Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ZATROSKANA

OPÓŹNIENIE ROZWOJU RUCHOWEGO=OPÓŹNIENIE ROZWOJU UMYSŁOWEGO

Polecane posty

Gość ZATROSKANA

Moje dziecko późno zaczęło siadać, zostało skierowane na rehabilitację, bo do chodzenia też się nie zabierał. Pani rehabilitantka cały czas podkreśla, że pewnie będą kłopoty z nauką, że może będzie nawet powtarzać klasę. Załamałam się. Czy znacie takie przypadki, gdzie dziecko jednak dogoniło rówieśników i uczy się dobrze? :( :(

Gość zatroskana
Może teraz ktoś przeczyta? :(

Zatroskana, a jaki jest powód tego opóźnienia ? Słabsze napięcie mięśniowe, czy jakiś inny ? Każde dziecko ma swój własny rytm rozwoju, a opóźnienia w rozwoju fizycznym absolutnie nie muszą oznaczać opóźnień w rozwoju psychicznym !

Gość dodam od siebie
opóznienie ruchowe nie jest wyznacznikiem rozwoju umysłowego,od najmłodszych lat-od 3 go r zycia- zacznij pracowac z dzieckiem,czytaj ksiązeczki,licz,koniecznie graj w gry planszowe,pozwól duzo rysowac i malowac farbami.Bedzie dobrze ,jesli tego nie zaniedbasz

Gość a do 3 roku zycia
to co ? Pies ? Z dzieckiem 2 letnim też sie przeciez bawimy i tez sa zabawki dostosowane do takiego wieku. Przeciez im więcej różnych ciekawych rzeczy otacza dziecko i je stymuluje tym lepiej !

Gość ooIga
bzdura,wcale tak nie musi być!!! Poza tym rehabilitant to zwykle osoba bez tytułu medycznego, np. po awf więc lepiej zapytaj swojego pediatry co jest grane

Gość dodam od siebie
naturalnie ,że tak ,ale nie sądzę by dwulatek rozumiał ,o co chodzi w grze planszowej:o kolezanko powyzej :z tym psem to zart czy napaść na mnie ? lecz się kobito i zakup kalms:D

Gość a do 3 roku zycia
Wybacz ,ale nie miałam nic złego na myśli wpisujac wyraz "pies" Może to ty jestes przewrazliwiona, nie wiem. Jeśli pisze o zabawkach np: dla 2 latka to nie myśle o grze planszowej ! Weź sie kobieto zastanów.

Gość jedno z drugim nie musi
miec nic wspolnego - choc oczywiscie moze. radzilabym sie skonsultowac ze specjalista, a nie polegac na opinii rehabilitantki jednak. i to prawda co ktos napisal - z dzieckiem trzeba pracowac od poczatku, a nie od 3 roku zycia - sa zabawki stymulujace rozwoj juz dla niemowlakow, ksiazeczki tez warto czytac, spiewac piosenki itp. poszukaj fachowej rady - tak 'z powietrza' niestety nikt Ci nie jest w stanie pomoc i doradzic...

Gość do goryyyy
nie ma nic wspolnego-moe dziecko duzo mowilo rozmawialo pokazywało etc a pozno siadało chodzilo itp a teraz jest super

Gość zatroskana
Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Byłam z dzieckiem u 3 neurologów wszyscy twierdzą, że rozwój psychiczny jest prawidłowy, bardzo dobry, a rehabilitantka się go czepia. Twierdzi, że mały nie może się skupić na rehabilitacji. Rehabilitowany jest ze względu na wiotkość mięśni.

a ile lat ma Twoje dziecko, jesli wolno spytac? (albo miesiecy). bo moze ono jest po prostu za male, zeby sie skupiac na rehabilitacji...

Gość zatroskana
Teraz ma 16 miesięcy, a miał 15 kiedy odbywała się rehabilitacja. Na nic słowa, że tu jest za dużo osób i dlatego nie może się skupić. Pani stwierdziła, że nie chce robić tego, co ona by chciała, tylko rozgląda się po ludziach. I w ogóle zrobiła z niego kretyna, bo mówił tylko tata i pa pa :(

opoznienie rozwoju ruchowego nie oznacza opoznienia rozwoju umyslowego... jestem z wyksztalcenia pedagogiem i dluzszy czas pracowalam z dziecmi z porazeniem mozgowym... te dzieci czasem sa zdolniejsze w postepach szkolnych niz ich zdrowi rowiesnicy a poza tym dziecko jest jeszcze malutkie i jesli to jest chlopiec to ma prawo nie mowic nawet do 3 roku zycia... a z tego co piszesz to twoj synek jednak zaczyna mowic wiec nie ma jeszcze na tym etapie problemu... chyba jednak najlepiej bedzie porozmawiac na ten temat z pediatra ale ja mysle ze kazde dziecko sie rozwija indywidualnie i nie rzutuje to na pozniejszy rozwoj umyslowy...

Gość zaufaj bardziej sobie
i swoim obserwacjom, w koncu widzisz go non stop. Na zachowanie dziecka moze wplywac wiele czynnikow.Mojego synka tez niektorzy mieli za kretyna, bo byl zamkniety w sobie, a teraz jest swietnym studentem. Oczywiscie pracuj nad nim i radz sie fachowcow, ale nie zrazaj sie opinia jednej osoby.

ja na Twoim miejscu zmieniłabym rehabiltantkę :( moim zdaniem ta pani nie ma podejścia do dzieci!czy ona nie wie, że malutkie dziecko może się skupić na jednej czynności najwyżej kilka minut? Twoje dziecko jest jeszcze malutkie i ma prawo rozgladac się dookoła!przecież ono nie usiadzie spokojnie i nie będzie wykonywac poleceń tej pani tak jak dorosły :( nie wiem skąd jesteś, ale w województwie łódzkim mogłabym Ci polecić świetnych rehabilitantów! pozdrawiam!

Jedna wielka glupota moim zdaniem, mój syn usiadł po raz pierwszy jak miał 9 prawie 10 miesięcy, zaczął chodzić jak miał 18 miesięcy i też latałam po lekarzach, i wszyscy mówili mi to samo, że jest zdrowy i nie mają do niego żadnych zastrzeżeń i że przyjdzie na niego czas i tak też było przyszedł dzień i sam usiadł przyszedł dzień i puścił się i poszedł, a o rehabilitantach już wiele słyszałam, że wymyślają dzieciom choroby, mojemu sistrzeńcowi stwierdził ma porażenie mózgowe czy jakoś tak, palant że szok, chłopiec ma już prawie 4 lata i jest normalnym robieganym, rozgadanym i rozwrzeszczanym chłopcem więc żeby to wszystko wykluczyć po prostu idź do innego lekarza i się zapytaj, a nawet i genetyka.

mi się jeszcze przypomniało, że mojemu bratankowi zdiagnozowali napięcie mięśniowe! dziś mały ma prawie rok (to napięcie zdiagnozowli mu jak miał chybaze 3 miesiace) i jest fajnym, zdrowym chłopcem :) właśnie zaczyna chodzić :) więc wizyta u innego lekarza, tak dla twojej spokojności, napewno nie zaszkodzi :)

dzieci w wieku kilku lat nie sa w stanie skupic sie na jednej czynnosci dluzej niz kilka minut, nie ma co w ogole mowic o dziecku kilku- czy kilkunastomiesiecznym... tez radzilabym zmienic rehabilitantke, zwlaszcza jak specjalisci mowia, ze wszystko jest ok.

Gość jerry10
ZATROSKANA, właśni szukam czegoś o rozwoju dziecka. chyba jestem w podobnej sytuacji, możesz powiedzieć co u twojego dziecka? Jak to się wszystko ułożyło? napisz na loechjurek@yahoo.com

Gość gość
trochę mnie śmieszy wypowiedź lekarza - dziecko może będzie nawet powtarzać klasę - jakiś lekarz wróżbita za przeproszeniem Autorce tematu się trafił czy co?

Gość gość
To nie lekarz tylko rehabilitant tak stwierdził

Gość gość
niestety ale nie ma co się oszukiwać, niesprawność, niezgrabność ruchowa wpływa na umiejętności, choćby dziecko było intelektualnym geniuszem będzie zawsze mieć problemy z czynnościami codziennymi jak ubieranie się czy estetyka jedzenia, mycie się itp.. oczywiście, ze to można wyćwiczyć itd.. ale zostawienie opóźnienia samemu sobie na pewno ma wpływ na jakość życia w latach późniejszych

Gość gość
Opóźnienie rozwoju ruchowego często idzie w parze z upośledzeniem umysłowym i na odwrót. Jedynie wczesna interwencja i wczesne wspomaganie dają jakieś rezultaty, jednak takie dziecko zawsze będzie obciążone

Gość gość
a ja mam wcześniaka i uslyszalam ze syn jest mało r***liwy od neurologa, oczywiście rehabilitacje-prywatnie, zmieniłam lekarza, dziecko ma w tej chwili 8 mcy i sam wstaje, uważajcie na lekarzy, bo prywatnym rehabilitantem można zostać po 4 godzinnym kursie !!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość gość
a ty się tak nie ciesz bo możesz za wcześnie się cieszyć, lepiej sprawdzać wcześniaka często, ja też mam wcześniaka i niestety ale wychodzi po latach...

Gość ewelina334
Zawsze warto sprawdzić czy dziecko nie ma autyzmu, szczególnie w takiej sytuacji. Klinika Psychomedic się tym zajmuje. Rejestracja jest pod nr 22 253 88 88 . Diagnozuje tam zespół specjalistów, co jest dużym atutem.

Gość gość
Moje dziecko ma obniżone napięcie mięśni, ma 25 mcy i jeszcze samo nie chodzi (przy dużej motywacji dwa-trzy nieporadne „szerokie” kroki). Niestety wpływa to na jego rozwój umysłowy bo nie chodząc ma mniejszy dostęp do wszystkiego (nie interesuje się tak tym co na gorze: stole, Polkach, nie klaszcze nad głowa, nie ogarnia wielu rzeczy: np niedawno dopiero zaczął pic sam z niekapka, obniżone napięcie nie pozwalało mu podnosić i utrzymywać długo raczek w gorze-widzę ile jego równieśnikow robi więcej rzeczy, figur, ma więcej możliwości. Ćwiczymy od półtora roku, zaczął terapie jako 4 mczny bobas a od 12 mca życia ma logopedę, psychologa i pedagoga, wczesne wspomaganie rozwoju itd. Dużo dużo ćwiczeń przed nami: fizycznych i umysłowych

Gość gość
Dużo dają nam te ćwiczenia z logopeda i psycholog, mamy dobrych specjalistów m, ćwiczymy w Łodzi (już ktoś wspominał). Warto zapisać dzidcko na WWR (wczesne wspomaganie rozwoju) na NFZ przysługują 2h-4h i dodatkowe z rehabilitacji ruchowej - my mamy 2h. Plus wcześniej wspomniani specjaliści, nasz dwulatek ma zajecia 4 razy w tygodniu (po 1h -2h) widzę ogromne postępy. Sensoryka, układanie klocków, przekładanki, wkładanki, banki mydlane, piłki, huśtawki dużo tego. Chodzę na zajecia, obserwuje powtarzam w domu.