ferry 0 Napisano Maj 1, 2007 źle napisałam: tam, gdzie miało być np. 36.87, wpisuję 36.90 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ngLka 1 Napisano Maj 1, 2007 1. O spadku mówisz dopiero, gdy spadnie ponizej linii pokrywającej (linia pokrywająca ryzowana jest na wysokości najwyższej z szóstki predwzrostowej bądź 0,025 wyżej, zaleznie od metody)2. Plamienie jeszcze o niczym nie świadczy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ngLka 1 Napisano Maj 1, 2007 ryzowana = rySowana Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ferry 0 Napisano Maj 1, 2007 ngLka, już mi się wszystko miesza :D Może zerkniesz na całość temperatur? 9 dc: 36.65 10 dc: 36.60 11: 36.75 12: 36.35 13: 36.55 14: 36.35 15: 36.45 16: 36.60 (na moje oko i inne objawy była owulacja) 17: 36.85 18: 36.80 19: 36.75 20: 36.80 21: 36.90 22: 36.90 23: 36.85 24: 36.80 25: 36.75 26: 36.90 27: 37.05 28: 37.00 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ngLka 1 Napisano Maj 1, 2007 Racja - tempki wskazuja na owu w okolicy 16 dc - pamiętaj eszcze, że to tylko domniemanie, bo owu mogłaś mieć do 4 dni przed wzrostem i jednoczesnie do 3 dni przed szczytem śluzu - oraz do 2giego dnia wyższej tempki i jednocześnie do 3 dni po szczycie śluzu.32 dzień cyklu - 16 dni fazy lutealnej, imponująco, ale nie wystarczająco. Do testu poczekaj na 19ty dzień fazy lutealnej. no chyba, że Cię \"zaleje\" do tego czasu. Jeśli zaś do 19tego dnia wyższych będzie tylk plamienie - wykonaj test. Od 17 dc (włącznie) masz fazę lutealną. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ferry 0 Napisano Maj 1, 2007 Ze określaniem śluzu czasem się gubię. Wiem, jaki powinien być w poszczególnych fazach, owszem. Ale czasami mam wrażenie, że w okolicy teoretycznej owulacji był on jakby... krótkotrwały. Nie jestem np. w stanie ustalić dnia szczytu śluzu. Łykam wiesiołek, czy on mógł mi wydłużyć cykl? Nie wiem, czy jest \"sens\" ;) zwalania opóźnień na pigułki - odstawiłam je w połowie stycznia. No ale wszystko może mieć wpływ. A co do tego, że owu, pomimo braku skoku, mogłaby być nawet kilka dni wcześniej, to jestem w szoku! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ngLka 1 Napisano Maj 1, 2007 Hmm, co wiesiołka to powiem Ci, że tak.Mnie wiesiołek wydłużył cykle ostro.Dlatego z niego zrezygnowałam.Jak klikniesz na moją stopkę dot. NPR to przeczytasz \"UWAGA, MNIE WIESIOŁEK WYDŁUŻYŁ CYKLE I POWODOWAŁ KILKA PODEJŚĆ DO OWULACJI. Po zaprzestaniu brania – cykle wróciły do normalności, czyli długości 28-30 dni\":) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ngLka 1 Napisano Maj 1, 2007 A wracając do owu - NPR nie okresla dnia owulacji a dni najwyższej płodności - zaglądając np do Roetzera na stronie ok 33 (nie chcę skłamać, nie pamiętam dokładnie,a le gdzieś w granicach tych stron) - przeczytasz o tym, o czym włśnie napisałam - owu do 4 dni przed skokiem i do 2go dnia wyższej oraz na 3 dni przed i 3 dni po szczycie śluzu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ferry 0 Napisano Maj 1, 2007 Ja cię kojarzę z www.starania.pl, prawda? :) Dlatego coś mi z tym wiesiołkiem i wydłużeniu dźwięczało... Jesteś instruktorką npr? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ngLka 1 Napisano Maj 1, 2007 Na staraniach też siedzę, mimo, że jeszcze się nie staram (przynajniej nie oficjalnie :) ).Nie jestem instruktorką, ale zamierzam w tym roku jeszcze zrobić kurs na nauczyciela., tylko cały czas \"zbieram kasę\" :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ferry 0 Napisano Maj 1, 2007 Dzięki, ze pomagasz tak bezinteresownie i \"normalnie\" (znając atmosferę kafe, to swego rodzaju ewenement :D ). A ile kosztuje taki kurs? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ngLka 1 Napisano Maj 1, 2007 Znajoma płaciła ponad 300 zł za kurs z egzaminem i dyplomem. W zasadzie nikogo nie interesuje, czy na kurs uczęszczasz - cena się nie zmienia, no i musisz zdać egzamin. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ngLka 1 Napisano Maj 1, 2007 A nie ma za co, w zasadzie lubię pomagać w kwestii znajomości włsnego organizmu - a zaczęłam się udzielać, bo szokują mnie czasem odpowiedzi na tym forum... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ferry 0 Napisano Maj 1, 2007 Kilka ładnych lat brałam pigułki, a teraz bardzo fajnie obserwuje mi się swój organizm - swoją drogą to mnie fascynuje, jak działa kobiece ciało (o ile nie ma problemów rzecz jasna). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ngLka 1 Napisano Maj 1, 2007 Ja brałam tabletki około 7 lat i dopiero teraz obserwuję w miarę prawidłowe wykresy- pierwsze 6 m-cy to były cud na kiju, drucie 6 m-cy szwankowała mi 32ga faza (duże skoki). teraz jesem już ok półtora roku od odstawienia i się w miarę od kilku cykli - normuje.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kasienka2391 0 Napisano Maj 1, 2007 dziewczyny czy powinnam jakies witaminy brac...bo slyszalam o jednych witaminkach chyba kwas foliowy czy cos w tym stylu tylko nie jestem pewna.... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ngLka 1 Napisano Maj 1, 2007 Ale byki :)drucie=drugie32=2Kasieńka - kwas foliowy powinno się brać od ok 3 miesięcy przed poczęciem dziecka - czyli jesli się starasz, to zacznij od jutra po 1 tabletce. To nie witaminy, to konkretne jedna witamina - B, chroniąca przed wadami cewy nerwowej.pełny kompleks witamin zaleci Ci gin, jak już będziesz w potwierdzonej ciąży. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kasienka2391 0 Napisano Maj 1, 2007 dzieki dziewczyny > poprostu nie bylam pewna i chcialam wedziec > to ja juz idem spac... Dobranoc dziewczyny .. paapa:*:* Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ferry 0 Napisano Maj 2, 2007 Normalnie mam okres. kasienka, więc może ty? :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
1lena 0 Napisano Maj 2, 2007 Kasieńka.. Ja zaszłam w ciążę dokładnie dwa dni po miesiączce.. cztery miesiące wcześniej odstawiłam pigułki ( brałam je przez 6). Cykle miałam nieregularne ( ostatni 45 dni!!) tak więc z doświadczenia wiem że jest to możliwe. W trzecim i czwartym tygodniu ciąży robiłam testy- i nic nie wykazało. W piątym tygodniu zrobiłam badania krwi i dopiero po nich się upewniłam. A co do objawów to u każdej kobiety jest inaczej. ja juz w drugim tygodniu miałam lekkie mdłości, ból piersi i byłam straaaasznie śpiąca. pozdrawaiam i trzymam kciuki :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bydziubelka 0 Napisano Maj 2, 2007 witam dziewczynki:) Kasiu jesli sie przygotowujesz do zajscia zacznij brac kwas foliowy w dawce 4 mg,przydadza sie tez jakies witaminki ,Falvit ,materna lub prenatal. Przynajmniej mi pani gin zalecila takie przygotowania. Na Twoim miejscu poszlabym tez wykonac badanie na toksoplazmoze i warto zapytac mamay czy przychodzilas rozyczke.Badanko na tokso kosztuje kolo 30zl i wykonuje sie je na podstawie krwi. Pozdrawiam :)) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ngLka 1 Napisano Maj 2, 2007 Na różyczkę należy się zaszczepić po wykonaniu próby na przeciwciała - niezaleznie od tego, czy się chorowało. Różyczkę można przechodzić wielokrotnie.Badanie na toxo i tak będzie musiała wykonac, jak już zajdzie - a wtedy będzie miała refundowane (wcześniej nie).Witaminy dla kobiet w ciąży też spokojnie można zacząć brać dopiero w ciąży. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bydziubelka 0 Napisano Maj 2, 2007 badanie na tokso nie jest refundowane,niestety,sama ostatnio robilam i musialam placic . Co do rozyczki ,jesli sie ja przechodzilo to ponownie sie nie zarazisz...:) Nie wiem skad te wiadomosci u Ciebie ,na miejscu Kasi nie czekalabym az zajdzie ,zeby sie dowiedziec czy ma przyciwciala czy nie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
bydziubelka 0 Napisano Maj 2, 2007 Kasiu jezeli chodzi o ustalenie owulacji to moze pomocna bedzie ta stronka;http://piekielko.info/kalendarzyk/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ngLka 1 Napisano Maj 2, 2007 Różyczką możesz się ponownie zarazić a i owszem. Podobnie Ospoą Wietrzną (z tym, że to drugie rzadziej) a Ospa sama w sobie przy drugim zarażeniu najczęściej objawia się bezpośrednio Półpaścem.Info pochodzi od lekarza. Wbrew temu, co można wyczytać na stronach internetowych - a i owszem.Co do toxo - możliwe, że masz rację. Bo tego badania jeszcze nie wykonywałam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ngLka 1 Napisano Maj 2, 2007 Dzwoniłam do ginka - w rejestracji poinformowano mnie, że badanie na Toxo jest refundowane.Nie wiem dlaczego w takim razie nie dostałaś skierowania - chociaż domyślam się, że z powodu takiego samego, jaki u innych, kiedy odmawia się wydania skierowania, żeby było \"taniej dla Państwa\". Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kasienka2391 0 Napisano Maj 2, 2007 A kiedy mi radzicie sie wybrac do ginekologa ... Jeszcze nawet nie wiem czy jestem w ciazy czy nie ...?? Bo od zapłodnienia minęły dopiero 5 dni .... A @ powinnam dostac 16 maja... Wydaje mi sie ze lepiej bedzie gdy poczekam do dnia kiedy powinnam dostac @ i w tym dniu zrobie test .. Jezeli sie okaze ze jestem w ciazy to wtedy pojde do ginekologa...???? Poradźcie :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ngLka 1 Napisano Maj 2, 2007 Kasieńka - dopiero po potwierdzonym tescie ciżowym, bądź gdy miesiączka się spóźni minimum tydzień. To w celu wykonnia badań. Na widoczność zarodka może być jeszczewtedy zbyt wcześnie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kasienka2391 0 Napisano Maj 2, 2007 to gdzie ja mam sie udac jezeli mi na tescie wyjda 2 kreski???? Nie do ginekologa????? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość zrozpaczona lolka Napisano Maj 2, 2007 witam, tez mam pytanie... jesli biore tabletki (cilest) od dłuzszego czasu, okres skonczył mi sie w sobote-niedz... a wczoraj miałam stosunek (niestety spadła prezerwatywa i wszystko było we mnie)...to czy jest mozliwe ze 'wpadłam'.... czy cilest zawodzi? znacie kogos kto brał cilest dłuzszy czas i mimo tego była 'wpadka'? prosze, odp... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach