Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Pasja

BIESIADA

Polecane posty

Sorry za moje przejezyczenia,,,,pewnie bierze mnie spanie. Ale jeszcze troszeczke!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
W naszym polskim sklepie,nieopodal mnie_________sprzedawano paczki w pudelkach po 12__16 sztuk.Szly jak woda. Nawet Amerykanie je kupowali.Pewnie,ze lepsze niz ich "donac" Oczywiscie ,pojedyncze tez mozna bylo kupic.Pobiesiadowalysmy z Jasia,,,a jakze.Zostaly mi szarlotki hihihi Chrust i pączki, po dzień dzisiejszy stanowią ulubione przysmaki karnawałowe, które znane były w miastach polskich już w XVII wieku. W tym czasie słynęły z nich cukiernie warszawskie, których wyroby trafiały nawet na królewskie stoły. Także i w naszych czasach pączki są typowym, polskim specjałem karnawałowym. Zgodnie z tradycją, w tłusty czwartek nie może ich zabraknąć na żadnym stole. W przeszłości był to dzień spotkań i zabaw kobiecych zwanych combrem lub babskim combrem, urządzanym przede wszystkim przez krakowskie przekupki. Nazwa pochodzić ma rzekomo od nazwiska wójta krakowskiego Combra, który sprawował swój urząd w XVIII wieku, słynął on z surowości i twardego serca, a swoją złą sławę miał zwłaszcza wśród kramarek krakowskich. Kiedy więc umarł on w tłusty czwartek, kobiety urządziły sobie wielką zabawę i powtarzały ją później każdego roku. Wybierały spośród siebie marszałkową, częstowały się dobrym jedzeniem i mocnymi trunkami, tańczyły na Rynku Krakowskim.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tłusty czwartek był jednak tylko początkiem zabaw oraz szaleństw, które miały się odbywać w ostatki, czyli trzy ostatnie dni karnawału, zwane także dniami kusymi, a więc diabelskimi lub po prostu zapustami. Przez wszystkie te dni goszczono się, tańczono i ucztowano. Po ulicach wsi i miasteczek polskich, chodzili w tanecznych korowodach różni przebierańcy. Były wśród nich postacie zwierzęce, takie jak: koza, konik, niedźwiedź, bocian, żuraw, byli wśród nich też Cyganie, Cyganki, dziady i skaczące diabły. W Krakowskiem można było spotkać Księcia Zapusta, który zawsze był ubrany w wysoką czapkę z dzwoneczkiem. Wchodząc do domu, Zapust recytował z powagą taki oto niedorzeczny wierszyk: Ja jestem Zapust, mantuański książę, przychodzę z dalekiego kraju, gdzie psi ogonami szczekają, ludzie gadają łokciami, a jedzą uszami. Słońce o zachodzie wschodzi, a o wschodzie zachodzi, a kurcze kokoszę rodzi, każdy na opak gada, a deszcz z ziemi do nieba pada.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Następnie przedstawiał on swą świtę, pozdrawiał domowników i czekał aż pani domu włoży do jego kosza trochę pieniędzy, kołacz, jajka lub kawałek słoniny. W wielu regionach Polski z kończącym się karnawałem wiązały się obrzędy niszczenia różnych postaci symbolizujących czas zimy. Na Ziemi Krakowskiej w ostatki ścinano Mięsopusta - kukłę słomianą, którą wcześniej włóczono po ulicach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Na Kujawach natomiast bawiono się w „zabijanie grajka". Z wybiciem północy, z karczmy, w której odbywały się karnawałowe zabawy, wyprowadzano muzykanta i na taczkach wywożono go poza granice wsi, tam też udawano jego egzekucję, uderzając lekko grajka woreczkiem wypełnionym popiołem lub piaskiem. Wszystko to miało oznaczać koniec zapustnego muzykowania i tańców. Ostatnim akordem tych zabaw były powszechne w Polsce jeszcze w XIX wieku tańce obrzędowe kobiet „na wysoki len i konopie". Stateczne gospodynie, tuż przed wybiciem północy tańczyły, a właściwie wysoko i rytmicznie podskakiwały, wołając: Na len na konopie, żeby się rodziły. żeby nasze dzieci nago nie chodziły.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zachęceni ich przykładem mężczyźni, obecni w karczmie, tańczyli, podskakiwali, rzucali w górę czapki w intencji swoich upraw i wykrzykiwali: na żyto, na ziemniaki, na owies. Wszystkie zabawy zapustne, kończyły się o północy. Z wybiciem zegara do karczmy lub izby, w której odbywały się tańce, wbiegał chłopiec z rybim szkieletem albo śledziem wyciętym z papieru, zawieszonym na wysokiej żerdzi. Obwieszczał on w ten sposób, że rozpoczyna się Wielki Post, że muszą zakończyć się tańce, że trzeba schować do skrzyń instrumenty muzyczne, a obfite jedzenie zastąpi żur z żytniej mąki, ziemniaki i śledzie. Tym sposobem rozpoczynał się czas ciszy, skupienia, czas przygotowań do Wielkanocy. EWA MICHAŁOWSKA WALKIEWICZ

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
WIAZKU kochany___________zapraszam na bigos :D Bigos, to potrawa staropolska, znana juz w sredniowieczu. Zadne powazniejsze przyjecie szlacheckie lub mieszczanskie nie moglo sie obejsc bez niego. We wszystkich starych i wspólczesnych ksiazkach kucharskich jest zaliczany do klejnotów sztuki kulinarnej. Mistrzostwo w przyrzadzaniu bigosu nabywa sie przez wielokrotne cwiczenie. Nalezy czynic to z prawdziwym namaszczeniem, czesto smakujac, by osiagnac prawdziwa harmonie wlasciwie dobranych skladników. Na stronach IV Ksiegi "Pana Tadeusza" A. Mickiewicza mozna przeczytac slowa, które sa najpiekniejszym pomnikiem literackim tej potrawy: W kociolkach bigos grzano; w slowach wydac trudno Bigosu smak przedziwny, kolor i won cudna; Slów tylko brzek uslyszy i rymów porzadek, Ale tresci ich miejski nie pojmie zoladek. Aby cenic litewskie piesni i potrawy, Trzeba miec zdrowie, na wsi zyc, wracac z oblawy. Przeciez i bez tych przypraw potrawa nie lada Jest bigos, bo sie z jarzyn dobrych sztucznie sklada. Bierze sie don siekana, kwaszona kapusta, Która, wedle przyslowia, sama idzie w usta; Zamknieta w kotle, lonem wilgotnym okrywa Wyszukanego czastki najlepsze miesiwa; I prazy sie, az ogien wszystkie z niej wycisnie Soki zywne, az z brzegów naczynia war prysnie I powietrze dokola zionie aromatem. Bigos juz gotów. Strzelcy z trzykrotnym wiwatem, Zbrojni lyzkami, biega i boda naczynie, Miedz grzmi, dym bucha, bigos jak kamfora ginie, Zniknal, ulecial; tylko w czelusciach saganów Wre para, jak w kraterze zagaslych wulkanów

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przepis na swiateczny bigos polski: Skladniki: 45 dag (1 funt) kapusty kwaszonej, 45 dag kapusty bialej, po 25 dag (pól funta) wolowiny (cieleciny), wieprzowiny bez kosci i kielbasy wiejskiej, 10 dag (awiera funta) boczku wedzonego, po 5 dag (2 oz) sloniny ( w razie jej braku dolozyc tlustego boczku) i innego tluszczu, pól cebuli sredniej wielkosci, ok. 10 suszonych grzybków, 3 duze plaskie lyzki koncentratu pomidorowego, 2 duze plaskie lyzki maki, sól, cukier, pieprz do smaku. Wykonanie: Kapuste swieza nalezy obrac, oplukac, poszatkowac, zalac mala iloscia wrzacej wody i gotowaa razem z rozdrobnionymi grzybami ok. 30-40 min. Kapuste kwaszona nalezy drobno pokroic, zalac mala ilosci1 wrzacej wody i gotowac ok. 1 godz. do miekkosci. Mieso wolowe i wieprzowe oplukac, odcisnac z wody, osolic i zrumienic na rozgrzanym tluszczu ze wszystkich stron. Wlozyc razem z boczkiem do kapusty kwaszonej i dusia do miekkosci ok. 40 min. Slonine pokroia w kostke i stopia, a skwarki dodaa do bigosu. Na pozostalym tluszczu przyrzadzic zasmazke z cebul1 (bigos moze tez byc bez zasmazki). Wieprzowine, wolowine i boczek wyjac z kapusty. Kapuste biala polaczyc z kwaszona i zagescic zasmazka. Kielbase obrac ze skórki i pokroic w plasterki. Boczek, mieso wieprzowe i wolowe pokroic w kostke i razem z kielbasa wlozyc do kapusty, dodac koncentrat pomidorowy, przyprawic do smaku sola i pieprzem (jesli potrzeba dodac cukier) i zagotowac. Uwagi: Im wiecej gatunków miesa zawiera bigos, tym jest lepszy. Mozna dodawaa rózne pieczenie, drób pieczony i rózne wedliny. Ogromnie podnosi smak bigosu dodatek czerwonego wytrawnego wina, suszonych oliwek lub musztardy. Gdy bigos gotuje sie wylacznie z kapusty bialej, to pod koniec gotowania nalezy dodac kwaskowate jablka. Wazna sprawa jest samo gotowanie bigosu. Nalezy go czesto mieszaa (lubi sie przypalac) i gotowaa na malym ogniu. Nazajutrz nalezy go odgrzac. Najsmaczniejszy jest dopiero po trzecim odgrzaniu. SMACZNEGO!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
WIAZKU_____________jestes jeszcze na BIESIADZIE? Daj mi jakis znak :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
WIAZKU❤️ Juz trzeci raz odgrzewam ten bigos,,,,powinien byc dobry :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja jestem Zapust, mantuański książę, przychodzę z dalekiego kraju, gdzie psi ogonami szczekają, ludzie gadają łokciami, a jedzą uszami. Słońce o zachodzie wschodzi, a o wschodzie zachodzi, a kurcze kokoszę rodzi, każdy na opak gada, a deszcz z ziemi do nieba pada. WIAZKU___________u nas jeszcze trwa tlusty czwartek!! :D Po hucznym balu,,,,trzeba dobrze zjesc :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie doczytalam,,,,,sorry! WIAZKU__________Ty juz w lozeczku! Wiec i ja cichutko wychodze z BIESIADY. DOBRANOC WIAZKU!!!!!Pa 🖐️ DOBRANOC BIESIADO🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kochana CIERPLIWA LESZCZYNKO!]usta] MOJE GRATULACJE! Ciesze sie razem z TOBA!❤️ .............@@@.............@@@......... 🌻] ..........@@@@@@......@@@@@@......... .........@@@@@@@...@@@@@@@.........🌻] ...........@@@@@@.....@@@@@............ ...............@@@.........@@@...............[🌻] ......................#####....................... ...@@@@@@....#######.....@@@@@.......🌻 .@@@@@@@@..######...@@@@@@@@... ..@@@@@@@.................@@@@@@@....🌻] .....@@@@........@@@.........@@@@........ ....................@@@@@........................🌻 ...................@@@@@@...................... ....................@@@@@.........................🌻 ......................@@@........................... ..............................##.......................🌻 ...............................##..........###................... ................................##........####........🌻 ...................###.........##......#####.................. ..................#####........##...####............🌻 .................. ######......##..##......................... .....................######....##.....................🌻 ..........................####..##.............................. .................................##......................🌻 ................................##................................ ...............................##........................🌻 👄 ❤️ 👄

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DZIEN DOBRY 🖐️ BIESIADO! po tej radosnej nowinie witam sie z Wami!👄 Pobieglam najpierw do CIERPLIWEJ LESZCZNKI z kwiatkiem, bo to wielka radosc! LESZCZYNKO zycze Ci dalszych sukcesow ! JODELKO, WIAZKU! Tak, tak odsypiajcie przetanczona radsna noc, bo dzis czeka nas nastepne swietowanie, wlasnie dziso 23.42....... minie pol roku jak nasza🌻 JODELKA 🌻 zalozyla nasza BIESIADE! GRABKU! Ty nasza Cyganeczko, czy jeszcze spisz? Czekamy na wrazenia z balu!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Witam Was kochane drzewka!! Ściskam Was gorąco i dziękuję za słowa otuchy i za wiarę we mnie. To cudowne uczucie wiedzieć, że tyle osób cieszy się z mojego sukcesu. Z całego serca Wam za to dziękuję.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
WITAJ BIESIADO🖐️ HEJ BIESIADO!!!!!! HEJ SOKOLY!!!! http://debica.wrzuta.pl/audio/1CWNJnr8Tb/krzysztof_krawczyk_-hej_sokoly DLA WAS MOJE KOCHANE SOKOLY__________KOCHANE DRZEWKA 🖐️🖐️🖐️ JARZEBINKO kochana__________pamieeeeeeeeeeeetasz o wszystkim! Bardzo wzruszylam sie!! Przylaczam sie do spiewu 100 lat__________dzieki WAM istnieje takie wyjatkowe miejsce jak BIESIADA!! Przytulam bardzo mocno kazda z WAS!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×