Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

evanikaa

Dieta 7 miesiecznego dziecka....

Polecane posty

Nie ma co..jako niedoswiadczona mama 7 miesiecznej corci, nie bardzo wiem co moge a czego nie moge podawac takiemu szkrabowi. Od 2 miesiecy dostaje mleko modyfikowane (rano 2 razy) a pozniej piers... Wrociłam do pracy (niestety). Dostaje tez deserki, na przemian z zupkami. Jednego dnia zupka a drugiego deserek. Moze macie inne propozycje?? Jak powinnien wygladac jadłospis malucha... jak wygladają wasze menu??

Gość z suwaczka wynika ze twoja
corka ma 6 miesiecy a nie 7

A tak w ogóle to najlepiej omówić to z lekarzem małej-każde dziecko jest inne a pediatra zna córcię najlepiej.

Gość rebusik
A tak dla jasności skończony 6 miesiac to już 7...

evanika ja daje małej prócz sloiczkowych zupek i deserków owoce- banan, jeblko. Wyciskam jej soczek z jabłka i marchewki. Gotuje jej rózne warzywa- marchewka, pietruszka seler, ziemniaczek, na śniadanko raz w tygodniu gotuje jej jajko na miekko i daje samo zóltko- bardzo jej smakuje. Daje jej do zupki ugotowane miesko- kurczaka cielecine królika. Daje biszkopty chrupki kukurydziane kaszki ale niespecjalnie je lubi kupilam takie ryżowy misiowy ogródek i czasem jej to dodaje do przetartych warzyw. Wszelkie kupne koktajle i deserki z jogurtem bo je uwielbia. Zaczelam jej dawac takie zupy jak my jemy- koperkowa i pomidorową z ugotowanych pomidorów, tylko ich wtedy nie doprawiam. Tak wogóle to jej daje skosztowac wszystkiego i sprawdzam. Narazie po niczym nic sie zlego nie dzieje.

Gość odpowiadam na temat
po wstaniu powiedzmy8 ---------butla 11----------deserek ,cały słoiczek 13----------zupka,słoiczek 15.30-----------kaszka na mleku b.gęsta 18-------butla przed spaniem butla

żóltko?? ma byc surowe, czy jak piszesz ugotowane jajko na miekko i wtedy zoltko. Mleczko rano i wieczorem..a w ciagu dnia jedzonko (zupka, deserek i inne atrakcje??)

mikolajka si to ja :) evnika ja wyczytalam w poradnikach zywieniowych ze po 6 miesiacu mozna podawac zoltko np dodawac do zupki- raz na tydzien ale ja nie dodaje do zupki tylko gotuje jajko na miekko i podaje z tego jajka samo zoltko- Mania bardzo je lubi :)

Sprobuje dac jej jajeczko... mam nadzieje, ze jej zasmakuje! Ile powinno byc posilkow mlecznych??

posiłki mleczne co najmniej 3 w ciągu doby ;) a na jajko jest stanowczo za wcześnie!!!!!!!!!!!!!1 Zdecydowanie!!!!!!!!!!!!!! 9-10 miesiąc tak mówił pediatra spytaj bardziej doświadczoną mamę jak masz wątpliwości 🌼

Moja córeczka 9 listopada skończy 8 miesięcy :) Jej jadłospis wygląda tak (nie karmię piersią) : 8.00 - mleko modyfikowane z niewielkim dodatkiem kaszki mlecznej (dla smaku) 12.00 - kaszka mleczna z Bobovity lub z HIPPa lub Przysmak na dobranoc z HIPPa (jeżeli kaszka nie zawiera owoców to dodaję je jeszcze do dania) 14.00 - owoce (w postaci kupnego deserku lub przyrządzone przeze mnie) 16.00 - zupka (robię sama) 19.00 - mleko modyfikowane 22.00 - mleko mod. z dodatkiem kaszki mlecznej z Bobovity I tak wygląda dzienny jadłospis mojej córeczki :)

Deserki nie powinny służyć jako posiłek, możesz podawać je jako dodatek do posiłku albo przekąske. A co do diety to może gotuj jakieś delikatne zupki, warzywka zmiksowane itp.

do Mamani 🌼 niby tak,ale pediatrzy mówią,żeby się zbytnio nie spieszyć :-P każda mama zrobi jak zechce. Ja podałam pózniej za namową pediatry i jest oki

Ja dodaję żółtko jajka do zupki od kiedy mała skończyła 6 miesięcy i też jest wszystko ok :)

a ja mam pytanie kiedy mozna dawac ziola tzn bazylie, natke pietruszki, mięte, oregano tymianek majeranek? Ja uwielboam świeże zioła ale nie wiem od kiedy mozna podawac je dla dzieci. W zadnym poradniku nic o tym nie ma.

Gość MamaAdasia
Witam wszystkie Mamy Ja również uwielbiam zioła i postanowiłam wprowadzić je do diety mojego synka, Adaś ma 6, 5 miesiąca. Od 2 tygodni zajada się między innymi: zupką z kurczaka, jabłka, ryżu i bazylii + koperek, czerwonym barszczem z majerankiem oraz zupką z gotowaną rybą, marchewką, jabłkiem + tymianek i oregano. Mały wcina aż miło:) dzięki przyprawom zupki są pyszne bez dodatku cukru czy soli, polecam!

Ja nie zawsze mam czas gotować mojej małej dziecińce, więc w takich przypadkach korzystam z produktów gotowych. Ostatnio kupiłam w dodomku.pl kilka gotowych dań z Hippa. Moja dzidzia była zachwycona, bardzo jej smakowało, szczególnie marchewka z dynia i cielęciną:)

Gość anna2010
moj maly ma 7 miesiecy i jego menu wyglada mniej iecej tak rano ok 8 kaszka ryzowa na mleku ha 11 zupka marchweka, ziemniak i pietrucha z kaszka manna 14 danie z mieskiem i polowka zoltka co 2 dzien ok 16:30 sinlack+owoce ze sloiczka 19 kaszka na mleku badz cyc w nocy ok 12 cyc i o 4

Gość alowka1
Proszę napisać jak przyrządza sie żółtko dla 7-mies dziecka. Czy do zupki wrzuca sie ugotowane, czy surowe? Nie mam pojęcia, a moja Hania juz zaczęła 7 miesiąc. Czekam na odpowiedź...

Gość mama_ 29
mój jest na diecie bezglutenowe 2 x dziennie mleko 2x dziennie mleko z kaszką owocową lun kleikiem i owocami ze słoiczka 1 x dziennie zupka z dodatkiem oliwy z oliwek do tego owoc świeży gruszka lub jabłko (banan zakazany) i soczki do picia najczęściej hipp (śliwka, jabłko, gruszka, może tylko klarowne) podjada tez chrupki kukurydziane i ryżowe

a po co chcesz to zółtko do zupy wrzucać? nie lepiej dać jajko jako kolejny posiłek? możesz ugotować jajko i dać troszkę zółtka na łyżeczce, albo z żótłka ugotować na parze jajecznicę (z dodatkiem masełka albo oliwy z oliwek). ja nigdy nie dodawałam do zupy! dziecko miało dodatkowy smak a ja nowy pomysł na śniadanie :)

nie wiem czemu raz zupa raz deser hm dzieck ma jeśc poweidzmy 5 razy w tym 3 gówne posiłki czy jak wstaje sniadanie - mleko, kaszka potem coś lekkiego może byc serek obiad zupa potem mleko owoc i kolacja kasza

Gość altowka1
Dziekuję za radę, żółtko do zupy-tak mi sie obiło o uszy, ale spróbuję z tym ugotowanym żółtkiem jako samodzielnym posilkiem, bo nie mam sprzętu do gotowania jajecznicy na parze... (swoją drogą, jakoś tak nie za bardzo to musi smakować...). A może jeszcze ktoś cos podpowie jak z tym żółtkiem w 7-mym miesiącu życia?

Gość altowka1

do żółtka na parze sprzętu nie potrzeba :P wystarczy garnek, talerz, żółtko i tłuszcz :P do garnka wlewasz wodę, przykrywasz to talerzykiem. jak woda zacznie wrzeć dajesz troszkę masełka/oliwy z oliwek. jak masełko sie rozpuści dajesz żółtko. mieszasz aż się zetnie i masz jajko na parze :) a smakuje, całkiem calkiem, jak jajko bez soli :P

Ja nie daje jajka na mieko bo uwazam ze 7mcy to za malo jeszcze ale 1-2 razy w tyg gotuje mu jajko i daje samo zoltko w zupe warzywnej z miesem. A poz tym 7-miesieczniak powinien juz jesc wszystkie warzywa oprocz wzdymajacych-czosnek cebula , duze ilosci pora i mieso krolika , cielecina, kurczaka, indyk. Do tego owoce . Ja tak daje mojemu synowi i odpukac nie choruje , bardzo dobrze sie rozwija.