś to zaakceptowała, ale wijesz się jak piskosz w swoim polskim warcholstwie i ciągle ci w nich coą przeszkadza. Mam nadzieję, że dadza sobie spokój z tobą, chociaz może jakby ci szamochód kupili to pewni popłaszczyłabyś się o więcej .... :D Polacy lizusostwo mają we krwi i lubią prezenty :D

chyba powinnam pogratulowac ci ze jeszcze pisac potrafisz...do----> To ty masz spaczone

Gość zagraniczni haha
no, Basia, uważaj...powtórz:PRZEPRASZAM..tylko nie pszepłaszam!:D:D:D żałosni są tacy ludzie, naprawde...a najbardziej mnie śmieszą wtrącane angielskie wyrazy, w polskie zdania: Jedziemy subway'em...Wyrzuć garbage..:D I to najczęściej przekręcone.. PS też byłam jakiś czas w Stanach, nasłuchałam sie:D

Gość Bassssiiaa6
haloo udajesz ze mnie nie widzisz??????????? ja nie zyje w Polsce ty nie masz pojecia o czym my tu wszyscy mowimy zalosne

Gość Bassssiiaa6
Polacy lizusostwo maja we krwi- czyli Ty tez????? A MOZE JUZ NIE JESTES POLAKIEM?? to jest dobre pytanie.......

Gość zagraniczni haha
ty masz spaczone: NIE ZAPOMINAJ, IDIOTKO, żE ROK ZAGRABICą NIE ROBI Z CIEBIE OBYWATELKI TAMTEGO KRAJU,WCIąż JESTEś Tą WSTRETNą POLKą,WARCHOLSTWEM, LIZUSOSTWEM, I LUBISZ PREZENTY. CZY MOZE PO ROKU O TYM JUZ ZAPOMNIAłAś????HIPOKRYTKA(PRZETłUMACZYć CI TO SłOWO NA ANGIELSKI...?:D

jestes bezczelan ja Cie nie obrazam a poza tym czytaj raz jeszcze ze zrozumieniem nie bylam w zadnej Grecji, i nie tydzień. Co do rozmowy to chetnie porozmawialbym o zwyczajach np. jakie tam maja to moze byc interesujace, o ich zwiazku o ich planach o normalnych rzeczach a nie o tym ile to kasy zarobili gdy byli na chorobowym, albo ile to wydali na auto choc chcieli ładniejsze, albo jaka to dobra posade maja..choc w rzeczywistosci odwalaja ciezka prace. Jestem ich kolezanka i nie zycze im zle jednak czasem ich teksty dobijaja mnie. I wyadc ze liczy sie tylko kasa kasa i kasa, A penwie namiejscu siedza cicho jak mysze pod miotla i potulnie pracuja by pracodawca nie chcial kogos innego na ich miejsce.

Gość To ty masz spaczone
no i obudziło się polskie warcholstwo, widąc dlaczego trzeba się wstydzić być Polakiem za granicą :D Tutaj mamy tego przykłady. Może i jesteście kulturalnie i nie używacie wylgaryzmów, ale konteks waszych zdań temu przeczy. A powiedzcie mi, czy w polsce nie ma zmywaków, nikt nikomu d... nie podciera, a jak podciera to za jakie pieniądze? i czy to jest godna wypłata? Zobaczymy co zrobicie na stare lata, jak się obsracie i nie będziecie mogły sobie same d... podetrzeć :D taaaa to jest ten szacunek dla ludzi pracujących fizycznie, ten szacunek, aż powala z nóg. :D

Gość Bassssiiaa6
wypowiedz mowi sama za siebie - gosc zapomnial juz ze sam jest -Polakiem - a w jego slowach jest pelno pogardy dla nich

Gość zagraniczni haha
"no i obudziło się polskie warcholstwo, widąc dlaczego trzeba się wstydzić być Polakiem za granicą " TO CHYBA PISAłAś O SOBIE RóWNIEż, jesteś jeszcze Polką, czy nie?Zmieniłaś obywatelstwo?Proste pytanie, prosta odpowiedź. Pewnie siedzisz tam na czarno, ale na cały głos wrzeszczysz, że polacy to warcholstwo. Żałosna jesteś

Gość Bassssiiaa6
i nie odpowiada na pytania, nie czyta dokladnie wypowiedzi ( moze ze wzgladu na slaba znajomosc polskiego :p ) ma klapki na oczach i papla od rzeczy

Gość zagraniczni haha
w sumie szkoda sie wnerwiać przed snem:D Ale najgłosniej beda wrzeszczeć ci, którzy tacy właśnie się stali, po kilku miesiącach zagranicą...

Gość To ty masz spaczone
NIe jestem Polką o 5 lat, starania o to, żeby pozbyć się obywatelstwa polskiego trwały wiele lat. Chodź państwo polskie chce swoich obywateli trzymać na siłę. Moja matka jest Polką, mój ojciec Anglik, dano mi obywatestwo polskie chociaż tego nie chciałam. Lubię Polaków, ale tylko tych za granicą, W Polsce niestety ludzie nie są mili, jak masz kasę to ci sie podlizują i ciągle na coś liczą, że coś im dasz, albo coś załatwisz, a jak stwierdza że nie mogą na to liczyć, to wypisują właśnie takie teksty jak te powyzej.

widac ze co niektozry nie potrafia o niczym innym rozmawiac jak w poprzednim zalaczniku. I jak tu mówic o szacunku. POruszylam tylko temat a tu co chwile do d..., kur..czy inne ..Az wstyd pomyslec ze tacy ludzie reprezentuja nasz kraj za granica;( straszne. Mam tylko taka nadzieje ze moi znajomi az tak nisko nie upadna jat Ty ( spaczony)

Gość Bassssiiaa6
a co on z tymi zmywakami ciagle?? jakies kompleksy ma chyba, nikt nic na ten temat a on ciagle to samo w kolko :) :)))

Gość zagraniczni haha
to dlaczego wcześniej mieszkałaś w Polsce, a nie w Anglii od razu?

chyba mu sie argumentu skonczyly- hehe jednak warto bylo studiowac;D

Gość cipciripcip
jestem w londynie trzeci rok. gdzies po drugim - jezyk mi nieco zubozal. ale tak sie akurat ulozylo, ze po polsku rozmawiam raz na jakis czas - z mama. cala reszta znajomy, plus praca /duzo, duzo mowienia/, plus facet - jest po angielsku. nie, nie widzialam roznicy po roku, ale po dwoch tak - mysle po angielsku i dlatego zdarzaja mi sie angielskie wpadki, kiedy rozmawiam z polakami. nie dlatego bynajmniej, ze sie nadymam - ale po prostu z przyzwyczajenia. przyjezdzam do polski i po jakimstam czasie - jezyk wraca do rownowagi. a potem wracam do angli i musze sie znowu przestawiac na angielski. kwestia przyzwyczajenia. a, ze tyle gadaja o tym wszystkim - o tym troche trudno przestac gadac. nie wiem jak bylo z nim, ale dosyc czesto jest to po prostu rok wyjety z zycia w jakim sensie. praca-sen-praca. i to tez musi 'opasc'. no chyba, ze nie i rzeczywiscie mentalnosc im sie spaczyla... nie osadzaj ich w kazdym razie tak od razu. niefajnie.

Gość zagraniczni haha
i czy teraz jesteś/klikasz z Anglii?

Gość Bassssiiaa6
a no wlasnie czyli lubi Polakow takich jak ona i wszystko jasne hehehe blahahahaha co za przypadek zaloze sie kulka ze przebija Twoich przyjaciol?

Gość To ty masz spaczone
Bo polacy to warcholstwo, z szabelkami w kącie stoją i wygrażają tylko, a tak naprawe nic nie robią w tym kraju, żeby było lepiej, widać takie wszędobylskie krętactwo, kombinatorstwo, łapówkarstwo, luzusostwo i zawiśc, że ktoś może sobie na coś więcej pozwolić polakom odpowiada :P Ale potem nie płaczcie :D

Gość cipciripcip
sry za literowki. padam ze zmeczenia.

Gość zagraniczni haha
POWTARZAM 2 PYTANIE TO TY MASZ SPACZONE: to dlaczego wcześniej mieszkałaś w Polsce, a nie w Anglii od razu? i czy teraz jesteś/klikasz z Anglii?

Gość cipciripcip
klikam z anglii - jesli do mnie bylo pytanie.

spoko;), ja tez zaraz zmykam. naszemu spaczonemu sie chyba juz argumentu pomyliły. W ogole nie widze zwiazku z tematem..ide spac , Dzieki za kabaret Spaczony;) było fajnie;dobranoc wszystkim;)

Gość Bassssiiaa6
cipciri...... Twoja wypowiedz jest jak najbardziej normalna i zrozumiala, nie chodzi bowiem o to ze ludzie opowiadaja o kraju w ktorym jakis czas zyli, o pracy, pieniadzach- chodzi o sposob w jaki to opowiadaja, rozumiesz??