Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kolczyczek-

Kiedy kolczyki dla dziewczynki?

Polecane posty

Gość tak uwazam i juz
A ja sie zgadzam ze Slonko. Rowniez nie podoba mi sie przekluwanie uszu tak malym dzieciom, przede wszystkim niemowlakom, ktore nie wiedza nawet co to takiego; bo tak na zdrowy rozum : po co to? Dla ozdoby? Bo inne male dziewczynki maja? Bo sama mam? Bez sensu. Dzis moja corka ma 6 lat, uszu jej nie przekluwam bo nie widze najmniejszej potrzeby. Wiele jej kolezanek ma kolczyki, mojej malej sie podobaja ale jeszcze nie uslyszalam "mamo, ja tez chce". Wydaje mi sie, ze tu inicjatywa wyjsc powinna od dziecka. Poza tym wiele moich kolezanek, kobiet przeciez doroslych, ktore maja przeklute usz - wcale kolczykow nie nosi! Bo nie lubi! Im tez ktos kiedys przekluwal nie pytajac o zdanie. Pozdrawiam

Rafinka 12 latka to fiu- bzdziu (jak to się pisze???) w głowie, co się dziwić w tym wieku. Mój mąż właśnie sobie wymyślił na 30 tatuaż na pół pleców, matko jedyna, nie moge mu tego z głowy wybić, uparł się jak dziecko.....

hahahaha no sama widzisz :D ja tam lubie tatuaże, takie delikatne i żałuje, że sobie w swoim czasie nie zrobiłam :( Teraz już chyba za stara jestem :( na takie ekstrawagancje.... Zresztą mąż by mnie zabił, on nienawidzi tatuaży... :D:D:D

No właśnie problem w tym, że i ja fanką nie jestem i dlatego jak pomyślę o tym jego tatuażu to mnie skręca......muszę jakiś dyplomatyczny sposób wymyśłić żeby z durnej łepetyny sobie to wybił....a najlepiej żeby myśłał, że to jego decyzja...

powiedz mu, że aids może się dorobić i raka skóry, gdzieś czytałam na jakiejś stronce, najlepiej niech sam sobie poczyta

Gość ojej ale co
9 miesięcy miała moje córka nie wiedziała o co chodzi i nie było stresu ani płaczu,o to mi chodziło

ja mialam przebite uszy przed komunią, kolczyki uwielbiam i moja corka także... ma 5 lat ale jeszcze nie zdecydowałam się na przebijanie jej uszu, właśnie ze wzgledu na ciągłe dotykanie uszu brudnymi paluchami... widzę, że córka baaardzo chciałaby miec kolczyki ale jest to jednak dość poważny krok i zdecydowałam sie poczekać 2-3 lata...chociaż pewnie wtedy tez uznam to za niebezpieczne, bo 8-9 chłopaki to dopiero potrafia być głupi i bezmyślni... tak więc moja córa na razie noci kolczyki na sznureczkach zaczepiane na uszy...póki co musza jej takie wystarczyć :D:D:D ale niemowlaczki z kolczykami bardzo mi sie podobają :)

widzicie dziewczyny jednym sie podoba to innym tamto,tu można dyskutować o kolczykach,imionach,różowych ubrankach dla dziewczynek,każdy ma swój gust,prawo do wypowiadania swojego zdania i jego sprawa jak ubiera siebie i swoje dziecko,mnie denerwują tylko komentarze typu \"skrzywdziłaś dziecko,ono ci tego nie wybaczy,w szkole będą sie z niego śmiać itp.\" są osoby na forum którym nie w głowie dyskusja tylko obrażenie drugiej osoby

Jasne, w sumie to taka błaha sprawa, że nie ma się co podkręcać. To tylko kolczyki :D

Gość pelna obaw
Jestem mama 13 miesiecznej Lenki:) i tez sie zastanawiam nad przeklociem jej uszu,ale wlasnie obawiam sie tego ciagniecia za uszka,albo tego ze bedzie sie slabo goilo! moim zdaniem slicznie to wyglada jak idzie taka mala krolewna w malutkich kolczykach;p ale sama nie wiem do konca...musze porozmawiac z kosmetyczka i niech mi doradzi. Pozdrawiam:*

Kiedy? Najwcześniej w wieku przedszkolnym a najlepiej w szkolnym. Wcześniejsze kłucie dzieciaka to kaprys i zachcianka mamy a nie dziecka.

Gość kolczykii
u mnie w rodzinie jest taka mala tradycja ze kazda dziewczynka na swoje pierwsze urodziny dostaje kolczyki i pprzebijane sa uszka.

jestem kosmetyczką i najlepiej rpzebic dzicku uszy do roku. Wtedy nalepiej się goją, dziecko się przyzwyczaja do życia z nimi :) Ja mialam roczek jak mama przebijała mi uszy i jestem jej wdzięczna:) A za to moja przyjaciółka nie miala przebitych i kiedyś pożyczyła ode mnie jakies stare klisy i tak w nich chodzila, to na 16-ste urodziny zaprowadzilam ja do kosmetyczni ja miałam wtedy 18-nascie pod pretekstem ze chce sobie nos przebić, jestesmy i mówi siadaj przebijamu uszy,a ona ze nie bo sie pboi, ja mowie przestan to nie boli. Wybrala kolczyki i trach bo bólu i po panice, teraz nie wyobraza sobie życia bez kolczyków. Jak by nie było dodają uroku:)

uważam ze nie mamy moralnego prawa dziurkowac czyjegoś ciała!! Kiedy przekłuc uszy? Kiedy dziewczynka bedzie swiadoma i bedzie tego naprawde chciała ,czyli tak ok 12 roku zycia.Matko jedyna,dobrze że mnie mama nie pokancerowała....:0

Gość ciezarowka80
Moja córka jak zechce to sobie przekłuje uszy jak dorośnie, sama powie kiedy zechce i czy w ogóle. Mi kiedyś mama przekłuła uszy, miałam co prawda 5 lat, ale do tej pory nie nosze kolczyków bo nie lubię. I po co to nam było? Nie będę z córci robić małej elegantki bo uważam to za głupotę. Nie podobają mi się niemowlaki z kolczykami. To według mnie żadna ozdoba.

Mi też się nie podobają niemowlaki z kolczykami. Ale pamiętam, że sama jak byłam mała to molestowałam mamę o kolczyki. Dogadałyśmy się, że mama zawiezie mnie do kosmetyczki na komunię. I nie narzekam. A swoją drogą miałam bardzo miły akcent, kiedy w dniu komunii mogłam się pochwalić całej rodzinie. Co do innych kolczyków - w pępku sobie zrobiłam jak skończyłam 18 lat.

ja chce przebic malej w kwietniu, mala ma 9 miesiecy, bedzie juz cieplej mysle ze to dobry czas:)

Gość wepnij jej we włosy spinkę
Kolczyki Za: Trudno, oprócz mody, znaleźć argumenty "za". Takie "znakowanie" dziewczynek jest popularne np. w Hiszpanii. Jeśli chcesz, by otoczenie wiedziało, że masz dziewczynkę, wepnij jej we włosy spinkę, zrób malutki kucyk na czubku głowy, zamów T-shirt z wydrukowanym imieniem. Z przekłuciem uszu poczekaj, aż samo będzie mogło zdecydować, czy taka ozdoba mu odpowiada.

Gość tępota nie zna granic
Mnie zastanawia czemu mamuśki z taką chęcią robią swym niemowlakom kolczyki w wieku 9 miesięcy, pisząc, że lepiej teraz, bo nie będzie pamiętać bólu i że ślicznie to wygląda, a jak córa już w wieku załóżmy 13 lat przyjdzie i powie, że chce kolczyka w pępku to święte oburzenie! Że jak to w pępku?! Że fiu-bździu w głowie i niech się lepiej za naukę weźmie! Kurwa, fiu-bździu to wy macie we łbach, robiąc dla własnego samozaspokojenia kolczyki w uszach nieświadomemu CZŁOWIEKOWI! Bo to jest człowiek, a nie lalka, czy jakaś księżniczka, tudzież inna królewna, jak wy na nie mówicie! :o Co za hipokryzja!

Gość BUUUUUUUUUAAAAAHAHAHAHA
No debilki! Po prostu debilki! Spelniaja swoje marzenia z dziecinstwa na swoich dzieciach! Pier.dolniete i tyle. Jeblabym takiej "matce" w pape.

Gość BUUUUUUUUUAAAAAHAHAHAHA
Biedne dzieci...

ja swojej niuni przekulam jak miala 10 miesiecy nawet nie zaplakalam, bardziej bala sie nowej pani na roczek zmienilam jej sama na zlote zero komplikacji, ropienia, corka zachowywala sie jakby ich wogole nie miala zdecydowalam sie tak wczesnie przekluc poniewaz sama mialam pozno przekluwane, tzn przed komunia, gdzie wszystkie moje kolezanki juz dawnooooo mialy to za soba ja marzylam zeby wkoncu tez i wg mnie to byl blad ze strony moich rodzicow czekac tak dlugo niby sama chcialam itp, ale dalam przekluc sobie tylko jedno ucho, z drugim byl wielki ryk i ogolnie histeria pozniej ciagle dotykalam kolczyl, jedna dzurka ropiala mi z miesiac, wkoncu musialam isc do lekarza, cudem udalo mi sie nie ponawiac tego zabiegu... a mojej corce kolczyki nie przeszkadzaja, jak w przyszlosci stwierdzi ze nie chce niczego nosic to nie bedzie, dziurki sa tak malutkie ze napewno nie bedzie plakac z tego powodu ;)

Gość Tommash
Aż strach czytać jakie niektóre matki są durne. Robią z małego dziecka swoją laleczkę którą ubierają i kolczykują dla swojej przyjemności. Niektórzy ludzie nie powinni mieć dzieci, mają po prostu zbyt słabo rozwinięty mózg.

Lepiej przekłuć jak najwcześniej,jak ma kilka miesięcy bo jak będzie większa a nie będzie przyzwyczajona to może się ciągnąć. Ja przekułam córeczce jak miała chyba 4 miesiące i nie było żadnych problemów. Ukłucie boli mniej niż przy szczepieniu więc nawet specjalnie nie płakała.

Gość beata krakow
straszne rzeczy , wspoloczuje isobom ktore twierdza ze mamy ktore przekluwaja uszy niemowletom sa nienormlane !!! ludzie!!! w hoszpani dziewczynkom przebija sie uszy przy porodzie

Gość fanka kolczyków
koń by się uśmiał piszecie że dziecku może stać się krzywda podczas zabawy może stać się nawet i bez posiadania kolczyków w uszach...jak zwykle na forach tak jak i tu widzę kupę matek polek...przewrażliwienie dzisiejszych matek mnie przeraża...

mnie przekłuto uszy jak miałam 2,może 2,5 roku, ale sama tego nie zrobię-będe miała syna wię odpada mi myślenie nad kolczykami ;) no chyba że sam kiedyś zdecyduje się na kolczyka-raczej mu pozwolę.sama dostałam zakaz zrobienia sobie dodatkowych dziurek-na złość pojechałam na noc do kuzynki, i w wieku 13 lat miałam już 5 dziurek za jednym zamachem :D i nie żałuję-lubię kolczyki i tatuaże,mimo że ktoś ma o tym złe zdanie,i jako dorosla kobieta-dziurki nadal wypełniają malutkie wkrętki.

pisałyście o tatuażach-cóz ja pierwszy zrobiłam w wieku 16 lat,ukrywałam go 3 miesiące, bo jak powiedziałam że chce to myślałam że z torbami na śmietniku wyląduję :P ale i tak zrobiłam swoje,babcia nie miała wyjścia-skóry mi nie utnie.pogodziła się z tym ,jednak musiałam go pokryć innym,większym.aktualnie mam 2 tatuaże, mąż też ma 2, akurat lubimy ten typ zdobienia skóry.kiedyś powiedziałam w pracy,że może po porodzie zrobię sobie jakiegoś kolczyka-koleżanka oburzyła się, ''jak to?! jestem w ciąży,będę matką i nie wypada matce nosić kolvzyków!'' no to jej się zapytałam,czy będąc matką-muszę chodzić w habicie??