Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Kompulsowczka bezradna

Kompulsy - choroba czy zwyk艂ae 艂akomstwo? zapraszam do dyskusji.

Polecane posty

Go艣膰 kompulsywna11
Dr Szpec, jezeli ktos w kompulsach siedzi od lat, to sama swiadomosc od czego sie to wszystko zaczelo nic nie da.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kompulsywna11
Ja w koncu przerwalam ciag jedzenia i zaczelam rozsadna diete(musialam bo po ostatnim amoku przytylam 40kg), ktora trwala 5 miesiecy. 5 miesiecy bez ani jednej zalamki, schudlam 35kg, po czym w swiet BN wszystko peklo i obzeralam sie dzien w dzien az do 8 czerwca. Przytylam oczywiscie 20kg. Teraz jestem od ponad 2 tygodni na diecie, ale juz nie potrafie wykrzesac z siebie tego optymizmu, bo wiem, ze tak jest zawsze: dieta, ja pelna nadziei, ze to naprawde juz ostatni raz, po paru tygodniach/miesiacach zalamka i wpadniecie z powrotem w amok jedzenie, obiecywanie sobie codziennie, ze to ostatni raz:O

Udost臋pnij ten post

Ja nie pisze o swiadomosci, ale o zwalczeniu problemow natury psychicznej. A to mozna osiagnac poprzez prace nad soba, ktora mozna przeprowadzic na 2 sposoby: a) z pomoca innej osoby - np. psycholog b) bez pomocy innej osoby - zainteresowanie sie tematyka psychologii, szczegolnie dziedzina: psych. osobowosci, psych. spoleczna, psych. motywacyjna. Tak samo jak wiedza psychologiczna, w zwalczeniu kompulsow, pomoze wiedza z dziedziny dietetyki. Poza tym powyzsze "wiedze" ;) sa bardzo przydatne w zyciu, polecilbym je nawet osobom, ktore z kompulsami nie maja nic wspolnego.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kompulsywna11
Mam ogromna wiedze jesli chodzi o zdrowe odzywianie, jestem w pelni swiadoma skad sie wziely moje problemy(o tym sie wlasnie mowi u psychologa), ale po tylu latach autodestrukcji nie mozna ot tak zmienic swojej psychiki, ktora tez sie bezlitosnie niszczylo. Przejscie na zdrowa diete nie jest rozwiazaniem problemu tylko jego czescia.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kompulsywna11
0 slodyczy, bialego pieczywa, dostarczanie organizmowi zdrowych tluszczow, duzo owocow, warzyw, weglowodany zlozone, duzo zielonej herbaty, wody itp. Po paru tygodniach takiej diety potrafie opanowac sie z jedzeniem zlych rzeczy, ale i tak marze tylko o jednym: o kupieniu siaty slodyczy i poczuciu znow tej blogosci.

Udost臋pnij ten post

Moje prywatne zdanie oparte na wieloletnim doswiadczeniu wlasnym. Kompulsy to nic innego niz nie ustabilizowany cukier we krwi. Wystarczy tylko zmienic diete, ograniczyc maksymalnie WSZYSTKIE weglowodany proste, trzymac cukier na tym samym poziomie w ciagu dnia i mija jak reka odjal. Cukier sam sie zaczyna stabilizowac juz po tygodniu diety niskoweglowodanowej. Poza zmiana diety pomaga ograniczenie kawy, wszystkich napojow typu cola, wykluczenie slodzikow i cukru z diety, suplementacja chromem i witaminami z grupy B. Z popularnych diet : Atkins, South Beach Diet Warto przeczytac o insulinie i indeksie glikamiczny Bulimie, alkoholizm i kompulsywne jedzenie laczy jedno, nadwrazliwosc na cukry proste, ten sam schemat uzaleznienia. Cukier jest uzywka, objawy odstawienia to trzesace sie rece, ataki niepohamowanego obzarstwa, agresja, depresja, smutek... Kompulsywnego jedzenia nie da sie wyleczyc inaczej niz zmiana diety, wszelkie psychoterapie i leki moga byc przydatne ale podstawowe znaczenie ma dieta. Bede trzymala kciuki bo sama przechodzilam przez to paskudztwo i wiem dokladnie jak to boli. Pozdrawiam cieplo :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 numer 15190
Ja fakt m贸j stan obecny zawdzieczam mojej diecie. Najpierw 1000kcal. potem 800kcal i w ko艅cu 600kcal. Po diecie nie przyty艂am o dziwo, jojo nie by艂o przez pierwsz 2 lat, jad艂am ok 1200-1800kcal (mam prac臋 siedz膮c膮 i ruch ograniczam do minimum) do niczego nie t臋skni艂am, od s艂odyczy trzyma艂am si臋 jak najdalej. Potem wyjazd ze znajomymi do Stan贸w, nie chcia艂am by wiedzieli 偶e jestem tak jakby "ci膮ge na diecie" mimo 偶e ju偶 si臋 nie odchudzam, jad艂am "normalnie" jak dla przeci臋tnego cz艂owieka. Wr贸ci艂am do domu i si臋 zacze艂o piek艂o, kt贸re trwa sobie do dzi艣 :((

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 adziela
wyjd臋 z biura ok 21 i zawsze jest tak : przyjd臋 do domu i z偶eranie lod贸wki, spr贸buj臋 si臋 zmusi膰 do zostawienia jej, nie wiem czy mi si臋 uda, bo to na艂贸g. Musz臋 si臋 opanowa膰.A co b臋dzie jak poczuj臋 si臋 藕le i zaczn膮 mi dr偶e膰 r臋ce i si臋 spoc臋 ? Wypij臋 herbat臋 z jedn膮 艂y偶eczk膮 cukru. Wierz臋 偶e si臋 uda :-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 voguegirl
U mnie wszystko zaczelo sie od zespolu jelita nadwrazliwego. nagle cialo przestalo mnie sluchac i swiat mi si臋 zawali艂. z choroba mecze sie od 4 lat. Przechodzilam rozne diety, ale zawsze predzej czy pozniej je lamalam. Jestem szczupla, ale czuje, ze jak tak dalej bedzie stane sie gruba i moje cialo zacznie byc nie tylko okropne od wewnatrz ale i zwierzchu. A zaczelam sie obzerac ze zlosci na brzuch bo mnie ,,nie sluchal\'\'. Biore enzymy wiec nawet juz nie choruje tak jak kiedys i wiem, ze jakbym scisle przestrzegala diety moglabym wyzdrowiec. ale same wiecie jakie to trudne na poczatku rzygalam po napadach, ale pozdzieralam palce, brudzilam wlosy i czulam sie jak smiec, gdy tak lezalam na kafelkach w lazience. no wiec teraz tylko jem i czekam na przyplyw sily albo pomocna dlon, zeby sie z tego bagna wyrwac

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 bayaderka
Do voguegirl : O pomocn膮 d艂o艅 mo偶esz poprosi膰 zawsze:) Prosz臋 Ci臋 tylko o jedno.. nie staraj si臋 odchudza膰. Je艣li uwa偶asz, 偶e jeste艣 szczup艂a (albo po prostu dobrze czujesz si臋 w swoim ciele) to nie zmieniaj tego na si艂臋. U mnie zacz臋艂o si臋 w艂a艣nie od odchudzania. By艂am chuda ale g艂upiutkie ocz臋ta widzia艂y nadmiar t艂uszczu. I tak zamiast si臋 odchudzi膰 (z reszt膮 niepotrzebnie), przyty艂am i wp臋dzi艂am si臋 w kompulsy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zyghzak
Hej, my艣l臋, 偶e trzeba zacz膮膰 od NORMALNEGO JEDZENIA. Przez jaki艣 czas nie my艣le膰 o diecie, po prostu: 1. nie je艣膰 po kryjomu 2. nie dopycha膰 si臋, je艣li czujesz si臋 pe艂na (je艣li trudno wyczu膰 ten stan, to na przyk艂ad w towarzystwie je艣膰 mniej wi臋cej tyle, co inni) 3. nie odmawia膰 sobie ulubionych potraw (frustracja zwi膮zana z ci膮g艂ym napi臋ciem i samokontrol膮 pr臋dzej czy p贸藕niej spowoduje kompuls) 4. znale藕膰 sobie interesuj膮ce zaj臋cie 5. zaakceptowa膰 siebie i swoj膮 wag臋 I pami臋ta膰, 偶e ci膮g艂e niezadowolenie z siebie w niczym nie pomo偶e!!! Ustali艂am te zasady dla siebie, kiedy zrozumia艂am, 偶e mam problem podobny do Waszego. Pomog艂o:) czego wszystkim kompulsowiczkom 偶ycz臋 Trzymajcie si臋 dzielnie:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 olenika
S艂ysza艂y艣cie mo偶e o anorektyczce kt贸ra wpad艂a w kompulsy - mia艂am 42 kg w wakacje to moja n ajni偶sza waga a przedtem i potem d艂ugo utrzymywa艂am 45kg ale od nowego roku zacze艂am szale膰 i ob偶era膰 si臋 wieczorami obecnie 52kg - to nie jest normalne! jem mimo i偶 mi brzuch wysadza... Znalaz艂am w sobie teraz du偶o motywacji - trafi艂am na nazw臋 kompulsy i postanowi艂am si臋 zmieni膰 - 2tygodnie trzymam diet臋 do 1000kcal. Moje porady; - wyj艣膰 z domu w godzinie kt贸rej najbardziej chce si臋 je艣膰 - na film zrobi膰 lekki budy艅 - (p贸艂 mkeka, p贸艂 wody) lub kisiel - doskona艂e zapychacze - je艣li do czego艣 bardzo Ci臋 ci膮gnie wyrzu膰 to w choler臋! - usta艅 nad blach膮 ciasta i powiedz "nie boje si臋 ciebie, nic mi nie zrobisz, dotknij (albo wal pi臋艣ciami) umyj r臋ce i odej藕 - gdy zn贸w najdzie ci臋 ochota powt贸rz :) - zje艣膰 kolacje w towarzystwie, - zj臋艣膰 kolacje w knajpie - we偶 ograniczony bud偶et- ogranicza porcje -nie trzymaj w domu otwartych opakowa艅 s艂odyczy - i艣膰 pobiega膰 - i to tak d艂ugo a偶 wr贸cisz do domu i padniesz na 艂贸偶ko ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 zupelnie nie wiem co robic
olenika, ty nadal jestes anorektyczka. teraz jest 1000, za miesiac bedzie 800, za dwa 500 a za trzy wydzielisz sobie butelke mineralnej i jedno jablko dziennie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ja si臋 nie znam za bardzo
Nie czyta艂am od poczatku, sorry. Ole艅ka twoje kompulsy to wynikaj膮 z niejedzenia, po prostu organizm si臋 buntuje, te偶 tak mia艂am jak by艂am na studiach, sporo wtedy przyty艂am, bo potrafi艂am nie je艣膰 przez tydzien a potem jak mia艂am okazj臋 to najada膰 si臋 do syta, okazji by艂o coraz wi臋cej, to po prostu naturalny odruch bo organizm uzupe艂nia zapasy. Jesli cierpisz na anoreksje to ci臋偶ko ci b臋dzie zaakceptowa膰 siebie, ale z napadami g艂odu mo偶na sobie radzi膰 racjonalnie, jedz膮c regularnie, dostarczaj膮c wszelkich sk艂adnik贸w, nawet czasem co艣 s艂odkiego warto zje艣膰 偶eby si臋 za jaki艣 czas nie rzuci膰. A co do os贸b kt贸re tyj膮 bo w艂a艣nie lubi膮 si臋 najada膰 do syta, odreagowuj膮 problemy przy otwartej lod贸wce, nape艂niaj膮c 偶o艂膮dek to proponuje znale藕膰 inny spos贸b odreagowywania najlepiej sport, albo worek bokserski, jestem wkurzony to zamiast do lod贸wki to 15 minut przy worku, jestem smutny to zamiast blachy ciasta to na dw贸r pobiega膰. Tak na serio to mam wra偶enie 偶e dla niekt贸rych kompulsy to w艂a艣nie zwyk艂e 艂akomstwo i tylko zas艂aniaj膮 si臋 tym 偶eby udawa膰 偶e sa naprawde chorzy i 偶eby mie膰 wym贸wk臋 i nic z tym nie robi膰. Wiem po sobie bo jestem 艂akomczuchem czasem po prostu lubie zje艣膰 i nie t艂umacze tego 偶adn膮 chorob膮, na codzie艅 staram si臋 je艣膰 racjonalnie i zdrowo ale s膮 dni 偶e non stop podjadam, ale nie zabijam w ten spos贸b smutk贸w, nie zabijam czasu i nie mam po tym wyrzut贸w sumienia, bo przecie偶 cz艂owiek musi je艣膰, po prostu jem bo lubi臋.

Udost臋pnij ten post

C贸偶...ja nic wi臋cej nie musz臋 dodawa膰, bo wi臋kszo艣膰 wypowiedzi to tak jakby o mnie. Najgorsze jest to, 偶e cz艂owiek jest 艣wiadom przyczyn, 艣wiadom skutk贸w, a jednak dalej je i napycha si臋 do granic mo偶liwo艣ci. Eh...od poniedzia艂ku by艂o idealnie, nie za ma艂o nie za du偶o, a wczoraj...ca艂y dzie艅 super....wieczorem...zupa z ziemniakami, ca艂a czekolada toffi, serek wiejski i lizak...mia艂am wytrzyma膰 tydzie艅, ol艣ni膰 wszystkich p艂askim brzuszkiem... :( Nie jestem gruba, 56 kg przy 162. Fakt, jest za du偶o tam czy tu, ale nie jest tragicznie. Jak tak dalej b臋d臋 wpier...to mo偶e by膰 katastrofa w najbli偶szym czasie. ;( Najgorsze jest to, 偶e dwa tygodnie przed 艣wi臋tami osi膮gn臋艂am prawie sw贸j cel, czyli 50 kg. Kompulsy mnie zbij膮 kiedy艣.... :( I tak si臋 to ci膮gnie od 3 lat prawie...dieta, a potem ob偶arstwo...i tak w k贸艂ko. Chocia偶..mia艂am rok przerwy w kompulsach, ale wtedy nie my艣la艂am o odchudzaniu. A teraz d膮偶臋 do idealnej sylwetki i nie potrafi臋 sobie sama z tym poradzi膰. Co przyniesie dzisiejszy dzie艅?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 olenika
Ja chce pom贸c gdy偶 wiem jakie to okropne... CO ZROBI膯 ABY ZAPOBIEC NAPADOWI ? 1. nie stosuj g艂od贸wki... je艣li wiesz, 偶e zako艅czy si臋 ona napadem (lepiej jedz regularnie ma艂e porcje) 2. nie my艣l o jedzeniu... • pozwiedzaj szlaki rowerowe w okolicy, na rowerze czas szybciej mija • id藕 na basen (najlepiej sama, bo ludziom zazwyczaj chce si臋 je艣膰 po i pewnie zaci膮gn臋liby Ci臋 do pizzeri) • wybierz si臋 na 1-2 godziny do klubu fitness • wyjd藕 z domu i nie zabieraj ze sob膮 pieni臋dzy • 膰wicz! 膯wicz! 膯wicz! • W艂膮cz sobie jak膮艣 muzyk臋 i pota艅cz troch臋 • Id藕 pobiegaj • Wyjd藕 na spacer z psem • Por贸b jakie艣 notatki • Zr贸b notatki z notatek • Wyrzu膰 do 艣mieci lub za okno to co masz w lod贸wce a o czym teraz my艣lisz aby zje艣膰 • Poucz si臋 • Poczytaj ksi膮偶k臋 • Wybierz si臋 do kina (we藕 pieni膮dze tylko na bilet) • Zobacz jaki艣 film na DVD • Sprawd藕 poczt臋 i odpisz od razu na wszystkie e’maile • Poodwiedzaj blogi i skomentuj notki • Zajrzyj na fora dyskusyjne • Posegreguj swoje mp3 i dok艂adnie je opisz • Napisz wiersz, opowiadanie • Narysuj co艣, namaluj. Por贸b jakie艣 projekty • Napisz co艣 w swoim pami臋tniku, dodaj notk臋 na bloga • Posprz膮taj sw贸j pok贸j, przemebluj go • Wynie艣 艣mieci • Umyj okna • Zr贸b pranie (najlepiej r臋czne) • We藕 k膮piel (d艂ug膮, z pian膮 i 艣wiecami) • Zr贸b sobie manicure, zmyj i zr贸b na nowo • 艣pij Czym r贸zni膮 si臋 kompulsy od ob偶arstwa; 偶ar艂ok je dla smaku z g艂odu, z przyjemno艣ci Kompulsista(je艣li mo偶na tak nazwa膰 je aby je艣膰 aby ukry膰 emocje, nie liczy si臋 co, ani jak ani gdzie... nie liczy si臋 uczusie syto艣ci ani przepe艂nienia 呕ar艂ok nie ma wyrzut贸w sumienia, poczucia winy - kompulsista tak Nie obawiajcie sie ju偶 du偶o zmieni艂am - moge je艣膰 lody, ciastka - spoko... nie uprawiam matematyki - z kompulsami tak偶e od jakiego艣 czasu spoko...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Obca86
Pom贸偶cie mi, prosz臋... Jestem s艂abym cz艂owiekiem. Wci膮偶 si臋 znieczulam, min. jedzeniem. Nie potrafi臋 utrzyma膰 osi膮gni臋tej z ogromnym trudem, satysfakcjonuj膮cej mnie wagi. Kiedy jem czuj臋 si臋 brzydka, gdy chudn臋, r贸wnie偶. Patrz臋 w lustro i my艣l臋 "co z tego, 偶e uda艂o ci si臋 schudn膮膰. Wci膮偶 wygl膮dasz jak kupa. Popatrz na te krzywe z臋by, masywne ko艣ci policzkowe, ma艂e, puste oczy, kr贸tk膮 szyj臋, etc." 呕r臋 i czuj臋 si臋 jak 艣winia, szmata, kurwa. Tak, kurwa. Zniewolona dziwka. Nie ma przy mnie nikogo, kto zechcia艂by mi pom贸c, poda膰 r臋k臋. Wszystko mnie straszliwie boli. Wewn膮trz. Chc臋 odej艣膰, uciec... Gdziekolwiek. W sen, w kosmos, w paranoj臋, w niesko艅czono艣膰, w ciemno艣膰. Nie ignorujcie mnie, prosz臋... Nie znios臋 tego. B艂agam o odrobin臋 uwagi. Skoml臋 o ni膮 jak suka. Brzydz臋 si臋 sob膮.

Udost臋pnij ten post

cze艣膰. mam 19 lat wzrost 170 waga 65 nie pami臋tam juz od kiedy sie ob偶eram. By艂am ma艂a wa偶y艂am 60 kilo do pi膮tej podstaw贸wki mia艂am nadwag臋 - starzy mnie nie kontrolowali a ja ci膮gle jad艂am miecho i tylko siada艂am przed telewizor. Potem moja sis punkowa zrobi艂a mi pranie m贸zgu -przesz艂am na wegetarianizm schud艂am siedem kilo i od tego czasu nie jem mi臋sa. Zacze艂am cwiczy膰 -sztuki walki, taniec. od roku nie ta艅cze poniewa偶 mam kontuzje. wczesniej obzera艂am sie zjad艂am np mn贸stwo zieniak贸w, sa艂atki itd itp obiad jak dla g贸rnika ale zawsze 膰wiczy艂am. Jad艂am zastraszaj膮ce ilosci . Na szczescie cwiczy艂am pare godzin dziennie wiec jakos to spala艂am. Nigdy nie mia艂am ochoty na s艂odkie .NIGDY. tzn kompulsa na s艂odkie zaawsze kompuls by艂 na nromalne na czarny chleb, ser , ziemniaki, makaron itd. po艂 paczki makaronu to dla mnie pestka. Nie cwczie od roku z tego powodu mam zajebistego do艂a, ledwo zda艂am liceum bo rano nie umia艂am wsta膰 z 艂贸zka i ca艂ymi dniami siedzia艂am w domu i jad艂am i jad艂am.... przez ca艂y czas. nie 偶e mi smakuje tylko obsesyjna my艣l ze musze je艣膰 i je艣膰.. czasem 偶o艂膮dek pe艂ny ale m贸zg m贸wi \"je艣c , je艣c\" i jem jem a zwymiotowa膰 nie potrafie. Od roku praktycznie sie nie ruszam jedyne co to godzinny spacer z psem na dzien dla mnie to masakra bo jem wiecej ni偶 wtedy kiedy 膰wiczy艂am i praktycznie siedze w domu non stop. Teraz wakacje , szukam pracy wi臋c... siedze w domu i jem i jem , pogoda piekna a ja p艂acze w 艂贸zku bo nie mog臋 wyj艣膰 sie poopala膰 bo mam kompleksy. starzy nie widz膮 ze jem duzo- zawsze przecie偶 tak jad艂am. Najgorsze jest to 偶e w domu sie gotuje zawsze wiecej ni偶 trzeba i stoi gar z ziemniakami, kapust膮 itd. Kanapk臋 mozna zrobi膰 w 3 s bo wszystko jest pod rek膮;/ Jak jem to nie gryze i jem jem az robi mi sie niedobrze . fuj. kazda dieta to maks 3 dni;/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 agu艣16
Mam 16 lat i chyba od zawsze mam ten sam problem. Cz臋sto w szkole i przed po艂udniem jem normalnie. A potem jest objad w domu. I si臋 zaczyna... Objad 3 dok艂adki, a potem napad. Wsuwam ca艂膮 lod贸wk臋. Wszystko co wpadnie w r臋ce. Ptasie mleczko+s艂one paluszki+mandarynki. Kwa艣na sur贸wka+musel+banan+kanapka+dro偶d偶贸wka+krakersy+艣liwki +banan+mleko+kakao+3batony+bu艂ka+ciasto+drzem. Potafi臋 zje艣膰 naprawd臋 wszystko pomieszane ze wszystkim. I ci膮gle jest tylko "jutro" dzi艣 i tak spiepszy艂am. Jak ju偶 zaczn臋 je艣膰 to nie mog臋 sko艅czy膰. Por贸bowa艂am ju偶 r贸偶nych diet, jedzenia regularnego itp. Czuje 偶e tyje. M臋cz膮 mnie wy偶uty sumienia wi臋c wcinam jeszcze wi臋cej. Czasem g艂oduje i jestem wtdy z siebie dumna. Ale potem zawalam wszystko i 偶re co tylko w 艂apy wpadnie. U mnie w domu zawsze jest duu偶o przysmak贸w w lod贸wce, mnostwo objadu, a to dziadek da mi ciasto, mama sama kusi nak艂adaj膮c kolejne porcje. Eh ja od dzicka mam nadwag臋. Chcialabym je艣膰 normalnie. Czuje jak wszystko wymyka si臋 z pod kontroli :(

Udost臋pnij ten post

Agu艣, ja mia艂am tak samo. Nawet jak w pracy dawa艂膮m sobie rad臋, to w domu by艂 obiad...potem dok艂adka...potem atak na lodowk臋, kolacja...Nie umialam przesta膰. Od lipca jestem na diecie...Trudno nazwa膰 to diet膮...raczej staram si臋 zdrowo od偶ywia膰. Moje zasady - 1300-1500 kcal (kiedy 膰wicz臋) - dla Ciebie na pewno za ma艂o; ja mam 25 lat i metabolizm mi zwolni艂. 1. Obfite 艣niadanie - na dobry pocz膮tek dnia 2. drugie 艣niadanie 3. Zdrowe produkty: chleb pe艂noziarnisty, chuda w臋dlina, twar贸g 4. Od razu po jedzeniu siadam na kompa albo wychodz臋 z domu (nie czuj臋 si臋 NAJEDZONA - do m贸zgu dopiero po ok. 15 min dociera, 偶e ju偶 JAD艁AM i nie jestem G艁ODNA) 5. Jem wszystko, ale po trochu - np. jak mama przyniesie s艂odk膮 bu艂k臋, kroj臋 ma艂y kawa艂eczek, reszt臋 zostawiam 6. Nie robi臋 du偶ych prxzerw mi臋dzy posi艂kami 7. Kolacja - bardzo lekka - te same zasady: zaj臋cie po kolacji 8. 膯wicz臋 i licz臋 kalorie (tak mniej wi臋cej;) - szkoda mi si臋 wtedy ob偶era膰 Mam swoje ma艂e pora偶ki - np. dzi艣 zjad艂am za du偶o paluszk贸w. To nie by艂 kompuls, ale czuj臋 si臋 niekomfortowo, bo by艂o niezdrowe... Mam nadziej臋, 偶e cho膰 troszk臋 Ci pomog臋. Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 agu艣16
Thnx za rady :) No dobra kiedy艣 musz臋 si臋 zmieni膰. Dzi艣 nic nie podjada艂am. Napadu nie by艂o. A mia艂am rano ochot臋. My艣licie 偶e jak b臋d臋 jad艂a codziennie: 2 bu艂ki grahamki, kubek p艂atk贸w z mlekiem2%/miska twaro偶eku z rzodkiewk膮, 2 jab艂ka, jogurt owocowy i objad to si臋 w ko艅cu uda? A no i od wrze艣nia chodz臋 na ta艅ce 3h tygodniowo :) Mo偶e dorzuc臋 te偶 0,5h basenu w sobote. Ehh. Mam narazie wag臋 chyba normaln膮 BMI23. Ale mi臋艣nie wa偶膮 wi臋cej ni偶 t艂uszcz. A ja czuje 偶e mam sam t艂uszcz. Jak to si臋 nie sko艅czy to szybko znowu wr贸c臋 do nadwagi. Obej偶a艂am sobie zdj臋cia z dzieci艅stwa i na KA呕DYM co艣 jem. Serio jade na rowerze- jem, jestem nad jeziorem- jem, plac zabaw- jem! Plusy s膮 takie 偶e mieszkam sama wi臋c je艣li uda mi si臋 wyj艣膰 z mieszkania rodzinnego (tam jem) przed napadem to go unikn臋 :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 agu艣16
A tak pozatym to ostatnio na wycieczce kl si臋 na mnie dziewczyny dziwnie patrzy艂y 偶e tyle wcinam. No bo jak si臋 nie mog臋 rzuci膰 na jedzenie to si臋 napycham podczas posi艂k贸w. Siedzia艂y艣my przy stoliku z panem kierowc膮 i wysz艂o na to 偶e zjad艂am wi臋cej ni偶 doros艂y facet! Ja nie wiem, mam w klasie kole偶anki kt贸re przez ca艂y dzie艅 potrafi膮 zje艣膰 1 kanapk臋, jab艂ko i tale偶 zupy i nic im nie jest. Ostatnio pr贸bowa艂am z mam膮 pogada膰, ale ona m贸wi 偶e ja zawsze tyle jad艂am i 偶e ona te偶 (tylko potem w sklepie narzeka 偶e si臋 nie mie艣ci w 42). Tak wi臋c mnie zlekcewa偶y艂a, a potem si臋 jescze ze mnie 艣mia艂a i 'na pocieszenie' da艂a mi wielki kawa艂 ciasta. No nic od dzisiaj zaczynam je艣膰 normalnie :P Ciekawe ile tym razem wytrzymam?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 agu艣16
Witam. Tu znowu ja. Znowu mnie dopad艂o to cholerstwo. Ostatnio wzie艂am sie za siebie i 2 miesi膮ce wytrzyma艂am na diecie. Ale od Stycznia jestem jak膮艣 jedn膮 wielk膮 pora偶k膮. 2tyg diety, 2 tyg napipszania si臋 s艂odyczami. Przyty艂am ju偶 10kg. HELP.

Udost臋pnij ten post

Najzwyklejsze 艂akomstwo, a wkr臋canie sobie, 偶e to choroba to tylko szukanie usprawiedliwienia- macie jak moja matka- tylko pomyslicie o odchudzaniu i zaczynacie jeszcze wiecej myslec o tym czego nie powinnyscie jesc az w koncu jak to dopadniecie to krzyz panski... moze po prostu lepiej nie ograniczac produktow tylko ich ilosc?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 PULSUJ膭CA
w艂asnie przed chwila po raz ierwszy dowiedzia艂am sie ze moja "przypad艂o艣膰" ma konkretna nazw臋 i nie jest to ob偶arstwo "przedmiesi膮czkowe" (a dok艂adnie 30 dni przed miesi膮czka i 30 dni po... ;). Dziewczyny - czytaj膮c ka偶dy z Waszych post贸w- czytam o sobie samej... ja na dodatek opr贸cz komls贸w mam takie wy偶uty sumienia ze popadam w bulimie i po kazdym napadzie garsciami poch艂aniam tabletki przeczyszczaj膮ce wymieszane z tymi na trawienie, popijam to szklank膮 rozwodnionego octu jab艂kowego i figur膮 1 w liczbie 3-4 szklanki... nie musze chyba opisywac co sie dzieje nast臋pnego dnia. jak jestem w domu to jeszcze p贸艂 biedy, ale jak jestem w pracy to kamufluje kazde moje wyj艣cie do toalety. a do tego wiecznie jstem na dietach. przez te zaburzenia od偶ywiania mam tak rozwalony uk艂d trawienny ze juz praktycznie zadna dieta juz nie dzia艂a. po kazdy ob偶arstwie tak sie siebie brzydze ze nie wychodze z domu i nie moge patrzec na siebie w lustrze... hmmmmmmm....pocieszaj膮ce w tym wszystkim jest to ze widze ze nie jestem sama....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 jasmutna
mysla艂aam ze jestem zwyklym lakomczuchem, a tu czytam i jakb ym czyta艂a o sobie. terazz putanie czy na 100% jestem kompulsem, czy jednak nie. np. teraz siedze w pracy. przyszlam tu z mysl膮 ze zjem sniadanie potem nic, i przed wyj艣ciem winogron (kt贸ry kupilam na pierwsze przerwie). jest 13.30 a ja zjad艂am : - 1, 05 krokieta (kolezaka przynisola a ja oczywi艣cie zarca nie odm贸wi臋) - 2 bu艂ki wieloziarniste, oczywi艣cie z grub膮 warstw膮 masla i na to pommidor (w nadmiernej ilosci bo spadal z kanapki - jakies 3warstwy plastr贸w) - prawie ca艂y 1kilogramowy winogron i co?? mysle aby kupic jakiegos batona. najlepiej snikersa lub ciastka z mas膮.-to mi teraz po g艂owie chodzi. mam wyrzuty sumienia bo tyle zjadlam. jest mi juz niedobrze ale nie, musze wpieprzac. jak z 1h nie mam nic w ustaach to wariuje, o niczym innym nie mysle, na pracy nie moge si臋 skupi膰. jak zjem... jest jeszcze gorzej! wyrzuty sumienia sprawiaj膮 偶e nienawidze samej siebie waze 53 kg i mam 162cm wzrostu, wiem to nie tragedia, a nawet prawid艂owo, ale ja wciaz mysle ze jestem gruba (ogromna opona na brzuchu, wszyzstko mi tu wchodz,bo ramiona, nogi mam jak patyk ) moje zycie prywatne to koszmar, nie moge sie na siebie patrzec. z mezem unikam kontaktu aby tylko "czego艣" nie chcial-to nas zabija. w pracy mi nie idzie :( a najgorsze ze po obzarstwie mowie sobie ze to dosc po czym za chwile juz o obietnicy zapominam i mysle co by tu zjesc. pomocy!!!! dziewczyny a slyszalyscie o 5-htp?? moze to by nam pomog艂o? stosowa艂a kt贸ra艣? zalezy mi na opinii z do艣wiadczenia. pozdrawiam cieplo i zycze wytrwa艂osci w postaanowieniach, kt贸rej mnie niestety braakuje:(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 maly zuczek
cze艣膰 jasmutna :) ja na kompulsy cierpi臋 od p贸艂torej roku. Zaburzenia od偶ywiania to beznadziejna sprawa, rzadko pomagaj膮 leki czy nowe diety, nie jest to te偶 sprawa silnej woli. W walce z chorob膮 liczy si臋 zupe艂nie co艣 innego. Ludzie, kt贸rych znam i kt贸rzy, stosuj膮 pewne zasady 偶yj膮 bez objadania si臋 ju偶 kilka lat- jedna rekordzistka ma za sob膮 ju偶 nawet 13lat bez za偶erania. Ja skromnie dopiero 4 miesi膮ce. Ale to niesamowite uczucie po艂o偶y膰 si臋 wieczorem do 艂贸偶ka bez obola艂ego 偶o艂膮dka, z wdzi臋czno艣ci膮 za ca艂y dzie艅 a rano obudzi膰 si臋 bez wyrzut贸w sumienia. Pozdrawiam Ci臋 serdecznie i trzymam kciuki ;*

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mam dosc, ciagle to samo
mam 21 lat a kompulsy odkad tylko pamieta. Dla mnie 10 kg roznicy w ciagu miesiaca to norma. 10 kg roznicy... SZOK. Potrafie prawie nic nie jesc przez miesiac, aby potem w ciagu dnia zjesc tyle ile w ciagu wlasnie miesiaca. Mam dosc, to mnie wykancza. Myslenie o jedzeniu, potem schudnieciu. Mam dosc, ze ciagle musze zmieniac swoja garderobe, bo nie mieszcze sie w swoje ubrania. Mam dosc mojego zmarnowanego zycia i chorej psychiki. Siebie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 maly zuczek
Ja kiedy艣 przez kompulsy przyty艂am 22kg w dwa miesi膮ce tak偶e potrafi臋 Ci臋 zrozumie膰. Na szcz臋艣ie dzi臋ki jednej prostej metodzie (nie diecie!) mam za sob膮 ju偶 nawet 25kg :)

Udost臋pnij ten post