Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kasienka2391

Czy mogę zostać mamą ??? Prosze wejdźcie i odpiszcie

Polecane posty

ferry - o wysokim prawdopodobieństwie ciąży wiadczy minimum 18 wyższych temperatur - możesz więc jeszcze trochę poczekać.Czy mierzyłaś temperaturę i obserwowałaś sluz we wceśniejszych cyklach? Jeśli wówczas również owu występowała w okolicy 16 dc, to możesz śmiało podejrzewać ciążę ale pamięraj, że owu może wystąpić na 4 dni przed wzrostem i do drugiego dnia wyższej tempki, bądź/i na 3 dni przed oraz na 3 dni po szczuycie śluzu. Czyli ten 16 dzień jest orientacyjny.Spóźnienie okresu może być włąśnie spowodowane owulacją, która wystąpiła ciut później, niż stwierdził to objaw temperatury i śluzu.Zatrzyanie okresu może być spowodowane nagłym i silnym stresem - czasem również ciężką chorobą, czy stanem zapalnym (ale to ostatnie najczęściej powoduje, że owulacja sama w sobie się przesuwa, stąd i przesunięcie miesiączki).Generalnie przyjmuje się, że faza poowulacyjna jest stała i nie powinna ulec przesunięciu bardziej niż o 1-2 dni.

to chyba poczekam z testem...a wlasnie... ile moze kosztowac taki test ... i glupio mi sie spytac ale lepiej wiedziec :) czy sa jedne rodzje testow czy jest ich wiecej ( zebym wiedziala bo nie chce sie zblaznic w aptece jak juz bede kupowac;) ) i jaki powinnam kupic tes ... piewrszy raz bede kupowala test wiec powiedz mi jak robi taki test???? prosze odpisz :*

Ksieńko, dodając jeszcze dla wyjaśnienia sytuacji - pisałam o tym, że do zapłodnienia może dojść 4-5 dni od stosunku - mając na myśli, że do samej owulacji może dojśc dopiero 4-5 dni po stosunku. Plemniki są w stanie tyle poeczekać na jajeczko - w wysoce płodnym śluzie szyjkowym.

W aptece test kosztuje w granicach 10-15 zł, wykonuje się go z porannego moczu i nie odczytuje po czasie podanym na ulotce.Test z krwi kosztuje 20-40 zł, robi się go z rana w przychodni albo w laboratorium, mówi się o nim, że jest to test beta-hCG - wyniki są podawane w jednostkach, najczęściej już kilka godzin po podaniu krwi.Test z krwi jest najbardziej wiarygodny.

To mój drugi cykl mierzenia tempek. Bardzo fajnie by było, gdybym była w ciąży, ale chyba nie mam takiego szczęścia, zwłaszcza, że to był jeden stosunek.

Mam nadzieję, ze jeśli nie mi, to tobie się udało :) Jeśli chodzi o testy, to nie polecam Pre Testów, bo zawsze po czasie pokazywały mi drugą kreskę

Kaieńko - różne testy rżnych firm mają inne zalecenia. W niektrych zakrapia się 3 krople, w innych 5 - zawsze są 2 niewidoczne dla oka pola - lreska kontrolna (która powinna zabarwić się zawsze po wkropnieniu moczu) i kreska testowa, która zabarwia się, gdy test wykryje obecność hormonu ciążowego, czyli hCG. Często kreska widoczna jest już w kilkanaście sekund po zabarwieniu się pola - ale na ulotce zaznaczone jest, by dla pewności odczekać kilka minut. Na jednych pisze, by nie odczytuwać już po 5 minutach, na innych napisane jest, że po 10 a na jeszcze innych, że po 15 - jak zapoznasz się z ulotką, to będziesz wiedziała dokładniej.Po tym czasie w teście nadal zachodzą różne reakcje chemiczne i może pojawić się kreska, ktra nie będzie oznaczała ciaży, nie wiem jak się to po polsku nazywa i czy ma swoją nazwę, po angielsku mówi się na taką kreskę pojawiającą się po czasie \"evaporation line\".Ferry - czasem udaje się już za pierwszym strzałem, więc życzę powodzenia :-) Ginekolodzy jednak zapewniają, że o problemach z poczęciem mozna mówić dopiero po minimum roku bezowocnych starań. Wielu parom udaje się do około 4-5 cyklu, więc nie załamuj się, gdy nie uda się za pierwszym razem :) I nie myśl obsesyjnie o ciaży bo organizm odczuje, że żyjesz w stresie i może nie dopuścić do zagnieżdżenia czy utrzymania ciąży zakładając, że warunki stresowe nie sprzyjają rozwojowi zarodka.

Dla znających choćby elementarny angielski podsyłam link do tego jak działa test ciążowy z moczu (na przykładzie podany paskowy, ktry się zanurza - w aptekach najczęściej dostępne są kasetkowe, czyli paskowe w plastikowym opakowaniu - te testy tylko zakrapla się za pomocą pipetki ale działają tak samo).Kafeteria krzaczy linki, więc proponuję nie klikać na link ale go przekopiować, wkleić do okna przeglądarki, poszukać spacji i ją wykasować.http://www.whfreeman.com/kuby/content/anm/preg-testv03.swf

Staram się nie myśleć obsesyjnie :P Nie, nie myślę. W tym miesiącu widzieliśmy się z moim mężczyzną raz :O Więc o żadnej regularności nie może być mowy. A za jakieś 2 tygodnie on jedzie zagranicę :(

Kasieńko - przed terminem miesiączki wszystkie objawy są domniemane - moga oleć jajniki, brzuch i piersi - tak, jak na miesiączkę. Zakłada się, że w cyklu nie ma czegoś takiego jak \"nigdy\" czy \"zawsze\' - co znaczy, że nagle występujące bóle piersi nie są czymś, co na pewno świadczy o ciąży. Tak samo nagły brak objawów musi o ciąży świadczyć. Niektóre kobietynie mają adnych ciążowych objawów nawet w daszej ciąży.

Tak samo nagły brak objawów NIE musi o ciąży świadczyć - tak chciałam napisać.

Dalej nie mam okresu, drugi dzień. Tempka rośnie, chyba muszę kupić test.

a mi przyjaciolka powiedzilala ze nie moge byc w ciazy poniewaz mam dni nieplodne :(:( i teraz nie wiem czy posluchac kolezanki czy was dziewczyny ( nie wiem kto ma racje ) :( mam nadzieje ze jak zrobie test za jakies 2 tygodnie to wyczytam ze mam dzidziusia :)

Przyjaciółka nie może wiedzieć, czy miałaś dni płodne czyniepłodne - tych dni się nie wylicza, tylko je obserwuje (mierzy temperaturę, obserwuje śluz).Ferry - no, to jest powód do domysłów \"-)

jestem troche przerazona bo nie wiem jak to powiemy razem naszym rodzicom...bo ja jestem mloda ale ja naprawde chcialam tego dziecka .. poprostu nie wiem jak zareaguja jak im powiemy ??? i wlasnie moze macie jakies pomysly??? bo napewno sie beda wkorzac przez miesiac i wiem ze im przejdzie ale chcielibysmy im to powiedziec w taki sposob zeby nie wywolac awantury tylko poprostu na spokojnie... Macie dziewczyny jakies pomysly???? prosze poradzcie mi....

i jezeli chodzi o pieniadze to jak rodzicom przejedzie to na pewno nam pomoga bo mamy rodzicow ktorzy \" sa lekko kasiaści \" .. wiec z pieniedzmi i mieszkaniem nie ma problemu . :)

kasienka, ty jesteś przerażona? ;) Jakbym napisała o mojej sytuacji, to chciałabym mieć takie problemy, jak ty. Ale nie napiszę, bo zjadą mnie na forum :) Trochę boję się zrobić test, tzn. nawet go nie kupiłam, bo muszę iść do apteki przed samym jej zamknięciem (małe miasto, nie chcę, żeby mnie ktoś zobaczył :O ).

ferry ... bedzie dobrze:D:D jestesmy mlode i jakos zobie poradzimy :) ... ferry a u ciebie tez tak jest ze jak ktos sie dowie to kazdy obgaduje z gory na dół ?? to jest dopiero masakra?? two rodzice juz wiedza czy jeszcze nie... a jezeli nie to jak im to zamierzasz powiedziec to moze wezme przyklad z ciebie :D:D

ferry - możesz kupić testy na allegro albo w aptece internretowej. Przesyłka jes zazwyczaj dyskretna (ale czekania bedziesz miaa trochę zważywszy na długi weekend).

ferry ... bedzie dobrze:D:D jestesmy mlode i jakos zobie poradzimy :) ... ferry a u ciebie tez tak jest ze jak ktos sie dowie to kazdy obgaduje z gory na dół ?? to jest dopiero masakra?? two rodzice juz wiedza czy jeszcze nie... a jezeli nie to jak im to zamierzasz powiedziec to moze wezme przyklad z ciebie :D:D

kasienka, jakby moi rodzice się dowiedzieli (mam 26 lat, a potencjalny ojciec 31), to nie wiem, czy ojciec by zawału nie dostał :O Tak, obgadują, ile wlezie, a tym bardziej, że ja hmmm... no, pracuję w takiej pracy, gdzie mam ciągły kontakt z ludźmi. A że wszyscy się znają... :O Jednak przemknę się cichcem do apteki... albo poczekam do 2 maja. Ze zrobieniem bety tez jest problem :O