Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość margolka54

Chodzicie z dziećmi do kościoła?

Polecane posty

Gość margolka54

Pytanie do praktykujących=Mam 8 miesięcznego synka,który,jak mi się wydaje,jest za mały żeby ciągnąć go do kościoła.Nasz kościół jest drewniany,nieogrzewany.Jest zima,dorosłemu trudno wytrzymać godzinę a co dopiero dziecku. Niestety,ze wszystkich stron słyszę,że powinnam go przyzwyczajac do uczestnictwa we mszy.Za przykład dostaję sąsiadkę,która z 3 miesięcznym dzieckiem co niedziele paraduje do kościoła.Jak jest z tym u Was?

ja nie chodze bo moje dzieciaki szaleja i dla mnie to zadna msza kiedy ja nie slucham tylko latam za dziecmi.tak to moge na podworku.jesli chcesz to sprobuj raz i jesli stwierdzisz ze nie da rady to mozesz wyjsc w kazdej chwili ale decyzja nalezy do ciebie.i nikt niepowinien cie do niczego zmuszac.ja tez tak slyszalam bo tam jakies dzieci stoja grzecznie i wogole.ale moje nieustoja i nie bede je na sile targala bo sasiadce sie chce.

Jaś ma 1,5 roczku i w kościele na normalnej mszy był 2 razy - na własnych chrzcinach i na swoim roczku. wg mnie jest za mały na \"takie dorosłe imprezy\".. mój Synek jest bardzo ruchliwy i wg mnie on nic z mszy by nie wyniosł, a pozostali uczesnicy również - więcej by Jaś im naprzeszkadzał.. u nas są specjalne msze dla dzieci ale w wieku przedszkolnym - w piatek o 14 i trwa 30 minut i tam zaczynamy chodzić, ale to nie jest normalna msza - ksiądz puszcza im piosenki Arki noego, dzieci śpiewają, pokazują taki duży, taki mały itp..

ja chodze tyle ze moj kosciol jest ogrzewany i zawsze wniedziele jest w nimcieplo takze nie ma problemu w Twoim przypadku jest co innego i w zimie w mrozy pewnie bym sie zastanawiala.

Ja nie chodzę ...Julcia nie usiedziałaby godziny grzecznie obawiam sie ze po 5 minutach byłby przez nas głosno ,, :O

Blondyna.d ---->>> Z chodzeniem malych dzieci do kosciola to nie chodzi o to zeby dziecko \"wynioslo cos\" z niego, bo co ma wyniesc? Chyba kwiatek z oltarza, bo przeciez nie tresc kazania. Chodzi tu o przyzwyczajanie dziecka do zwyczaju chodzenia na coniedzielne msze. Im wczesniej zacznie (oczywiscie jesli ci na tym zalezy) tym bardziej naturalne bedzie to dla niego w przyszlosci. Poza tym, to ze pojdziecie z dzieckiem w piatek do kosciola, to nie zwalnia (Was) z obowiazku obecnosci w niedziele. To tak gwoli scislosci.

moj mały ma 7 miesiecy i chodzimy z nim do koscioła.przewaznie wczesniej idziemy na spacer a potem do koscioła wiec Michał spi na mszy:)

Kasiasek - pytanie: czy masz dziecko? czy byłaś ma mszy kiedyś gdzie było 1,5 -2 letnie dziecko? czy widziałaś jak takie maluszki się zachowują? dla tak małych dzieci wysiedzenie w kościele przez 15minut już jest nie lada wyczynem - bynajmniej dla mojego synka..

Gość to zalezy od wielu rzeczy
np latem zabieramy swojego 4 latka na msze -akurat moje dziecko jest bardzo grzeczne i nie latałam za nim nigdy po kościele- ale latem to co innego na siedzimy na powietrzu gdzie są specjalne ławki "wrota" od kościoła są otwarte w środku tłum wiec nie będę dzieciaka dusić wiosną czy jesienią to staram sie też go zabierac no chyba ,że wyrażnie nie ma ochoty to zostaje w domu ... natomiast zimą -tez nie ogrzewany kościół-siedzi w domu.

a o nas się nie martw :p my jak już to chodzimy na zmiane - raz ja z Jasiem krąże naokoła kościoła a mąż jest na mszy, a raz zmiana - ja na mszy a chłopaki krążą :p

Gość margolka54
No,zależy mi na wychowaniu go" po katolicku".Ale pamiętam jak denerwowały mnie w kościele własnie takie małe brzdące,które całą mszę popłakiwały i widać było że ludziom to przeszkadzało.Już sama nie wiem co myśleć i co zrobić.Mój synek jest raczej ruchliwy,w wózku nie wysiedzi tak długo a na rękach to ja nie dam rady!Chyba poczekam do lata.

Jak można \"przyzwyczajać\" kilku miesięczne dziecko do chodzenia do kościoła :o ? Pamiętacie coś z okresu gdy mieliście roczek, dwa? Poza tym do kościoła powinno się chodzić z potrzeby serca, z przekonania a nie w wyniku wytresowanego odruchu Pawłowa :|

Gość zgadzam sie z Erich