Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ann_

Nie dosc ze mordowali to jeszcze oczekuja nagrody- NIEMCY

Polecane posty

Gość a co ma do tego
oki,poszukam, nie wiedzialam, ze sobie tatuowali gr krwi, wiem, ze byli to wybrancy... hmmm interesujace...

czule sie po czesci, gdyz w polsce sie urodzilam ale tu spedzam wiekszosc czasu, zreszta to nie wazne kim sie czuje, wazne jest moje zdanie

Gość a co ma do tego
mädchen, rozpedzilas sie za bardzo. wyluzuj...

Gość oczy sarnie i inne
Przeterminowana to może być kiełbasa a nie zdarzenia które bezpośrednio rzutują na współczesność. Argument: zajmijmy się przyszłością i zostawmy przeszłość jest wyjątkowo niebezpieczny. Są tacy ktorym wygodnie jest niepamiętać.

jezeli idziemy tym tropem to nie ubolewacie nad losem ludzi ktorzy zostali zabici za czasow mieszka I ?!bo wtedy tez polacy mordowali ale najlepiej pamietac to co bylo niedawno

No cóż , każdy ma przecież swoje zdanie. Nic jednak nie zmieni tego że niemcy nie są lubiani i to nie tylko przez polaków, ale przez większośc świata.A na to musieli sobie przecież czymś zasłużyć, prawda!

a co Ty wiesz dziewczyno o czasach Mieszka I :-o nie skoro guzik o historii wiesz to nie zaczynaj.

Gość oczy sarnie i inne
fajna naprawdę jest tak mieszkasz w Niemczech dobrze Ci się tam wiedzie i bardzo dobrze nigdy nie interesowałaś się historią i nie masz żadnej wiedzy, takie tam skrawki, może ze szkoły, może z gazety żyjesz wśród Niemców, oni mają swoje opinię i Ty przejmujesz te opinie. Mylisz także sympatyczny stosunek młodych Niemców z ich zkałamanymi opiniami na temat przeszłosci własnego kraju. Nie potrafisz pojąć, że o przeszłość, jej ocenę toczy się walka i zawsze się toczyła. Dlaczego? Bo z tego wynikają konkrety. Jesteście winni, winne jest Państwo Niemieckie, niech płaci, niech ziomkowstwa zrezygnują z roszczeń wobec Polski. Poczytaj sobie programy nauczani historii w Niemczech. Owszem potępiają Hitlera ale czy przyznają się do całego ogromu zbrodni? Otóż nie! Przyznają się do zbrodni wobec Żydów ale Polaków, Rosjan, Białorusinów to już niechętnie. I tu jest problem, ludzie z którymi rozmawiasz też nie wiedzą o tym wiele i nie chcą wiedzieć...

Gość a ja wam musze powiedzicze
oczy sarnie i inne! dziecko ile Ty masz lat, czy Ty wogole znasz historie!? A to ,ze napisalam tak to jest moja sprawa i jeszcze raz zycze Tobie pomysl o przyszlosci bo przeszlosc ( Twoja ) Juz znasz!!!!!!!!!!!!!!!

Gość dioss
Madchen skoncz juz swoje wywody. To ze posuwa cie jakis niemiec nie znaczy, ze musimy wysluchiwac hymnow pochwalnych na ich temat. Ja niemcow nie nienawidze, bo to by znaczylo, ze mnie oni w jakis sposob obchodza. Ja po prostu nimi gardze i na szczescie nie mam w swoim otoczeniu osobnikow tej narodowsci.

Gość oczy sarnie i inne
oczy sarnie i inne! dziecko ile Ty masz lat, czy Ty wogole znasz historie!? A to ,ze napisalam tak to jest moja sprawa i jeszcze raz zycze Tobie pomysl o przyszlosci bo przeszlosc ( Twoja ) Juz znasz!!!!!!!!!!!!!!! :D mam 35 lat i jestm całkiem duże dziecko o przyszłosci myślę a Ty nie masz pojęcia czym jest polityka, historia poczytaj ze zrozumieniem Orwella, może to pomoże

Gość dioss
aha, i radze poczytac sobie czasami do poduszki Medaliony

Gość rozmowy z katem
To ludzie ludziom zgotowali ten los\".O historii swojego narodu trzeba pamietać,trzeba czcić pamięć tych ,którzy zgineli jako bohaterowie nie zapominac o setkach tysięcy tych ,którzy zgineli anonimowo oraz o tych ,którzy kolaborowali z okupantem.Historia powinna nas uczyć,pomagac odnalesc swoja tożsamość .Nie mozna jednak reagowac nienawiścią na nienawiść.Chociaz to najprostszy sposób o czym sama sie niejednokrotnie przekonałam

Gość a ja wam musze powiedziec
SMUTNE TO I ZENUJACE!!!!!!!!!!!!!

Gość oczy sarnie i inne
a ja wam musze powiedzicze i jeszcze do Ciebie jest 63 rocznicz Powstania Warszawskiego dla mnie śmierć Powstańców nie jest przetrminowaną sprawą jest WAŻNA i dzisiaj nie zionę nienawiścią ale PAMIETAM w ogóle używanie w kontekście takiego ogromu cierpień określenia "przeterminowane" jest co najmniej niestosowne

naucz sie dziecko czytac i odbierac czyjes mysli , jestes smutaskiem!!!

Gość dziecko............. sarnie
takich tematow nie powinno sie juz poruszac, ludzie kochani zastanowcie sie . Po co wyciagac takie przeterminowane sprawy, czy nie mozna zyc przyszloscia a nie przeszloscia! Kazdy kraj ma cos za soba ale nie nam teraz oskarzac... co by bylo ... gdyby..... Kochani Polacy Zastanowmy sie zanim zaczynamy zagladac na forum!! Pozdrawiam i zycze wszystkim duzo optymizmu i patrzmy w przyszlosc a nie w przeszlosc!!!!!!!!!!!!! czytam i czytam i nie mogę pojąć dlaczego takich tematów nie powinno się poruszać?????????????????????????????????????????????????????????????????????? Przyszłość wynika z przeszłości i teraźniejszości. Tak trudno to pojąć? Jaka będzie przyszłość jeśli nie rozliczymy się z przeszłością. To jest jakaś choroba to zbirowe pragnienie amnezji.

oczy sarnie i inne! Dziecko masz dopiero 35 lat i czy Ty uwazasz, ze tak powinno patrzec sie na zycie z taka nienawiscia! Pamietaj o tym ,ze to co przezyli starsi ludzie nigdy tego nie zapomna , ale nie mozna tak myslec jak Ty !! Zycze Ci wszystkiego dobrego i wiecej optymizmu!

Gość dziecko...........
Ale gdzie tu u mnie nienawiść Pamięć to nie jest nienawiść poczytaj uważnie ja tylko stwierdzam, ze zapominanie o przeszłości jest na rękę chociażby neonazistom popatrz jakie są efekty krótkiej pamięci w Rosji Rosją rządzi policja polityczna trochę myśleć trzeba

Gość cos ta się tak czepili
Nie wiem czy juz ktos to napisał przede mną ale Hitler nie był wcale niemcem. On był AUSTRIAKIEM tam go nie chcieli to uciekł do Niemiec. Ja mieszkam w Niemczech od 3 lat,nie czuje się jak zdrajca Polski. Niemcy nie traktują mnie zle, Dlaczego ciągle ktos roztrząsa to ze była wojna. Nie powinnismy tego zapominac fakt ale po co w dalszym ciągu się obwiniac.

Gość do madchen o dziadkach jeszcze
nie wiem, czy masz dzieci, ja mam. Tak jest, ze wlasnym dzieciom chcesz oddasz wszytko, dla nich pracujesz, ksztalcisz je itd. Nie wszyscy zyja chwilą i przepuszczaja na biezaco, co maja. Zabezpiecznie zycia rodziny jest zgodne z naturą.. Tej cieglosci nie da sie przeciąc. Wyobraz sobie,ze nagle tobie i twojej rodzinie odbiora kompletnie wszystko. Powiedzmy,ze masz dzicko slabe i chorowite., które zostaje bez srodkow do zycia. Ten, kto odebral , laduje to we wlasne dziecko.Odbiera ubranie, mieszkanie, jedzenie, nie pozwala sie uczyc. Wiadomo wtedy,ze jego dziecko ma lepszy start, choc to ty na to zapracowałas. Jesli nawet twoje ma sile. potrzebuje wiele czasu, zeby to odrobic. Przy wielkich stratach przenosi sie na pokolenia. I tak na przykład Polska do tej pory nie moze odrobic strat, jakie spowodowalo wybicie wiekszosci inteligencji. Czastkowe losy rodzin, tych ze własnie "dziadków" składaja sie na pozniejszy los calego narodu. Przyklad : fakt,ze czyjs zamordowany dziadek byl wybitnym profesorem matematyki odbije sie chocby na tym,ze na pewno nie wydał podrecznika, z ktorego mogly by sie uczyc i twoje dzieci.Nie dane mu bylo tez wyksztalcic nastepnego pokolenia matematykow.

Gość dziecko...........
Czastkowe losy rodzin, tych ze własnie "dziadków" składaja sie na pozniejszy los calego narodu. pięknie powiedziane :) i prawdziwie

cos ta sie tak czepili!! Przyznaje Ci racje i tez juz stad uciekam!

Gość przeprowadzmy wiwisekcje
szczegolowe opisywanie zbrodni wojennych nie wnosi nic do tematu, natomiast wprowadza element szantazu emocjonalnego a piszace tu pokolenie wojny nie zaznalo, czerpie wiedze z opowiastek dziadkow i literatury, a sili sie na ocenianie dziejow owych czasow bezsens totalny na wstepie zadalabym sobie pytanie: KTO mordowal i KTO (I CZY) oczekuje nagrody? czy chodzi tu o ODZYSKANIE? odwroccie sytuacje i odpowiedzcie samym sobie: czy WY nie dochodzilibyscie swoich praw? zreszta, zwykly czlowiek i tak nie ma wiekszego wplywu na polityke, prowadzona przez panstwo :O

No cóż...temat rzeka , znam wiele przykładów w jaki sposób Polscy żołnierze mordowali żołnierzy z Ukraińskiej Powstańczej Armii...czyli UPA...nie jestem ukraińcem , nie jestem Rosjaninem , nie jestem Niemcem . Jestem Polakiem , który wie , ze Polska armia walczaca z Ukraincami nie była swieta.A słyszałem to od mojego dziadka , który miał tego pecha i z nimi walczył...Oczywiście tego co zrobili Niemcy podczas drugiej wojny światowej nie przebije żadna zbrodnia.Nie ma czego porównywać , szkoda słów...A słysząc jakie roszczeniamają nasi sąsiedzi z \"tfu\" tego narodu ponad wszystko , można żałować , że nie zostali wyniszczeni tak , jak sami planowali to zrobić z innymi.

Gość
Popieram niestety autorke.Natomiast nie moge zrozumiec,w glowie mi sie nie miesci to,ze niektorzy Polacy powtarzaja za wrogimi nam pismakami te oszczerstwa pod naszy adresem.Obejrzyjcie to. http://www.itvp.pl/informacje/video.html?channel=499&form_id=484&genre_id=503&site_id=746&page_size=12&page_no=3&sort_direction=2&sort_by=1 Nastepnie wpisz w wyszukiwarke:sprawa dla reportera i tam na stronie nr.3 odnajdzcie temat: 1.Rozrachunki Polsko-niemieckie. na stronie nr 2-\"Ofiary niemieckiej zbrodni wojennej. Czy nie uwazacie,ze z naszej strony jest delikatnie mowiac dziwne,zeby Niemiec-z tego programu mowil nam,co powinnismy robic?A czlowiek ten jest nam zyczliwy,jak rzadko ktory Niemiec.Taka jest prawda.

Gość
Male sprostowanie-okazuje sie,ze od razu na stronie tytulowej jest sprawa dla reportera.Wystarczy po wejsciu na nia, przejsc od razu do strony 2 i 3,zeby odszukac oba tytuly.