Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mambo italiano

Co sądzicie o kierunku studiów - prawo?

Polecane posty

Gość cześć_pa
Nie polecam. Ukończyłem prawnicze studia z niezłymi wynikami. O pracę jest bardzo ciężko, nawet jeśli już się załapiesz to za śmiesznie małe pieniądze. A aplikacja? poczytajcie na forach jej poświęconych, a wyrobicie sobie zdanie na ten temat. Jeśli chodzi o konieczność posiadania "pleców" - z grubsza to wszystko prawda. Nie chcę tu zabrzmieć jak frustrat, ale jeśli chcecie iść na prawo to NAPRAWDĘ się zastanówcie, bo to nie jest kaszka z mleczkiem, i nie chodzi mi tylko o ilość nauki. Prawda jest taka że na ten kierunek idzie mnóstwo osób która kompletnie nie ma pomysłu na siebie a wielkie ambicje, absolwentów jest mnóstwo, coraz więcej aplikantów (przejrzyjcie statystyki zdawalności z ostatnich lat) którzy nie mają się gdzie podziać i pracują za darmochę albo 1000 zł. Z drugiej strony, jeśli uda się przejść aplikację i uzyskać tytuł np. adwokacki czy radcowski sytuacja wygląda o wiele lepiej:)))

Gość wuuuuujek
co wy pierdolicie. Studia są ciężkie i to bardzo, trzeba sie nameczyć,żeby zdać, a nierzadko też zależy to od farta. a praca w zawodze sekretarki to idiotyzmy. Ja znam ludzi co skonczyli prawo a swietnie sobie radzą. JEDNA znajoma, matka mojej koleżanki konczyla prawo i pracuje w urzedzie miejskim na wysokim stanowisku. drugi znajomy tez konczyl prawo i ma wlasna szkole jazdy, trzeci jest dziennikarzem. poza tym kupa polityków,ministrow jest po prawie. Prawo daje o wiele wiercej mozliwosci niż inne kierunki. a Plecy to trzeba miec jak ktos chce byc adwokatem . a prawnik to nie tylko adwokat. to takze prokurator ktory calkiem niezle zarabia, to radca prawny.. a znjaomosci zawsze trzeba sobie umiec zalatwic.... nawet za dużą kasę. pozdrawia student 3 roku prawa

Gość Do wuuujek
Po pierwsze - studia prawnicze same w sobie nie są ciężkie. Nie wiem, gdzie przyszło Ci studiować, że tak się na nich męczysz. Nauki jest dużo, ale jak się nauczysz to zdasz, ot i cała filozofia. Po drugie - praca na stanowisku sekretarki to nie idiotyzm. Skończyłam prawo dwa lata temu i powiem, że było ciężko znaleźć w miarę sensowną posadę. Moi znajomi również mieli najróżniejsze perypetie z pracą - jedni skończyli na aplikacji, inni siedzą w bankach, na policji, również w sekretariatach. A są też tacy, którzy pracują fizycznie w Anglii. Więc nie generalizuj. Zgodzę się co do jednego - że po prawie jest dużo możliwości i dróg do wyboru.

Gość koniec złudzeń
przeczytałam tylko kilka pierwszych postów i powiem, że są tam same bzdury. po studiach nie ma się zupełnie nic, co z tego że się orientujesz co i jak, jak praktykę masz zerową i zwyklego pozwu nie napiszesz właściwie. po studiacj konieczna jest aplikacja, bo bez tego nie ma się uprawnień i każdy klient wybierze kogoś z tytułem, a nie szarego prawnika po studiach. po trzecie aktualnie na rynku jest tylu prawników, że trwa prawdziwa walka o klienta. w przetargach wygrywa ten, kto da niższą cenę za obsługę danej firmy i dochodzi już teraz do sytuacji, gdzie za usługi trzech radców prawnych (dojazdy, czas, papier, znaczki itp) firma płaci zaledwie 700 zł ( w praktyce taki radca wychodzi na zero, a napracuje się jak głupi) tylko w filmach są prawnicy, ktorzy zarabiają jedną sprawą na wakacje na Bahamach oraz najnowszy model samochodu. pooglądaj sbnie filmy przyrodnicze o lwach polujących na antylopy, i przełóż to na prawników "polujących" na klientów - taka jest aktualnie sytuacja na rynku. jeśli jestes zainteresowana cieżką pracą za małe pieniądze co najmniej do 27 roku życia - idz na prawo.

Gość prokurator52q52
zapierdalacie jak popierdoleni. gowno prawda zadnych plecow nie trzeba miec, nieuki walone, nie gadajcie MLODYM farmazonow i sie zniechecaja. Jak dobrze sie uczysz, zdajesz egzaminy i CHCESZ - studia to bulka z maslem. Polecam ten kierunek, a aplikacje zadna sztuka skonczyc, skonczylem 1 rok temu i teraz pracuje w okregowym sadzie, wiec nie pierdolcie, pokazalem papierek tyrtyry rozmowa na poziomie i juz mam fuche. Oplacalo sie uczyc kochani. A wy nie pierdolcie farmazonow, bo robicie z siebie ofiary i niedoszlych studentow prawa. Ojjjjj

Gość prokurator52q52
pozatym kurwa, spojrz ile fuchy dla niedoswiadczonych studentow prawa JEST W NECIE W KAZDYM MIESCIE. Moj kolega znalazl w jeden dzien odpowiednia oferte w Lodzi (30km) od niego....na poczatku pracowal w takiej malej kancelarii za 1700zl na papierku dosawal 2100zl....teraz jest na prawnym stanowsiku i zarabia 2x tyle po roku. TRZEBA chciec a nie marzyc i myslec ze bedzie piekne. ZADEN,ZADEN kierunek nie jest prosty a pracy dla studentow nie brakuje, bo 1000zl - nie dziekuje, pokombinuje...KURWA. JAKOS TRZEBA ZACZAC ... jest cos takiego jak awans....ja tez zarabialem na poczatku 1000zl i nie powiem lekko nie bylo ale awans dostalem szybko i postawilem sie na nogi, glupki lesne

Prawo jest ciezkim kierunkim Musisz sie niezle nawkuwac Aplikacje to jazda Jak masz plecy MASZ LATWIEJ Bez aplikacji szans nie ma zostajesz z niczym Mozesz sobie oczywiscie wybrac specjalizacje Na praktyke czy etat w renomowanych kancelariach nie masz co marzyc A bez aplikacji??? Buahahahha Moi rodzice oboje po prawie po UJ bez aplikacji Matka pracowala w banku i ZUS-ie a stary na jednej z najlepszych uczelni a teraz??? Matka nie pracuje a ojciec rozkreca kolejny biznes

Oczywiscie ktorys z kolei bo poprzednie byly niewypalami Teraz sa jakies szanse ze w koncu mu wyjdzie Ich znajomi co z Nimi studiowalo roznie Moja chrzestna poznala prawo od drugiej strony Jej maz aktuaknie obraca sie w swiecie tv artystow itd Prawo to nauka nauka i jeszcze raz nauka Poza tym to racja ze musisz je czuc miec tzw powolanie nie wsytarcza suche paragrafy i kodeksy Oczywiscie kolosalna wiedza jest tez potrzebna ale..... Radcow prawnych teraz sie namnozylo jak krolikow na wiosne moze sprobuj w prawie karnym albo spadkowym???? Jak jestes cierpliwa zdeterminowana nie masz noza na gardle jesli chodzi o kase polaz po kancelariach biurach itp pytaj o praktyki bezplatne staze mozliwosc darmowej pomocy przyuczenia sie wybieraj kancelarje z renoma prowadzone od kilku lat czy od pokolen poczytaj opinie na necie sprawdz opinie klientow podskocz do sadu tam tez mozna cos ugrac Warunkiem jest to cos zwane "powolaniem" Ja Ci zycze powodzenia :)

Witam was. Jestem tegoroczną maturzystką i chciałam się dowiedzieć jakie są zasady przyjęcia na prawo na UKSW, jakie są wymagane przedmioty na maturze? Ile kosztują te studia? I czy jest bardzo ciężko? Z góry dziękuję za odpowiedź:)

Gość jak ktos jest kujonem
z natury to moze i ma latwo, albo jak studiuje na uniwerku gdzie nie cisna, u mnie wcale latwo nie jest, nawet nie chodzi o ilosc materialu czy jego trudnosc, ale o podejscie wykladowcow, sa barszo wredni, nie ida studentowi na reke, uwazaja sie za pepek swiata, ponizaja, egzaminy to niekiedy loteria, owszem jesli masz zakute wszystko na blaszke to ok zdasz, ale nie kazdy lubi kuc na pamiec cos co czuje z kilometra, ze mu sie nie przyda, ja przez 4 lata studiow co chwile mialam poczucie, ze teoria ktora kuje, ni jak ma sie do praktyki, mialam okazje odbyc praktyke w sadzie- bylo super, bardzo mi sie podobalo, ale sorry wiedza z uczelni przydala mi sie moze w 20%, jesli jest sie bystrym, szybko zapamietujesz i umiesz logicznie myslec nie musisz wcale miec zakutego stosu ksiazek, zeby zablysnac w pracy, czy na aplikacji, wg mnie prawo to dobry kierunek dla osob malo kreatywnych, ktorzy wola cos zakuc na pamiec niz wymyslec samemu, ewentualnie dla tych co kochaja sie uczyc obojetnie czego, a z kolei praca jako sedzia, prokurator, adwokat to zajecie dla osob inteligentnych, umiejacych kojarzyc fakty i sprytnych

Gość jak ktos jest kujonem
wiec nie zawsze ten kto jest swietnym sedzia czy prokuratorem, bedzie milo wspominal swoje studia, wiele moich kolezanek jest strasznie rozczarowanych studiami, maja dobre oceny ale co z tego, jak nie czuja tego, studia prawnicze sa suche, pozbawione pasji, ja juz nie raz mialam ochote je rzucic w cholere, jedyne co mnie trzyma to nadzieja ze uda mi sie zalapac na fajna prace

Gość jdkdskjf
wójek? a co to za stwór?

Słyszałam, że na Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie jest w miare łatwo? Czy to prawda?

Witam, ja będę tu chyba pisac jako osoba z Was najstarsza!! Ale proszę odpiszcie na moje pytania. A mianowicie jestem po 30- stce i wcześniej nie miałam możliwości iśc na Prawo- dziecko, rodzina..itp. Jestem osobą pracującą kilka lat w Kancelarii Komorniczej i zastanawiam się nad studiami praw. Aplikację zrobiłabym w mojej Kancelarii, poradźcie czy nie jestem "za stara" czy naprawdę jest trudno i dam radę wszystko pogodzic. Jestem okolic Katowic więc tam bym studiowiała - oczywiście zaocznie.??

Gość DODIII12345678
POSIADAM NOTATKI - MATERIAŁY POMOCNICZE ITP NA 1 ROK PRAWA... ZAINTERESOWANYCH PROSZĘ O KONTAKT : dorota.k.22@op.pl

Gość krewnia098
osobiście uważam, że studia prawnicze dają szerokie pole możliwości, jednak trzeba mieć dużo samozaparcia, bo to nie są najłatwiejsze studia. Podobnie z administracją - jednak w tym przypadku stawiałbym na jakąś niszową specjalność, która wyróżni Cię na tle konkurencji. Np. w krakowskim Apeironie są ciekawe kierunki, których nie spotkałem w uczelniach publicznych - http://apeiron.edu.pl/index.php?menu=178

Gość KaRrlajNnn
Oczywiście ,że są to ciężkie studia !! Nie wiem gdzie wy studiujecie ale jeśli wykucie na blache około 1000 stron na jeden(!) egzamin (gdzie w semestrze masz z 10 egzaminów) to dla was bułka z masłem to winszuję !! Jest to cięższe niż kierunki ścisłe ( no moze oprcz medycyny) bo praktycznie trzeba sie uczyć książek na pamięć ! Może ktoś mi tu napisze ,że Rzymu nauczył się w 3 popołudnia ? a co do możliwości po... podajecie sie za znawcow tematu/absolwentow prawa a nie wiecie ,że dostęp do zawodu radcy pranwego można uzyskać i bez apilkacji :DUstawa o radcach prawnych sie klania. pozdro !!

Gość do KaRrlajNnn
nieuku to , że jechałaś na średniej 2,0 w liceum i jakimś cudem się dostałaś na prawem to się nie dziw, że to niby takie mega trudne studia ;D

Gość 767
Prawo to bardzo trudna dziedzina, zobacz mało jest dobry prawników

Gość dfk32
Prawo prestiżu już niema tak jak miało, jest teraz absolwentów po prawie jak po pedagogice a tych z aplikacjami jak po zarządzaniu...zarobki bez znajomości i jak jesteś przeciętny też jak po zarządzaniu 1500-2000 zresztą tak jak po humanistycznych studiach czym prawo jest bez wątpienia. Prawo nie robi dziś na nikim wrażenia, jak zarządzanie. Teraz najlepiej studiować medycynę, i kierunki ścisłe, informatykę, albo iść do mundurówki lub urzędu.

Gość PrzemyslawWro
Witam,studiuję prawo już od 2 lat na Uniwersytecie Wrocąłwski, razem ze mną na te studia przyszedł mój kuzyn i też jest na drugim roku. Kietkim runek świetny , uczelnia bardzo fajna i przyjemna, nowoczesna i przede wszystkim profesjonalna.

Gość gość
bbbbb

Gość wroclawiak1532
Prawo to prestiżowy kierunek, ceniony od lat. To nieprawda że na rynku jest za dużo prawników. Dobry prawnik zawsze znajdzie pracę, zawsze będize potrzebny, bo kiepski prawnik - to nie prawnik :) jeśli ktoś ma mocny charakter, powinien wybrać się na prawo. To kierunek po którym są naprawde dobre zarobki. Dużo zalezy od uczelni. Uniwersytet Wrocławski to najlepsza prawnicza uczelnia w Polsce :) poczytajcie w internecie :)

Gość absolwencik
Po prawie zarobki już nie są tak wysokie jak by się wydawało i głoszą mity, no może z wyjątkiem jakiś dużych międzynarodowych kancelarii (w rękach obcokrajowców), ale tak to przyszli pracodawcy nie są skłonni płacić, bo jak nie Ty to 100 innych na Twoje miejsce, w urzędzie radca zarabia jak urzędnik na wyższym szczeblu. (Chociaż nie wiem, po co radcowie są w urzędach potrzebni) w firmach czy bankach to samo jest pełno ludzi po prawie/administracji dlatego pracodawcy mogą przebierać i dyktować warunki płacy, która jak mówię już wysoka nie jest. A własna działalność też się nie opłaca raz, że ludzie nie chodzą do radców chyba, że jest przymus i się ich zmusza (zgodnie z konstytucją), a dwa, że przebicie się przy tak nasyconym rynku graniczy z cudem, bo i jak chcecie pokonać starych wyjadaczy z doświadczeniem PRAKTYCZNYM czy też dużą kancelarie, a dostać się do takiej bez znajomości graniczy z cudem, bo mają w czym wybierać co roku setki absolwentów po studiach dziennych, zaocznych z prywatnych szkółek, samo prawo dziś nic nie daje i nie znaczy, trzeba jeszcze znać biegle język min. 1 i skończyć coś dodatkowego...

Gość krzysio67
Kompletnie nie rozumiem osób, które dementują ten kierunek i mówią że to się nie opłaca. Z pewnością żaden z Was nie studiuje prawa, a jeśli nawet, to studiował i coś mu nie poszło. Nie wolno zniechęcać młodych osób do własnych wyborów. Prawo to kierunek, po którym jest praca. Bardzo mądrze i życiowo ktoś napisał: nawet jak się zaczyna od niskich pensji 1200-1500 zł to szybko przychodzą awanse i pensja rośnie często od razu dwukrotnie, a później jeszcze więcej. Mam wielu znajomych po prawie na UWr i każdy ma dobrze płatną pracę w zawodzie.

Gość PrzyszłyStudencik
Witam, ja tu z takim mniejszym zapytaniem, które uczelnie polecacie ?!

Gość laura2232323
studia są cięzkie ,a przynajmniej u mnie ( UMCS) , duużo nauki , pamięciówki głownie bo niektóre definicje musisz umieć słowo w słowo jak w kodeksie Nie prawda ,że trzeba myśleć logicznie , nawet rozwiazywanie kazusów polega na tym ,że ,, podkładasz " pod konkretna sytuacje konkretny artykuł i nie ma tu żadnej filozofii... co do przydatności to może i warto jak ktoś chce iśc na aplikacje ,a jeżeli nie to ewentualnie można sie zastanowić nad pracą w policji