Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ada12

Jakie są objawy przed pierwszą miesiączką?

Polecane posty

Gość nanina
Kasiulek11 - Twoje bóle wcale nie muszą oznaczać nadchodzącej miesiączki. Cierpliwości, masz na to jeszcze na to czas. Ja dostałam miesiączki w klasie 5, obecnie jestem w 2 LO i chodź już zbyt dokładnie nie pamiętam jak to było, miesiączka nadeszła bez żadnych objawów - całkiem z zaskoczenia. Tego się nie da dokładnie określić, gdyż każdy organizm jest indywidualny. Cierpliwości, trzymaj się

Gość kasiulek11
Chyba mam miesiączkę!!! wczoraj wieczorem poszłam się umyć i niespodzianka!!! :) Dzięki za odpowiedzi wszystkim !!!! BUZIAKI :) :) :)

Gość luwoltylkaaa
gratuluje, widzisz nie ma co się denerwować :). Wiem wiem, że każda dziewczyna na to czeka i czasem się nie może doczekać, tak jak ja, ale uwierzcie starszym, lepiej dostać ją później niż za wcześnie, mniej problemów...

Gość Doti**
Oj to prawda !! Ja marzyłam o okresie jak juz go dostałam byłam wniebowzięta!!! Ale przy 2 okresie to już mam dosyć mam takie bóle brzucha że mogłabym coś rozwalić normalnie :( i takraz mocno ze z bólu sie wije a raz mniej i takie dziwne uczucie wtedy jest . Naprawde to nie jest przyjemne :(

Gość luwoltylkaaa
Doti..> rozumiem że bierzesz jakieś leki przeciw bólowe? ile masz lat? ja rzadko miewałam i miewam większe bóle podczas okresu, ale fakt ogólnie czuję się niekomfortowo, coś ciągle leci...no i tak do końca nigdy nie wiesz kiedy dostaniesz okres, szczególnie jeśli przyjdzie wcześniej i nie masz podpaski czy tamponu..

Gość luwoltylkaaa
dlatego współczuję dziewczynkom, które dostają go wcześnie w 4, 5 klasie, skraca to niestety beztroskie dzieciństwo.. w ogóle jakoś zauważyłam, że są w ostatnich latach jakieś spore różnice w dojrzewaniu u dziewczynek niektóre mają 11 lat i już mocno są rozwinięte inne około 13 dopiero zaczynają dojrzewać...jak ja wchodziłam w okres dojrzewania, to chyba bardziej to było wyrównane...

Gość Doti**
Mam 15 lat. Jak mnie tak strasznie bolało to wziełam raz nospe ale pomogło dopiero po 30min :(

Gość luwoltylkaaa
no to powiem, Ci szczerze że się trochę naczekałaś, ale w sumie to lepiej niż za wcześnie. ja miałam 12,5 roku, jak na tamte czasy to było dość wcześnie ;), teraz to raczej norma, tak średnio, no i teraz uważam, że dostałam go za wcześnie...

Gość nanina
Oj tak, bóle miesiączkowe są dokuczliwe, wiem coś o tym. Mam ten dyskomfort że niestety mało które proszki przeciw bólowe na mnie działają i pierwszy dzień jestem nie do życia. Zgadzam się, że dziewczynki które są w klasie 4 czy 5 mają skrócone dzieciństwo. Po miesiączce sporo się zmienia i zawsze trzeba być przygotowanym na ewentualne coś. Ale da się z tym żyć ;p

Gość to nie było za ciekawe
ten slogan że dziwczyna "jak dostaje okres staje się kobietą " jest przereklamowany. kiedys to była prawda bo dziewczyny dostawały pierwszy okres gdy miały z 18 lat. to okres + ten wiek naprawde dawał do zrozymienia że jest kobietą. a teraz? dziewczynki 11-letnie mają okres a to jeszcze dzieci.

Gość Doti**
No to prawda ze to jeszcze dzieci. A co ma powiedzieć taka 9 letnia dziewczyna co dostała okres?? Bo własnie kolezanka mojej kolezanki tak dostała... Nie ma dzieciństwa :/

Gość Boli...
Elo ! Chcicłam się Was zapytać cy to są objawy 1 miesiączki bo od jakiś 3 dni boli mnie podbrzusze, piersi mi rosną coraz bardziej, włosy łonowe mam (dosyć sporo, ale aż tak to nie zarosłam :P) i pod pachami też, narzekam na prawie wszystko, głowa mnie boli, zmieniam często nastroje... Śluzu nie mam... Czy to są objawy 1 miesiączki ? 23 sierpnia będę miała 12 urodziny...

Gość Doti**
Jeśli śluzu nie masz to raczej nie powinnas dostać miesiączki ... ale ja nie wiem dokładnie bo ja to dostałam okres po 2 latach od pojawienia sie śluzu ale kazdy organizm jest inny więc nie wiem

Gość A Wy jakie miałyście objawy
Dziewczywny ! Powiedzcie mi jakie Wy miałyście objawy przed 1 miesiączką czy miałyście śluz, bóle brzucha ipt, czy poprostu z zaskoczenia bez śluzi i bulów ! PISZCZIE PLISSS ... I PODAJCIE SWOJE MEILE LUB GG W RAZIE JAKBYM DOSTAŁA OKRES A BYM CZEGOŚ NIE WIEDZIAŁA ! PISZCZEEEEE

Gość Tuluśka
Odpowiadam na ostatnią notkę: Mnie przed pierwszym okresem pobolewał brzuch, czasami dosyć mocno, a czasami tak ciu ciut ;p i te bóle były może przez minutę :-) poza tym na kilka dni przed okresem straciłam apetyt, nic mi się nie chciało jeść, głodu nie odczuwałam, poza tym huśtawka nastrojów... najbardziej dałam popalić mojemu tacie :D :D no i śluz. chwilę przed pierwszą miesiączką zrobił się bardziej obfity i częściej czułam, jakby coś ze mnie leciało ;/ ale nie zmienił koloru. tak dobrze to pamiętam, bo pierwszy okres dostałam dwa tygodnie temu... wierzcie mi, nie ma co tak pragnąć tej miesiączki, nic fajnego. ja miałam dopiero jeden raz i już jak sobie pomyślę, że tak jeszcze przed dobre lata, to... szkoda gadać!!! poza tym kasiulek11 jeśli masz miesiączkę, to nie znaczy, że stajesz się kobietą! Bycie kobietą to również dojrzałość psychiczna. ale się rozpisałam ;p mam nadzieję, że komuś pomogę, pozdrawiam was dziewczyny

Gość Aouda
Ja właśnie wczoraj dostałam okres;) Mam 13,5lat. Moje objawy? Najpierw dość duzo urosłam,przedłużyły się ręce... Potem powiększały się piersi,zaczął wydzilać się sluz,najpierw przeźroczysty,potem coraz więcej go było. Pojawiło się owłosienie łonowe i pod pachami. No i oglądałam sobie wczoraj z bratem mecz i nagle poczułam,że chyba popuściłam w majtki;/ Poszłam do łazienki zobazcyć,co sie stało...i stałam się kobietką:) I to nie prawda,że pierwszy okres jest skapy. Przynajmniej mój taki nie jest... Okresowi towarzyszą ból brzucha,nudności,bóle głowy,biegunka,zaparcia. Mnie boli brzuch,mam biegunkę,a także wahania nastrojów. Ale nie bójcie się,miesiączka to nic strasznego. Jezeli boicie sie,że moze was TO zasjkoczyć w szkole lub na obozie,to miejcie przy sobie podpaski i zakładajcie wkładki(z pewnościa jeżeli spodzewacie się okresu,to musicie mnieć już wydzielinę z pochy,takze noszenie wkładek jest konieczne,aby nie pobrudzić bielizny:)).

Gość KtOsIkK
Czesc..! Ide teraz do 1 gim i nie mialam jeszcze miesiaczki.. =/ od dawna mam juz wlosy lonowe i gole sie pod pacha.. Wydzieline mam od 3 miesiecy i rasna mi piersi.. Czasami mam bole kolo jajnika, a dzisiaj mi jest nie dobrze.. Czy to znaczy ze dostane pierwszza miesiaczke..? Odpiszcie mi na e-mail.. Licze na was.. =( sabina7731@tlen.pl

Gość KtOsIkK
Hej pisalam wczesniej tylko zapomnialam tego jeszcze dopisac, ze Mam solte plamy na majtkach... sabina7731@tlen.pl

Gość KtOsIkK
***Żółte..

Gość anka9912
słuchajcie ja chyba juz od roku(i pół) mam śluz i niewiem kiedy będzie pierwsza miesiączka mam największe piersi z klasy i mam juz tez od roku (i pół)owłosienie łonowe (dosyć sporo mam włosów) a pod pachami trochę

Gość KtOsIkK
Odpiszcie... !! =(

Gość Doti**
Do Ktosik : Słuchaj jeśli masz śluz koloru żółtego to normalne ale okres dostaje sie zazwyczaj około 2 lat po pojawieniu sie śluzu . Pamiętaj tez, że każdy organizm jest inny. Do Anka9912: No to sporo czasu masz juz ten sluz mozesz za niedługo dostać okres wiec nos ze sobą najlepiej podpaske :)

Gość xxxxpoollaaaaxxxx
Czesc mam 14 lat i nadal nie mam okresu! Źle sie z tym czuje poniewaz moje kumpele juz od dawna miesiaczkuja! Moja mama dostala okresu w wieku 14 lat a ja nie! co prawda mam juz owlosienie lonowe i pod pachami leci mi sluz (od kilku dni ma on nieprzyjemy zapach ) czy cos jest ze mna nie tak?

Gość ja miałam 15 lat
Może za mało ważysz? Bądź cierpliwa, ale jeżeli nie dostaniesz okresu do 16 roku życia, to trzeba koniecznie iść do lekarza.

Gość KtOsIkK
Ale to nie sluz koloru zoltego.. Mam sluz przezroczysty, i plamy koloru zoltego..

Gość To normalka
Śluz musi być przeźroczysty a te żółte plami to ten śluz tyle, że zaschnięty !!!

Gość Paola może idź do lekarza
paola to chyba ni jest normalne ... ja mam śluz ale on nie śmierdzi nie pachnie nic .... zapytaj mamy lub idź do lekarza lub ginekologa

Gość xxxxpoollaaaaxxxx
waze ok 45 kg . . . a i jeszcze zapomnialam dodac ze od 2 dni pobolewa mnie brzuch . . .

Gość xxxxpoollaaaaxxxx
a sluz mam juz ok 1,5 roku