Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bgrtet

PIERWSZE RUCHY DZIECKA,jakie to uczucie ?? jak kopie? To boli?

Polecane posty

To cudowne uczucie! Najprzyjemniejsze jakie do tej pory przezylam:-) To tak jakby ktos cie pukal w dole brzucha! Sprobuj sie puknac zlozona piastka w podbrzusze, to mniej wiecej cos takiego:-) Tyle ze od srodka:-)

Gość jasne1
Pierwsze ruchy są bardziej jak bąbelki "chodzące" po brzuchu. Niektórzy mówią, że jak motylki lub chomik pod swetrem :-) Bolą pod koniec ciąży jak dziecko kopie po narządach...może zaboleć, ale niekoniecznie.

Gość bgrtet
pytam bo to ciekawe:)

co wy macie z tymi babelkami czy motylkami :D ja zadnych motylkow nie czulam, moja malutka od samego poczatku konkretnie mnie kopala! :D

Gość Mamusia:)
Witam. Ja jeszcze nie wiem w którym dokładnie tygodniu ciąży jestem. Jest to moja pierwsza ciąża. Podczas badan lekarz powiedzial ze jest to ok 12-15 tydz. Od jakiegoś czasu mam takie dziwne zachowania brzuszka, tak jakby bąbelek, choć chyba bardziej takie pojedyncze pluśnięcie. Nie potrafię określić dokładnie. Czy to mogą być ruchy dziecka? od czasu gdy to wystąpiło ciągle myślę tylko o tym co to jest i czy to dzidziuś:) Jak myślicie? :) pozdrawiam wszystkie szczęśliwe mamusie:)

Gość lkjhgfdsa
u mnie tez byly pekajace banki, a wczoraj poraz perwszy wyraznie poczulam kopniaki,

ech a już miałam nadzieje:) cóż będę czekać dalej:)

Gość gryczka
Różne kobiety różnie to odczuwają :-) Ja jestem na świeżo, od tygodnia czuję mojego malucha (jestem w 18tc). Bardzo często kładłam rękę na brzuchu i tak naprawdę pierwsze co poczułam, to leciutkie przesuwanie się czegoś pod dłonią. Z początku nie byłam pewna, czy to nie jelita, ale z dnia na dzień nasiliło się to, a także poczułam już wewnątrz brzucha, bez przykładania ręki takie drgania od czasu do czasu podobne do przeskakiwania nerwu przy niedoborze magnezu :-p W pierwszej chwili było to dziwaczne i nawet się przestraszyłam (choć przecież czekałam na to), ale za każdym kolejny razem wywołuje już uśmiech na mojej twarzy :-) Można to też porównać do pukania ze środka brzucha palcem. Mój mąż, gdy przyłoży mi dłoń do brzucha, też może już wyczuć delikatne puknięcia od czasu do czasu (choć nie czuje wszystkich, które ja, muszą być chyba blisko powierzchni;-) )

Dziś mialam usg i lekarz okreslił mi termin na 24 grudnia:) Najwspanialszy prezent na święta. Teraz jest 16 tydzień wiec będę cierpliwie czekała na ruchy maleństwa i mam nadzieje ze juz niedlugo je poczuje:) pozdrawiam :)

Rozmarzylam sie bo pamietam jak jeszcze niadwno bylam w ciazy i jak moj synek kopal mmnie w brzuchu :) to baaardzo przyjemne zwlaszzca jak dziecko jest duze miedzy 7-9msc. Moj Maz odpowiadal delikatnym puknicieciem w brzuch na kazdy kopniecie syna. Az sie wzruszylam :)

Gość blackly
na poczatku to jakby Cie ktos paluchem od srodka smerał...a potem nieraz czuje dosc mocne kopniaki ^^

Moja córka przez ostatnie 2 mc ciąży lubiła prostować sobie nóżki, tak że rosła mi wielka gula a wszyscy tylko patrzeli czy widać zarys stopki. Ja w tym czasie myślałam, że zemdleję z bólu.

Maleństwo chyba jednak się rusza:) tak jak mówiłam od pewnego czasu czuje te "pluśnięcia" i dziś gdy one znów wystąpiły przyjrzałam się brzuszkowi i w momencie pluśnięcia na brzuszku widoczne było małe wybrzuszenie:) wiec chyba jednak dzidzia:) Bardzo się ucieszyłam jak to zobaczyłam i będę teraz cały czas obserwować mój brzuszek:)

Gość Mama i Córka
to uczucie jakby jelita skakały :), uderzenia w balonik tylko od środka i takie płynne - delikatne

Gość eltako
bardzo przyjemne uczucie, ale tylko do 8 miesiąca w dziewiątym już tak kipoe po żebrach, pęcherzu albo w inne miejsca, że masz ochote wyciąganć go stamtad

ja jestem w 19tc, odczuwam ruchy od kilku dni i raczej są to jeszcze delikatne ruchu, ale przypominaja mi raczej zwykłe kopnięcia mojej wcześniejszej dwójki niż jakieś motylki czy inne takie. Pod koniec to faktycznie nie zawsze komfortowe uczucie

Gość pierwszy ruchy dziecka ....
pierwszy ruchy dziecka poczułam pod koniec 17 tygodnia i nie jest to żadne motylki czy coś w tym stylu lecz czuć jak maleństwo sie przesuwa po brzuchu z boku na bok .pozdrawiam przyszłe mamuśki

na początku zanim poczułam wyraźnego kopniaka to odczuwałam przelewanie,rybę w wodzie:) potem w miarę upływu czasu kopy stawały się coraz częstsze i niestety boleśniejsze.Ale to nieszkodzi:) Pierwszego kopniaka z prawdziwego zdarzenia poczułam w 18 tygodniu.

Gość Onanananana
ja jestem w 23 tygodniu ale dziecko nie bylo przez nas planowane mimo ze juz dlugo jestesmy ze soba i szczerze mowiac nie wiem jak sie ustosunkowac do tych ruchow :)

Gość mamuśka Sofii
Ja jestem w 18 tc i czasami czuję takie napięcie sie brzucha w jednym miejscu i po chwileczce tak właśnie jakby coś pękło wiem na pewno że to mój dzidzia bo przy pierwszym też tak samo odczuwałam, nie czułam żadnych kopnikaków tylko napinanie i później takie szybkie właśnie jakby pękniecie.Wspaniałe uczucie, to teraz odczuwam już od 16 tc.

Gość lenka826
witam, ja jestem w 20 tyg i martwie sie ze nie czuje ruchow albo nie wiem ze to one. czasem czuje cos dziwnego jakby napiecie, ucisk, albo rozpieranie od wewnatrz ale to w jednym i tym samym miejscu po prawej stronie troche z boczku pod pepkiem wydaje mi sie ze to za wysoko i za bardzo z boku zeby to bylo dziecko

U mnie pierwsze ruchy odczuwałam jakby ktoś wpuścił motyle do brzucha:) Takie łaskotanie:) Wspaniałe uczucie....

Gość gość
ja jestem w 21tc a raczej pod koniec :) Dopiero dzisiaj poczułam pierwsze kopniaki mojej córci. Chyba to ona tak wierzga :P uczucie tj lekkie skurcze, lub jakby w brzuchu burczało xD bardzo przyjemne uczucie :PP Juleczka przyjdzie na świat 2 października 2014 :)

Gość gość
Ja pierwsze ruchy poczułam w 17 tygodniu i było to podobne do delikatnego pukania. W ostatnim trymestrze jest super, jak sie brzuch przesuwa na jedna stronę i robi sie coś na kształt trojkata, jak sie dziecko rozpycha albo przeciąga :D

Gość gość
u mnie to był porządny kopniak :P

Gość gość
Hej, ja jestem teraz w 19 tygodniu i czuje takie skurcz właśnie jakby z powodu braku magnezu, jak to opisała koleżanka wyżej :) 3 wyraźne puknięcia/skurczenia/naciski od wewnątrz jakby ktoś się rozciągał, albo wyciągnął nogę (jak to nazwać???). Pewnie w ciągu 2 tygodni potwierdzi się wszystko, dziecko musi urosnąć :)

Gość gość
Brzuszek, brzuszka w brzuszku... Na mózg wam padło? To, że nosicie w sobie nowe życie, nie zrobiło z waszych brzuchów "brzuszków". Ogarnijcie się.