Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ann_

Nie dosc ze mordowali to jeszcze oczekuja nagrody- NIEMCY

Polecane posty

Trzeba byc naprawde bezczelnym aby oczekiwac od Polski czesci zabytkow. Nie dosc ze zamordowali tysiace Polakow, to jeszcze chce nam zabrac dobytek narodowy. Nienawidze tego kreju, jego mieszkancow i jezyka. Chcialabym aby ich takze wybito. Nie jestem rasistką ale Niemcow nienawidze. Kiedy czytam opisy tych niewinnych ludzi, co z nimi robiono, jak zabijano, te biedne dzieci ... placze z tej nienawisci :(:( Oczywiscie mozna powiedziec ze przeciez teraz kraj jest inny, nie ma hitlerowcow ... Oni wszyscy sa tacy sami:O

po pierwsze nie wszyscy sa tacy sami, tak jakbys o wszystkich polakach mowila ze wszyscy to zlodzieje, oszusci, itp... jak sie czujesz? fajnie?..:o poza tym polacy tez nie byli grzeczni i tez swoje zrobili w przeszlosci, wydaje mi sie ze kazdy kraj \'\'ma cos na sumieniu\'\' a sprawa zabytkow, no tutaj przesadzaja ale zwykly szary czlowiek nic nie moze zrobic

w takim razie powiedz co zrobili Polacy ?? Niemcy powini szanowac Polakow chocby za to co ich przodkowie zrobili. I to wcale nie bylo tak dawno, wielu z tych niemcow jeszcze zyje i ma sie bardzo dobrze

nie wiem co zrobili polacy bo historia sie nie interesuje ale jestem pewna ze jak jakas wojna byla to nikogo nie oszczedzali... wiem ze niemcy zaczeli II wojne sw. i ze oni wszystko czynili, zabijali, itp... to wy teraz do niemiec nie pojedziecie bo kiedys zyl tam hitler?! no ludzie przeciez ci co zabijali na wojnie dawno juz nie zyja a co maja do tego obywatele niemiec? zwykli obywatele oczywisicie...

No wlasnei nie masz pojecia o historii. Polacy nigdy nie mordowali na taka skale. I nie zaprzeczysz rowniez ze osoby ktore mordowaly zyja nadal (oczywiscie sa starzy, niedolezni, maja najlepsza opieke). Ale gdyby obywatele Niemiec i Rzad byli uczciwi i mieli choc troche serca nie oczekiwaliby zabytkow od Polski. Tak samo w moim miescie. Jestem z Olsztyna, niemcy co chwila tu przyjezdzaja na wycieczki i potem zadaja od miasta tych ziem. Bo co? Bo kiedys byly ich?? W takim razie Polska powinna byc jednym z najwiekszych panst w europie. Kiedys przeciez jej granice byly ogromne .... az zal dupe sciska :O

Gość szprota999
spedzilam w niemczech rok jako operka. z jakas nienawiscia ze strony niemcow sie nie spotkalam - moze odrobine wyzszosci, ale to wszystko. ale kiedys rozmawialam z dziecmi ,ktorymi sie opiekowalam i ich matka, wlasnie na temat wojny. no i wychodzi na to , ze oni sa przekonani o winie hitlera, ktory byl zlym czlowiekiem, natomiast przemilczaja fakt, ze za tym hitlerem poszly miliony innych ludzi. czyli, że wine calego narodu spychaja na jednego hitlerka, tak jakby to on on jeden rozpetal wojne, walczyl, stawial obozy itd. niemcy usuwaja ze swiadomosci niewygodne dla nich fakty, tym samym maja teraz takie wybujale ego i zero samokrytycyzmu

Gość -0-
Ann: bawi Cię nakręcanie siebie i innych durnymi topikami i podsycanie nienawiści? a o WYBACZANIU słyszałaś? To trudne, ale nie - niemożliwe. Nie musisz mi odpowiadać, bo już tu nie mam ochoty zajrzeć. Odpowiedz sobie sama w duchu PROSZĘ. I nim klikniesz następny raz, proszę MYŚL i CZUJ.

NIe, nie bawi mnie to. Przebaczac owszem umiem, moglabym przebaczyc niemcom, jednak gdyby oni okazali choc troche skruchy. Ja takze znam wielu niemcow, tylko ze mlodych i ich ucza w szkole ze sa niewinni ze wina lezy po stronie Polakow, ze gdyby nie wybuchloby Powstanie Warszawskie niec by im sie wtedy nie stalo. Ucza rowniez ze niemcy dzialali pokojowo. owszem mordowali ale byli zaslepieni Hitlerem ... no sorry ale cos jest nie tak :O

Gość oczy sarnie i łosie też
Trzeba mieć swiadomośc przeszłosci. Trzeba patrząc na mapę widzieć, ze Polska nadal leży pomiędzy Rosją a Niemcami. Trzeba mieć świadomość, ze Niemcy zostały pokonane i spacyfikowane dość skutecznie. Należy zrozumieć, ze obecność USA militarna i polityczna w Niemczech i w ogóle w Europie jest jaką taką gwarancją spokoju i temperowania nadmiernych ambicji Niemiec. Warto też zwrócić uwagę, że Niemcy bardzo niechętnie płacą odszkodowania. Wypłaty dla robotników przymusowych, to była żenada. Ale nie można kierować się nienawiścią. Dzisiejsze Niemcy to jednak nie to samo co Niemcy weimarskie, współcześnie żyjący Niemcy nie są odpowiedzialni za zbrodnie swoich ojców, dziadków...

Aha, mordercom nie wybaczam i uważam, ze powinni być ścigani aż do śmierci, bez względu na ich wiek i stan zdrowia.

masakra ile nienawisci... polacy tez swoje wymordowali, jak weszli do niemiec to mordowali i gwalcili co sie ruszalo... takie jest prawo wojny... nie ma pieknych obrazkow, zolnierze maja spaczona psychike, widzieli tyle zla, ze juz sami nie wiedza co jest dobre owszem niemcy dali nam popalic, ale nie tylko oni, rosjanie tez byli oprawcami... austryjacy tez... to co mamy nienawidziec caley swiat?? jak kaczynscy mamy udawac, ze jestesmy pepkiem swiata... ze powinni nam sie klaniac bo jestesmy \"chrystusem narodow\" ?? no sorry, ale to juz lekka przesada... jestem w niemczech od 2 lat, mam wielu znajomych niemcow i wszyscy wiedza, ze II WS byla ich wina, wiedza ze hitleryzm byl zly... nie udaja, ze to kogokolwiek innego byla wina, ale nie mozna tez mowic, ze to jest wina mlodego pokolenia... co maja do tego ludzie co sie juz po wojnie urodzili?? to tak jakby potomkowie von jungingena mieli pretensje do potomkow jagielly ze ich pra pra rodziny wybil pod grunwaldem... no ludzie wezcie sobie troche na wstrzymanie. a domagaja sie swoich zabytkow tak samo jak my sie domagamy naszych... ile juz zostalo skonfiskowanych ksiazek co byly przed wojna w jagiellonce mozna by wymieniac wiele rzeczy, ale po co?? bedzie komus po tym lepiej??

Wojna to wojna i ludzie dziczeją ale to jak Niemcy dali się pokierować przywódcom którzy w machinę wojenną wpisali eksterminajcję całych narodów, nie ma precedensu w dziejach nowożytnych. To najlepiej świadczy o tym że to w całości chora nacja a my powinniśmy o tym pamiętać i pogardzać całym tym narodem, zamiast bawić się - jak mięczaki - w wybaczanie czy dawanie im czegokolwiek. Zgadzam się z Ann... My, widocznie w odróżnieniu od niektórych, którzy porówują ludobójstwo i wielowieczną nienawiść do Słowian do pospolitych przestępstw jak kradzież, czytałyśmy relacje ocalałych z wojny.

"masakra ile nienawisci... polacy tez swoje wymordowali, jak weszli do niemiec to mordowali i gwalcili co sie ruszalo... takie jest prawo wojny... " to proszę o PRZYKŁADY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zrozum, że są narody i państwa mniej obciążone zbrodniami wojennymi i są takie, u których obfitość niezwykła. Żadna armia zapewne nie jest wolna od takich zjawisk ale bez przesady. Poza tym a niby to kiedy Polacy weszli do tych Niemiec? W 44 u boku Sowietów? Czy z zachodu? To się w ogóle nie liczy. Skala niewielka i jakoś nawet na zachodzie nie zarzuca się Polakom mordów na Niemcach. Wypadki napewno były ale nie masowe bo by nas dawno w tej kwestii nasi sąsiedzi z zachodu uświadomili.

co do UPA, to samo robili Polacy tam na kresach tak wyglądają konflikty narodowościowe, nawet współcześnie (vide wojna w byłej Jugosławii) zresztą co by nie pisać, nie umniejsza to zbrodni niemieckich, jak i faktu że jako naród nie czują wstydu a nawet niektórzy politycy śmią mieć roszczenia wględem np Polski

Gość jak chcą zwrotu swoich
zabytków:D, to niech oddają nasze :classic_cool: Ciekawe czy będzie im sie to opłacało:D

ta, nic sie nie liczy, polacy to sa w ogole dobrzy ludzie, co zawsze nadstawiaja 2 policzek o naiwnosci ludzka...

Trzeba pamiętać, że na tradycyjną u Prusaków (niekoniecznie wszystkich Niemców) niechęć, nieawiść i pogardę dla Polaków, nałożyła się propaganda nazistowska. Efekt był taki, że mordowanie Polaków było za przeproszeniem "świętym obowiązkiem Niemca". W Polsce nigdy nie było takiej propagandy nienawiści i nietolerancji. Jesteśmy zapóźnieni cywilizacyjnie ale nie we wszystkim jesteśmy, byliśmy gorsi. Takiej władzy jaką Niemcy i Rosjanie sobie wybrali, ustanowili, jaką dopuścili nigdy w Polsce, naród z własnej woli czy głupoty sobie nie wybrał.

Gość pamietajcie polski
naród to mordercy :classic_cool:, ktorzy mordowali bezbronnych i dobrodusznych niemców :classic_cool: Pamietajcie, niemcy to narod panow i zawsze mają racje :D:D:D

jak chcą zwrotu swoich zabytków , to niech oddają nasze Ciekawe czy będzie im sie to opłacało Brawo! Myślę tak samo. Poza tym nalezy wykorzystywać tą przewagę w polityce. Mamy a jak chcecie dostać z powrotem to się musicie postarać.

kolejna historia, nie mam pod reka przykladow, ale takowych jest wiele, historia niemiec opisuje wejscie polakow do berlina, odbijali sobie to co niemcy robili polakom... wojna wypacza calkowicie psychike ja nie bronie niemcow, ale nie uwazam, ze mam nienawidziec swoich znajomych bo sa kolejnym pokoleniem po hitlerowcach. tak samo nie uwazam, ze mam nienawidziec rosjan, bo bym musiala po czesci siebie nienawidziec... a po za tym poczytajcie sobie o wojnie w mexyku lub wietnamie, co amerykanie tam robili... nie tylko w polska ma smutna przeszlosc

wydaje mi sie ze umieszczanie tych tortur jest nie na miejscu, kazdy wie co sie wydarzylo i na jaka skale...poza tym wojna to wojna, to nie jest plac zabaw-taka prawda... poza tym niemcy szli za hitlerem bo on obiecywal dla nich lepsze zycie, lepsze panstwo, itp...byli w niego zapatrzeni bo on byl ich \'wodzem\'\' i im to obiecal-proste... poza tym jesli nie macie szacunku do niemcow( nie wiem czemu, przeciez nei wszyscy zyli w czasach hitlera) to nie mozecie miec szacunku do polakow... ok niemcy zabijali bo to wojna ale jak wytlumaczyc ze w belgii 2 nastolatkow czy ile ich tam bylo zabija belga przez glupia mp3 ??!! tutaj nikt nie patrzy na to bo to tylko jeden czlowiek, to co z tego ze jeden czlowiek?!wojna to bestialstwo tak samo jak zabojstow dla glupiel mp3...

Gość Niemcy nadal nienawidza
Polakow, ba uwazaja, ze to my ich skrzywdzilismy, zabierajac ziemie:O Kiedy slysze o ludziach, ktorzy jezdza do Niemiec zajmowac sie starymi dziadami, mdlo mi sie robi:O Jak szanujacy sie Polak moze podcierac dupe jakiemus ss-manowi:O

Gość a jakich makabrycznych zbrodni
dokonywali Japonczycy na Chinczykach? A czerwoni Kmerzy? A to , co sie dzije w Afryce? A chocby b. Jugosławia? Niestety , niektorzy ludzie sa okrutni, niezaleznie od nacji i wojna wyzwala takie makabryczner instynkty, Co do Niemcow - tez ani ten język,ani mentalnosc mi nie lezy - ale wlasnie wrocilam z terenow b. NRD - przeciez to tez kraj postkomunistyczny, a jaka roznica, na nasza niekorzysc - czysto, porzadek, ludzie usmiechnieci - a po przejechaniu naszej granicy niestety syf i chamstwo bije w oczy. Przykro mi bylobardzo, boraczej Niemcow nie lubię,ale pomyslalam, ze oni musza czuc przynajmniej lekka pogarde - tak jak my, kiedy widzimy totalnie zasyfione drogi i wioski w bylym ZSSR.

poza tym tak jak mowil moj nauczyciel od historii - polska lezy pomiedzy dwoma potegami - niemcami i rosja, i zawsze jak bedzie jakis konflikt to polska ucierpi najbardziej przez polozenie... poza tym wiesz co jesli ktos nie ma na chleb to i bedzie podcieral dupe takiemu ss-manowi, tylko wiesz nie kazdy starszy niemiec byl ss-manem! poza tym ja nie rozumiem, w dziejach swiata bylo tyle wojen, tyle zlego sie dzialo i w takim razie caly swiat powinien byc znienawidzony bo w tym i w tym roku byla ta wojna i tylu ludzi zginelo....

Gość znudzony człek
Kaczki sobie robia kampanie nic ponadto - chca sie postawic w roli jedynego obrońcy polskiej racji stanu :) Od dawna Niemcy upominaja sie o berlinke i inne dzieła sztuki , upominaja sie też o zagrabione przez Armie Czerwona dzieła które sowieci wywieźli do ZSRR. Od dawna sa prowadzone akie dyskusje nie rozumiem więć skąd nagle takie zainteresownaie tym/ i cieszcie sie że chcą jakies stare nuty motzarta a nie Wrocław czy Olsztyn

konflikty pomiedzy panstwami najczesciej rozwiazywane sa poprzez wojne i nikt tego nie zmieni... a co sie teraz w iraku dzieje?! tez polacy zabijaja jak trzeba wiec nie gadajcie ze to tylko niemcy tacy zli sa... poza tym tak jak napisalam ze hilter obiecywal duzo i dlatego oni mu wierzyli i za nim poszli..

Gość do fajna madchen
tylko że niemcy tak na dobra sprawę nigdy sie nie rozliczyli finansowo z Polską, co zrobili np. z Izraelem czy Francją. czy to nie polski rząd proponował niemcom rozliczenie zerowe??? I zakończenie wzajemnych roszczeń?? NIEMCY NIE BYŁY TYM ZAINTERESOWANE:O

kolejna historia... jak bede chciala to polakow we wszystko wmieszam, bozawsze sie wp*eprzaja gdzie ich nie sieja, a pozniej maja pretensje, ze sa poszkodowani, w kazdej wojnie brali udzial, chociaz ich nikt nie zmuszal, szli bo chcieli... a jak nam nikt nie pomaga, to pretensje... teraz 2 kaczki probuja swiat zawojowac i robia wielkie problemy a tacy jak Ty ida za nimi, dokladnie tak samo bylo z hitlerowcami, tez wiezyli wodzwi i tez uwazali, ze maja racje i robia to dla lepszego jutra, tez byli patriotami... wiec moze o was beda mowili kaczuchy w przyszlisci... w polsce maltretuja murzynow, bo maja inna skore, ale to sie nie liczy, znecaja sie nad homodseksualistami, ale to tez jest ok wedlug Ciebie... zydow to by do nogi wyplenili, tak samo cyganow, rumunow, rosjan.... i to sa mlodzi ludzie i to sie dzieje teraz dzisiaj strach wyjsc na ulice wieczorem, bo mozna nozem dostac lub byc zgwalconym.. ale polacy to spokojni i dobry ludzie... szkoda slow

poza tym nie jestescie pokoleniem ktore przezylo wojne i moge powiedziec ze nic wam do tego, to nie wy powinniscie wyskutowac na ten temat, nie was to dotyczy, dotyczy to waszych dziadkow, pradziadkow ale nie was! poza tym nie bojcie sie, niemcy moga sobie prosic o oddanie jakichs dziel, ale polska i tak nie odda wiec sie tak nie podniecajcie