Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bastka

fotel do masażu - czy ktoś ma ?

Polecane posty

Gość Michal_G
@wycieczka Tak z czystej ciekawości. Zapewne posiadasz komplet dokumentów do fotela. Możesz mi powiedzieć jakie są warunki gwarancji ? Bo moja znajoma nie dostała ani jednego świstka z tym fotelem, a o gwarancji jest ogólnie napisane w ulotce z Robertem Moskwą na okładce że w razie reklamacji fotel trzeba im dostarczyć (nie wiadomo gdzie), nie ma informacji jaki jest okres gwarancji ani co obejmuje. Nie ma też paragonu ani faktury (które są wg. polskiego prawa dokumentem wymaganym przy reklamacji). A tak na marginesie to to że napisali że w razie reklamacji sprzęt trzeba im dostarczyć to straszna lipa - w dzisiejszych czasach nawet lodówki za 1000 PLN mają reklamację door-to-door a taki wypaśny fotelik za 3000 PLN nie. Mam jeszcze jedną prośbę - możesz napisać przez jakie polskie urzędy zostały wystawione zezwolenia na wykorzystanie tego fotela do celów terapeutycznych (panowie na prezentacji twierdzili że fotel ma szerokie zastosowanie w leczeniu urazów narządów ruchu) Bo z fotelem który oglądałem nie było takich dokumentów. No i jeszcze jedna prośba - możesz sprawdzić w swojej umowie jak można rozwiązać tą umowę z nimi ? Moja znajoma umowy nie dostała, nie przysłali jej też mimo wielokrotnych rozmów telefonicznych. Przez telefon też nie chcieli powiedzieć ani w jaki sposób można rozwiązać umowę, anie gdzie przysłać wypowiedzenie umowy ani też gdzie odwieźć im ten fotel. Z góry dziękuję za informacje.

Gość Sql
Jeśli to był zakup na raty to wysyłasz odstąpienie do banku/jęśli nie masz wzoru to sa w necie wzory ewentualnie sam/a piszesz kilka zdań Masz prawo odstąpić w ciągu 10 dni

Gość Michal_G
Rezygnacja z umowy została wysłana pod adres firmy Beck Imperial znaleziony na ich stronie internetowej. W czasie 10 dni od daty podpisania umowy nie było szans wysłania wypowiedzenia umowy do banku (tak, fotel był brany na raty) ponieważ nie było umowy i nie wiadomo było czy i z jakim bankiem została podpisana umowa kredytowa. Kilka dni temu przyszedł list z umową kredytową do podpisania, czyli wcześniej umowa nie była podpisana. Oczywiście ta umowa nie zostanie podpisana. Problem w tym że po wypowiedzeniu umowy jest 14 dni na oddanie przedmiotu umowy, czyli fotela. Przez telefon pracownicy Beck Imperial nie chcą udzielić informacji gdzie ten fotel można odwieźć. Z informacji jakie można znaleźć na forach internetowych wynika że Beck Imperial nie odbiera ani listów poleconych anie przesyłek kurierskich więc wysłanie ich pocztą kurierską to narażanie się na dodatkowe koszty bo firma i tak przesyłki nie odbierze. Można go dowieźć osobiście ale co z tego jeżeli nikt tego nie przyjmie i nie pokwituje odbioru. Sprawa została już skierowana do Rzecznika Praw Konsumentów, czekamy na efekty.

Gość ksenia12
Ja jestem w nieco innej sytuacji. Mam umowę. A na tej umowie na odwrocie (mikroskopijnym drukiem oczywiscie - choc miejsca jest pod dostatkiem) Beck Imperial manipuluje pisząc: "W przypadku skutecznego odstąpienia od Umowy przez Kupującego , zobowiazany jest on nie poźniej niż w terminie14 dni od powiadomienia go przez Sprzedajacego o otrzymaniu oswiadczenia o odstapieniu od Umowy zwrócic do siedziby Sprzedajacego wszystkie zakupione na podstawie Umowy artykuły. Sprzedajacy zastrzega sobie prawo do nieodebrania artykułów przed otrzymaniem skutecznego oswiadczenia o odstapieniu od Umowy" Tymczasem Ustawa daje kupujacemu 14 dni na zwrot towaru i NIE UZALEZNIA tego terminu od daty otrzymania przez sprzedajacego oświadczenia o odstapieniu od umowy. Można sobie wyobrazic taką sytuacje, ze oczekiwanie na potwierdzenie otrzymania oswiadczenia przedłuzy się ponad 14 dni (od daty podpisania umowy) i... po zawodach! Ustawowy termin niedotrzymany... Takze ja jeszcze czekam kilka dni na "zwrotke" i odsyłam im zakupione artykuły na adres zamieszczony w umowie... Na marginesie, ciekawe co (kto?) decyduje o "skuteczności" odstapienia od umowy. Przeciez to jest moje oświadczenie woli, wysłane listem poleconym za potwierdzeniem odbioru. Jest chyba coś takiego jak domniemanie doreczenia? W przeciwnym razie firma mogłaby bawić sie z nami w ciuciubabkę, umówic sie np. z listonoszem, żeby awizował list, a list odebrać... po 14 dniach....

Gość Michal_G
Nie ma czegoś takiego jak skuteczność doręczenia. Ty wysyłasz odstąpienie od umowy listem poleconym. I tyle. Czy Beck Imperial to odbierze czy nie to już ich problem. Jeżeli nie odbiorą i dostaniesz z poczty informację o tym że adresat nie odebrał przesyłki poleconej to w świetle prawa dokument uznaje się za doręczony. Ale niestety nic z tego nie wynika. Bo oprócz tego że nie odbiorą listu poleconego to nie odbiorą też przesyłki z fotelem. I dalej to tylko bujanie się po sądach.

Gość ksenia12
@ Michał_G Jak będzie trzeba, to się pobujam po sądach. Jednak mam nadzieje, ze do tego nie dojdzie. Póki co jeszcze im nie zaplaciłam złamanego grosza - jeśli przyjdzie umowa z banku, to jej nie podpisze, bo w świetle prawa do transakcji nie doszło (odstapienie od umowy). A towar oddać trzeba, tylko jak zapakować to cholerstwo... Wyśle jako paczkę wartościową, wartość określę na podstawie... tego co podaja na swojej stronie www :) .... a potem .... paczka moze nawet zaginąć ;-)

Gość marek_es
A wiesz ile kosztuje utrzymanie takiego pałacu: http://klecany.webgarden.cz/image/9390293 / na zdjęciu siedziba "ojca załozyciela" Imperium - Jensa Beckhausera/ to się nie dziw cenom. PS są atrakcyjne promocje :)))

Gość Michal_G
@tips - te ceny na ich stronie to klasyczna ściema. Biorą sobie ceny z kosmosu na produkty noname które zamawiają pewnie bezpośrednio w jakiej badziewnej fabryce w Chinach. A potem na prezentacji mogą powiedzieć że fotel normalnie kosztuje prawie 14 000 ale w ramach promocji wylosują grupę wybrańców którzy będą mogli kupić ten fantastyczny fotelik za jedyne 3000 PLN. A tak naprawdę to jest warty pewnie z 800 PLN.

Gość konsumentt
do Pani Kseni12 Jeżeli to nie jest firma-krzak, ma swoją siedzibe, to myslę, że odbiorą list polecony z oświadczeniem o odstapieniu od umowy. Jezeli nie, to poczta zwróci Pani ten list ze stosowna adnotacja, np. \"nie podjeto w terminie\" W zadnym wypadku nie nalezy otwierac koperty ze zwroconym oswiadczeniem - to jest materialny dowód, ze Pani złożyła w terminie oświadczenie - może sie przydac w sądzie. /teoretycznie mogła Pani wyslac pustą kartke papieru... oryginalnie zaklejona koperta bez sladów jej otwierania bedzie dowodem, ze tak nie było/ Co do zwrotu towaru. Mysle, ze firma chce sie zabepieczyc przed nieuprawnionym zwrotem towaru, tzn. np w sytuacji gdy konsument nie sklada oswiadczenia o odstapieniu od umowy a odsyła towar. Braku zwrotu towaru w terminie ustawowym nie powoduje przywrócenia ważności umowy. Obydwu stronom przysługują wtedy roszczenia wynikające z prawa cywilnego o zwrot spełnionych świadczeń wzajemnych. Może po prostu zadzwonic do firmy i zapytac sie czy juz otrzymali pani oswiadczenie i ustalić szczegóły zwrotu towaru?

Gość dario55
mnie udaloo sie odstapic od umowy na zakup fotela (w imieniu mamy).trwalo to okolo 1miesiaca.teraz czekam,az zwroca zadatek (100zl),nie ponaglam ich bo mam na pismie ze maja zwrocic(odsetki ustawowe rosna),przypomne sie im w odpowiednim czasie;) pozdro

Gość marek_es
odsetki ustawowe to teraz 13% w skali roku, żaden bank Ci tyle nie da na lokacie, szkoda, ze nie dałeś wiekszego zadatku ;-)

Gość Michal_G
Ja swego czasu handlowałem trochę z chińczykami i tak z czystej ciekawość poszukałem sobie w ich fabrykach takich foteli żeby sprawdzić jaka może być jego wartość . Znalazłem coś takiego : http://www.jyfurniture.com/proshow.asp?id=502 Fotel niemal identyczny jak ten sprzedawany przez BECK Imperial. I jak myślicie ile takie cudo może kosztować u chińczyka ? 79 dolarów czyli jakieś 260 PLN !!! Trzeba oczywiście doliczyć koszty transportu ale cena i tak nie powinna przekroczyć 350 PLN za sztukę. Jeżeli przyjąć ceny ze strony firmy Beck Imperial (czyli 14 000) to marża wynosi jedyne 4000 % :) Złoty interes :)

Gość Michal_G
Marek, Właśnie na www.made-in-china.com szukałem podobnego produktu :) A panowie sprzedawcy usilnie próbują wmówić że sprzęt jest niemieckiej firmy, oj nieładnie, nieładnie... A tak na marginesie, czytając opis firmy Aven Travel odnosi się wrażenie że Polska to jakiś mikroskopijny kraj. W opisie firmy jest informacja że Aven-Travel jest największą firmą w polsce zatrudniającą - UWAGA !!! - 20 sprzedawców :)

Gość marek_es
Być może Aven Travel jest najwiekszą firmą w Polsce świadczącą tego typu usługi, tzn . "turystyka handlowa", gdzie zamiast przewodników występuja naganiacze-prezenterzy :) W każdym razie jak na takiego "potentata" kiepsko im idzie z językiem angielskim.... :)

Gość marek_es
Czy nie oszuści? Beck Imperial wykorzystuje na swoich ulotkach, a takze na stronie www http://www.beckimperial.pl/proddetail.php?p=0 wizerunek aktora Roberta Moskwy (znanego m.in. z tak lubianego przez emerytow serialu "M jak miłośc", w którym gra role lekarza...) *) oto co powiedzial Robert Moskwa: — To jakiś koszmar. Jakiś czas temu zgłosiła się do mnie agencja z Siedlec. Że mają klienta, który sprzedaje fotele do masażu. Mówili, że współpracują od dłuższego czasu, że to pewny klient. Namówili mnie na sesję fotograficzną. Miałem autoryzować te zdjęcia, ale nikt później ze mną niczego nie konsultował. Do dziś nie zapłacili też całej należnej kwoty. Nie widziałem tej ulotki, ale to może być moje zdjęcie, tylko nieudolnie podrobione w Photoshopie. Jakiś miesiąc temu ta sama firma robiła wycieczkę do Lichenia. Widziałem ulotkę. Ja się sam nie rozpoznaje na tym zdjęciu. Sprawą zajmuje się mój prawnik. Ale nie wiem, czy dam radę udowodnić, że to co ta firma robi, to szarganie mojego wizerunku. źródło: http://gazetaolsztynska.wm.pl/Masaz-wsrod-starych-bunkrow,73466 --------- *) zbieram te ulotki i archiwizuje strony internetowe tych sprytnych byznesmenów...

Gość Michal_G
Do wszystkich którzy będą chcieli rozwiązać umowę z Beck Imperial. Przy podpisaniu umowy dostaje się gratis w postaci kosmetyków Aloe Vera. Jednak przy próbie odstąpienia od umowy okazuje się że to nie jest gratis i że te kosmetyki są również przedmiotem umowy. W przypadku rozwiązania umowy należy więc je zwrócić. Ludzie nie wiedzą że kosmetyki są również przedmiotem umowy (zwłaszcza że panowie naciągacze mówią że jest to prezent) i otwierają kosmetyki. W takim wypadku przy próbie zwrócenia fotela i braku kosmetyków firma straszy dodatkowymi kosztami. Nie wiadomo jakie są to koszty. Nie chcieli też telefonicznie udzielić informacji jakiej wartości są te kosmetyki i czy można za nie po prostu zapłacić cenę rynkową. Jest to więc dodatkowy wybieg mający na celu utrudnienie zwrotu przedmiotu umowy. Beck Imperial ma pełną świadomość tego że kupujący nie zdają sobie sprawy z tego że te kosmetyki kupili (a nie dostali w prezencie).

Gość marek_es
Przedmiotem umowy jest to co jest w tej umowie wyszczególnione. Treść umowy (fragment): "Po zapoznaniu się z zaproponowanymi przez firme warunkami dostawy, platnosci oraz reklamacji oświadczam, iż akceptuj te warunki w całosci oraz zobowiazuje się zakupić nastepujace artykuły: " ponizej tabelka a w niej wyszczególnine artykuły, ich symbol, ilość i cena, NIE MA TAM PREZENTÓW! ... a gdyby firma rozdawała jako prezenty np. banany? Czy tez należałoby zwrócic? (słowo "zwrócić wydaje sie tu nieco dwuznaczne ;-)

Gość Michal_G
Sęk w tym że podobno kosmetyki są wyszczególnione w umowie. Ja informacje mam z drugiej ręki i osoba która kupiła mówi że są wyszczególnione. Magicznej umowy na oczy nie widziałem.

Gość dario321
a dokladnie to jest tak (w moim przyypadku); Treść umowy (fragment): "Po zapoznaniu się z zaproponowanymi przez firme warunkami dostawy, platnosci oraz reklamacji oświadczam, iż akceptuj te warunki w całosci oraz zobowiazuje się zakupić nastepujace artykuły: nazwa artykulu fotel do masazu taboret kosmetyki odstapienie od umowy jest banalnie proste.nalezy pamietac,ze trzeba je wyslac listem poleconym za potwierdzeniem odbioru. pozniej to w interesie firmy juz jest oddzyskanie towaru;)

Gość Michal_G
@dario321 Skąd informacje że odzyskanie towaru leży w interesie firmy ? Ustawa z dnia 2 marca 2000 o ochronie niektórych praw konsumentów mówi : "Art. 2.3. (2) W razie odstąpienia od umowy umowa jest uważana za niezawartą, a konsument jest zwolniony z wszelkich zobowiązań. To, co strony świadczyły, ulega zwrotowi w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w granicach zwykłego zarządu. Zwrot powinien nastąpić niezwłocznie, nie później niż w terminie czternastu dni. Jeżeli konsument dokonał jakichkolwiek przedpłat, należą się od nich odsetki ustawowe od daty dokonania przedpłaty." Nie precyzuje co się stanie w przypadku kiedy towar nie zostanie zwrócony. Masz może jakieś dokładniejsze informacje na ten temat ?

Gość dario321
jezeli odstapimy od umowy w ciagu 10dni od jej zawarcia tzn. dostarczymy odstapienie sprzedawcy stosownym listem (za potwierdzeniem odbioru) to dostaniemy to potwierdzenie z data i podpisem,mamy wtedy w reku dowód ze skutecznie odstapilismy od umowy. w pkt.10 umowy z beck imperial jest napisane; w przypadku skutecznego odstapienia od umowy przez kupujacego, zobowiazany jest on niepozniej niz w terminie 14dni od powiadomienia go przez sprzedajacego o otrzymaniu oswiadczenia o odstapieniu od umowy, zwrocic do siedziby sprzedajacego wszystkie zakupione na podstawie umowy artykuly. stad moj wniosek,ze po wyslaniu im odstapienia nastepuje faktyczne rozwiazanie umowy i to w ich interesie jest aby nas powiadomic,ze mamy im zwrocic towar. sprzedadza go inny...

Gość Michal_G
@dario321 - mam prośbę - mógłbyś mi jeszcze w umowie sprawdzić czy jest gdzieś informacja o cenie poszczególnych przedmiotów umowy, tj. czy jest wyszczególnione że fotel kosztuje tyle, taboret tyle a kosmetyki tyle ? Czy jest podana cena za wszystko razem ?

Gość marek_es
Nie wiem co odpowie dario, ale na umowach, które ja widziałem była JEDNA cena za KILKA artykułów. Z tego powodu tak naprawde nie wiadomo ile wart jest każdy z osobna przedmiot. Wszystkie razem nie są natomiast warte połowy ceny, którą "winszuje sobie" Beck Imperial. Było wczesniej pytanie o gwarancje. Otóż ... jest kawałek papieru pod tytułem "gwarancja" ale nie ma tam żadnej pieczątki, podpisu, nie ma podanych punktów serwisowych. Na towarze nie ma oznaczenia kraju, gdzie wyprodukowano towar, czy to zgodne z polskim prawem?

Gość dario321
@michal @marek w umowie,ktora trzymam w reku jest napisane; nazwa artykulu/symbol/ilosc/cena fotel do masazu/msb/1/2990zl taboret/-/1/ kosmetyki/al/1/ razem2990zl gwarancji nie widzialem-moze byla w pudle z fotelem? na umowie jest dopisek nad podpisem przedstawiciela 24m-ce gwarancji mysle,ze nie ma c dyskutowac o tym co jest wpisane w jakiej umowie. po prostu; jesli juz ktos kupi te gadzety i pojdzie po rozum do glowy to-niech je przyjmie od kuriera,odstawi wszystko w kat i nic nie otwiera,wysle odstapienie listem za potwierdzeniem odbioru i czeka. pozdro

Gość Latwowierna ale odważna
Fotel do masażu - na pokazie tak nie zmanipulowano, że podpisałam umowę (na kredyt). Rada dla chcacych się wycofać: każdy z panów bardzo straszy że po podpisaniu umowy , w dodatku na kredyt nie ma możliwości wycofania się. Jest to nieprawda. Jeżeli nie pobierzemy towaru (uwaga, pan który go przywiezie też będzie Was straszył że zapłacicie duże odszkodowanie za magazynowanie towaru) to możemy w terminie 10 dni złożyć rezygnację z zakupu ( wzór takiego pisma znajduje się na odwrocie podpisanej umowy). Należy też złożyć rezygnację z kredytu na adres banku z którym go zawarto w terminie 1o dni podając nur umowy kredytowej i pesel swój. Oczywiście należy to wysłać listem poleconym . Tak mi poradili urzędnicy w Inspekcji hANDLOWEJ I TO JEST PRAWDA. Z towaru zakupionego poza siedzibą przedsiębiorstwa można się wycofać nie odbierając go i wysyłając pisemną rezygnację

Gość dario321
z tym nie odebraniem towaru to radze uwazac... w podpisanej przez nas umowie jest zapis o odstapieniu od umowy w terminie 10dni,jest tez zapis ze towar mamy oddac w stanie nieuszkodzonym w przypadku odstapienia. a co zrobimy gdy nie odbierzemy towaru,a odstapimy od umowy i towar ulegnie uszkodzeniu? przeciez na zdrowy rozum to w chwili podpisania umowy kupna towar jest nasz,my ponosimy za niego odpowiedzialnosc i dopoki umowa nie zostanie formalnie rozwiazana to radze towar przyjmowac od kuriera.