Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość będę chciała ale później

zabawne różnice językowe w różnych rejonach Polski

Polecane posty

Gość timbim
a słyszeliscie, że można byc: "stetranym" ?! znaczy zmęczonym ?, w poznańskiem oczywiście

Gość timbim
No ba.....kejter.....pewnie, że niektóre to kejtry na spacieeeery prowadzajom....

Trawnik ---> kejter juz był omówiony parę stron do tyłu :) O gzike to się kiedyś o mało co z kumpelą nie pobiłam :D:D:D a mowi się i tak i tak, w zalezności od regionu. Ale wtedy młode i głupie byłyśmy :P

Gość viva ala vive
taaa, stetrany, schadydany.... kajter to zdaje się dziecko...?:)

timbir ---> tak, stetrany, ale też słyszalam o utetranej potrawie. I to też ma dwa znaczenia: albo byle jak zrobionej, albo zrobionej w ogólnym tego słowa znaczeniu.

Gość timbim
Kiedyś prawie się po nogach zsikałam jak poznałam nową koleżankę w klasie, była ze Śląska i na "jasiek" mówiła: "mała poduszeczka".....no nie wiem, jasiek to oczywiście gwarowo, ale to jej mała poduszeczka zabrzmiało tak supermazjagjsko że miałam z tego kupę śmiechu

Gość timbim
bymbas ?! pierwsze słyszę kejter to oczywiście pies....

tak się u nas mówi np. ale to pocieszny bymbas - rzadko juz to słysze w tej chwili

trochę po poznańsku obok mnie siedziała gilata glajda ze sztrelugami tak wysoko hejbnietymi że cołkom ameryke było widać

Gość z zach pomorskiego ona
u nas na kapcie niektórzy mówią PAPUCIE, albo PAPUTKI no i np nie STARY DZIAD, a STARY PRYK

Obok mnie siedziała wysoka dziewczyna, z nogami tak wysoko podniesionymi, ze wszysyko było jej widac :) dobrze przetłumaczyłam ??

Agatka :D a słyszeliście takie określenie grumotnica, albo gromodnica ?? Ale grumotnica wleciała do kuchni :o

a powiedział ktoś w warszawie w sklepie spożywczym że poprosi szneke z glancem ? ciekawe jak na niego spojrzano?

\"cołkom amerykę było widac\"- ehehe jest tu jakiś KASZUB???:D chętnie bym poznała ciekawe słówka z tego właśnie regionu:) nie spotkałam się nigdy z takim

glazejki - rękawiczki boba - czapka zimowa sztrykować -robić cos na szydełu generalnie prace ręczne ubzybzac - ukroić sztrojfelek - kawałek kiełbasy np dac kepe - skoczyć do wody spucnąć - zjeść Dawać jeszcze????????????

Jeszcze jedno piękne słowko z gwary wielkopolskiej : szkieł , liczba mnoga - szkieły, a pomieszczenie w ktorym przebywają - szkiełownia :D:D:D:D

Gość timbim
Kaszeby też są nieźli....ostatnio słyszałam jak jedna z drugą obrabiały pannice, które wynajmowały pokój.....z całej wiązanki przekleństw zrozumiałam tylko, że były brudasy i nie sprzątały po sobie......tia....a mój facet wpierał mi że nikt już nie mówi po "kaszubsku" i napisy w tym języku to czysty marketing..... ;-)

Timbim ---> to może też był chwyt marketingowy ta ich kłótnia :D:D:D

Gość timbim
glajda, to oczywiście błoto, takie, w którym uwielbiają się taplac dzieciaki, albo glajda to osoba brudna, bez zamiłowania do czystości....

Gość timbim
Miałam dwie znajome z wybrzeża, kiedyś się zgadały i razem nuciły jakąś kaszubską piosenkę.....to dopiero odjazd, prawie nic nie da rady z niej zrozumiec.....coś jak z reklamy Gellwe, tej o wypiekach.....