Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marinela

JAK STAC SIE WREDNA????

Polecane posty

Gość marinela

W sensie żeby potrafić walczyć o swoje, nie dać się wurolować. Mam z tym problem, bo raczej mam miękkie serce a twardy tyłek, przez to miekkie serce wiele osób to wykorzystało. Chcę taj jak nie które w słusznych sprawach stać się wredną suką.

wydaje mi sie że chodzi o asertywność;) poszukaj na necie jakiś ciekawych stronek na ten temat:)

Gość marinela
wykorzystało moje miękkie serce dla swoich potrzeb, tak chodzi o asertywność. Zapisałam nawet sie na warsztaty ale nic nie pomogły, a nawet pogorszyły sprawe, oczekiwałam że będą ludzie tacy jak ja a okazało sie zze były tam same oson=by pewne siebie, i niewiem z nudów przyszły??? A ja tej cechy bardzo potrzebuje, mam 21lat i kompletnie nie radze sobie z zyciem...

Gość marinela
dziękuję podszywaczom, za naśmiewania sie z mojego problemu i wypisywaniu bzdur..

Gość naucz sie uwierz
z tym sie lepiej zyje tylko nie wykorzystuj tego w stosunku do ludzi na ktorych ci zalezy

Gość ooIga
wyjdź za mąż za sqrwysyna... bedzie to twój naturalny odruch obronny

Gość marinela
właśnie wiem ze lepiej ludzie mają, którzy w obronie swojego dobra potrafią być wrednymi.... ja tez chcę potrafić to uczynić. Oczywiście nie dla ludzi bliskich mego serca, ale w urzędzie, przyszłej pracy itd wszędzie gdzie może spotkać mnie coś przykrego.

Gość kochanie z tym trzeba
sie urodzic

Gość ehem
ucz sie od dody

Gość ooIga
cii.... a jak tam etat przyjaciela-psychologa? Ciut sie kłóci z tym co napisałaś :D

ja lubię walczyć o swoje ...lubię się wykłócać w urzędzie ...musisz się nauczyć walczyć o swoje to nie jest takie proste...ja mam wredność wrodzoną (spiłam z mlekiem matki )...i jeśli idę z moją koleżanką gdzieś gdzie trzeba coś załatwić to zawsze ja się tym zajmuje :)

Gość marinela
od Dody mogę nauczyc się jedynie bezczelności i braku kultury a mi chodzi o wredność w delikatnym pojęciu ASERTWNOŚCI macie jakieś rady???

aj bo to różnie bywa :) jestem przyjaciel psycholog...ale kiedy ktoś mi nabruździ albo muszę coś załatwić jestem zmęczona zła i głodna a ktoś mi to utrudnia to ugryzę :) A wredotka ...no jestem wredotka ale moi przyjaciele mnie taką lubią ...czasami trochę złośliwą ale kiedy trzeba pomogę :)

Gość marinela
Ciii.... właśnie o to mi chodzi, właśnie chciałabym taka być :D jestem do tego zmuszona urzad wykołował mnie już kilka razy, bo zobaczyli że frajerka ze mnie że nie kłóce sie o swoje tylko jak głupia przytakuję. I dlatego chcę to zmienić...

ja też uwazam, ze powinnas isc raz jeszcze na wartsztaty asertywnosci...

Gość marinela
Ciii.. z Warszawy jesteś z chcęcią sie z Tobą zaprzyjaźnie, może nauczysz mnie tej wredności :)

Zadano kiedys ludziom taką kwiestie: \"Wymien, w myslach, 3 najwazniejsze osoby w Twoim życiu\" Większość nie wymieniło siebie... ...to błąd... nalezy patrzec na siebie jak na jedna z najwazniejszych osob w swoim zyciu... nalezy dbac o siebie, by inni dbali o nas...

Gość marinela
spa_cja... na takie na jakich byłam, to dziękuję nie skorzystam gorszy dół niż był... jeśli bym trafiła na ludzi z podobnym problemem to było by raźniej.

ja uważam że warsztaty asertywności w niczym ci nie pomogą ...po prostu jak następnym razem będziesz w urzędzie i ktoś wykorzysta twoje miękkie serce :) w sytuacji np. jesteś w urzędzie stoisz w kolejce będziesz zaraz przy okienku i ktoś ci się wpycha w kolejkę ...co robisz?? Po prostu trochę groźniejszym tonem musisz ja tutaj stoję i teraz moja kolej....i wystarczy...jeśli będziesz pewna siebie to wystarczy...nie musisz być agresywna i wulgarna ...

Zgadzam się z Cii. Najlepiej jest się ćwiczyć w praktyce, nie na warsztatach. I w każdej sytuacji, nawet jeśli bardzo się boisz, nie pokazuj tego. Bądź chłodna i pewna siebie, ale kultura to podstawa;) Ludzie nie zajrzą w głąb Ciebie i nie będą wiedzieli, co czujesz naprawdę;)

Gość marinela
dzięki sliczne za rady 🌼 właśnie o to mi chodziło, a jak postępoać z urzędnikami???

Gość Nelllllllllka
Ło matko, a ja czasem chcialabym przestac byc takim wrednym kurwiszczem jakim jestem, ale tylko czasami. A sumie wredota ulatwia zycie. I jak ktos to juz powiedzial, wreda suka trzeba sie urodzic i miec to we krwi. jak jestes ciele i niemota, zadne kursy ci nie pomoga. Wredota musi pochodzic z serca, trzeba byc w tym autentycznym :classic_cool:

jak postępować z urzędnikami ?? tak jak oni z tobą ...:) jeśli urzędniczka jest dla ciebie miła i robi wszystko jak trzeba to bądź miła :) a jeśli się za przeproszeniem opierdala i zamiast robić to co powinna robić czyli obsługiwać ciebie pije kawkę z koleżanką to mówisz coś typu \"przepraszam ale pani się chyba miejsca pomyliły ....o ile wiem to pani jest w pracy i musi mnie pani obsłużyć ....za to pani chyba płacą prawda?? :) wszystko zależy głównie od tego jakim tonem to powiesz....nie możesz tego powiedzieć cicho i delikatnie ani średnio tylko musisz być pewna siebie mówić dosyć głośno wyraźnie itd. :) żeby do babska dotarło...

praktyka czyni mistrza. uda ci się będziesz wredna jak zechcesz :P ale potem nie zakładaj topika pt. \"co zrobić, żeby mnie ludzie polubili?\"

Gość marinela
I tak wszyscy mnie nie lubią, mam 3 koleżanki i tyle, straciłam je po pierwszym buncie, to znaczy kiedy pierwszy raz powiedziałam NIE.

bo to najwidoczniej były koleżanki które chciały cię wykorzystać albo pasowałaś im w roli koziołka któremu da się każde zadanie a ty je zrobisz bez piśnięcia...czyli popychadła najprościej mówiąc...po co ci takie koleżanki...to że ktoś ma wielu znajomych nie znaczy koniecznie po tym że jest wartościowym człowiekiem...