Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość będę chciała ale później

zabawne różnice językowe w różnych rejonach Polski

Polecane posty

poziomica powiadasz - moze byc ale czemu tylko pozio skoro i pion tez mozna :D

Gość jeżeli już Łódź
uuuu...nie wiem :D

Gość Arenika
my mówimy plasterki a właśnie gdzieś przeczytałam talarki.

Gość Arenika
u nas też poziomica.

Gość jeżeli już Łódź
pod Łodzią mówi się "łatwić" zamiast "załatwiać"

limes: waserwaga pochodzi od waser: woda (sfonizowane). Czyli waga wodna. I oznacza to poziomicę. Nie ważne, że działa w pionie. Bo mierzysz nią poziom pionu :-))) Nie może nazywać się więc pionica ;-) Fizyke miałaś, więc działania tłumaczyć Ci nie muszę

Gość niepełnosprytny
Podoba mi sie pierdolnik zamiast srubokręt.

Gość jeżeli już Łódź
te żabki nie dawały mi spokoju i coś mi się kołatało po głowie - już wiem :D żabki zdecydowanie do bielizny a do firanek KROKODYLKI ;)

- olopa - to wysoka kobieta prz kości, - moja jeszcze żyjąca 11 lat temu prababcia zamiast \"nie ruszaj tego\" mówiła \"nie ruchaj tego\", - kombinerki to płaskoszczypy, - jajek nie kupuje się na sztuki tylko na kilogramy, - babcia mojej żony na młodsze dziewczyny mówi \"dziunia\" To wszystko warmia i mauzry.

oooo przypomnialo mi sie :) Moj babcia mowila FRYGNAC zamiast rzucic - i \"odpowiednio\" to odmieniala w czasie :D

o migawce juz było ( w łódzkim- bilet miesięczny :P ) ale nie widziałam wspomnianej : krańcówki - nawet nie wiem jak to wytlumaczyc.... tam gdzie tramwaj zawraca... :P kiedys (jak byłam mała) byłam na koloniach i powiedziałam do kogos ze ma \"galancie\" czegos i dopytywał sie mnie co to znaczy, a ja byłam w szoku ze mozna nie znac słowa : galancie- czyli dość duzo czegos ;) no i czesto mówione zamiast \"kąpie sie\" to \"kąpe się \" ale to chyba juz wszyscy tak mowia z ŁDZ bo jestem juz do tego tak przzwyczajona ze jak ktos mi powiedział \"kąpię\" to bylam zdziwiona :P

Śląsk Cieszyński: dać pozór--------->uważać depo------->remiza strażacka dita--------->papierowa torebka diasek------>diabeł,licho,zły duch do imentu-------->całkiem,zupełnie doczkać--------->poczekać,zaczekać dodziubować-------->podjudzać,prowokować,dokuczać dożrany------>zagniewany,wzburzony doprać sie------>upić się dopalować-------->dokuczać,denerwować dorek------->prezent,podarunek dorta------>tort drak------->latawiec dozdrzyć---------->dojrzeć,dopilnować drzązgnąć-------->uderzyć :) ♥♪♫

Jeszcze jak dołożymy do tego slangi związane z zawodem, dopiero się zacznie :) \"Zergiebuj viżual i sflatuj z bekgrandem\", albo \"cewka spadła z karkasu w wyniku zbyt małej impedancji dźwiękowej\". A wy macie jakieś swoje zawodowo-rejonowe smaczki?

juz poszliscie no gore? juz poszliscie spac ? ja nie moge dostoc śpiku i sie mecze moze jak bede styrana to pojde na gore

po poznansku latawiec to drachyta watrobianka - leberka swietojanki - porzeczki biale albo czerwone

Gość Agnie
a znacie słowo: ZAUDANY to z lubleszczyzny; coś jak - uparty, zawzięty;

dozarty znaczy taki nieustepliwy, wyszczekany, raczej negatywne okreslenie, inne znaczenie to pijany ale ta do imenta jak ktos wczesniej wspomial :) i łoszkliwy..jak to moj tata mowi - brzydszy niz brzydki :)

hheehhe ale się ośmiałam czytając, jestem z lubelszczyzny, u mnie się mówi na bilet miesięczny przejazdówkę:) a zwrotu \"łola boga\" moja babcia nagminnie stosowała :) a najbardziej mnie zdziwiło gdy moja kumpela z okolic mławy na coś pikantnego mówiła pierne

a na gornym slasku nie Dytka a TYTKA - to papierowa torebka - to chyba ma cos wspolnego z tyta ..... A TASKA - to wszelkiego rodzaju torby - damskie lub reklamowki w sklepach. Na czlowieka nieustepliwego, upartego szczegolnie podczas klotni mowi sie, ze jest ZARZARTY

Gość na pole a nie na dwór
jaki dwór??;-)

troche sie zastanowilam i oto jakie okreslenia na \"obuwie domowe\" juz obily mi sie o uszy : - kapcie - papcie - papucie - ciapcie - ciapciochy - lacki - laczki - lacie - bambosze - lapcie Nie mam polskich liter wiec L czytac jak angielskie \"W\" :-D ) to chyba wszystko co slyszalam