Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Andrzej z Biłgoraja.

Czy to przypadek że człowiek zaistniał??

Polecane posty

Andrzeju litości, cóż sie tak uczepiłeś??? czy to, że uważam, że ktos ma dusze, musi oznaczać, że uważam, że jest wierzący?? nie pisałam tutaj nia raz o wierze w Boga czy cos innego, o żadnej religii, o zadnym wyznnaiu, ani zbawieniu...ale o duszy?? czy ciagle nie widzisz różnicy?? dlaczego ciągle wmawiasz mi coś o czym nawet nie pomyslalłam??

Przepraszam Cie bardzo, ale to rozmowa nie ma większegos ensu, dpokóki nie zadasz sobie trudu czytania... dusza nie jest równa wierze... a Ty ciagle zarzucasz mi cos o czym nie piszę... w odpowiedzi na pytanie z topiku...nie jest przypadkiem, że człowiek zaistniał, przypadkiem było, że w ogóle tu weszłam... dobranoc

Gość och ktoś
się obraził

nie obrazam się...bo nie mam o co, nie lubie rozmawiać z ludxmi którzy nie czytają tego co pisze rozmoca, tylko zakładają cos z góry, np to, że wiara w duszę oznacza wiare w świat pozamaterialny...Andrzeju przewertuj znów może książki w poszukiwaniu definicji duszy...oprócz świata pozamaterialnego dusza oznacza dla mnie miłość, wrażliwośc i szereg innych rzeczy..jakiego więc wyznania jestem? i w co oprócz świata materialnego według Ciebie wierzę?

Gość no cóż...
nie wiem czy wszyscy ludzie są zdolni kochać. :) i odczuwać. Są ludzie czujący, myślący i czująco myślący.

Gość Gulcia Pulcia Awanturcia
Łomatko, znowu miętoszenie tematu egzystencjalizmu wcielonego. Ja pass. 🖐️

Noelio ale dusza nie istnieje, istniejemy tylko Ty i Ja, to pewne,istnieją jednak ośrodki w mózgu odpowiedzialne za emocje ale Ty się nie mozęsz pogodzić z tym że za tym wszystkim stoi biochemia, chemia itd...

Andrzeju kiedy czytam to co piszesz robi mi się coraz bardziej smutno. Bardzo staram się wierzyć,że życie to nie tylko biologia i że jest Bóg, który nad tym wszystkim w jakiś sposób czuwa... Ja nie jestem dobrym człowiekiem ale potrzebuje żeby Bóg istniał!

Andrzeju..wiesz kto tu jest neitolerancyjny? Ty! poniewaz ja potrafie zaakceptowac inne poglady i wierzenia innych, Ty uważasz zaś moja wiare, za niemozność pogodzenia się z czymś tam... wiem, że Ty w dusze nie wierzysz, ale tego nie rozumiem, byc może masz racje, ale ja wierze w cos innego...i ty naucz się akcpetowac, że nie kazdy będzie podzielał twoje zdanie...

Gość no cóż...
"Skoro wierzysz w istnienie duszy, zakładasz istnienie świata pozamaterialnego, co jest związane z religią." Każdy z nas ma duszę:) istnieje świat niematerialny i nie jest związane to z żadną religią. Wszystko co jest w świecie materialnym najpierw było w świecie niematerialnym.

marzenna tylko od Ciebie zalezy w co wierzysz... i nie pozwalaj, aby ktos narzucał Ci twoje zdanie... byc może Andrzej też tego potrzebuje tej wiary, ale nie potrafi jej z siebie wykrzesać i nie potrafiz rozumieć, że ktos inny ja ma... dla mnie to istnieje! dla Niego nie! i tego sie trzymam...

marzenna:to naturalne, jesteśmy tylko ludźmi, mamy chwile słabosci,potrzebujemy poczucia bezpieczeństwa,ja nie dziwie się ludziom którzy wierzą w Boga, a jeśli ta wiara czyni lepszymi choćby kilka procent to juz bardzo dobrze. Mi też jest przykro że Świat materialny jest wszystkim co istnieje:(

narzucasz zdanie.niech do Ciebie dotrze człowieku, że każdy ma inny pogląd...i zarówno Ty jak i ja lub marzanna możemy mieć rację...zbytnia pewność siebie gubi...oby Ciebie nie zgubiła Andrzeju...nie uwa żam wiary w duszę z aoznakę słabości..

Andrzej, co ty czlowieku wypisujesz za brednie. Zakładasz topik, a następnie dążysz do obalenia tez wysnuwanych przez innych użytkowników. To nie jest rzeczowa dyskusja, tylko grzebanie w niegrzebalnych dogmatach oraz dorabianie piździe uszu. Zaprzestań procederu i uszanuj inne poglądy, okej? Oraz chciałabym, żebyś się trochę zastanowił, co za uogólnienia wypisujesz... a propos wszelakich tematów. Kocopolisz czasami, aż normalnie się przykro robi, czytając... 🖐️

ja wcale nie jestem pewna... i to ten brak pewności najbardziej boli:(

Gość no cóż...
"Mi też jest przykro że Świat materialny jest wszystkim co istnieje" To dla Ciebie. Opierasz się na odkryciach naukowych...co chwila są jakieś odkrycia i jak myślisz odkrywają je ludzie (i skąd)...a ile jeszcze odkryć jest do odkrycia...

Gość o jeju jeju hehehehe
A zB ludzie nietolerancyjni nie dopuszczaja innych przekonan do swojej mozgownicy, nawet istnienia innych przekoan...wniosek ejst taki, ze jestes nietolerancyjny...awanturnica, podoba mi sie slowo ktorego uzylas, jak najbradziej apsuje do Az B hehehe:P:P dobre...

marzenna to, że watpisz, jest jak najbardziej oznaką ludzką:]ja tez wiele razy wątpiłam i wątpie w rózne rzeczy... zauwazcie anstomiast, że Andrzej nie poddaje wątpliwościom niczego o czym mówi i w co wierzy, więc skąd moze wiedziec , że ma rację?

Gość no cóż...
a zostawcie temat wiary. To sprawa osobista każdego człowieka.

jedyn komentarz który cisnie mi sie na usta to HA HA HA!... a całkiem powaznie, tak waira jest sprawą indywidualną każdego człowieka, podobnie sposób życia, poglądy i wszytsko inne:] A Ciebie Andrzeju zostawiam z Twoja nauka, która swoją drogą nie istniałaby bez człowieka... jak widac dla Ciebie róznorodnośc poglądów ludzkich jest zbyt trudna do zaakceptowania, znacznie łatwiej akceptowac wzory i coś ścisle zaprogramowanego..powodzenia:]

Powtarzasz to jak troll. Nie wnosisz niczego do dyskusji, jest w Tobie dużo nienawisci,wątpię czy naprawdę jesteś taką szczęśliwa osobą, osoby szczęśliwe nie muszą się tak postępować.

Gość no cóż...
ale to co zostało odkryte już istniało... bo zostało ODKRYTE.

nie jestem trollem...dlaczego mnie obrażasz:] jestem szczęśliwa, może to Ciebie tak boli??

Ty, młody, zbastuj troszkę, bo robisz się dosyć niekulturalny jak na osobę - Twoim zdaniem - obytą naukowo oraz empirycznie. Po raz kolejny dowodzisz, że nie umiesz prowadzić dyskusji na poziomie, więc daruj sobie i idź spać.

Gulcia:] przyznaje, że tego sie po Nim nie spodziewałam:]... chyba trace czas, to jak walka z wiatrakami, a przed chwila dowodziłam jeszcze, że tu nikt nikogo nie obraża:|