Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kiara22

Dania ze słoiczków - czy faktycznie są takie złe ?

Polecane posty

Gość Marika kobieto
nie denerwuj sie.Ja daje na zmiane-raz sloiki,raz sama robie.Moj syn za 17 dni skonczy rok :D i pracuje.Nie mam niestety czasu na ugotowanie dziecku obiadu,tylko na zrobienie kolacji mam czas :( Jak juz zdobywam ten wolny czas to gotuje :) ale tak to ze sloiczkow niania podaje.

Gość ALE MY JESTESMY
"ALE MY JESTESMY W POLSCE PIPO" i dlatego się z was śmieją na świecie, bo przy takim ograniczonym podejściu do życia każdy wam wciska swój kit, a wy go przyjmiecie(jak niemal wszystko zresztą) za przysłowiową dobrą kartę. żałosne. aha i jeszcze chciałam zauważyć, że matce to chyba raczej nie przystoi używać wulgaryzmów, prawda? dziecko, bliskich i znajomych też w ten sposób adresujesz? wow, fajne towarzystwo, nie ma co

Gość AaliyahDanaHaughton
no własnie dobrze ze jestesmy w Polsce bo w Anglii i Irlandii dzieciaki jedza wszystko i same grubasy chodza po ulicach az szkoda tych dzieci, ale najwazniesze ze jedza wszystko :D

Gość bez sensu___________
"no własnie dobrze ze jestesmy w Polsce bo w Anglii i Irlandii dzieciaki jedza wszystko i same grubasy chodza po ulicach az szkoda tych dzieci, ale najwazniesze ze jedza wszystko" bez sensu jest ta twoja wypowiedz wiesz. widac, ze swiat znasz zaledwie z widokowek, netu, kolorowych gazet tudziez opowiastek znajomych. 'wszystko' nie znaczy, ze ktos daje dzieciom fastfoody i slodycze. rodzine trzeba karmic 'z glowa'. jasne, ze sa glupie matki zlewajace to co i jak je ich dziecko, ale nie wrzucaj wszystkich do jednego wora. najlepiej jedz gdzies a potem zabierz glos. dajac dziecku przeciery i mleko w proszku do 3 roku zycia, raczej mu to na zdrowie nie wyjdzie a nadwage to swoja droga i tak moze mieć, jak tylko zacznie nadrabiac od 4 roku slodyczami, happy mealami i pizza. jestes po prostu niedojrzala. rozsadna kobieta nie podawala by tak niedorzecznych argumentow.

Gość AaliyahDanaHaughton
i znowu sie kochana mylisz, widziałam to na własne oczy, widziałam równiez dzieci zdrowo odzywiane w Norwegii i mam porównanie więc czyja tu wypowiedz jest niedojrzała dziecko??

Gość AaliyahDanaHaughton
Ja się nie wkurzam, ja z tych spokojnych jestem ;)

Gość AaliyahDanaHaughton
Przemyśl to dobrze, ja po tym co sie naczytałam nie mam do tej pory odwagi zaszczepic a córcia ma 3 latka

no wlasnie tez sie naczytalam ju za duzoo a pielegnirka do mnie ze osoby ktore maja chore dzieci zrzucaja to na szczepienie ale to musi byc wina mmr

Gość AaliyahDanaHaughton
Niby to nie wina szczepionki ze u dzieci wystepuje autyzm, bo ponoc autyzm ujawnia się w 13 miesiacu zycia. Więc skoro tak rzeczywiście jest dlaczego nie przesuną tej szczepionki np dla 2 latków, przeciez nie na to zadnego znaczenia czy dostanie ja roczniak czy 2 latek.

Sie tu dyskusja rozwiązała:-/ Co do mleka krowiego to pogadajcie z rodzicami i dziadkami jak dzieci na to mleko reagowały. Moja mama nie mogła mnie karmić piersią i to była zmora. Wiecznie wymiotowałam i miałam problemy z wypróżnieniem. Do tego słabo przybierałam na wadze. Mleko w proszku wtedy nie było modyfikowane i dawało taki sam efekt. Lekarze rozkładali ręce... Jedna z lekarek kazała to krowie mleko 5 razy przegotowywać... Moja siostra takich problemów nie miała. Znowu moja teściowa jak usłyszała, że nie dam dziecku mleka krowiego przed ukończeniem 3 lat to o mało z krzesła nie spadła. Jej dzieci (5) były chowane na mleku krowim i wszystki są zdrowe. A jak się przypytałam jak to wyglądało w praktyce, to się okazało, że 4 nie szkodziło, ale jedna córcia też źle tolerowała. Cały czas bóle brzuszka były i musiała karmić tylko piersią. Tak więc dla mnie stwierdzenie, że kiedyś wszystko było ok, nie do końca jest prawdziwe. Kiedyś też nie wszystkie dzieci dobrze tolerowały mleko.... Co do słoiczków to powiem tylko jedno. Od lat u mnie w domu robiło się dżemy, soki, powidła. Do niczego chemi nie sypaliśmy, a jakimś dziwnym trafem wszystko potrafiło przetrwać zimę. Dla mnie to, że coś jest w słoiczku nie oznacza, że musi mieć konserwanty.

Gość Alija a czy była mowa
wyłącznie o irlandii i anglii? chyba raczej o świecie prawda? ty już sama się gubisz w tym co piszesz i wypisujesz wiele głupstw, co mnie najbardziej martwi. potem zajrzy tu jakąś świeżynka, zapatrzy się w te twoje złote rady i kolejne dziecię w polsce będzie żywione proszkiem i przemiałami do trzecich urodzin. i tak właśnie działa ta kafeteria...powinni ją specjaliści moderować, bo nieraz człowiek dosłownie załamuje ręce. marika, my się nie kłócimy, niech cię o to nie boli głowa.

Gość do figa84
to prawda co piszesz, ale jesli chodzi o sloiki kupne to zwracaj uwage na kod kreskowy - tam jest wszystko czrno na bialym i niestety konserwanty jak sie okazuje tez, ale taka polityka producentow zeby szczegolowych info. nie bylo w 'ingredients'

Gość AaliyahDanaHaughton
Ty się gubisz, ja podałam te 2 kraje jako przykład, uczepiłas sie mnie i chcesz mi udowodnic jaka głupia jestem, niestety kompromitujesz sama siebie

Gość to było czytać ze zrozumieniem
bo mowa była o świecie w ogóle, od którego polska jest niestety odszczepieńcem pod wieloma względami i nie, nie uczepiłam się ciebie, ale miałabym ogromną prośbę żebyś zamieszczała na forach bardziej przemyślane komentarze, w szczególności jeśli nie jesteś czegoś pewna na 100% i absolutnie nie mówię, żebyś zrobiła to dla mnie, tylko dla reszty świeżych niczego nieświadomych matek, które nie wszystko jeszcze wiedzą i kiedy dostają taką ‘rozsądną’ radę i się do niej zaczynają stosować, to raczej nie wygląda to dobrze a w temacie szczepień: moje dzieci mają już 6 i 4 lata i były szczepione w życiu tylko dwa razy, nigdy szczepieniami skojarzonymi, nigdy nie dostały nawet najmniejszej porcji antybiotyku i są super zdrowe – nie ma co wariować drogie panie

Gość AaliyahDanaHaughton
pisze to co uwazam za stosowne, jesli jakas młoda matka wejdzie tu i bedzie robic dokładnie co napisze tu czy ja czy ktokolwiek inny, to chyba jest idiotka, tutaj kazdy wyraża własne zdanie i opinie, nikomu nie pisze ró to czy tamto bo kazdy ma własny rozum

Gość DO ALIJAH
PODBNO OD STYCZNIA TEGO ROKU NIE MA OBOWIAZKU SZCZEPIC TZN OBOWIAZEK JEST ALE MASZ PRAWO ODMOWIC BEZ SANKCJI ZADNYCH SPRAWDZ W KARCIE PRAW PACJENTKA PRZY PRZCHODNI

Gość AaliyahDanaHaughton
dzieki :) wiem ze weszła nowa ustawa, niestety sanepid interpretuje ja po swojemu i i tak dręczy rodziców którzy nie szczepią

Gość Mylisz się bo na tym forum
jest gro zwykłych prostych ludzi, którzy robią tak jak mówi koleżanka i chyba w zasadzie tylko dlatego, bo tak jest łatwiej. Odkryłam Kafeterie 1,5 tyg. temu przez przypadek, szukając czegoś przez google i postanowiłam sobie korzystając z urlopu poeksplorować troszkę to miejsce. I z przykrością stwierdzam, że po bodajże niecałych 14 dniach sporadycznego przeglądania tego forum jestem totalnie załamana poziomem niektórych ludzi w tym kraju. Czy ty wiesz, że 70% pytań, które zadają użytkownicy powinny być zadane lekarzowi, psychologowi, fachowcom, a mimo to gro ludzi użytkujących ten portal siedzi bezczynnie tygodniami dyskutując swoje przypadłości z kosmetyczkami, manikiurzystkami, ludźmi bez matury, emerytami albo młodziutkimi dziewczynami siedzącymi w domu z pierwszym dzieckiem nie mającymi co zrobić z wolnym czasem? To jest obłęd jakiś.

Gość Polaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
To poźno tu trafiłaś :) ja tu trafiłam kilka lat temu i jest to jedyne forum na którym ludzie jeżdza po sobie, wypisują co chca, obrażaja koszmarnymi wyzwiskami itp dla mnie to forum nie jest w ogóle wiarygodne, siedzę tutaj z nudów, jeśli ktos stąd bierze informacje na powaznie to sorry ale jest kretynem!!

Gość AaliyahDanaHaughton
taki tu niski poziom i dalej tu siedzisz???? :D

Gość Wielu takich właśnie
znudzonych bierze przykład z drugich i kółeczko się zamyka. Jeśli naprawdę wam się wydaje, że młode dziewuchy nie słuchają waszych złotych porad to jesteście w wielkim błędzie. Pozdrawiam.

Gość do matek- polek
jakos we Francji tylko polowa kobiet karmi piersia - reszt aod urodzenia melkiem modyfikowanym, praktycznie wszyscy karmia sloiczkami a srednia dlugosc zycia jest tu najdluzsza w Europie.... i ludzie tez sa najszczuplejsi acha i wioekszosc kobiet wraca do pracy po macierzynkiski a dzieci sa u nianiek, o przyrost naturany jest tu tez najwiekszy w europie i dzieci nie sa jakies psychicznie chore bo mamusia wrocila do rpacy przed ukonczeniem przez dziecko 6 lat... wiec przestance gadac glupoty, ze slioiczki sa takie beee i tylko gotowene przez mamusie sie nadaje do zjedzenia sloiki po to sa zeby matka albo ojciec mieli ulatwione zycie a dziecko zapenioone zdrowe jedzonko

W Szkocji mi się pytano czy w Polsce faktycznie jest taka bieda, bo cała nasza gromadka taka chudziutka... 60% dzieci szkolnych w tej miejscowości miało nadwagę, a chipsy i cukierki można było kupić tylko w wielopakach... Kuchnie u znajomych służyły do podgrzewania przywiezionej pizzy, a w restauracji, gdzie pracowała koleżanka w jednym kotle na zmianę gotowała się zupa i trzymano wodę do mycia podłogi (łącznie z mopem)... Tyle w temacie zdrowego odżywiania "poza Polską". I jeszcze małe pytanko - od kiedy kod kreskowy zawiera w sobie informację o składzie produktu? Z tego co się orientuję jest tam tylko info o kraju pochodzenia, producencie, nr katalogowy produktu i liczba kontrolna.